🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зърното остава най-изнасяната селскостопанска култура

Това прави експорта силно зависим от глобалните тенденции в цените, сочи анализ на "ИнтелиАгро"

Експортът на пшеница дори е нараснал въпреки спадащите цени
Експортът на пшеница дори е нараснал въпреки спадащите цени
Експортът на пшеница дори е нараснал въпреки спадащите цени    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Експортът на пшеница дори е нараснал въпреки спадащите цени    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

При плодовете тенденцията е противоречива, а делът на зеленчуците в износа остава символичен.

България е изнесла селскостопанска продукция за общо 4.9 млрд. лв. през 2015 г., което е намаление с 2% спрямо предходната година. Зърнените и маслодайните култури продължават да имат най-голям дял, което прави експорта силно зависим от глобалните тенденции в цените. При плодовете тенденцията е противоречива, а делът на зеленчуци в износа остава символичен. Това се посочва в анализ на "ИнтелиАгро". Като цяло селското стопанство осигурява 11% от експорта на страната, но с изключение на зърното, маслодайните култури и донякъде птицевъдството от останалото производство се изнася малко и спорадично.

Вечните лидери

Експортът на пшеница през миналата година дори е нараснал въпреки спадащите цени. Това се дължи на силната реколта и на натрупаните от 2014 г. количества в складовете. С близо една трета обаче е спаднал износът на царевица - в резултат на по-слабия добив, ниските цени и задържането на големи количества от производителите. Така тази култура отстъпва третото си място в структурата на износа. При втората по значимост – слънчогледа, промяна почти няма, тъй като по-ниските обеми се компенсират от по-високите цени (близо 20%). Сред културите с най-голямо намаление в износа през миналата година е рапицата. Това се дължи главно на намаленото производство, но за сметка на това има по-голям износ на преработена рапица.

През 2015 г. се е затвърдила тенденцията за ръст при износа на преработени зърнени и маслодайни култури. Нараства експортът на слънчогледово и рапично масло, на брашната на маслодайни семена, както и на пшеничното брашно.

Непреработеният тютюн все още има значителна роля в селскостопанския износ, но заради ограничаването на тютюнопушенето в света делът му ще продължи да намалява. Износът на тази култура надвишава официалните данни за производството й (23 хил. т по предварителни данни за 2015 г.) и част от него би следвало да е реекспорт, се посочва в анализа.

Птиците са най-търсени

Птицевъдството остава основното направление в животновъдството, като най-голям дял в експорта има пилешкото месо, разфасовки и карантия. С малка дистанция след него се нарежда патешкото, но при патешкия черен дроб има намаление. С близо една пета се увеличава износът на яйца.

Сирената са друга ниша, която традиционно намира пазар зад граница. Стойността на износа им намалява леко през миналата година, но кумулативният експорт между 2012 и 2015 г. е с 45% повече от този за предходния четиригодишен период. Расте и износът на мляко въпреки силната ценова конкуренция и въпреки опасенията, че руското ембарго ще се отрази негативно на производителите. Като цяло в ЕС се наблюдава тенденция затвореният руски пазар да се компенсира с увеличаване на продажбите за трети страни, казват от "ИнтелиАгро".

Добра новина е и все по-видимият дял на пчелния мед в износа, като през миналата година експортът е достигнал 66 млн. лв. Преобладаващите количества се транспортират във варели, което показва потенциал производителите да реализират по-висока добавена стойност, ако успеят да предложат продукт за крайния потребител, се посочва в анализа.

Плодовете доминират зеленчуците

Все по-добре зад граница се продават българските череши и вишни (пресни и първично преработени). Експортът нараства с една трета през миналата година и надминава пика от 2013 г. Около три четвърти от него се дължат на продажбите на временно консервирани череши (пулп). Според "ИнтелиАгро" България се е утвърдила като един от основните производители на черешов пулп в света, но разнородната сортова структура, малките партиди и недостатъчната следберитбена заготовка пречат на повече фермери да излязат на по-доходоносните западни пазари за прясна консумация.

При другите плодове няма обща тенденция. Положителни са данните за меките (малини, ягоди, боровинки и т.н.), докато овощните видове са на другия полюс. При прасковите например износът се срива до нивото си от 2009 г.

Доста добре на външните пазари се котират българските гъби, въпреки че това направление не е във фокуса на публичната политика, пише в анализа. Експортът на гъби нараства за четвърта поредна година, достигайки най-високата си стойност досега – 69 млн. лв.

С изключение на тях сектор "Зеленчуци" продължава да е най-неконкурентоспособен. Делът му в износа на селскостопанска продукция остава символичен и дори намалява за последните четири години. Единствено експортът на краставици отчита над 10 млн. лв. продажби зад граница.

Вносът също расте

Вносът на селскостопанска продукция е продължил да нараства през миналата година (с 1%) и е достигнал 3 млрд. лв. Търговският баланс обаче остава силно положителен (близо 2 млрд. лв.) Както и при износа, няма значителни промени в структурата. За поредна година най-голям дял във вноса има свинското месо. Макар че като стойност то намалява, което се дължи на спада на цените заради по-евтиното зърно, в количествено изражение расте. След него се нареждат кафе и пилешко месо. Значителният внос на зеленчуци е една от причините за слабото представяне на местните зеленчукопроизводители. За трета поредна година импортът на домати нараства. Вече утвърдено място във вноса имат и пиперките, картофите, сушените зеленчуци и някои плодове като ябълките.

Топ 20 износни стоки (млн. лв.)
20152014
Пшеница11521008
Слънчоглед710731
Слънчогледово масло398361
Царевица378570
Непреработен тютюн252259
Рапица189299
Сирена180190
Ечемик131166
Кафе12499
Пилешко месо112105
Патешко месо101119
Брашна от маслодайни семена7139
Гъби6960
Пчелен мед6661
Яйца6555
Череши и вишни4937
Етерично-маслени и медицински4345
Ориз3943
Обработени житни зърна3585
Кориандър3238

Източник: "ИнтелиАгро" по данни на НСИ

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 9
    • + 2

    Анализът е непотребен и манипулативен. Когато говорим за тенденции, за изнесени или внесени стоки, трябва да говорим за техните количества, а не за стойност или проценти. Трябва да сравняваме този износ с данните за произведените и консумираните в държавата съответни количества, за да изчистим анализа от грешни хинотези. Заключения като "износа им намалява леко", "износът се срива до нивото си от 2009 г.", "нараства експортът на", "С близо една пета се увеличава износът на яйца" ... Държавата се владее от мафията и тази информация не е общодостъпна. В България се внася например китайско пилешко месо маскирано под различни форми - китайско карго, храна за животни / оня ден задържаха 21т. предназначени за пазара пилешки бутчета на Дунав мост с документи за храна за животни/... Когато митницата започна да следи количествата на петролните продукти изведнъж се вдичнаха плащаните акцизи и ДДС.

    Нередност?
  • 2
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 10
    • + 3

    Общата тенденция на българския износ според моя анализ е, че не изнасяме преработени крайни продукти с висока добавена формирана в България стойност, а изнасяме суровини за други преработватели или се включваме в превръщането на следени от ЕС стоки внесени нелегално в България и износът им като произведени в България стоки. Политиката в селското ни стопанство трябва да води към повишаване на печалбата получавана от обработването на 1 декар земя. Зърното е най-ниско рентабилната култура и делът му в селскостопанското производство трябва да се намали. Фермерите го сеят защото държавата най-много го подпомага и най-лесно се обработва. А да не забравяме, че при търговията му е установен здрав монопол от групировката ТИМ. Изобщо унищожаването на малкият бизнес, което се случи основно заради политиката на ГЕРБ за монополизиране от мафията на оборотните сектори от икономиката, доведе до икономика, която ползва огромни ресурси, но с които се хранят много малко хора. Липсата на регионална независима търговска инфраструктура, работеща по еднакви за всички ползватели правила, като борси, регионални тържища и публични складове за съхранение на зърно, сбърканото държавно подпомагане на земеделците, безнаказаното крадене на реколтата, унищожаването реколтата на непризнаващите монопола, насъскване на данъчните срещу фермери позволили си сами да си изнасят произведената продукция, в резултат на което не им се връща ДДС ... Всичко това смачка малките и създаде тоталния монопол на мафията.

    Нередност?
  • 3
    cezar_cezar avatar :-|
    есе
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#2] от "proizvoditel":

    Добре, че твоите лични анализи и наблюдения нямат нищо общо с реалността и с официалните анализи и наблюдения дори на Капитал.

    Нередност?
  • 4
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "Щастливец 15":

    Вие удобни комисионерчета, обслужващи мафията, освен да цъкате минуси и да плюете за нищо друго не ставате. Какво разбра от тази статия и от този "анализ"? Кой български продукт би посочил, че носи добри доходи на България? Туризмът, в които са инвестирани над 150 млн. евро частни инвестиции плюс още поне толкова държавни пари носи оборот под 4 млд. евро на година. Оборот, а не печалба или данъци. Този туризъм никога няма да си върне инвестициите, камо ли да ни донесе благоденствие. Селското стопанство, извършващо по един оборот на капитала на година, в което държавата стимулира и налага само продукти с много ниска печалба от декар. Или производството, в което се залага не на крайни продукти и обработени полуфабрикати, а на износ на суровини и ишлемета. Ефективното използване на българските ресурси може да го извърши само малкият биснес, който именно Бойко погреба.

    Нередност?
  • 5
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 2

    Пардон частните инвестиции в туризма през 2005-6г. бяха оценени от тяхната камара на над 150 милиарда евро. / написал съм милиона/

    Нередност?
  • 6
    vesko19 avatar :-|
    vesko19
    • - 2

    До коментар [#5] от "proizvoditel":

    инвестиция в туризъм 150 милиарда ??????
    тия пари къде са ги инвестирали че не става въобще ясно
    или ще ми кажете че 1 бетонен хотел на морето струва милиард
    хич не ми се вярва да са толкова парите
    ако всички инвеститори уж не печелят първо че или ще фалират или няма да правят разширение на бизнеса си
    аз не съм чул някой от туризма да е дал фира

    Нередност?
  • 7
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 2

    До коментар [#6] от "vesko19":

    Това е цифра беше съобщена от агенцията по туризъм мисля през 2005г. Но според мен цифрата е далеч по-голяма. Ако си се разхождал по българската крайбрежие, то само Слънчев бряг - Несебър и Созопол - Каваците са вложени поне толкова пари. За останалото крайбрежие изобщо не говорим. В Слъчев бряг има над 650 хотела. За един от тях струващ над 100 млн. лв. ни информира и Капитал - http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/02/03/2465550_turisticheski_kompleks_za_100_mln_lv_do_slunchev_briag/
    Съветвам те да се разходиш пеша от Созопол до Каваците. Ще се шашнеш. Има имения с по 10м огради с водоскоци и огромни палми. Луксозните комплекси на Овчаов и Долорес Арсенова отдавна са дребни селски къщуки и не впечатляват никого.

    Нередност?
  • 8
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 2

    Имай в предвид, че в Слънчев бряг малки хотели като в Китен и Приморско няма. Освен това тия хотели не са строени със заеми. Тези хотели са строени с крадени от бюджета на България и еврофондовете пари, а голяма част от тях са схеми за пране на мръсни пари на мафиоти. "Инвеститорите" не фалират, защото има от къде да получават незаконни доходи и пари за изпиране. Тук само ги узаконяват. Когато спре притока на тия пари, тогава всички изведнъж ще видят, че царят е гол.

    Нередност?
Нов коментар