България е пета в Европа по ръст на COVID-19 случаите през юни

Страната ни е сред много малкото, в които инфекциите растат непрекъснато вече седмици наред, а юли започва с нови черни рекорди

Хората с маски в София се срещат все по-рядко въпреки разрастването на епидемията в столицата, където заразата вече се разпространява дифузно, а в последните дни случаите надхвърлят 60 дневно.
Хората с маски в София се срещат все по-рядко въпреки разрастването на епидемията в столицата, където заразата вече се разпространява дифузно, а в последните дни случаите надхвърлят 60 дневно.
Хората с маски в София се срещат все по-рядко въпреки разрастването на епидемията в столицата, където заразата вече се разпространява дифузно, а в последните дни случаите надхвърлят 60 дневно.    ©  Велко Ангелов
Хората с маски в София се срещат все по-рядко въпреки разрастването на епидемията в столицата, където заразата вече се разпространява дифузно, а в последните дни случаите надхвърлят 60 дневно.    ©  Велко Ангелов

България изпрати месец юни като една от петте страни в Европа, където епидемията от коронавирус се е развивала най-бурно през месеца. Страната ни към 1 юли на практика е удвоила общите регистрирани случаи спрямо 1 юни, което означава, че за последния месец са регистрирани толкова инфекции, колкото за предходните три месеца, взети заедно.

По този показател България се нарежда на пето място сред 36 други страни в Европа - лидери са Северна Македония, Косово, Албания и Молдова, а веднага след България е Швеция, където властите от самото начало до днес продължават да следват стратегия с почти нулеви ограничения.

България очаквано е удвоила и нивото си на заболеваемост на 1 млн. души за месец, но ако има добра новина, то тя все пак е, че дори така е сред държавите с най-малко случаи на глава от населението в Европа (виж графиките по-долу).

Това обаче бързо може да се промени предвид новите черни рекорди, които донесе отминаващата седмица - рекорден брой случаи за ден (182 в събота, 4 юли) и за седемте дни (1052).

Още повече че пред ръста на епидемията не стоят кой знае какви пречки - няма да се въвеждат (както потвърди за пореден път в неделя премиерът Борисов) допълнителни задължения за превенция, изискванията за дистанция продължават масово да не се спазват, а контролът сякаш още липсва въпреки заявките за затягането му. Усилията на здравните власти да овладяват огнищата с повишено тестване, проследяване на контакти и карантиниране са видими и това е похвално, но те не могат да изпреварят скоростта на предаване на вируса, която по последните данни на щаба е достигнала ниво от 1.3 - т.е. 10 заразени предават инфекцията на 13 други. Така логично епидемията расте.

Сред оптимистичните изводи от данните е, че засиленото тестване разкрива много повече безсимптомни и леки инфекции в сравнение с месеците март, април и май. Това е и сред причините съотношението на най-тежките случаи и на хоспитализираните спрямо общите случаи да е по-малко през юни в сравнение с предходните месеци.

Това не се отнася обаче за смъртните случаи - през юни бе отчетен най-високия месечен, седмичен и дневен брой на починалите.

Балканите са двигател на новия ръст на епидемията в Европа

Балканските страни, които заради ранните, навременни и строги мерки се разминаха с големи епидемии през март, април и май, в последния месец регистрират нови и нови пикове на заразата. Основните причини са бързото и рязко премахване на мерките, масовото неспазване на дистанция и големият дял на хората без имунитет, което позволява на заразата сега да се разпространява по-бързо и по-широко.

В резултат - 13 от общо 14 страни, които отчитат над 20% ръст на кумулативните случаи към 1 юли спрямо 1 юни, са от Балканите и Източна Европа, а единствен западен представител в тази група е Швеция.

Показателен за приноса особено на Западните Балкани към тази статистика е и общият ръст на случаите в Европа през юни - около 24%, докато увеличението само в ЕС е малко над 10%.

България отчита 98% увеличение на общите регистрирани случаи на коронавирус към 1 юли спрямо 1 юни. Приблизително същият е и ръстът в заболеваемостта на 1 млн. души за този период - докато на 1 юни е имало малко над 360 случая на 1 млн. души население, месец по-късно са почти 720 случая на 1 млн. души.

И по този показател пред България са отново Молдова, Албания, Косово и Северна Македония, при които увеличението стига до над 100%.

Заболеваемостта на Балканите и в Източна Европа въпреки увеличението в последния месец остава все пак по-ниска като цяло в сравнение с тежко ударената от епидемията през март и април Западна Европа. Разликите обаче започват да се стопяват, като Босна и Херцеговина, Румъния и Косово например задминаха Финландия и гонят нивата на Норвегия, Сърбия изпревари Австрия и настига Дания, а Молдова е в топ 7 с нива като тези на Португалия.

Абсолютен лидер остава Швеция с над 6700 случая на милион души.

България е сред малкото страни с непрекъснат седмичен ръст през юни

Седмичната динамика на случаите - увеличението на регистрираните инфекции спрямо предходната седмица, също разкрива интересни тенденции. През първата седмица на юни малко над една трета от страните в Европа регистрират увеличение на случаите на коронавирус. В следващите две седмици тенденцията се обръща и случаите започват да растат в значително повече държави, но в последната седмица на юни част от тях успяват да отчетат спад на инфекциите.

В тази динамика има едва няколко изключения, а сред тях за жалост е и България, която заедно със Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Словакия са единствените държави с траен ръст на инфекциите и през четирите седмици на месеца. Всъщност, ако погледнем вътрешната статистика, България отчита непрекъснат растеж на случаите на седмична база не 4, а вече 5 поредни седмици, ако включим и настоящата седмица, която донесе 40% повече новозаразени от предишната.

Други държави, в които епидемията също видимо расте, като Албания, Северна Македония, Румъния, Португалия и Швеция все пак успяват да регистрират спад на седмична база поне в една от четирите седмици на месец юни.

Иначе част от големите процентни скокове на държавите на седмична база, които изпъкват в графиките, всъщност не са толкова плашещи. Гърция например е лидер през втората седмица на юни с цели 332% ръст спрямо първата, но зад това се крие еднократно увеличение на случаите от 37 на 160 седмично заради ново огнище. В следващите седмици обаче страната успява да го овладее и случаите спадат.

Абсолютни лидери пък са Черна гора и Хърватия, които отчитат стотици и дори хиляди проценти ръст в някои седмици, но това се дължи на факта, че двете държави бяха свели случаите си до минимум. Черна гора например има 0 случая в първата седмица на юни и 110 в последната. Хърватия пък има 1 случай в първата седмица на юни и 325 за последната. Така растежът е огромен, но от много малка база.

Тази характеристика се среща и при Словакия и Словения, които също са сред лидерите по седмични ръстове, но броят на регистрираните нови заразени е сравнително малък. Новите инфекциите в Словакия през четирите седмици на юни са съответно 7, 17, 41 и 71, а в Словения - 12, 7, 27 и 53.

В последната седмица на юни пък Швеция се превръща в държавата с най-голям единичен принос за растежа на епидемията в Европа, като броят на регистрираните седмични инфекции нараства от 5000 на 9000 и така скандинавската страна задминава Великобритания, която има малко над 7 хил. случая в последната седмица на юни.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    anihilatrziurkiu avatar :-|
    anihilatrziurkiu
    • - 5

    Защо описваме подробно какво интелигентен човек ще вижда в графика, и е невъзможно да се обясни нещо на глупак. Може да се сплаши само във всички медии, всеки час в продължение на 10 минути вместо реклама, а още по-добре да се глоби. Освен това, на място, който връчи разписка от 10 лева, ако не искате да платите 10 на място, я занесете в полицейското управление, където вече трябва да съставите акт за 100 лева, след което го препратете в лабораторията и направете задължителния бърз тест за негова сметка.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "anihilatrziurkiu":

    Вие пък откъде се пръкнахте в Капитал? По-неграмотен коментар отдавна не съм чела. " Може да се сплаши само във всички медии, всеки час в продължение на 10 минути вместо реклама, а още по-добре да се глоби." Кой да се сплаши, кой да се глоби и за какво?
    "Освен това, на място, който връчи разписка от 10 лева, ако не искате да платите 10 на място, я занесете в полицейското управление ..." Кой връчва "разписка" и кой я носи в полицейското управление - глобеният ли, за да плати 100 вместо 10 лева? Кой кого препраща в лабораторията? И каква е тази глоба от 10 лева? Доколкото ми е известно, това е глобата за неправилно пресичане от пешеходец, други толкова ниски глоби няма.
    Ако сте чужденец, похвални са усилията Ви да се учите да пишете на български, ако обаче сте българин, жална му майка на този, който ще Ви наеме на работа - ще трябва доста да си поиграе с Вас на въпроси и отговори, докато разбере какво искате да му кажете.

    Нередност?
  • 3
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 2
    • + 5

    Затвориха цяла България когато имаше само 4 човека с Covid-19. В момента, случаите се увеличават главоломно и са извън контрол на властите в България, но всички мерки за предотвратяване на нови инфекции са отменени. В една държава, управлявана по мутренски от една мутра, всичко е една голяма БУТАФОРИЯ.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 5
    • + 7

    Продължавам да недоумявам, защо "експертизата" на Капитал по случая ковид-19 вече почти4 половин година се изчерпва единствено с преразказ на статистически данни, увод отпред и заключение отзад?!

    В същото това време Калина Андролова - забележително подготвена - прави изключително професионално интервю с пулмолога д-р Александър Симидчиев, член на съвета на проф. Костов.

    https://infacto.bg/d-r-simidchiev-kovid-e-v-po-golyama-stepen-vaskulit-otkolkoto-pnevmoniya/

    Д-р Симидчиев много достъпно изяснява спецификата на ковид инфекцията: как се развива, какви са отликите от други респираторни инфекции, как за тия пет месеца се е развило научното познание и какви ефективни мерки могат да се прилагат в борбата с инфекцията.

    И продължавам да се чудя защо Калина може, а Ана и Десислава не могат да се сетят да поговорят по темата с някой, който разбира?

    Определено по-лесно е да се копи-пейства от сайта на НОЩ, отколкото да се чете и мисли по темата.
    Който колкото си може.

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    А, Вие четете Калина Андролова?

    Нередност?
Нов коментар