🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И чистачката, и шофьорът на видинската прокуратура подкрепят Иван Гешев

Становище на БХК по предстоящия избор на главен прокурор: Създава се впечатление, че изборът е направен предварително

Иван Гешев (на преден план) и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров
Иван Гешев (на преден план) и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров
Иван Гешев (на преден план) и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров    ©  Велко Ангелов
Иван Гешев (на преден план) и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цялата процедура по предоставяне на становища в подкрепа на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев оставя съмнения за дирижираност и предварително сговаряне по цялата верига на централизираната и йерархична структура, каквато представлява прокуратурата.

Отделно от това становища на трудови колективи в прокуратурата, както и от органи на изпълнителната власт по закон нямат място в процедурата за избор на главен прокурор и не следва да бъдат вземани предвид и върху тях да се градят аргументи по избора. Това се казва в позиция на Българския хелзинкски комитет (БХК), изпратена до Висшия съдебен съвет в рамките на процедурата по избор за нов главен прокурор. (Пълния текст на становището на БХК четете тук)

Съмнения за предварително съглашателство

По същество предстоящият избор не е избор, защото бе издигната една-единствена кандидатура, а това създава впечатление, че изборът е направен предварително, при пълна липса на прозрачност, се казва в становището. "Допълнителна сянка на съмнение оставя и пълното единодушие сред членовете на прокурорската колегия на ВСС. Тяхното предварително съглашение да номинират само едно лице поставя съмнение върху мотивите да сторят това. Трудно можем да допуснем, че в средите на магистратите няма друг достоен професионалист за длъжността главен прокурор", заявяват от БХК.

Отказът на министъра на правосъдието да номинира лице за поста главен прокурор допълнително стеснява плурализма и възможността за избор. "Това води и до съмнението, че съдебна и изпълнителна власт работят в предварително съглашателство. (...) Това единомислие между двете власти, които би следвало да са коректив една на друга, а не свое допълнение, е особено проблемно в обществения контекст, в който се извършва процедурата – ниското обществено доверие към прокуратурата и сериозните критики към независимостта на съставите на ВСС", се отбелязва още в становището на БХК.

Подкрепата от трудови колективи по закон е неотносима към избора

Особено интересен е анализът в позицията на "серията становища в подкрепа на единствения номиниран за поста на главен прокурор, предоставени от професионалните колективи на прокурори в различни български градове", последвани от териториални дирекции на МВР, ДАНС и др. На първо място, по закон тези становища са неотносими към процедурата, категорична е в позицията си БХК. Законът предоставя такава възможност на неправителствени организации, професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, висши училища и научни организации, но не и на звена на трудови колективи от отделни звена на прокуратурата. А логиката на това ограничение те показват с пример.

Някои от тези становища са от името също така и на следователите и служителите на съответните прокуратури, които не са магистрати. Така например съгласно становището от РП и ОП – Видин, чистачката и шофьорът, работещи при ОП – Видин, намират, че "кандидатурата на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България е най-подходяща и в пълна степен отговаря на законовите, професионалните и нравствените изисквания за ръководител на държавното обвинение".

Преценката си тези две лица са направили на 26 юли 2019 г. – едва 11 дни след като пленумът на ВСС обяви предложението на членовете на прокурорската колегия за издигане кандидатурата на г- н Гешев за главен прокурор на Република България. Като не поставяме под съмнение принципните възможност и право на тези лица да формират свое мнение по въпроси, свързани с управлението на съдебната власт, бихме искали да подчертаем, че тяхното становище по въпроса е неотносимо, както и че подписването от тяхна страна на такова едно становище е необичайно, особено когато се предполага оценка за професионализма и нравствените качества на някого, с когото човек не работи пряко и ежедневно", пише в позицията.

На следващо място - очевидно е също така, че редица от предоставените становища са идентични, като например тези от Разград, Кубрат и Исперих, които имат не само напълно идентичен текст, но са видимо модификации на един и същ шаблон с идентично стилистично оформление на текста. От друга страна, няма как да не направи впечатление, че тези предполагаемо спонтанни инициативи в подкрепа на единствения кандидат са се изявили не на произволен принцип, а в две вълни в едни и същи дати – на 25 юли и на 30 юли.

Отделен въпрос поставя и фактът, че номинацията на Гешев през август бе подкрепена и от ДАНС, а после и от редица областни дирекции на МВР. Намираме за неуместно орган към Министерския съвет да се намесва в тази процедура със становище", пише в позицията на БХК. Прави се заключение, че всички становища, които са предоставени от лица извън кръга на посочените в закона, не трябва да се вземат предвид.

Същевременно в докладите на двете комисии към прокурорската колегия на ВСС, които дават оценка за кандидатурата, точно тези становища са цитирани обстойно и представляват съществен акцент в аргументацията за професионализма на Гешев и качествата му да заеме поста.

Извън всичко това г-н Гешев не демонстрира високи професионални качества, а в своите публични изяви той показва незачитане на основните начала на правовата държава, неразбиране и нежелание за зачитане на правата на човека, подигравателно отношение към граждански организации, работещи за защита правата на човека, и непознаване на тенденциите на развитие в международен аспект на правата на човека. Припомня се показният арест на бившата кметица на "Младост% Десислава Иванчева и зам.-кметицата Биляна Петрова.

Десет въпроса

Писмото завършва с 10 въпроса към Иван Гешев, свързани основно с неизпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург по дела, засягащи базисни проблеми във функционирането на прокуратурата - "Колеви срещу България" (за невъзможността за ефективно разследване на главния прокурор), "Великова срещу България", "Ленев срещу България" и някои други, поставящи въпроса за криминализиране на изтезанията. Поставя се и проблемът за необходимо въвеждането на съдебен контрол върху актовете на прокуратурата за отказ да образува досъдебно производство, гарантиране на правото на достъп до адвокатска защита и другите права на заподозрените и обвиняемите, за неефективното разследване на престъпленията от омраза и др.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 8

    Ако чистачките и шофьорите в МВР участват в избора, защо да не участваме всички? Защо ВСС не взема предвид и протестиращите и тези, които са се подписали против назначаването на Гешефт?

    Нередност?
  • 2
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 5

    чистачката и шофьорът, работещи при ОП – Видин, намират, че "кандидатурата на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България е най-подходяща и в пълна степен отговаря на законовите, професионалните и нравствените изисквания за ръководител на държавното обвинение".

    Преценката си тези две лица са направили на 26 юли 2019 г. – едва 11 дни след като пленумът на ВСС обяви предложението на членовете на прокурорската колегия за издигане кандидатурата на г- н Гешев за главен прокурор на Република България

    :))))))))))))))))

    Нередност?
Нов коментар