🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Щедрият бакшиш на премиера

Кампанията за следващите парламентарни избори вече започна да доминира решенията на ГЕРБ

Въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов и депутати от ГЕРБ, премиерът Бойко Борисов одобри спорната идея на коалиционните си партньори от "Обединените патриоти" да се намали ДДС за ресторантьорите от 20% на 9%
Въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов и депутати от ГЕРБ, премиерът Бойко Борисов одобри спорната идея на коалиционните си партньори от "Обединените патриоти" да се намали ДДС за ресторантьорите от 20% на 9%
Въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов и депутати от ГЕРБ, премиерът Бойко Борисов одобри спорната идея на коалиционните си партньори от "Обединените патриоти" да се намали ДДС за ресторантьорите от 20% на 9%    ©  Велко Ангелов
Въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов и депутати от ГЕРБ, премиерът Бойко Борисов одобри спорната идея на коалиционните си партньори от "Обединените патриоти" да се намали ДДС за ресторантьорите от 20% на 9%    ©  Велко Ангелов

Никой не предполагаше, че това може да се случи. Само след две срещи със собственици на ресторанти, барове и дискотеки, премиерът еднолично им обеща двойно намаление на ДДС и отлагане на промените в наредбата Н-18, която се опитваше да извади оборотите им на светло. За подобно решение едва ли са мечтаели и самите ресторантьори, срещу него бяха твърдо против финансовият министър, шефката на бюджетната комисия в парламента, председателката на парламентарната група на ГЕРБ, както и сериозна част от депутатите в нея. Срещу тази мярка, практически единодушно, са различни финансисти и експерти. В нея няма никаква икономическа логика - (вижте подробности тук) и най-вероятната обяснение е чисто политическо.

Предположенията какво се крие зад него са много. Популярна е например хипотезата, че Борисов се опитва с това да принуди финансовия министър да подаде оставка, но тя по-скоро не е вярна. Премиерът няма нужда от толкова многоходова схема за да смени Горанов, а и по принцип при него обикновено сложните обяснения по-често не са верни. Освен това Борисов побърза да разсее тези съмнения като още на следващия ден след като обяви подкрепата си за намаляване на ДДС, се появи на обща снимка с Горанов по време на срещата си със зрелостници в Министерския съвет. По-вероятно е Борисов да е чул колко много хора и колко сериозно са засегнати от кризата сега и иска да покаже някаква реакция, за да си спести бъдещи проблеми. Сега той решава краткосрочния проблем, а щетите от промяната на данъчната политика така или иначе ще се усетят силно най-рано следващата година. И при всички положения след парламентарните избори през март, или по-рано, ако Борисов реши да изтегли мача за есента.

Сега обаче решението на премиера предизвика шок в редиците на ГЕРБ

Удар по Горанов

Първо, защото то е удар по финансовия министър Владислав Горанов, който категорично се противопоставя на намаляването на косвените данъци. За конфликт с Горанов призна и самия Борисов. "Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи", е споделил Борисов по време на втората среща с ресторантьорите и хотелиерите, цитиран от правителствения пресцентър. А след това стигна и по-далеч като заяви, че има доверие на финансовия си министър, но той "не му е началник". "Аз съм му началник. Който не е съгласен отива, дава си оставката. Другото би изглеждало, че финансовият министър може през моята глава да наложи решение", заяви Борисов. Ударът за Горанов е още по-голям, защото той категорично се противопоставяше и на другите лобистки предложения на "Обединените патриоти" като това за даването на ваучери за туристически услуги на работещи и пенсионери. То не се прие във вида, за който настояваха патриотите, но все пак такива ще има за хората, които работят на първа линия в битката с коронавируса - лекари, медицински работници и полицаи. Депутати изчисляват, че тази мярка ще струва на бюджета около 10 млн.лв., а загубата от намаляването на ДДС-то на ресторантьорите ще е за над 100 млн. лв. Показателно за пълното пренебрежение към мнението на финансовия министър беше и това, че Борисов лично отиде в парламента, за да обяви подкрепа за предложенията на коалиционните си партньори като до него стоеше не Горанов, а председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Борисов се опита да представи това като партийно решение, а не еднолично негово като заяви, че то се подкрепя от партията защото "тя се явява на изборите".

Шок в ГЕРБ

Това оправдание обаче не отговаря на истината, защото освен Горанов срещу решението на Борисов по време на вътрешните обсъждания са били още председателят на парламента Цвета Караянчева, председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и председателката на финансовата комисия Менда Стоянова. Депутати разказаха, че по време на изненадващата визита на Борисов в парламента във вторник те са го убеждавали да не предприема този опасен ход. Премиерът обаче бил непреклонен.

Повечето депутати от ГЕРБ нямат обяснение защо се взима това решение. Някои от тях го определиха като "отваряне на кутията на Пандора", защото може да повлече и други браншове да искат намаляване на ДДС. Това започна веднага след обявяването му. От ДПС веднага обявиха, че ще внесат старото си предложение за намаляване на ставката за всички стоки и храни за деца до 3 години също на 9%, което внесоха в парламента миналата година.

"Патриотите" също са изненадани

Подобно на ГЕРБ и "Обединените патриоти" също нямаха отговор на въпроса защо Борисов преобърна само за един ден позицията си намаляването на ДДС-то за ресторантьорите на сто и осемдесет градуса. Предложението беше обсъждано на три поредни коалиционни съвета между лидерите на двете управляващи формации, но отговорът от страна на ГЕРБ беше категорично "не". Вицепремиерът Томислав Дончев дори цитира коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединените патриоти" според което двете страни се ангажират да не променят ДДС до края на мандата.

Възможните обяснения

Твърде вероятно е Борисов да е решил чрез този ход да тушира задаващите се протести на ресторантьори и хотелиери, които те заплашваха да започнат, ако не се удовлетворят исканията им. Подобен подход Борисов приложи с ограниченията по време на извънредното положение, повечето от които отпаднаха след като предизвикаха масово недоволство у хората.

Социологическите агенции отчитат повишаване на рейтинга на Бойко Борисов за двата месеца от извънредното положение, но премиерът най-вероятно си дава сметка, че това доверие е временно. След сравнително успешното справяне с първоначалното овладяване на епидемията от коронавирус на вратата чука икономическа криза. Нейният ефект най-вероятно ще започне да се усеща през есента, точно когато партиите ще започнат да се готвят за парламентарните избори, които ще са през март догодина. И не е изключено Борисов да разчита на подобен род реверанси за спечелването им, защото, както посочи "в този бранш са заети между 200 000 и 300 000 души". Накратко танцът на предизборния популизъм започна. Който си поиска по-рано, има шанс да получи дори повече, отколкото си е мечтал. Ако не вярвате - питайте ресторантьорите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • + 1

    В Montana няма ДДС, защо не се хванем да снимаме документален филм за Монтана и да го пратим на тъпите американци, да видят икономическа логика какво представлява? Гаранция седмица след получаване на клипа - ще въведът 20% данък минимум; може и до 40% да стигнат, ако искат да догонят Монтана...

    Нередност?
Нов коментар