Нито един път не води към сараите на Доган

Как за пореден път властта се постави в услуга на почетния лидер на ДПС

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В историята с морските сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган край Росенец нищо не е това, което изглежда. Плажът не е плаж, кеят-пристанище е хидротехническо съоръжение, а сградите, обитавани от години, са всъщност строеж.

От 2014 г. до днес събитията около морската резиденция на Доган, разположена на нос Чукалята в парка Отманли, са демонстрация на това как централна и местна власт, прокуратура и политически партии - управляващи и опозиция, могат да бъдат впрегнати в обслужването на интересите на един човек.

В близки до властта и ДПС медии се твърди, че Доган прекарвал цялото лято в резиденцията. В интервю по темата кметът на Бургас Димитър Николов твърди, че по документи [сараят] е строителна площадка, плажът не е официално плаж, а пристанът е "частно хидротехническо съоръжение". В кадастъра на имота е записано само, че там има "хангар, депо, гараж" и "административна, делова сграда". Освен завършените през 2016 г. две основни сгради в имотите се появяват още обекти.

Последно - в края на април Общинският съвет в Бургас гласува внесено извънредно предложение на кмета на града, с което прехвърли на фирмата - собственик на сараите, общинския път, който водеше до залива.

Решението, което беше облечено с аргументи, свързани с "национална сигурност" и изграждане на канализация за намиращото се на километри рибарско селище, е последната стъпка пред окончателното затваряне на полуострова за хора, вероятно и стъпка към по-нататъшното му застрояване (отново от фирми, свързани с почетния лидер на ДПС).

Един пожар и един затворен път

На 18 май местните медии в Бургас съобщиха, че в сараите на Доган има пожар. Отишлите на място репортери са спрени на няколкостотин метра от сградите от частен охранител, който пази зад бариера. От видео в местния сайт "Флагман" се вижда как репортерите правят многобройни опити да му обяснят, че пътят, който води до морския бряг, е общински, той не спира с призивите си да напуснат "частния имот". В помощ на цивилния охранител е включват и намиращите се наблизо полицаи.

От години Доган се охранява от НСО и държавни служители са командировани в сараите. От два независими източника "Капитал" научи, че в дните около пожара на място е бил и подполковник Борис Иванов, който същата седмица беше задържан в района на Бургас и обвинен от прокуратурата в организация на поръчково убийство и разпространение на наркотици. От службата отрекоха пред "Капитал" той да е бил изпратен там във връзка с пожара.

Три седмици преди пожара, в края на април, Общинският съвет в Бургас провежда близо петчасово заседание, в края на което е разгледана като извънредна точка докладна от кмета на Бургас Димитър Николов, с която се предлага изменение на ПУП за три квартала в парк Росенец. Става дума за серия от замени, в които участват общината, областният управител и две фирми - "Хермес Солар" (собственик на Сараите) и "Стрейтлайн" (собственост на близкия до ДПС и Доган архитект Калин Тихолов). В резултат на сделките общината ще загуби собствеността към пътя, отвеждащ до залива, в който са сараите на Доган, и ще получи терен покрай оградата на нефтената база на "Лукойл", където да бъде изграден път за охрана.

От документите се вижда още, че на един от терените над сараите на Доган (собственост на "Стрейтлайн") вероятно се планира масово застрояване, тъй като се предвижда обособяването на над 10 отделни парцела - всичките предназначени за "курортно строителство".

Част от общинските съветници (от партия "Средна европейска класа", Движение "България на гражданите", БСП и "Възраждане") се противопоставят на включването на точката в дневния ред като извънредна. Кметът на Бургас Димитър Николов, който обяснява, че точката се внася по спешност във връзка с кандидатстването за финансиране за проект за ВиК на рибарското селище Ченгене скеле, а също така и по настояване на "Лукойл", тъй като резервоарите с гориво били пълни заради спадналото потребление, а това създавало рискова ситуация.

Един срещу всички

В крайна сметка точката е вкарана в дневния ред, а когато се стига до нея, най-активен е общинският съветник Константин Бачийски ("Средна европейска класа"), който се опитва да убеди колегите си, че зад миловидните аргументи седят процедурни и законови нарушения, като в крайна сметка се стига до обслужване на интереса на Ахмед Доган.

"Имаме едно копче за балтон и вие искате около него да направим цял балтон", казва той.

Бачийски поставя въпрос защо се коментира рибарското селище, при положение че то е на 2.5 км по въздушна линия от терените, за които се приемат промените, както и за това, че деактуването на общинските терени ще лиши гражданите от достъп до залива.

Изказванията на Бачийски настървяват общинските съветници, които преминават в лични нападки срещу него. Удари идват от всички страни. "Във всяко хубаво нещо, което се прави в Бургас, вие виждате конспирация", коментира бившият шеф на РИОСВ - Бургас, Бойчо Георгиев, който е общински съветник от ГЕРБ. "Няма как да попаднете там, освен ако не сте се загубили. Пет пари не струват за нас тези пътища", казва колегата на Бачийски от СЕК Кирил Начев.

"Няма да си чупя пръстите, че някой граничи с някой", коментира кметът на Бургас Димитър Николов. Всъщност в дискусията малцина се осмеляват да споменат името на Ахмед Доган, който е наричан с далеч по-безопасното "частен субект".

В крайна сметка се стига до гласуване, но не е събрано необходимото мнозинство. Следва почивка от 20 минути, през която кметът Димитър Николов започва обиколка сред различните общински съветници.

Заседанието започва с прочувствено слово на бившия областен управител на Бургас, а сега общински съветник от БСП Павел Маринов: "Трябва да направим компромис Всеки сам трябва да реши дали това, че някой частен интерес ще бъде удовлетворен, включвайки го в общото за рибарското селище, е допустимо за неговата съвест."

По спешност в гласуването участват още седем общински съветници и точката е приета с 40 гласа "за", двама против и двама въздържали се.

Тази седмица общинският съветник от "Демократична България" Димитър Найденов, който е подкрепил промените, се извини на избирателите си и обясни, че е бил подведен. Пред "Капитал" той обясни, че ще направи всичко възможно да поправи грешката си, като изчаква протокола, за да пусне жалба до съда.

Нещо, което вече е направил Константин Бачийски, който твърди, че има множество нарушения на процедурата по време на заседанието. Той обяснява позицията си с непримиримостта към случващото се. "Ако заровим глави в пясъка и търпим, ще станем чужденци в собствената си държава", коментира Бачийски и споделя, че през последните седмици е получавал "от консултации до заплахи" заради позицията си. "Казано ми беше, че ще бъда арестуван. На въпроса ми за какво отговорът беше, че прокуратурата има богата фантазия."

Затвореният път: логично продължение

Деактуването на общинския път, водещ до залива, в който се намират покоите на Ахмед Доган, е логично продължение на разгръщащото се строителство.

Така например през 2016 г. областният управител на Бургас Вълчо Чолаков прехвърля на "Хермес солар" собствеността на пристана. През 2018 г. "Биволъ" разкрива как на плажа (който по думите на кмета на Бургас Димитър Николов не е плаж), намиращ се в държавен терен, се появява двуетажна постройка.

През следващата година започва разширяване на пристана, който се превръща в хидротехническо съоръжение (вълнолом), отново частна собственост.

До сараите се появяват три едноетажни къщички, а под тях, в ската към морето, е изградена триетажна сграда, която се вижда от морето.

Нито един от тези обекти не присъства на кадастралната карта. Причината най-вероятно е, че обектите, подобно на основните сгради на сараите, също се водят в строеж.

Фактът, че има строеж, е и основанието за ограничаване на достъпа до пътя, тъй като това било съгласувано по действащия план за здраве и безопасност. След прехвърлянето на пътя от общината към частните фирми няма да има никаква пречка за поставяне на ограда и вкарването на сградите в експлоатация.

Следващата стъпка ще бъде прокарването на водопровод и канализация. Според местни медии пожарникарите, участвали в потушаването на пожара в сараите на Доган преди две седмици, са били затруднени от ниското налягане. И понеже в сараите на Доган нищо не е това, което изглежда, тръбите сигурно ще се окажат капково напояване по европейски проект за облагородяване на рибарското селище няколко километра на север.

Кои са фирмите, с които Доган си прави анклав

Фирмата - собственик на имението, прочуло се като морския сарай на Доган, е "Хермес солар". Формално тя не е притежание или по някакъв начин свързана с политика, а основният й бизнес е производство на фотоволтаични панели. През годините в собствеността й настъпват различни промени, като днес 95% от капитала са на Снежана Карова - дъщеря на близкия до ДПС бизнесмен от Девин Карамфил Каров. Той е част от местното ръководство на партията и бивш председател на общинския съвет на родопския град. 5% държи руснакът Георгий Серопян - доктор по електротехника и член на Академията на електротехническите науки.

Самата "Хермес солар" от създаването е неизменно на загуба, варираща около 4-5 млн. лв. (често превишаваща сумата на годишните приходи), като чак през 2018 г. тя е стопена до едва 197 хил. лв. А в резултат капиталът й е отрицателен над -20 млн. лв. Насреща в баланса й стоят над 40 млн. лв. "Други задължения", за които не е ясно към кого са - в по-ранните си години фирмата ползва кредит от КТБ, но след затварянето на банката той е покрит. Тези резултати правят още по-необяснимо по каква бизнес логика фирмата би се захванала с изграждане на морско имение.

"Хермес солар" купува въпросните 8 дка на нос Чукалята през 2014 г. от фирма "Стрейтлайн", притежавана от кипърската Troxi Trading. Те са част от по-голям имот - над 180 дка, които са били собственост на "Нефтохим" придобити при приватизацията му от руската "Лукойл". Към днешна дата като действителен собственик на "Стрейтлайн" е посочен арх. Калин Тихолов. Той е проектант на морския сарай, а освен това реално е и нает в структурите на Доган - Тихолов е управител на "Отманли вилидж", дъщерна компания на "ТЕЦ Варна", в която Доган притежава 70% от 2018 г. Така реално гората около имението е собственост на приближен до политика, което осигурява комфортно усамотение, като единствената пречка пред него е, че пътищата са общинска собственост.

"Хермес солар" е собственик и на достроения 230 м кей. Любопитно е, че другият притежаван имот от компанията - централата й в София на ул. проф. "Янаки Моллов" 1 в кв. "Модерно предградие" е купена от фирма на Румен Гайтански-Вълка. Тя се казва "Проперти консулт" и вече не съществува, след като през 2018 г. се влива една от основните му фирми - "Волф". Доган и Гайтански през 2017 г. създадоха съвместна фирма на име "Уотър Витал", която обаче нямаше дейност, а през 2019 г. беше прехвърлена.

Интересите на Доган в Росенец се допълват и от още една покупка в края на миналата година. Тогава споменатото "Отманли вилидж" придоби от Фуат Гювен дружеството "Варна мода", в което преди това бяха апортирани имоти в близост и до боянския, и до морския сарай на Доган. Това е бившата хижа "Албатрос", преустроена в хотел, като последният основен ремонт е от 2009 г. Той разполага с 34 стаи и с бунгала с 18 стаи. Намира се на първа линия на морето, макар и не в непосредствена близост до морското имение на Доган. Оценката е 1.75 млн. лв. Освен това в активите на компанията са и три луксозни спортни яхти.

По темата работи и Николай Стоянов
13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    true_original avatar :-|
    true_original
    • - 1
    • + 23

    браво за статията!

    а това е направо журналистическа бомба
    "От два независими източника "Капитал" научи, че в дните около пожара на място е бил и подполковник Борис Иванов, който същата седмица беше задържан в района на Бургас и обвинен от прокуратурата в организация на поръчково убийство и разпространение на наркотици. От службата отрекоха пред "Капитал" той да е бил изпратен там във връзка с пожара."

    Нередност?
  • 2
    jianev avatar :-P
    jianev
    • + 18

    "От службата отрекоха пред "Капитал" той да е бил изпратен там във връзка с пожара."
    От службата не лъжат, изпратен е там поради друга причина :)

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 19

    И за капак - евросредствата за строежа на хотела за селски туризъм са "усвоени", макар на другите да искаха Акт 16, за да им ги осребрят.

    Нередност?
  • 4
    t0d0 avatar :-|
    Pandipool
    • + 19

    Страшен палат със собствен плаж и кей за яхти!
    Доган над всички.. Не е излъгал с фразата "властта е в мои ръце".
    За съжаление..

    Нередност?
  • 5
    marulio avatar :-?
    Darulio
    • - 1
    • + 13

    "Ако смятате, че този фес не ви управлява, селски от Дръндар - то това ви е нацията на 1300 години. Да ви е*а циганската нация. Това го напишете, ама няма да посмеете. Това са парите на Доган "

    Кое не е така??

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 16

    До коментар [#4] от "Pandipool":

    По изричното, многократно преповтаряно волеизявление на раята, която гласува за партиите от неговия кръжец като ГЕРБ и патриотите, вярвайки, че точно те ще я избавят от него.

    Нередност?
  • 7
    wkz55633864 avatar :-|
    wkz55633864
    • + 16

    Браво „Капитал“ за статията! Ужас в „правовата“ държава.

    Нередност?
  • 8
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 9

    Най-корумпирания който никой не смее да проверява. Гьонсурати!

    Нередност?
  • 9
    ewb34663924 avatar :-|
    beastie
    • - 13
    • + 1

    Капитал, верно ли е, чи модерацията в Дневник е на хранилка при мафията ГЕРБ?

    Нередност?
  • 10
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 10

    И отново, за пореден път, опозицията в парламента не върши работа за 5 стотинки.

    Нередност?
Нов коментар