🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият син папа

Наско Сираков няма финансовия ресурс да издържа "Левски", но разполага с доверието на феновете

Наско Сираков печели симпатизанти със силния си и труден за управление характер
Наско Сираков печели симпатизанти със силния си и труден за управление характер
Наско Сираков печели симпатизанти със силния си и труден за управление характер    ©  Юлия Лазарова
Наско Сираков печели симпатизанти със силния си и труден за управление характер    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Това не е сериал само за футбола. Той е за власт, бизнес и гангстери. Вероятно така би звучало началото на рецензия, ако сагата с футболния "Левски" беше кинопродукция. Но за разлика от филмовите сериали историята се случва на живо. И след като досегашният "папа" Васил Божков изпадна в немилост, синята религия вече има нов избраник. И също като в актуалните телевизионните сюжети е егоцентрик и труден за контрол. Дали Наско Сираков ще реши проблемите на клуба и най-вече как?

"Младият" Тити

За момента изглежда, че бившият нападател на сините е избраникът на Божков за нов притежател на акциите след предизвестеното фиаско с джиросването им на премиера Бойко Борисов. До редакционното приключване на броя беше известно становището на номиналния собственик Георги Попов, че ще ги предаде безвъзмездно на Сираков. Но досега всяко решение на намиращите се в Дубай Божков и Попов е предпоследно и изглежда като част от много по-голям пасианс.

Сираков сам влезе в ролята на по-надеждния Константин Папазов-Тити и също като него се самопредложи за собственик на обезкървеното откъм свеж ресурс дружество в ситуация на безизходица. Той беше избран и от феновете в анкета на Васил Божков, в която се справи с конкуренцията на Делян Пеевски, премиера Борисов, сръбския гангстер Сретен Йосич и още десетки номинации. Видимо Сираков не се притесни от странната идея собственикът да бъде определен точно по този начин и обяви намерение да поеме щафетата, в която досега се изредиха Майкъл Чорни, Тодор Батков, Иво Тонев, близкият до Пеевски адвокат Александър Ангелов, Спас Русев и Божков, а за месец се оказа, че такъв е бил и Христо Йовов.

Сходството му с Тити Папазов не е случайно. И двамата са възприемани като символи на левскарщината. Имат сходен управленски профил и са се притичвали на помощ в трудни моменти за синята идея. Разчитат на широкообхватно влияние сред левскарската общност, но с тази разлика, че при Сираков емоционалната амплитуда е много по-малка. В една от анотациите към биографичната му книга "Единакът" (написана от настоящия изпълнителен директор на "ПФК Левски" Павел Колев) е описван така: "В наказателното поле на противник Наско Сираков има инстинкт на хищник убиец. Жертвите му са неизброими. В живота също минава като валяк през онези, които му се изпречат на пътя."

По-неуправляем и по-авторитарен е, но е по-подходящ за футболно управление, така както Папазов е по-близо до баскетбола. И също така двамата изглеждат като преходен етап в развитието на собствеността, тъй като не разполагат с финансовия ресурс да осигуряват сами издръжката на клуба.

Като футболист и ръководител Сираков почти винаги е бил от страната на взимащите, а не на даващите. Няма собствен бизнес извън футбола, който да му дава възможност да осигури необходимите средства за функционирането на дружеството. В последните дни той е бил силно ангажиран да осигури финансова подкрепа от партньори, които му имат доверие, но няма голяма яснота в какъв размер ще бъде помощта и под каква форма.

Вълкът от Герена

22 млн. лв. бяха разходите на синия клуб за 2019 г., от които 13 млн. лв. за заплати.

Първата му и основна задача е да осигури свеж финансов ресурс за клуба, който в последния месец набираше средства чрез дарения. Ръководството на сините неведнъж е обявявало, че са необходими 1.5 милиона лева на месец за нормалното функциониране. Известно е, че има забавени заплати на футболистите, които при три неизплатени могат едностранно да прекратят договорите си и да подпишат с други клубове. Отделно на 5 юни се подновява футболното първенство и ще са необходими средства за оперативна дейност, както и да се плащат ежемесечните вноски от по 143 хиляди лева към НАП. Вече има натрупани задължения и към персонала, въпреки че част от мениджмънта обяви в началото на операцията срещу бизнеса на Божков, че ще работи без заплащане. В последните дни Сираков се е срещал с представители на различните фракции на феновете, за да сондира мнения и да изгради програмата си за действие, сочат информации на "Капитал". Преди три години, в момент на поредната криза на управление, той се обяви за намаляване на разходите и оптимизиране на бюджета в по-нормални за българската действителност размери. Тогава определи цел от 6 милиона лева годишно, което беше двойно по-малко от тогавашния бюджет на клуба. През изминалата година "Левски" изразходва 22 милиона лева, което е с малко повече от 4 милиона лева от 2018 г. Само разходите за заплати на персонала (включително и футболистите) възлизат на 13.4 милиона лева. Те са с 2 милиона повече от предходната година въпреки намеренията това перо да се свие.

По информация на "Капитал" Сираков е показал склонност да се работи в посока да се разбие досегашният модел, наричат от запалянковците "Бащица". Най-малкото защото това би гарантирало по-малка зависимост от средствата на собственика, а диверсификацията би позволила по-малко сътресения при неблагополучия от един или друг източник. През изминалата година почти 75% от приходите (16 от 24 милиона лева) са свързани с рекламата и спонсорството, като най-голямата част са средствата от фирмите на Васил Божков. Единият от вариантите е да търси помощ от премиера, който да задължи фирми да спонсорират клуба, както го прави негласно в последните години.

Почти сигурно "Левски" ще може да разчита на реклама от държавния тотализатор, каквато заявка вече беше направена и в чието ръководство попаднаха двама бивши футболисти на "Левски" - Христо Йовов и Гошо Гинчев. Сираков ще трябва да балансира между това изкушение и чувствителността на феновете, които очакват повече независимост от политическите лица (като депутата Делян Пеевски, който преведе 500 хиляди лева чрез фирмата си "Интръст" като част от благотворителната кампания за набиране на средства). Най-прогресивните организации на фенове, като тръста "Синя България" вече обявиха, че ще настояват за по-балансирани приходи и увеличаване на средствата от другите основни пера. През 2019 г. постъпленията от продажба на футболисти са 3 милиона лева, само с 1 милион лева повече от приходите от дарения. Постъпленията от участия в европейските турнири са едва 1 милион лева, но това е перо, което не може да се контролира, тъй като зависи от състоянието на отбора и представянето му на европейската сцена. "Синя България" е вторият най-голям акционер в клуба и най-голям прокламатор на политиката "антибащица".

Деликатен танц

Едно от перата, което се разглежда като подценено и с възможност за увеличаване на приходите, са телевизионните права. От него "Левски" получава едва 500 хиляди лева на година, въпреки че е един от двата най-популярни и гледаеми клуба заедно с ЦСКА.

Двата клуба се подчиняват на правилата на колективно разпределение на приходите от телевизионни права, каквато е масовата европейска практика, но вече са правени сондажи да потърсят по-голям дял от средствата или увеличаване на размера на договора. През миналото лято в пореден изблик на влошаване на отношенията по оста Гриша Ганчев - Кирил Домусчиев "ЦСКА-София" поиска от БФС преразглеждане на отношенията с фирмата посредник "Футбол про медиа". Тази и следващата година компанията на Домусчиев трябва да преведе на футболните клубове по 6.5 милиона лева. В популярните футболни държави приходите от тв права формират значителна част от приходите на клубовете, а теоретиците на балансирания футболен бюджет смятат, че е здравословно да осигуряват около 40% от средствата.

Засега не е ясно дали Сираков ще тръгне в тази посока, защото това би го вкарало в сложни отношения с актуалната политико-икономическа конфигурация. По-резки движения в тази посока биха засегнали директно интересите на близкия до правителството Домусчиев, който е и собственик на "Нова телевизия", излъчваща първенството. А това означава да се рискуват евентуалните постъпления по управленска линия. Въпреки че преди само преди 8 месеца той влезе в схватка с Домусчиев по повод негово изявление: "Кирчо, зa oщe 20 гoдини дa cи купиш тв прaвaтa зa българското първeнcтвo, зa cлeдвaщитe 20 гoдини дa cи купиш първeнcтвoтo нa Бългaрия пo футбoл, пак caмo щe cънувaш, чe мoжeш дa дocтигнeш Сираков във футбoлa."

Със сигурност обаче ще инициира реформи в представителния отбор по отношение на селекцията и заплащането, тъй като там се чувства най-силен. По-доброто представяне на отбора повлича след себе си допълнителни приходи от участия в евротурнири, продажба на футболисти и постъпления от зрители на домакинските мачове. Но тази мярка ще отнеме време и няма да реши краткосрочните проблеми. Но дотогава Сираков ще има един огромен капитал, който може да му помогне да спечели време - доверието

на синята публика. А това е отлично начало за всеки "папа" да прокара идеите си.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 1
    • + 3

    Насето е с големи , честни , сини очи !!!

    Сега ще се юрне куцо , сляпо и сакато да му дава лев ...

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 1

    Държавата не ще да даде заем на Левски, ама е готова да си рекламира тотото, така ли?! Тотото трябва да инвестира във всички спортове, а не да си даде 30% от бюджета за Левски. И защо трябва да е само в Левски? От къде на къде? Това е същата държавна подкрепа, даже е по-лошо от заем...

    Нередност?
Нов коментар