Иво Христов в света на 5G

Защо българският евродепутат иска независима оценка на здравните рискове от новото поколение мобилна мрежа

Иво Христов беше избран за евродепутат на последните избори от "гражданската квота" на БСП, а преди това беше шеф на кабинета на президента Румен Радев.
Иво Христов беше избран за евродепутат на последните избори от "гражданската квота" на БСП, а преди това беше шеф на кабинета на президента Румен Радев.
Иво Христов беше избран за евродепутат на последните избори от "гражданската квота" на БСП, а преди това беше шеф на кабинета на президента Румен Радев.    ©  ЕП
Иво Христов беше избран за евродепутат на последните избори от "гражданската квота" на БСП, а преди това беше шеф на кабинета на президента Румен Радев.    ©  ЕП
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Иво Христов със сигурност е най-активният български евродепутат по темата за 5G - следващото поколение мобилни мрежи, които обещават свръхвисоки интернет скорости и светло бъдеще, в което всички устройства са свързани - от коли до четки за зъби. През последните месеци дейността му в европарламента често е насочена към опити да накара Брюксел да забави изграждането на националните 5G мрежи, докато не бъдат изследвани възможните ефекти върху околната среда и здравето на хората.

Българският евродепутат играе на хлъзгава територия - между чука и наковалнята, по гореща тема, където хладните умове се сблъскват с най-крайните конспиративни теоретици.

Темата е деликатна и (гео)политически. Според разследване на New York Times Русия води целенасочена пропагандна кампания срещу въвеждането на 5G мрежите в Западна Европа и САЩ, като твърди, че от тях има здравни рискове. "Кремъл наистина ще се радва да вкара демократичните правителства в битки за здравните и екологични рискове от 5G", казва пред изданието собственикът на консултантска компания, която следи руските дезинформации. Според New York Times Русия няма ясна игра в тази модернизация и затова се опитва да подкопае и дискредитира западната.

Класическият руски подход в психологическата война е да се търсят теми, които разделят обществото във "вражеската" държава. След това целта е тези пукнатини да се превърнат в големи разломи, като се засилват аргументите на най-крайните позиции по спорната тема. Това е причината Русия да подкрепя националистическите партии в различни европейски държави - тяхната омраза и свръхактивност вършат прекрасна работа в това да разделят хората и така да отслабват обществата и правителствата.

За 5G тази работа е доста лесна - хората и без това вече са разделени по тази тема. От страната на оптимистите стоят множество бизнеси и правителства, които искат мрежата да бъде изградена възможно най-бързо. За телекомите и производителите на телекомуникационно оборудване например, 5G е огромна бизнес възможност. За правителствата изграждането на мрежата е нещо средно между въпрос на гордост и въпрос на оцеляване, защото технологията предполага върху нея да се прехвърли (и по-късно оптимизира) голяма част от критично важната инфраструктурa, като управлението на водопреносните и токовите мрежи например. Това, заедно с откриване на възможност за огромни технологични предимства и нови ниши - като футуристичната, но все по-реалистично изглеждаща идея за флотилии от автономни коли.

От другата страна са конспиративните теории, които постоянно се завръщат с нова сила. Първоначалните страхове изглеждаха по-скоро комично, като например за умъртвени от облъчване гълъби. Впоследствие страховете се преместиха върху здравето на самите хора и дали радиовълните от 5G не са канцерогенни. По-малко конспиративните теории поеха естествения си път към абсурда и достигнаха до заключението, че 5G е причинител на коронавируса COVID-19 или най-малкото, че целта на новото поколение мрежи е да управлява човечеството. Ако не сега, то в бъдеще.

Най-голямата пробойна в конспиративните теории е, че 5G мрежите все още не са изградени. Работещи такива има само в много малък брой страни, като Южна Корея и Япония например. В България има едва няколко тестови станции, като през тази година техния брой едва ли ще се увеличи значително, предимно заради трудното им изграждане от регулаторна гледна точка и заетите честоти - отдавнашни болки на местните телекоми.

Не търсим паника, но не търсим и фалшиво успокоение

"Консенсус няма. Не търся да успокоявам, нито да тревожа гражданите. Само изследванията могат да покажат има ли основание за тревога, трябва ли технологията да се усъвършенства, за да се отстранят рисковете", казва Иво Христов пред "Капитал". "Говорите за "допълнителни изследвания", но къде са досегашните? Няма официално поръчана оценка на въздействието. Има само отделни научни публикации, с доста контрастни заключения."

В края на миналата година Христов обвини Европейските институции в "безотговорност" по отношение на 5G и липсата на пълна оценка за последствията върху здравето и околната среда. И докато Брюксел (европейските институции) намира вдигането на шум около вредата от 5G като породен от руска пропаганда - руската телевизионна мрежа RT бе първата масова медия, която обяви, че "5G може да ви убие" - Брюксел (градът) се отказа от изграждането на базови станции, защото "жителите ни не са морски свинчета".

През април Христов организираше и събитие, посветено именно на връзката между 5G, човешкото здраве и околната среда. Заради коронавируса обаче то не се проведе.

"5G не може да причинява COVID-19, но подобни конспиративни теории удобно се използват за дискредитиране на съвсем оправдани въпроси, които хората си задават. Това е целенасочена вулгаризация", казва още Христов. "Застъпниците на 5G едновременно твърдят, че технологията ще промени из основи начина ни на живот, но същевременно няма да окаже никакво въздействие върху здравето и околната среда. Абсурдната категоричност на двете твърдения съдържа непримиримо противоречие. Въздействие ще има, и то не е гарантирано позитивно, както внушават лобистите. "

Позицията на Христов е, че са нужни още проучвания. По негова инициатива се прави оценка на въздействието от научния панел на Европейския парламент - STOA. На въпрос до кога трябва да бъде забавено развитието или вкарването в употреба на мрежите от пето поколение, Христов отговаря: "До момента, в който разполагаме с научна оценка на въздействието. Струва си да се проведе и информационна кампания у нас. Иронията и подигравките не са отговор на тревогите на гражданите. В кръга на анекдота познавам хора с интелектуални претенции, които иронизират страховете от 5G, но ходят с маски в безлюдните паркове, за да не хванат COVID-19."

Селективни вярвания

Пред 5G наистина има въпросителни и не може да се каже, че съществува пълен консенсус сред учените за въздействието на мрежите. Глобалната петиция 5G Space Appeal например, която иска спиране на развитието на технологията, бе създадена от група учени, сред които и колегата на Христов в Европейския парламент Клаус Бухнер. До момента петицията е събрала близо 300 хил. подписа. Подобна петиция, но на национално ниво - Stop 5G Bulgaria, е подписана от почти 28 хил. души.

Страхът идва от радио вълните, които 5G базовите станции излъчват. Те не могат да достигнат до далечно разстояние и се спират лесно от сгради, заради което има нужда от по-голям брой станции, отколкото спрямо сегашната мрежа. Те обаче са много по-малки (горе-долу с размерите на кутия за обувки) и работят на по-ниски нива, отколкото съществуващата понастоящем 4G мрежа. Тук идва и аргументът, че 5G не е нещо напълно ново, а просто естественото развитие на предишните поколения мрежи.

Базовите станции излъчват нейонизираща радиация, която се приема за безопасна. "Единствената опасност от нейонизиращата радиация е излъчването на топлина", казва Кенет Фостър, професор по биоинженерство в щатския университет на Пенсилвания. "При високи нива на излагане, енергията от радио честотите може да бъде опасна и да доведе до изгаряния, но такива излагания обичайно се случват само в близост до много силни излъчвания, например при провалени медицински процедури."

Изследванията на тема 5G действително са сравнително малко и повечето от тях не носят със себе си твърди заключения. Доктор Франк де Вохт, съветник на британското правителство по безопасност на мобилните мрежи, казва пред BBC: "Макар някои изследвания да предполагат статистическата възможност за увеличен риск при чести ползватели, доказателствата до момента не са достатъчни, за да покажат нужда от допълнителни действия."

"Разбираемо е, че хората се притесняват относно по-висок риск от рак, но е важно да отбележим, че радиовълните са много по-слаби, отколкото дори видимите светлинни лъчи, които стигат до нас всеки ден. Няма твърди доказателства, че мобилните телефони или мрежи носят здравословни проблеми", казва Робърт Граймс, друг изследовател в сферата на раковите заболявания.

По същия начин обаче, чрез селективно цитиране, могат да се извадят мнения на други учени, които са скептични по темата и в най-честия случай искат повече изследвания, преди да се премине към практическо изграждане на мрежите. Подобни призиви могат да бъдат прочетени дори в Scientific American. Отенъците на сивото тук имат значение, защото дават нови сили както на по-умерените гласове, така и на най-крайните конспиративни теории и активисти, които искат пълно спиране на технологията.

През 2018 г. Националната програма по токсикология на САЩ публикува десетгодишно изследване, което открива някои доказателства за по-високо ниво на образуване на тумори при мъжки плъхове, облъчвани с радиочестотна радиация от мобилни телефони. Същото проучване показва, че такива проблеми няма при женските плъхове или при мишките. Проучването е в стриктно лабораторни условия, при постоянно излагане на тестовите животни на облъчване и не казва нищо за опасността при хората - въпреки това е показателно, че то може да се счете за доказателство както за безопасността, така и за опасността от 5G, в зависимост от това кой го чете.

Никое проучване не казва, че има директни вреди за човешкото здраве - но и никое проучване не казва твърдо, че мобилните мрежи са напълно безвредни, което оставя свободно полето за дебати и конспиративни теории.

Стои въпросът и доколко нови проучвания и доказателства за безопасността на технологията например биха успокоили хората, чиито страхове още по начало не идва от липсата на научни трудове, а от склонност към вяра в конспирации.

Междувременно 5G ще се превръща в тема с все повече ъгли. Доминиращият за момента е геополитическият, основно заради технологичната студена война между САЩ и Китай. Самият технологичен въпрос - дали 5G действително е революционна промяна или надценено надграждане, също. На национално ниво правителствата ще имат все повече главоболия - от въпроса с регулациите до достъпа на производителите на телекомуникационно оборудване, конкретно китайските Huawei и ZTE.

Финалният въпрос е свързан с информираността на хората. Ако липсва консенсус в научните среди, то не може да се очаква такъв и сред всички останали, особено в ерата на интернет. Както Иво Христов отбеляза в последното си интервю пред БНР, в България (поне засега) липсват по-крайни настроения срещу 5G, спрямо например във Великобритания или Нова Зеландия, където през последните месеци бяха запалени няколко базови станции на телекоми - може би най-добрият аргумент, че действително има нужда от повече и по-ясна информация по темата.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drkskwlkr avatar :-P
    Иван Арнаудов
    • + 5

    "Най-голямата пробойна в конспиративните теории е, че 5G мрежите все още не са изградени. (...) В България има едва няколко тестови станции, (...) предимно заради (...) заетите честоти"

    Еми ето, значи тук някой друг вече ни облъчва на същите честоти и конспираторите могат да продължават да си спират конете. Според мои независими наблюдения, засега единственото отрицателно последствие е, че държавата се управлява от простаци, избирани от глупаци, и дневният й ред се задава от олигофрени.

    Нередност?
  • 2
    ujx1515613332547589 avatar :-|
    Deyan Chilov
    • + 5

    Много добре аргументиран коментар. Проблемът е, че разпространителите на конспирации действат грубо и напористо, докато разумно мислещите са винаги по-плахи и се отнасят любезно или с насмешка към нападките. Ситуацията обаче е сериозна. Липсва информираност и все повече хора падат в капана на пропагандата. Трябва силно противодействие, а не любезност и мемета.

    Нередност?
  • 3
    zo avatar :-|
    zo
    • - 3
    • + 1

    Швейцарците удариха спирачките на 5Г засега, а те не са известни като нерационални хора.

    Нередност?
  • 4
    hpn1591088187664360 avatar :-|
    Ever Last
    • - 4

    Благодаря ви сърдечно, г-н Христов! Много от нас имат основателни притеснения и страхове. Няма да позволим на лобито на телекомите да ни наложи потенциално опасна технология. Бъдете нашия глас, подкрепям ви и ще следя с интерес вашите изяви :) // ПП: Авторът на статията не е особено наясно с материята, и/или, още по-лошо, играе за Тях.... Думите му биха заблудили повечето хора, че нещата са що годе наред и няма смисъл от конспиративни теории.. Отново се разчита на факта, че малко са тези, които могат да вложат десетки (+) часове усилия и критично мислене да разследват въпроса сами. Полезни източници: https://ehtrust.org https://the5gsummit.com https://www.takebackyourpower.net https://www.youtube.com/watch?v=BwyDCHf5iCY https://www.youtube.com/watch?v=9mK93gHFWXs

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 3

    Троловете до такава степен са завзели общественото пространство в България, че дори най-отдалечените от технологиите хора цитират безупречно техните тези. Конспирациите в България отдавна са заели мястото на истината, просто 5G още не е дошла под прицел. Тук още си дъвчем как Бил Гейтс измислил коронавируса, защото предсказал, че подобно нещо може да се случи.

    Нередност?
Нов коментар