🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Историята на Али Баба и фактите за такса "хазарт"

Васил Божков публикува комикс, с който намеква, че е давал 20% от печалбата си на управляващите в замяна на по-ниски плащания към бюджета

Първа страница на комикса, който Васил Божков публикува във фейсбук профила си
Първа страница на комикса, който Васил Божков публикува във фейсбук профила си
Първа страница на комикса, който Васил Божков публикува във фейсбук профила си
Първа страница на комикса, който Васил Божков публикува във фейсбук профила си
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Укриващият се в Дубай Васил Божков публикува днес във фейсбук страницата си комикс история, с която твърди, че управляващите са му поискали "20% такса помагане", за да получи по-благоприятно данъчно третиране на бизнеса си.

Историята припомня казуса около промените в Закона за хазарта от края на 2014 г., с които депутатите въвеждат хазартна такса за лотарии, кено и бинго, които преди това бяха изпуснати от закона по времето на кабинета "Орешарски". На тези текстове след това се опират хазартните дружества на Божков, за да може години наред да плащат по-ниски такси. Спестеното според държавата сега е половин милиард без лихви.

В публикуваните шаржове не се споменават истински имена, но от карикатурите лесно може да се разпознае кои са действащите герои - премиер, финансов министър, Делян Пеевски... Комиксът не е придружен с доказателства, че действително Божков е давал 20% от печалбата на "Национална лотария" като вид "такса помагане" към управляващите. Но се намеква, че има свидетел на разговорите с властта.

Ето какво разказва "Истинската приказка" на Божков и какви са известните факти до момента:

Историята на Али Баба

В шаржовете Божков е представен като Али Баба, който създава "Национална лотария" през 2013 г. Според него тя е толкова малка, че "разбойниците" не я забелязали и една година работи, като плащала 10% данък печалба. Разраства се, забелязват я, депутат от "Опозиционната shaika" (вероятно се визира Георги Кадиев) през 2014 г. внася проект с цел да обложи дейността на лотарията с 15% върху оборота, а това според комикса означавало компанията да затвори. Тогава главният главатар (вероятно Бойко Борисов) казва на Али Баба, че ще оправи нещата, но после "ще помагаш". Насочва го към разбойничката, която прави данъчните закони (вероятно Менда Стоянова). Тя му казва, че няма да приемат текста на Кадиев, а ще гласуват нов, който да позволи да плащат на бюджета 20% върху комисионите, които събират. Веднага след това Борисов насочва Божков към "заместник-главатаря по финансите" (вероятно финансовия министър Владислав Горанов), който пък му иска да им дава "20% от печалбата, иначе ще ти отменим закона".

В интервю пред БНТ прокурорът от специализираната прокуратура Ангел Кънев заяви, че ще се провери истинността на карикатурите, но не даде повече подробности.

Георги Кадиев, който е един от героите в комикса, се разпозна и написа във фейсбук профила си, че според него Божков търси сделка с Борисов.

Какви са публично известните факти

През 2013 г. при кабинета "Орешарски" бяха направени промени в Закона за хазарта, с които от 1 януари 2014 г. се промени начинът на облагане на хазартните игри с цел онлайн компаниите да започнат да плащат данъци в страната. Тогава изненадващо на второто четене в зала с гласовете на ГЕРБ (по това време опозиция) е подкрепено предложението на Георги Кадиев, с което на практика онлайн и офлайн хазартните компании да плащат различни такси. Първите дължат еднократна такса от 100 хил. лв. и ежемесечна в размер на 20% върху разликата между получени залози и изплатени печалби, а вторите - 15% върху оборота.

Предложеният от Кадиев текст, който засяга офлайн компаниите, е следният (стенограмата от гласуването може да се види тук):

"1. Ал. 3 се изменя така:

За поддържане на лиценз за хазартната дейност от тото и лото, игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията, се събира държавна такса в размер на 15 на сто от стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони".

В последствие се разбира, че в текста са изпуснати бинго залите, организаторите на томболи и лотарийни игри. От този пропуск се възползват двете лотарии на Божков - "Национална лотария" и "Лотария България", които за една година си спестяват 30 млн. лв. от хазартни такси. Режимът на облагане е коригиран в края на 2014 г., когато на власт е "Борисов 2". Инициатор на промяната отново е червеният депутат Георги Кадиев (вече опозиция), който предлага изпуснатите хазартни игри да бъдат добавени в текстовете. Така, ако се организират офлайн, те дължат 15% върху оборота, а ако са онлайн - 20% върху сумата от получени залози минус изплатени печалби.

От стенограмата на първо четене в бюджетна комисия става ясно, че тези предложения на Кадиев не са съгласувани дори с парламентарната група на БСП. Те не срещат и подкрепа от Министерството на финансите в лицето на Людмила Петкова, директор на дирекция "Данъчна политика" във ведомството, която твърди, че депутатите първо трябва да решат какъв вид облагане да приложат за хазарта, както и че то трябва да е еднакво за всички оператори, независимо дали дейността им е онлайн или офлайн.

Менда Стоянова обаче настоява на първо четене да се приеме предложението на Кадиев, а впоследствие на второ четене текстовете да бъдат ревизирани (те съдържат и множество други редакции на Закона за хазарта). На комисия са поканени като представители на хазартния бизнес Александър Тумпаров и Борис Бекяров - и двамата бизнес партньори на Божков в множество хазартни компании, впоследствие арестувани като съучастници по обвинение от прокуратурата. Бекяров и Тумпаров настояват, че тази разлика в облагането прави офлайн хазарта неконкурентен на онлайна.

Депутатите се вслушват в призива на Стоянова и приемат предложението на Кадиев с 15 гласа "за" и само един против. В пленарната зала обаче проектът не е подкрепен от ГЕРБ. Впоследствие Менда Стоянова и група народни представители внасят свой проект (стенограма от второ четене в комисия тук) , с който във въпросния чл. 30, ал. 3 от Закона за хазарта се добавят лотарии, томболи и бинго. Ето и предложената редакция на текста на Кадиев от 2013 г.

3. В ал. 3 след думите "хазартни игри -" се добавя "традиционна лотария, томбола, моментна лотария", а след думата "лото" се добавя "бинго, кено и техните разновидности".

Текстът на практика не променя този от 2013 г., а в него само се добавят пропуснатите хазартни игри. Той е приет с гласовете на депутати от почти всички политически сили без дебат в зала или в комисия (стенограма тук).

Междувременно Държавната комисия по хазарта всяка година отчита, че приходите от такси растат. Финансовите отчети на всички големи хазартни дружества на Божков обаче се публикуват с умишлено заличени и нечетливи данни. Така реално външен човек не може да види какви са брутните им приходи и съответно да разбере по какъв начин се облагат.

Има ли грешка в текстовете на закона

В края на 2019 г. от конфликта на Васил Божков с доскорошните му съдружници - семейство Найденови (вижте повече по темата тук) стана ясно, че частните лотарии ("Национална лотария" - на практика монополист на пазара, и "Лотария България") са си спестили десетки милиони от хазартни такси. Впоследствие се разбра, че по-ниската такса е плащало и друго дружество на Божков (в което до 2019 г. дял имат и Найденови) - "Еврофутбол", което пък е монополист на пазара на офлайн залагания на спортни събития.

Хазартните компании използват по странен начин частта от чл. 30, ал. 3. в която се посочва, че таксата "за хазартни игри, за които се събират такси и комисионни за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисионни". Те си изработват правила за игрите, които се одобряват от комисията по хазарта, в които посочват, че събират комисиони и така минават на дължима към бюджета такса от 20% върху комисиона. На практика излиза, че с благословията на държавната комисия хазартните компании са намалили дължимото към държавата.

Например в правилата на "Национална лотария - моментни игри", които се одобряват от комисията по хазарта години наред, се посочва, че "Ню геймс" събира комисион за участие в играта. В същото време "Ню геймс" е с издаден лиценз за организиране на моментна лотария, т.е. това само по себе си е противоречие. По същия начин в правилата за организиране на "Лотария България" е посочено, че компанията с лиценз за организирането й - "Евробет", събира комисиони за участие в играта. Тоест, вместо да удържат 15% върху сумата на закупените талони, те облагат с 20% разликата между получените залози и изплатените печалби. А по закон те са длъжни да разпределят минимум 50% от приходите от залози към играчите. На този факт преди време обръща внимание и Бойко Димитров от "Да, България" в статия за "Капитал". "Имайки предвид, че минималният дял на печалбите е 50%, то те плащат 0.5х 20% = 10% вместо 15% данък. Така минималното спестяване е 33%. При дял на печалбите 60% се получава 0.4х20% = 8%, което вече прави 46% спестяване на данък", посочва той.

В момента държавата търси от хазартните дружества на Божков 700 млн. лв. (от тях 200 млн. лв. са лихви) по няколко акта за установяване на публични задължения заради начина на изчисление на таксите. С изключение на Мария Филипова, която в момента е зам.-председател в Комисията за финансов надзор и чийто подпис стои под правилата на "Национална лотария" от 2018 г., всички останали председатели на хазартния регулатор от 2015 г. насам са обвиняеми.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yzf55651026 avatar :-|
    yzf55651026
    • - 2
    • + 2

    "за хазартни игри, за които се събират такси и комисионни за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисионни"

    А къде точно пише, че от получените такси и комисионни можеш да си приспаднеш изплатените печалби? Да не се окаже, че всички са тълкували закона погрешно? В частта за онлайн залозите ясно е написано, че се облага "разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби", докато тука се говори само и единствено за 20% върху такси и комисионни за участие. В първоначалния вариант на Кадиев тоя текст съдържа само покер турнирите, където логично нема как да се облага оборот, а само таксата за участие. Та какви изплатени печалби пресмятат, какви пет лева? При тоя вариант на облагане Божков дори требва да дължи повече от 700-те млн., които му искат.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 3

    От всичката тази легитимна, невинна и мъдра власт никой не смее да каже за Пеевски. Само бежанците от България си позволяват истини. Не е ли време Борисов отново да бъде попитан кого вижда в огледалото?

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 2

    Прасепаяка в/у парламента е от друга приказка , не от 1001 нощи ?

    Черепа дали е чел Вещера !?!

    Нередност?
  • 4
    zo avatar :-@
    zo
    • - 1

    >„на комисия“, „в зала“

    Нищо по-гнусно от безчлетовото говнорене на мисирките и политиците.

    Нередност?
  • 5
    vorknkx avatar :-?
    Vorknkx
    • - 1
    • + 1

    Нещо липсва в тази приказка... например откъде са дошли жълтиците в пещерата на Али Баба. Май от нечий сиромашки джоб ще да е.

    Нередност?
  • 6
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • + 1

    Божков бил харчил 10-20 милиона месечно, негови
    а Борисов харчи 10-20 милиарда месечно ненегови десетилетия наред-това е притеснителното.

    Нередност?
  • 7
    onx31664804 avatar :-|
    Solomon Bandaranaika

    Божков скоро ще се върне!

    Нередност?
Нов коментар