Защо Бобокови

Прокурорският отстрел на собствениците на "Приста ойл" и "Монбат" разкалва още повече бизнес средата в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В третия мандат на ГЕРБ и Бойко Борисов България наистина се променя - до неузнаваемост за целия 30-годишен период на най-новата си история. И по историческа ирония - в тъжно сравнение с относително нормалната държава, която представляваше преди членството си в Европейския съюз. И в други страни в тази част на Европа тече регресивен процес на демонтиране на демокрацията и пазарната икономика, който вече е тема от дневния ред на ЕС, но България се бори за неговото внимание и с една също толкова мрачна екзотика. Ако в Русия на Путин или Унгария на Орбан политическата и икономическата репресия са инструмент за авторитарно консолидиране на дошла чрез избори власт, в България са свидетелство за гротескно разпарчетосване на властта между легитимни и неформални структури. Това изключва идеята за консистентност и предвидимост на каквито и да било политики.

С управленски формат, в който политическите и икономическите решения на практика се диктуват от неподлежащата на институционален контрол прокуратура, България кандидатства за т. нар. чакалня за еврозоната и ще очаква допълнителните 10 милиарда евро грантове от Брюксел за възстановяване след коронакризата, срещу които отново ще обещае публични реформи, икономическа модернизация и върховенство на закона. Докато в същото време чрез злоупотреба именно със закона създава токсична среда, в която правенето на независим от държавата бизнес се превръща в илюзия.

Подмяната в икономиката с квази бизнес структури под шапката на държавата поставя въпроса колко дълъг е списъкът на главния прокурор и кой е следващият.

Мотивите може да са всякакви

Последната показна акция на прокуратурата - срещу братята Атанас и Пламен Бобокови, собственици на "Приста ойл" и "Монбат" (повече за бизнеса им в текста "Двамата братя и техните заводи"), и повдигнатите им обтекаеми обвинения (виж текста "Организирана група с користна цел") за търговията с отпадъци са именно действие в тази посока. Пришиването им на практика към наказателната поредица срещу спорни фигури от прехода като като Баневи, Арабаджиеви, Миню Стайков и Васил Божков породи недоумение за мотивите зад него. А мотивите може да са всякакви. Може да са свързани с апетити към успешния им бизнес, а може да са странична жертва на лъкатушещия криминален сюжет около незаконния внос на отпадъци, в който прокуратурата е трябвало да премести мишената си от дългогодишния ползвател на държавни услуги Христо Ковачки към по-далечните на властта и по-удобни за целта бизнесмени.

"Обвиненията към братя Бобокови будят скептицизъм. Това са хора с добра репутация, които не са се появявали в криминални хроники за 30 години. Те инвестират в доста сложен технологичен бизнес, с много добавена стойност за страната и се конкурират на световния пазар. Това, което се говори за техния криминален внос, не е сериозно, защото знам партньорите им - те правят много сериозен контрол на репутацията на хората, с които работят, и не могат да си позволят криминални партньори", коментира пред радио "Фокус" експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Едва ли някой сериозно очаква друга развръзка и от тази прокурорска атака освен обичайната катастрофа в съда - местен или външен, на каквато изглеждат обречени типовите дела срещу ОПГ (организирани престъпни групи). От тях единственият реален ефект са преразпределени позиции в икономиката или директно гилотинирани бизнеси. Защото каквото и да изглежда нередно при набелязаните, е ставало по законите на държавата, възлагащи й и отговорността за контрола.

В бизнеса са наясно с последиците. "Не мога да разбера защо по този начин трябваше да започне оплюването на бизнеса ни. Имаме производствени фирми в осем държави. Тази в Северна Италия сме я купили, за да можем да използваме италианския потенциал. С това обвинение се слага кръст на производството ни. Даже и да ме оправдаете, аз няма да мога да дам работа на хората във Враца. Аз разбирам от бизнес. Все пак съм на 60 години", каза при гледане на мярката му за неотклонение в спецсъда Атанас Бобоков. Двамата братя са членове на ръководената от Кирил Домусчиев най-голяма работодателска организация - КРИБ. Мълчанието й за случващото се с тях е многозначително за това, което трябва да очакват всички останали. И съответно - какво не трябва да очакват.

Не могат да очакват защита и от правителство, превърнало в цена за оставането си във властта възможността за безпринципна игра с правилата, без които никоя икономика не може да функционира нормално.

Не отговарям на обвиняеми

"Какво сме му взели - завод ли сме му взели, предприятие ли? Просто хазартът стана държавен и приходите му отиват за спорта", каза иронично премиерът през май, когато ексхазартният бос Васил Божков нарече държавата "хунта", заграбила бизнеса му. Месец по-късно обаче Борисов няма какво друго да каже, освен че не отговаря на "обвиняеми" - на огласяваните като "китайска капка" свидетелства на Божков за отношенията му с властта и срещу какво се е ползвал от щедрите предимства, които тя му е осигурила. След лавината от закани в началото на годината и главният прокурор Гешев заяви, че не желае да си причини прочитането на sms-ите между Божков и финансовия министър Горанов, който чинно му рапортува за инструктаж на шефовете на Държавната комисия по хазарта. Не било работа на главния прокурор да проверява и паметната записка от срещата между Божков и собственика на "Нова телевизия" Кирил Домусчиев, говореща в прав текст за държавния рекет, с който се финансират проправителствените медии.

В социалните мрежи избягалият в Дубай и недосегаем доскоро хазартен бос разказва мръсната приказка за България "от кухнята". Тя онагледява и механизмите зад развъртането на "инструмента", както главният прокурор сам се определи, срещу едни играчи и използването му като щит за други. Без значение дали обстоятелствата за бизнес биографиите им са различни или по същество са еднакви.

Така за икономическата среда вече се разпореждат съвпадащите изцяло позиции на прокуратурата и КПКОНПИ, от една страна, и на ДПС и Пеевски - от друга. Предлагайки опциите за избор, по думите на един икономически наблюдател, между експроприация и национализация. Талоните, които носеха стотици милиони на Божков, скоро ще възкръснат през държавното тото и със сигурност ще се продават в стоте държавни бензиностанции, разноските по които ще поемат данъкоплатците. Замитането на отговорността по забатаченото управление на отпадъците може да роди държавен холдинг и за тях, по подобие на управлението на водите. В двата сектора се изливат и европейски пари, за които също никой не търси сметка.

Напредващата подмяна в икономиката с квази бизнес структури под шапката на държавата оставя място за един въпрос - колко дълъг е списъкът на главния прокурор и кой е следващият в него. Местните и чуждите инвеститори би трябвало вече да знаят, че може да е всеки от тях. Това е и отговорът защо пострада бизнесът на Бобокови.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-@
    crusible
    • - 2
    • + 32

    Съвсем предвидимо, със скапването на всякакви наченки на държавност, овладяване на институции и почти пълният контрол над медиите "държавата" вече представлява едно все по добре организирано ООД, за което всички останали бизнеси са вражески. Айде, не всички, без тези на ... знаете КОЙ.

    Нередност?
  • 2
    crusible avatar :-@
    crusible
    • - 2
    • + 39

    ... и най-страшното е че, всъщност мнозинството е напълно ОК с това. Народецът си иска някой да решава вместо него, както преди 89-та. Омразата към едрия капитал е горивото, което задвижва машината, отнемаща и малкото перспектива да заприличаме на номална европейска
    държава. Лошото е за тези, които сме още тук и го виждаме/разбираме, ама май вярно сме останали вече един файтон хора.

    Нередност?
  • 3
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 28

    "Регресивен процес на демонтиране на демокрацията и пазарната икономика".

    Така е в една държава, управлявана от Мутра. Но очевидно и народо-населението няма нищо против.

    Нередност?
  • 4
    bvc35505401 avatar :-@
    Ivaylo Konstantinov
    • - 1
    • + 26

    За съжаление мутрите ще досъсипят и малкото оцелял чист и работещ бизнес в БГ. Какъв ЕС, каква еврозона ...

    Нередност?
  • 5
    kiro1234 avatar :-(
    Kiril Kirilov
    • + 23

    До коментар [#2] от "crusible":
    Да народеца не обича едрия капитал.Народеца е наясно с всичко и друг му е виновен. Винаги. Иска лесно и лесни решения. Такива няма. За да успееш трябва ум, работа, риск, и безсънни нощи. Лесно е да се каже те са комунисти. Добре ама има хора не лежащи на държавни поръчки, с конкуренти продукти.

    Но народеца си знае - маскари и комунисти. А когато и на него му запари заради истинските другари, ще е сам и псуването само ще му остане.

    Нередност?
  • 6
    mimomcho avatar :-|
    Милан Момчилов
    • - 12
    • + 1

    Не са си платили или са спряли плащането, рекет даден рекет приет да ама не ❌

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 36

    Защо Бобокови ли?
    1. Защото са беззащитни - никой няма да застане зад тях.
    2. Защото са нормални хора, които се притесняват за честта си и ще предпочетат да запазят неопетнено името си, вместо бизнеса си.
    3. За разлика от "милионерите на прехода", които трябва да лежат с месеци в кауша, преди да кандисат да подпишат едни бели листа, с Бобокови ще е доста по-лесно.

    Спомням си прочутото писмо на оня германски пастор. Преразказвам го по смисъл:
    "Когато дойдоха за комунистите - не направих нищо, защото не бях комунист.
    Когато дойдоха за синдикалистите - не направих нищо, защото не бях синдикалист.
    Когато дойдоха за евреите - не направих нищо, защото не бях евреин.
    ...
    Когато дойдоха че мен - вече нямаше кой да ме защити...

    Свобода за Бобокови!
    Иначе аз и ти сме следващите...

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 5
    • + 18

    Най-големия потърпевш в сагата около Божков са Бобокови. Заради до голяма степен безплодната шумотевица и медийно разчистване на сметките от един мафиот към друг случаят с Бобокови тъне в медийна тишина.

    Не ги познавам нито тях, нито бизнеса им, но като цяло правят позитивно впечатление - не завличат акционери (както направи Божков), нито източват държавни фирми. Т.е. те са рядко проявление на иначе изтърканата фраза "национално-отговорен капитал".

    Призовавам Икономедия да не се увлеча в евтини клик-стриим кампании с комикси и пр. медийни фишеци и да обърне повече внимание на този случай.

    Нередност?
  • 9
    juliano95 avatar :-?
    Julian Mall
    • + 16

    Мълчанието на КРИП е наистина оглушително! Явно и там мнозинството се страхува да не споделят съдбата на братята и предпочитат да си траят да ни би "инструмента" на ДПС да се обърне против тях! За мен също е необяснима пасивността на ВМРО и НФСБ които уж са във властта а треперят от ДПС и Пеевски! Валерката що не се заеме с Пеевски и Доган както с Божков или ще чака те да се заемат с него или вече са свършили тази работа и той се кротна срещу ДПС като Волен?!

    Нередност?
  • 10
    chichi01 avatar :-|
    Чичи (Ice Man's fan)
    • - 2
    • + 13

    Икономедия вместо да лъска имиджа на Васил Божков, което е връх на лицемерието, има чудесната възможност да подобри кредитът си на доверие спрямо читателите си, като освети със задълбочено и професионално журналистическо разследване арестуването на Бобокови. Едно време Капитал беше едноличен лидер в сферата си. Отдавна не е, защото се принизи до политически зависимите медии. И лесно се вижда колко много загуби от това. Бобокови не са Арабаджиеви и Ко. И някой трябва силно да се разкрещи по темата. Капитал единствен има капацитет за това, но май не му останаха кохонес.

    Нередност?
Нов коментар