"Организирана група с користна цел"

Прокуратурата повдигна странно обвинение срещу братя Бобокови, бившия зам.-министър Красимир Живков и още седем души

Бойко Борисов открива завода за рециклиране на акумулатори и батерии на "Монбат" в Румъния през 2011 г.
Бойко Борисов открива завода за рециклиране на акумулатори и батерии на "Монбат" в Румъния през 2011 г.
Бойко Борисов открива завода за рециклиране на акумулатори и батерии на "Монбат" в Румъния през 2011 г.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бойко Борисов открива завода за рециклиране на акумулатори и батерии на "Монбат" в Румъния през 2011 г.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Извеждането на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков от сградата на министерството на столичния булевард "Мария Луиза" в края на миналата седмица беше като дежа вю от акцията срещу бившия екоминистър Нено Димов. Камерите и журналистите от сутринта чакаха пред входа на сградата, а Живков излезе заобиколен от цивилни служители и зам.-ръководителя на Специализираната прокуратура Ангел Кънев. "Не съм задържан. Оказвам съдействие!", каза Живков, преди да се качи в син бус на прокуратурата. Последва задържане за 24 часа в ареста на Трето районно, 72 часа в следствения арест и постоянно задържане от съда.

Единствената видима разлика между арестите на Димов и Живков беше, че при втория бяха включени и тежко въоръжени служители на бюрото по защита към главния прокурор Иван Гешев.

По-късно през деня щеше стане ясно, че обект на акцията са и братята Атанас и Пламен Бобокови, а прокуратурата и ДАНС се интересуват от компанията им "Монбат". В ареста за 24 часа щяха да попаднат още собствениците на фирми за отпадъци Николай Миховски и Айгюн Еминов от Плевен, бившият шеф на екоинспекцията в града Габриел Савов, бившият служител на Бобокови Васил Богданов и още трима.

По информация на "Капитал" Бобокови са очаквали да бъдат "ударени" от поне един месец. Намерените в дома на Пламен Бобоков CV-та на прокурор от Специализираната прокуратура и служител на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (към която са и следствените арести) най-вероятно имат връзка именно с тази информация.

Въпреки показността на операцията и последвалите две пресконференции на прокуратурата в дните след първоначалния екшън така и не стана ясно какво точно се разследва. Седем от задържаните бяха обвинени за участие "в организирана престъпна група (ОПГ), създадена с користна цел, в която участват длъжностни лица".

Встрани от дежурното обвинение за ОПГ (с което прокуратурата си гарантира, че делото ще се гледа в Специализирания наказателен съд) стана ясно, че обект на разследването са разрешения за внос и износ на отпадъци, натиск върху служители от страна на Живков, данъчни престъпления и т.н. На пресконференцията в събота прокурорите обаче се фокусираха повече около написаното на гърба на снимка, намерена в дома на Атанас Бобоков. По-късно прокуратурата изпрати до медиите въпросната снимка, от която се виждат имената на бизнесмени и представители на организираната престъпност от началото на прехода, а срещу тях записани суми. Самият Бобоков впоследствие обясни, че сам е правил бележките, взети от книгата "Най-богатите българи" на Григор Лилов.

След акцията Пламен Бобоков е освободен от прокуратурата под гаранция от 1 млн. лв., за четирима от задържаните (сред които брат му Атанас и зам.-министърът Живков) прокуратурата поиска постоянен арест, а за други двама - домашен.

Кое е обвинителното твърдение

По време на проведеното през нощта на неделя срещу понеделник съдебно заседание по мерките за неотклонение на задържаните прокуратурата се позова на събраните в 66 тома доказателства, разпечатки от телефонни обаждания (които доказвали връзката между обвиняемите) и показания на "множество свидетели" (сред които и двама анонимни). Тримата прокурори по делото пледираха, че Атанас Бобоков е контролирал неформално процеса по издаване на разрешения за внос и износ на отпадъци и бил изключително близък до зам.-министъра Красимир Живков. Освен това Бобоков контролирал и назначенията и дейността на РИОСВ - Плевен, и поддържал връзки с Габриел Савов.

Адвокатите заявиха, че има сериозни разминавания в тезата на прокуратурата - първо не Живков, а зам.-министър Кънчев отговарял за отпадъците. Посочиха, че в показанията си свидетелите говорят за зам.-министър, но не казват имена. Габриел Савов е бил шеф на РИОСВ от 2017 до 2019 - период, който не съвпада с този за създадената ОПГ. И още: "Монбат" имала съвсем легален бизнес с отпадъци - внасяла оловна паста от Италия, която рециклирала и произвеждала нови акумулатори.

Най-много критики имаше срещу бланкетното обвинение за организирана престъпна група. Адвокатът на Атанас Бобоков Илиян Василев, цитиран от сайта "Де факто", пледира: "Почитаеми прокурори, няма спор, че вие сте трима, т.е. сте съвкупност от три лица. Aĸo изxoдим, чe cтe oбeдинeни oт ĸopиcтнa цeл - oт тoвa зaвиcи тpyдoвoтo ви възнaгpaждeниe и пpoфecиoнaлнaтa peaлизaция, нямa cпop и че сте длъжностни лица. И ĸaĸвo ce пoлyчaвa - виe пpecтъпнa гpyпa ли cтe? Aбсoлютнo oбocнoвaнo и пpaвилнo щe oтгoвopитe - нe, нe cмe, защото не сме се събрали да вършим престъпления. OΠГ cтaвa caмo тoгaвa. Извинете, нo в oбвинeниeтo, ĸoeтo пoвдигaтe, в caмия диcпoзитив липcвa oбвинитeлнoтo твъpдeниe, чe oбвиняeмитe ca ce събрали дa въpшaт пpecтъплeниe. Tвъpдeниятa ca, чe ca пoвeчe oт тpимa, oбeдинявa ги ĸopиcтнa цел и сред тях има длъжностни лица. E, ĸaĸвa e paзлиĸaтa?!"

Съдия Ангелина Гергинска, която доскоро правораздаваше в Районен съд - Сливница, но беше командирована в Специализирания наказателен съд, не се съгласи с доводите на защитата и прие, че доказателствата са достатъчни, че да може съдът "на пръв поглед да прецени съпричастност на обвиняемите". Съдът прие, че е налице "разумно подозрение". Според него няма опасност обвиняемите да се укрият, но има риск да извършат ново престъпление, защото (sic) "общественият имидж сам по себе си може да повлияе на събирането на доказателства".

За изненада и на самата прокуратура съдия Гергинска задържа не само четиримата, за които беше поискан постоянен арест, но Айгюн Еминов, за когото обвинението беше поискало домашен, тъй като бил подставено лице на Миховски. Законът не допуска подобна възможност, но съдия Гергинска обясни, че задържането под стража била точната мярка за този обвиняем.

Еминов и Миховски са главни действащи лица в гръмналия в края на миналата година скандал около вноса на 9000 т битови отпадъци от Италия, които бяха складирани на площадка в плевенския завод "Мир", собственост на Николай Миховски, и наета от фирмата на Еминов "Феникс Плевен" ЕООД. Първоначално от полицията и прокуратурата твърдяха, че отпадъците са внесени незаконно, но впоследствие се установи, че дружеството на Еминов има разрешение за ползване, а отпадъците притежават необходимите документи.

В преплетените от прокуратурата две сюжетни линии - вноса на боклук от Италия от фирмата на Еминов и опасните отпадъци, с които се занимават дружества на братя Бобокови, така и не стана ясно какво точно е прегрешението на двамата бизнесмени. Не се разбра и каква е ролята на бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков, който по време на съдебното заседание категорично отрече да познава останалите обвиняеми. Единственото, което се вижда от регистрите, са само връзките между някои от лицата в сюжета (вижте карето).

Версиите

Най-вероятно тези обвързаности чрез различни фирми между Еминов, Миховски и Бобокови са аргументите на прокуратурата за задържането на Атанас Бобоков и налагането на гаранция от 1 млн. лв. на брат му Пламен. Източници от правителството твърдят, че прокуратурата действа по сигнали на италианските власти за незаконен износ за България на битови отпадъци и това е причината за акцията й срещу Бобокови. Хора от бранша обаче се съмняват двамата бизнесмени да имат връзка с вноса на битови отпадъци на "Феникс Плевен". "При сериозния бизнес, който имат с производството на акумулатори и батерии, те едва ли биха рискували да се замесят в подобно нещо", смятат те.

Другата линия, по която са обвиненията - за фиктивно отработване на опасни отпадъци, свързани с рециклирането на акумулатори и батерии, също според представители на бранша, звучи нереалистично, защото по думите им тази дейност е едва 2-3% от целия бизнес на Бобокови и евентуално престъпване на правилата също не си заслужава рискът. По тези причини се появиха различни предположения защо прокуратурата се е прицелила в двамата бизнесмени.

Едното от тях е, че ударът е политически и е свързан с близките отношения между вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и Бобокови. Лидерът на ВМРО призна, че е кум на Пламен Бобоков, но уточни, че "взаимоотношенията им са се свеждали до семейни срещи, защото е кръстник на трите му деца". "Когато преди 25 години примерно си станал кум на някого, логично е за 25 години човек да се развие, един става бизнесмен, друг политик, трети става лекар, четвърти журналист", коментира министърът. И добави: "Тези хора ги познавам като работливи и предприемчиви, хора, които почнаха от една гола поляна. Парите, които печелеха, не ги хвърляха по яхти и самолети, а ги влагаха в разширяване на производството, отваряне на нови работни места. Какво точно има предвид прокуратурата не е моя работа да гадая. Държавното обвинение има някакви данни или най-малкото съмнения за нещо, остава да го докажат. Всичко останало е търсене на сензации", каза Каракачанов.

Твърде вероятно е тези дружества да са се ползвали с протекциите на назначения от ВМРО директор на РИОСВ - Плевен Габриел Савов - факт е, че разрешителното за дейности по третирането на отпадъци на "Феникс Плевен" е от 2017 г., когато той оглавява регионалната инспекция. Факт е също и, че Каракачанов беше начело на листата на "Обединени патриоти" в Плевен за последните парламентарни избори, а не в родния си град Русе, и влезе в парламента като депутат оттам. Депутати обаче изключват версията за удар по Бобокови заради евентуално финансово подпомагане на ВМРО, защото и според представители на ГЕРБ двамата бизнесмени са подпомагали и формацията на Борисов в Русе за местните избори.

Бизнесът с оловото

Друга хипотеза е, че ударът срещу Бобокови може да се прави и в полза на конкурент. Вносът на стари акумулатори расте постоянно за последните десет години, като България се е превърнала в регионален хъб - тук се внасят използвани акумулатори от почти всички съседни държави. През 2011 г. например са внесени 8460 т, през 2015 г. - 22 138 т, а през 2017 г. - 26 178, по данни на Евростат.

Рециклирането на батериите и акумулаторите е организирано като всички дейности по оползотворяване на всички останали видове отпадъци: вносителите и производителите на въпросните отпадъци участват в организации, които трябва да изпълнят определени цели всяка година. Или изпълняват целите си индивидуално, какъвто е случаят с "Монбат" (другата е "СТАРТ" АД) .

При батериите и акумулаторите броят на организациите е осем, като те на свой ред сключват договори с фирми, които извършват реалните дейности по събирането, рециклирането и оползотворяването на материалите. В България има три предприятия, които могат да преработят оловото от батериите и акумулаторите и да произведат оловен продукт впоследствие. Това са пловдивският производител на олово и цинк - КЦМ, "Монбат" и дружеството му "Монбат рисайклинг", както и "Ел бат", която има производство за сепарация и рафиниране в Долна баня.

От данните на МОСВ се вижда, че компанията работи със седем от осемте организации по оползотворяване. Основният свидетел по делото е Васил Богданов, който е бил изпълнителен директор в "Монбат рисайклинг" до август 2019 г. според профила му в LinkedIn. След като е на поста от 10 години, а в групата от около 20 години, през последните месеци той става мениджър бизнес развитие в "Ел Бат". Дружеството е 99% собственост на "Булмет", еднолична собственост на Димитър Ангелов Попов, а другият 1% се държи от Николай Бажлеков.

Петият елемент

Трудно обяснимо засега изглежда и задържането на бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков. Той отговаря за отпадъците от няколко месеца и вероятността да има нещо общо с вноса на боклук от Италия на плевенската фирма изглежда минимална. По-скоро за това отговорност би трябвало да носи другият зам.-министър - Николай Кънчев от ВМРО, в чийто ресор до месец март бяха отпадъците. Другото лице, без чиято санкция не може да се случи вносът на отпадъци от чужбина, е бившата директорка на дирекция "Управление на отпадъците" Славея Стоянова. Тя обаче е защитен свидетел на прокуратурата и дори беше назначена за зам.-министър на мястото на Живков.

Отстраняването на Живков по-скоро се свързва с близките му отношения с бившия генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев, сега член на надзорния съвет на нефтената рафинерия, и интересите му в сферата на отпадъците. Живков е бил управител през 2014 г. на свързваното със Златев дружество "Ес Ер технолоджис", което се занимава с отпадъци и е една от първите фирми, които внесоха в страната боклук от чужбина. Дружеството е оператор заедно с още една русенска фирма на две регионални депа за битови отпадъци - тези в Стара Загора и в Пазарджик. В последните две седмици единият от коалиционните партньори на Бойко Борисов в управлението - Валери Симеонов, на няколко пъти пророкува, че след удара на прокуратурата срещу бизнесмена Васил Божков ще последва такъв и срещу Валентин Златев. Живков е ключова фигура в МОСВ вече втори мандат. Той беше и единственият заместник-министър в цялото правителство, който запази поста си и по време на служебния кабинет, назначен от Румен Радев. Отстраняването му сега е ясен знак, че Златев губи позиции в това ведомство.

Засега не може да се каже със сигурност каква е целта на операцията. Първите ефекти от нея обаче вече са налице. Акциите на "Монбат" се сринаха в понеделник с над 12%, но впоследствие няколко покупки ограничиха понижението до 5% в следобедната борсова сесия. Съветът на директорите на "Монбат" АД освободи Атанас Бобоков от длъжността изпълнителен директор и възложи на международната адвокатска кантора "Волф тайс" да проведе независим одит по екологичните аспекти от дейността на компанията.

По веригата на акумулаторите

От документите на "Монбат" става ясен списъкът на фирмите за 2018 г., които взимат отпадъците на компанията за акумулатори, които не могат да бъдат преработени от нея. В списъка са "Тон еко" и "Сън тур".

"Сън тур" е собственост на Айгюн Еминов. Той е и бивш собственик и на "Тон Еко". На негово име е и "Феникс Плевен", която е вносител на италианския боклук, който беше открит на наетата площадка от дружеството в плевенския завод "Мир", собственост на Николай Миховски. Първоначално дружеството е било притежание на Миховски, като Еминов става собственик на "Феникс Плевен" и на "Сън тур" в един и същ ден.

Година преди това второто дружество е получило разрешение от РИОСВ - Плевен, да изгради инсталация за преработка на промишлени отпадъци основно от батерии и акумулатори. То е подписано от тогавашния директор на регионалната инспекция в Плевен Габриел Савов, назначен на поста от квотата на ВМРО. Прави впечатление, че разрешението е издадено доста бързо - за 23 дни, и без ОВОС, въпреки че заявените за преработка отпадъци влизат в графата "опасни".

Освен връзката на Айгюн Еминов с Николай Миховски чрез фирмата "Феникс Плевен" собственикът на площадката, където е складиран италианският отпадък, има отношения с братя Бобокови чрез дружеството за преработка и рециклиране на отпадъчни материали Ей Еф, където е съдружник с тях и с още едно дружество. През 2017 г. те продават дела си в компанията на Николай Миховски. Братя Бобокови имат връзка и с бащата на Николай Миховски - Георги. До 2011 г. той е бил в надзорния съвет на "Приста ойл холдинг". А до миналата година е бил в съвета на директорите на "Приста рисайклинг". При акцията на прокуратурата в края на миналата седмица около задържането на десет души за организирана престъпна група, от които петима останаха в ареста, освен домовете на обвиняемите беше претърсен и домът на Георги Миховски в Смолян.