Пламен Бобоков: Ние не сме последните

Атакуваният от прокуратурата бизнесмен за превзетата държава, удара по бизнеса, корупцията, разочарованието от КРИБ в интервю за "Капитал"

Пламен Бобоков    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В края на юни прокуратурата проведе поредната си зрелищна и групова акция - с неясни обвинения привидя организирана престъпна група, в която най-познатите лица бяха братята Атанас и Пламен Бобокови. Останалите в масовката бяха вече бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков, бивш шеф на екоинспекция, собственици на фирми за отпадъци. От малкото конкретни данни около обвинението се разбира, че то е свързано с отпадъци. Но не онези камари битов боклук, внос от Италия, а с някакви неясни количества във връзка с рециклиране на акумулатори. Атанас Бобоков беше оставен в ареста, където е вече месец. За кратко там се озова и брат му, а покрай задържането му прокуратурата свали кореспонденция от телефона му, която започна за разпространява на порции през последната седмица. И започна второ разследване - за търговия с влияние, неясно срещу каква облага.

Визитка

Пламен Бобоков заедно с брат си Атанас притежава индустриален холдинг с два основни стълба - акумулатори и моторни масла, и оборот от почти половин милиард лева. Пламен Бобоков се занимава с управлението на "Приста ойл", а брат му - с "Монбат". През годините в бизнеса им влизат поредица от международни партньори: през 2000 г. 25% дял в "Приста ойл" придобива Texaco, през 2006 г. тя е заместена от финансов инвеститор - американския фонд Gramercy, а същевременно "Монбат" излиза на борсата, като набира 33 млн. лв. През 2012 г. следва нова рокада и преструктуриране и като миноритарни инвеститори влизат ADM Capital (сега преименувано на CEECAT) и ЕБВР. Днес "Приста ойл" и "Монбат" са международни играчи, които не само продават, но и произвеждат в множество страни. Допреди месец, когато бизнесът им беше ударен от прокуратурата.

Казвате, че в обществото има страх и два стълба, които движат държавата. Кои са те?

Не искам да се изявявам като революционер, но мисля че липсата на гражданско общество е причината за това, което се случва. И то в продължение на много години, поне десет, обществото бездейства...

Срещу какво трябва да въстане обществото?

Срещу превзетата държава.

А от кого е превзета?

Ще оставя отговора на вашите читатели. Аз само казвам неща, които всички знаят. И смятам, че трябва да се говори на тази тема. Направете едно допитване в стил играта "Стани богат" кои са двата стълба на властта. И ще видите 99% точни отговори.

Защо два, а не един?

Смятам, че са два. И в момента между тях има пълен синхрон. Но иначе преследват различни интереси.

Какви са версиите ви за тази прокурорска атака? Политически ли са, бизнес ли са?

Ние не сме политици. И не може да се скрием зад чадър тип "това е политическа атака". Нямаме партийна принадлежност или специално отношение към някоя партия. Всъщност имам приятели във всички партии. Това обаче не означава, че имам политически пристрастия. За мен е важно да има демокрация, държавата да е свободна и да може бизнесът да се развива, младите хора да са умни и интелигентни, да има супердобра образователна система, да има справедливо правосъдие. Накратко, да сме една нормална държава, както е на Запад.

А какво ни пречи?

Най-малкото излиза, че хората не го искат, след като търпят случващото се. Може да имаме стокхолмски синдром в цялото общество.

Гласуването ли е начинът за промяна?

Смятам, че е най-нормалният. Иначе нашият народ от 150 години все чака някой да го освободи. Или вътрешно си решаваме въпроса като сериозно отговорно общество, или чакаме както обикновено някой да дойде да ни освободи - я Чичо Сам, я Дядо Иван.

Как реагират вашите бизнес партньори и кредитори на събитията с вас?

Не е едностранно. Ще разделя въпроса на две: за личния ни имидж и репутация - на мен и на брат ми, и отделно за корпорацията.

Нашият имидж е смачкан. Поне в по-голямата си част. Ние 28 години сме градили своята репутация, преминали сме през далеч по-трудни времена, включително изкусителни за какви ли не деяния периоди, и сме се опазвали. И сега сме вкарани тук, по нечий каприз. Някой сякаш е казал: "Я, аз тези тук да ги изгоря. Как ми се правят на независими! Я ги пускай в канала." И, хоп, оказваме се в нещо, с което нямаме нищо общо.

За отпадъците ли говорим?

Да, за отпадъците говорим. Но и другото е пълен цирк, говоря за "страшната" търговия с влияние със секретаря на президента. Ако това е търговия с влияние, не знам как трябва да се определи останалото, случващо се в държавата.

Да се върнем на ефекта от действията срещу вас...

Репутацията ни е съсипана. Само през първата седмица има 2853 публикации в 17 държави, като в 66% от тях се споменава, че братя Бобокови са престъпници. Това няма как да мине тихомълком. Това е много, много, много сериозна вреда, това е унищожаване на двама души, които са абсолютно коректни и последователни и фокусирани в бизнес.

Какви са контактите ви с властта?

Естествено, че съм имал комуникация с министри, зам.-министри, политици, защото това е свързано с развитие на бизнеса ни зад граница. Корупцията в държавата е в обществените поръчки. В управлението се влиза не само за удоволствие и за наслада от собственото си величие, а основно за пари. Погледнете колко са държавните поръчки годишно и изчислете 10-15% от стойността им. Получава се между милиард и два годишно, които се усвояват по някакъв начин според мен. Нашите държавни поръчки в "Монбат" и "Приста ойл" са под 1% от оборота ни. Това достатъчно ясно показва, че нямаме никакво участие в никакви схеми.

Тоест, вие казвате, че никога дотук не ви се е налагало да корумпирате някого в България?

Да, защото това е безсмислено. Защото при оценката на една компания репутацията има по-голямо значение, отколкото някой и друг милион, направен от корупционни сделки. И колкото по-чиста и по-добра е компанията, толкова по-висок е множителят, с който се прави оценка. Така че ние сме много наясно, че колкото по-добре и по-ясно и чисто си развиваме бизнеса, толкова по-висока ще е оценката му. Затова този удар по страшен начин влияе върху стойността на нашата компания.

На колко измервате ефекта досега?

Най-видимо е в "Монбат", защото тя е публична компания. Но аз пак искам да разделя на две нещата - говорим за братя Бобокови и техния имидж и говорим за корпоративния имидж на "Монбат" и на "Приста ойл". Те са свързани донякъде. Но все пак корпорацията "Монбат" си има самостоятелен корпоративен живот. Ние не сме собственици тип чорбаджии и ЕТ организация. Имаме сериозен борд на директорите, професионалисти, които са градени години наред. Така че дали мен и брат ми ни има, няма никакво значение за бизнес развитието. Разбира се, ние взимаме стратегически решения как да се развиваме, къде да се развиваме и кое би било най-добро за акционерите. Но има някаква разграничителна линия и нещата не трябва да се смесват.

Как реагират съакционерите ви като ЕБВР и фонда CEECAT?

На никого не му харесва това, което се случва. Не само на ЕБВР, но и на пенсионните фондове, на финансовите институции, банките. Една банка реагира още на следващия ден след действието на прокуратурата - спря договорено рефинансиране и нов кредит за нова инвестиция. Това зачеркна 200 нови работни места, които щяхме да разкрием във Враца. Всичко това приключи.

С какъв мотив ви отказаха финансирането?

Не знам, това са банкови решения. Най-вероятно са сметнали, че ще има голям риск, най-вероятно са помислили, че ще има голям скандал. Банките са много чувствителни организми и гледат да са чисти и изрядни, за да няма съмнение за репутация и т.н. Те са още по-зависими от репутация в сравнение с други бизнеси. Мога да ви кажа, че ако ние бяхме банка, отдавна да сме фалирали след този скандал, който се случи. И представете си след години излизаме невинни, оправдани, което ще стане 100%, защото няма нищо срещу нас, и какво правим тогава?

Все пак ние вярваме в българското правосъдие. Колкото и да е трудно, ще го кажа - истината е, че има много свестни професионалисти. Видял съм такива в екипите, които претърсваха, сред следователите, прокурорите в специализираната прокуратура и в специализирания съд. Навсякъде има професионалисти и не всичко е под общ знаменател. Има хора, които си имат съвест. Има и такива, които отдавна са я продали. Затова аз вярвам, че няма как на черното да кажеш бяло, колкото и някой да те е заставил и натиснал като няма за какво, няма.

Освен с кредитор има ли и други пречки сега?

Има и други проблеми в момента в компаниите. Сега се правят проверки на всички дружества от всички институции, за които се сетите. Дежурната, първа винаги, е НАП. Почват подред всички фирми - нормално е, нека си проверяват. Но това забавя нормалния работен цикъл. Вместо да работиш и да развиваш компанията, се занимаваш с проверки от 2013 г. и 2014 г. А говорим за одитирани компании от международни одитори, с финансови инвеститори...но нека си проверяват.

Най-голямото ми притеснение е свързано с "Монбат" - дали покрай всички тези скандали ще бъде удължена нотификацията ни за внос на скрап от Италия, която скоро изтича. За да работи заводът в Монтана, където имаме 600 служители, ни трябва олово. Ние внасяме оловен скрап, чиито заготовки правим в Италия, а не боклуци. Имаме голяма структура по събиране на отпадни акумулатори, тяхното сепариране, преработка и съответно тяхното предоставяне в полуготов вид за преработка в България за производството на олово, което отива за производство на акумулатори. Така набавяме 50% от суровината за "Монбат". И го правим по този модел от 20 години.

Сега проблемът с остатъчния боклук ли е?

Ние нямаме никакъв проблем. Ние си преработваме, имаме си най-добрата технология. В този смисъл имаме конкурент в Долна баня - "Елбат". Снимайте го него как работи.

Там сега е вашият бивш служител и сега свидетел на прокуратурата...

Да. Този, честният суперангажиран към екологията младеж. Между другото разбирам, че той бил източил ДДС в своя друга фирма за 600 хил. лв., прокуратурата го е хванала и най-вероятно сега го използва срещу нас. Отидете да видите тази фирма какво представлява и проверете къде си хвърля боклуците.

Тук интервюто се прекъсва от десетина цивилни и униформени служители на реда, дошли за обиск в офиса на "Приста ойл". След 5 минути разговорът продължава на отворена врата и под надзора на двама от полицаите...

Говорихме за риска с разрешителното за внос на "Монбат"...

Проблемът с нотификациите е много важен. Ако "Монбат рисайклинг" не получи нотификация за преработка на суровината от министерството на екологията, това означава, че заводът ще спре в кратки срокове - до седмица-две, и 600 човека ще излязат на улицата.

Кога подадохте документите и кога беше срокът за произнасяне?

Нямам представа. Аз не казвам, че те няма да дадат нотификация. Но не искам нашият бизнес да е заложник.

Изпитахте ли и други трудности в бизнеса?

На финалната права на придобиване на компания в Северна Африка сме, по-конкретно в Тунис. А вследствие на тези действия на прокуратурата има огромни затруднения и не сме сигурни дали изобщо ще приключим сделката. Най-вероятно няма. Така че благодарение на тези действия се спира тотално развитието на "Монбат". Все пак основният бизнес върви силно - този месец имаме заявки, които са в пъти по-големи от нормалното за юли. Най-вероятно е пост-COVID ефект.

Какъв е ефектът върху "Приста ойл"?

За "Приста ойл" вредата е малко по-малка. Имаме само едно притеснение от голям европейски партньор, с който работим дългосрочно, но смятам, че ще го преодолеем. Чуждестранните ни производства също работят. Те са в по-нормални държави и там няма никакви проблеми, включително Узбекистан. Разбирайте ме както искате.

Каква част от бизнеса ви е експортен и каква част на местно ниво?

Около 80% е експортен. "Монбат" е 90% износ, "Приста ойл" - 70%.

Тези непрекъснати проверки не спъват ли по някакъв начин всекидневната ви работа?

То работата е последният въпрос. На мен животът ми се скъси и то това е целта - да ни смачкат.

Имаше неофициални твърдения, че проверката е започнала по сигнал от Италия. Вие знаете ли за такова нещо?

Доколкото знам, сигналът от Италия е за износ на боклуци, а не на скрап. Нищо общо няма. Общото е само Италия. Освен това всички знаят кой внасяше тези боклуци и кой ги гореше. Този народ да не страда от амнезия. Вие не помните ли къде обикаляха, кой гореше и къде бълваха прах във въздуха

Свързвате ли познанството си с Васил Божков с това, което ви се случва?

Не. Това са, извинявайте, жълти лакърдии. Нищо общо няма. Нито ми е първи приятел, нито сме имали някакъв общ бизнес

Ако сега трябва да промените нещо в бизнеса ви, кое би било?

Искам официално да се извиня на жена си, че когато тя преди 4-5 г. ми каза твърдо да напуснем тази страна, аз казах: "Глупости. Това е една прекрасна държава, ти си се психирала. Всичко е нормално." Най-голямата ми грешка е, че останах. Това не е моята България. Това не е държавата, за която ние сме работили, държавата, за която сме давали всичко, подкрепяли сме всякакви каузи, строили сме манастири, храмове, паметници, музеи. За кого го правим ние този музей? Три милиона и половина дотук сме вложили в създаването на музей, без да броим колекции и всичко останало. И за кого? Кого да прославяме?

Финансирали ли сте партии през тези години?

Не, не сме финансирали никоя партия.

Имате ли кореспонденция или срещи с премиера?

Разбира се, че имам кореспонденция.

Колко дотук?

Със сигурност много. Виждал съм се с премиера, с министри. Обсъждали сме най-различни неща. Все пак живеем в съвременен свят. Не мога да разбера откога срещите с официални представители на властта са престъпление. Що за глупост се опитват да внушат тук? Каква търговия с влияние има да се срещнеш, да пиеш кафе и да обмениш мисли и идеи с някой администратор. Да не говорим, че секретар на президент не е никакъв администратор. Той е с нула влияние и власт. Това е просто смешно.

През годините срещали ли сте се с Делян Пеевски?

Никога не съм се срещал с тоя симпатяга.

А комуникирали ли сте през посредници?

Може да се каже, че не.

А с други партийни лидери - на БСП, или с Ахмед Доган?

С Ахмед Доган съм се виждал преди около 15 г., но може и да са повече. Между другото много интелигентен човек. С Корнелия Нинова съм се виждал в качеството й на зам.-министър на икономиката в правителството на Румен Овчаров.

Искам пак да посоча, че ние не участваме в държавни поръчки. Затова няма как да сме искали да осребряваме по някакъв начин наши всякакви контакти. Всичко, което сме правили, е било насочено в подкрепа на експортния ни бизнес. Ние в България нямаме някакви въпроси за решаване.

Как ще коментирате, че КРИБ като бизнес организация замълча по вашия казус?

Това е най-голямото ми разочарование. Там има много свестни колеги и не мога да повярвам, аз съм все пак член на управителния съвет, как за един месец нито един от тях не стана да каже нито една добра дума. Ние сме членове от толкова години и толкова неща сме правили заедно. Не мога да повярвам. С този слоган "Гласът на българския бизнес"... То го няма този глас. Разбирам, че те сигурно са в много деликатна ситуация, но все пак можеше така с половин приказка да кажат няколко добри думи. Но оставям това на тяхната съвест. Истината е една - че ние не сме последните. Да, да - ако това нещо продължи, ще има много други.

Мислите, че някой кара по списък?

Не мога да кажа. Не мога да знам какво има в главите на тези хора. Но като играе мечка в съседния двор, винаги идва и в твоя. Но колегите, членове на управителния съвет на КРИБ сега мълчат Не искам сам да вземам решения. Ще го обсъдя с брат ми и най-вероятно ще напуснем тази организация.

Ще продължите ли да правите бизнес в България?

Нищо не искам да правя в България. Изпитвам отвращение. Дълбока погнуса и отвращение. За съжаление почти не е останала следа от моя безумен патриотизъм, който хората са свикнали да виждат и в който вярвах.

Заявявал ли сте желание за участие в политиката под някаква форма?

Никога по никакъв повод не ми се е искало да се занимавам с политика. Просто считам, че съм си намерил мястото в бизнеса и това е моето естествено и правилно място. Човек не бива да се надценява. Аз не мисля, че бих бил добър политик.

И към днешна дата ли имате същата нагласа?

Нямам никакви политически амбиции. Единственото, което искам, е да не ни пречат и да не ни тормозят.

Интервюто взе Теди Василева

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    glh451118348 avatar :-|
    J. J.
    • - 1
    • + 36

    "Нищо не искам да правя в България. Изпитвам отвращение. Дълбока погнуса и отвращение. За съжаление почти не е останала следа от моя безумен патриотизъм, който хората са свикнали да виждат и в който вярвах " - по една или друга причина с подобно мнение са поне половината от двата милиона българи, практически принудени да напуснат Родината си, заради некадърни или престъпни управници, злоупотребяващи с властта, до която са се докопали!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 38

    Разбира се, че Бобокови няма да са последните!

    Те са качествено различни от класическите далавераджии на прехода и бивши олигарси, които от около година търкат наровете в ареста. Без присъда.
    За тези, дето могат да мислят, кампанията срещу Бобокови трябва да говори за новия етап, през който влачат страната ни. Сещате ли се името на само още един почтен български индустриалец? Емилян Гебрев? Боже...Ковачки? Добруджанските латифундисти? Котараците?
    Аз не се сещам...

    Съдейки по случвалото се, стартиран е процес за преформатиране на конституционния ред и казусът Бобокови е част от горивото му. Да избори ще продължава да има, парламент - също, само че нищо няма да се променя...
    Доколкото познавам (от книгите) историята на големите Сталинови чистки и тези през китайската Културна революция, БГ в момента преминава през много подобен период на утвърждаване на някакъв тип диктатура. И сега - както и през 1938 г или през 1966 г - тя не може да се дефинира категорично като Борисова, Гешо-Пеева, Доганова. Под чие знаме се налага диктатурата има малко значение. Същественото е, че се налага диктатура.

    Със същите прийоми, с които винаги досега са се налагали диктатурите:
    1. Пропагандно обединение на обществото СРЕЩУ малка част от него, етикирана като „врагове“, „предатели“, „капиталисти“;
    2. Изтъкване на властващата политическа клика като непогрешима;
    3. Потъпкване на законност, морал и достойнство.

    А иначе историята показва, че всички обвинени и осъдени от държавата по скалъпени процеси: и Каменев, и Зиновиев, и Тоцки, и Тухачевски, и Берия, и Бандата на четиримата, и част от жертвите на Народния съд, и Никола Петков, и Трайчо Костов и още стотици хиляди постмортем са реабилитирани напълно. Само че преди това са избити...
    Просто процесите и смъртта им са обслужили укрепването на една диктатура.

    В този контекст т.н. „процес Бобокови“ видимо цели няколко неща:
    1. Дораздробяване на обществото И по линия про и анти Бобокови: бедни среещу богати, антикомунисти срещу "комунисти". Конфронтираното по десетки признаци българско общество е неспособно да се обедини под обща идея и е мек пластилин в ръцете на политстратезите на диктатурата;
    2. На принципа „Клин клин избива“ общественото внимание се отвлича от непрекъснатите с години скандали около Борисов и то започва да ги приема за нещо в реда на нещата. Хората ще са в ступор, ако няма скандал;
    3. Медиите не свалят от очите ни образа на Големия брат от Банкя – дали открил мост, дали запалил свещ, дали спял, дали броял... Надзърнете в теченията на вестниците от началото на 50-те години. Аналогията с образа на Вълко Червенков, който е навсякъде е потискаща;
    4. „Разтягането“ на законността: държавата е в състояние да унищожи всекиго с причудливи доказателства на изсмукани обвинения, цитирайки членове и алинеи от закони. След десетилетия се оказва, че по същите тези членове и алинеи осъдените са реабилитирани. Но посмъртно.
    5. Удар срещу президента като личен противник на Големия, който единствен засега може да обедини инакомислещите и да ги поведе.

    Иде диктатура...

    Нередност?
  • 3
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 6
    • + 17

    Всеки говори за "превзетата държава" но винаги с някакви недомлъвки, заобиколки или срамежливи, уклончиви клишета. Дори и тези, които са най-брутално атакувани от мафията. Излиза, че големите български "мъже" се превръщат в мишки винаги когато ножа опре до кокъла. А всъщност е ОЧЕВАДНО за КОЙ говорим, когато говорим за мафията в България - това са Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмет Доган.
    Но аз се радвам, че мутрата Борисов изгаря безвъзвратно мостовете към много от комунистическите олигарси и мафиоти зад кулисите, които досега го подкрепяха, и тихо и спокойно печелеха от неговото корумпирано и престъпно царуване. Това означава, че и неговият край, политически или не само, е вече на хоризонта.

    Нередност?
  • 4
    fkp1589276548660476 avatar :-|
    Dark King
    • - 2
    • + 13

    Невидими резултати: "Нищо не искам да правя в България. Изпитвам отвращение. Дълбока погнуса и отвращение. За съжаление почти не е останала следа от моя безумен патриотизъм, който хората са свикнали да виждат и в който вярвах."

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 18
    • + 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Пак Сталин.. глупости. Сега са на мода демократичните изпълнения. Такива каквито ги има в САЩ, Англия и другите супер-дупер демокрации. Навсякъде демократично се превземат бизнеси. Там вече доста по-рядко, просто щото се къпят в напечатани хартийки. Ние не можем и заради това.. правилните бизнесмени си прибират бизнеси с помощта на държавата, а прибират, просто защото гладен не се стои.. а те са много много гладни и все по-гладни стават. Демокрацията е просто фасада навсякъде по света, просто там знаят как тая фасада да изглежда добре - като крадат не от своите а от останалия свят. Могат правят го, нашите могат да крадат само от своите. Могат - правят го.

    Колко демокрации има по света и колко от тях са проспериращи? По една случайност тия дето перат пари, дето са с трилиони дългове, тия дето бомбардират и други такива държави умилкващи се покрай тия с трилионите дългове. Всички останали са зле/освен ако не изнасят нещо много скъпо/.

    Нередност?
  • 6
    uli01310814 avatar :-(
    Winter Mute
    • + 29

    От КРИБ са притихнали в тих страх. Знаят, че първата нададена глава ще бъде следващата, която ще хвръкне. А България загуби двама братя индустриалци и с тях - данъците и работните места. Но няма страшно - мястото ще се запълни с "наши хора". Когато коунизъма дойде, така ограбиха индустриалците. А приемиера е близък на Живков - мимикрия, докато ЕС мълчи.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 11

    До коментар [#5] от "mickmick":

    Браво, напипал сте същината: изпразнените от съдържание понятия, с които ни зомбират 24/7. Да, демокрацията има позната на всички ни дефиниция, плутокрацията - също, както и авторитаризма, диктатурата, абсолютната монархия.
    Но това, в което пребиваваме, демокрация ли е всъщност?

    В никой тезис за демокрацията не пише, че в демократична държава силовите структури са зависими от един кръг на шишковци, които ги използват, за да линчуват другомислещите и да им опоскат бизнесите, парите - каквото, че може да има спецправосъдие, което да изнасилва правото пак под давление на шишковците и по горната причина, че институциите на демократичната държава ще са изпразнени от съдържание, пълни с калинки и ще съществуват само формално, докато уж демократичната държава е поета на ръчно управление от някой, дето не е абсолютен монарх...

    За какъв (...) ни е да наричаме това "демокрация"?
    Определено не е. А какво е? Каквото ще да се казва: не ми допада!

    Нередност?
  • 8
    zo avatar :-|
    zo
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#3] от "olga_kokoshkina":

    Напълно те подкрепям! Казва той, че у нас липсва гражданско общество, което е истина, но не назовава двата стълба — „всички ги знаят“, също така не подкрепял никоя партия, а се познавал с политици от всички партии, тоест и от най-мафиотските ГЕРБ/ДПС? Е, къде е тука гражданската позиция или ще си мълчи докато напълно му вземат бизнеса като на Божков!?

    Нередност?
  • 9
    t5eyes avatar :-|
    t5eyes
    • - 13

    когато имаш много пари избираш:
    гъзарееш с черепа, баневи, прокопиев и много други на луксозни ресторанти да се мазниш на властта, викаш тикви да ти режат ленти
    весело, а?
    не те е грижа за раята, а с другите като тебе си мерите пишките!
    а може да инвестираш в по-добра държава, не да си мислиш че като си близо до гешефта лигите му не текат за твойта кълка!
    заслужено е, да преживее малко катарзис и ако оцелее да помисли дали вместо подкупи/дарения за герберасти (все същото е), не трябваше да даде малко пари за истинско бъдеще

    Нередност?
  • 10
    t5eyes avatar :-|
    t5eyes
    • - 8

    с други думи:
    липсата на стратегия води гарантирано до ограбена каса и нож в гърба

    Нередност?
Нов коментар