Вечерни новини: Патриотите с проект за контрол на НПО сектора; 1.6 млрд. лв. бюджетен излишък

И още: Volkswagen се отказа да строи завода в Турция; Вместо очаквано малко поевтиняване токът за бита поскъпва с близо 3%; Рязък скок на продажбите на дребно в Германия

Заседание на народното събрание НС зала
Заседание на народното събрание НС зала
Заседание на народното събрание НС зала    ©  Велко Ангелов
Заседание на народното събрание НС зала    ©  Велко Ангелов

Сряда се оказа ден за предизвестени събития. Както се очакваше, парламентарното мнозинство преодоля ветото на президента върху промените в Закона за МВР, с които се създава паралелно НСО, а от ГЕРБ заявиха, че това всъщност не било паралелна структура, защото НСО нямало право да охранява в провинцията.

Както бе обявено, от 1 юли Гърция започна да допуска българи на своя територия само след предварително попълнена онлайн декларация. Заради това и поради факта, че влизането с кола в Гърция вече ще става само от Кулата, може да има големи задръствания, предупреждават властите.

След като вчера премиерът Борисов нареди, багерите бяха изтеглени от района на Седемте рилски езера, където "рехабилитираха" пътеки.

Предизвестен е и потвърденият днес от прокурорската колегия на ВСС избор на Даниела Машева за зам. главен прокурор на мястото на подалата оставка Мария Шишкова, която бе считана за протеже на Сотир Цацаров. Миналата седмица Машева бе освободена като член на ВСС.

Дори и новото публично оповестено обвинение на прокуратурата към Бобокови изглежда някак рутинно: фирма на братята е заровила опасни отпадъци край Червен бряг, гласи изводът на Специализираната прокуратура, след като днес направила оглед на място.

КПКОНПИ обяви, че е внесла искове в съда за отнемане на незаконно придобито имущество от Миню Стайков и сина му на обща стойност близо 140 млн. лева.

Накрая и една неочаквана новина - вместо очакваното понижение цената на тока за бита се повишава с почти 3% от 1 юли основно заради включването на ТЕЦ "Марица-изток 2" на регулирания пазар.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

"Обединени патриоти" предлагат Цацаров и Горанов да контролират неправителствения сектор

Депутати от "Обединени патриоти", част от управляващата коалиция, внесоха проект за промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които предвиждат засилване на контрола на държавата над дейността на неправителствения сектор. Една от предлаганите промени задължава неправителствените организации (НПО), които получават финансиране от чужбина, да декларират това пред Министерството на финансите. Вносителите предлагат също Агенцията за държавна финансова инспекция, която е под шапката на Горанов, да може да извършва проверки в организациите и да иска тяхното замразяване или заличаване, както и да налага глоби.

Друго предложение предвижда членовете на управителните органи на гражданските организации да декларират имуществото и това на семейството си пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Това би означавало, че ръководената от бившия главен прокурор Сотир Цацаров институция също ще може да извършва проверки. Проектът на "Обединени патриоти" е поредната атака на управляващите срещу НПО сектора в България.

Въпреки коронакризата бюджетът е с излишък от 1.6 млрд. лв. за полугодието

Въпреки кризата през първите шест месеца на годината бюджетът продължава да е на излишък от 1.6 млрд. лв, показват данните на Министерството на финансите към юни.

Плюсът е двойно по-нисък в сравнение със същия период на 2019 г., но подобно на предходни години причината традиционно са по-малко от предвидените разходи. Приходите обаче също са надолу - особено данъчните постъпления. Заради извънредното положение правителството ревизира очакванията си и заложи 2020 г. да завърши с дефицит от 3.5 млрд. лв., или 3% от прогнозния БВП. По-голямата част от минуса е от очакван спад в приходната част, а в същото време разходната част бе увеличена с милиард заради схемата 60/40. Към момента обаче плащанията по нея са едва под 150 млн. лв.

Коронакризата отказа Volkswagen да строи завод в Турция

Германският автомобилен производител Volkswagen се отказва от плановете си за изграждане на нов завод в Турция заради спада в търсенето на нови автомобили в резултат на пандемията от коронавирус, съобщава AP. Кандидат за предприятието беше и България, която стигна до финала на процедурата. Германската информационна агенция DPA в сряда цитира изявление на компанията, но от VW не са отговорили веднага на искането за коментар. Засега няма съобщение на сайта на компанията за това решение.

Най-големият автомобилен производител в света планираше да открие предприятие в Маниса, близо до Измир, като проектът се оценяваше на 1.4 млрд. евро. Твърденията бяха, че има подписан предварителен договор. Автомобилният сектор беше един от най-тежко ударените от коронакризата. Всички големи производители затвориха заводите си заради карантината за овладяване разпространението на вируса. Продажбите на автомобили се сринаха през пролетта.

Рязък скок на продажбите на дребно в Германия

Германските продажби на дребно са нараснали рязко през май, което отразява възстановяването на вътрешното потребление след отмяна на карантината срещу коронавируса. Продажбите на дребно са се повишили с 13.9% на месечна база през май след спад от 6.5% през април. Това е най-големият ръст от началото на статистиката от февруари 1994 г. На годишна база повишението е 3.8% след спад от 6.4% през април.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Седнете на чай - билков, липов. Вземете си мента, глог и валериан и отидете и направете, пари сме дали, Седемте рилски езера горе да станат красота. Не се инатете."

Съвет на премиера Бойко Борисов към екоминистъра Емил Димитров как да разговаря с екоорганизациите за спиране на "рехабилитацията" в района на Седемте рилски езера и изтегляне на багерите оттам.

СНИМКА НА ДЕНЯ

В Прага "се сбогуваха" с коронавируса с масова вечеря на Карловския мост въпреки новия ръст на заразата в Чехия

Въпреки че СЗО предупреди, че пандемията не само не е близо до края си, но дори влиза в нова опасна фаза на растеж, в чешката столица Прага организираха масова вечеря за "символично сбогуване" с коронавируса. Стотици седнаха на 500-метровата маса на изпразнения от туристи Карловски мост и споделяха храна и напитки, донесени от дома. Въпреки значителния риск нямаше социално дистанциране, а сбирката премина с музика, танци и песни. В десетмилионната Чехия досега са регистрирани близо 12 хил инфекции, около 350 са жертвите. От началото на май епидемията изглежда под контрол с около 50-ина случая дневно, но през последните десетина дни броят на инфекциите расте и в началото на настоящата седмица заразените надхвърлиха 300 на ден.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ

Новопотвърдените случаи на коронавирус в България са 158 за последното денонощие, а общият брой достига 4989, показват данните от Националната информационна система. 2083 от тях са активни, като в болници се лекуват 435 души, а 32 са в интензивни отделения. За изминалите 24 часа има девет нови случая на заразени медици, от тях петима лекари. Седем души с потвърден COVID-19 са починали за денонощието, общият брой на жертвите е 230. Излекувани са 2676 души, 94 от тях са регистрирани през последното денонощие.

Министерството на здравеопазването ще купи още 42 хил. real-time PCR теста за коронавирус за 340 хил. щатски долара по договора на България с южнокорейската OSANG Healthcare Co. От друго корейско дружество - Bioneer Corporation, ще бъдат купени 41 280 теста за екстракция на вирусна РНК (т.нар. ExiPrep Dx viral DNA/RNA kit) за 267 хил. долар. Цените са с включени транспортни разходи, а средствата са от програма "Региони в растеж" 2014-2020, пренасочени за борбата с COVID-19.

Започват масирани проверки за носенето на маски на закрити обществени места и институции и в обществения градски транспорт, съобщиха от Столичната регионална здравна инспекция. В тях ще участват и представители на агенцията по храните, Столичната полиция и Общинска полиция.

Много ограничения падат от днес в Европа въпреки увеличението на коронавирус случаите в много части на континента, а и по света.

  • Гърция отваря всички летища за международни полети. Падат и ограничения за влизане в страната по суша за пристигащи от Албания, Северна Македония и Сърбия.
  • В Нидерландия се отварят публичните домове.
  • В Турция и Белгия се отварят киносалоните и театрите.
  • В Австрия се отварят кината и се разрешават културни събития с публика до 250 души.
  • Испания и Португалия отварят сухопътната си граница.
  • Музеи отварят в Париж.
  • Летищата в Скопие и Охрид отварят
  • В Хърватия се разрешава събирането на до 300 души в затворено помещение и до 500 на открито.

По 100 хиляди нови случая на ден - над два пъти повече от досегашните рекорди, може да има скоро в САЩ, ако държавата продължи по текущата си траектория, предупреди конгресмените във вторник Антъни Фаучи, топ експертът по инфекциозни болести на САЩ. Страната навлиза в нова вълна от ръст на инфекциите, след като много щати отмениха мерките си, без да са постигнали траен спад на инфекциите, а хората масово пренебрегват правилата за дистанция.

Австралийските власти ще въведат карантина за над 300 000 души в северните предградия на Мелбърн в продължение на един месец, за да ограничат риска от заразяване с новия коронавирус, след като от две седмици във втория по население щат в страната има двуцифрено увеличаване на новите случаи.

Компаниите в САЩ са създали близо 2.4 млн. работни места през юни, но въпреки голямото увеличение общата заетост остава много под нивата преди пандемията. Това сочи проучване на компанията за подбор на персонал ADP. Най-голямо увеличаване отчитат малките компании - 937 хил., а по сектори - строителните фирми, ресторанти, хотели и търговци на дребно. Въпреки това според данните в американската икономика работните места все още са с 14.3 млн. по-малко, отколкото през февруари, преди избухването на епидемията от коронавируса.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

НАСА обяви конкурс за дизайн на космическа тоалетна

НАСА планира да се върне на луната през 2024 г., а едно от основните предизвикателства, което трябва да бъде преодоляно дотогава, е конструирането на космическа тоалетна, която да работи както в условията на нулева гравитация, така и при ниската гравитация на Луната. Това става ясно от съобщение на сайта на агенцията, с което се призовава световната общност да се включи в предизвикателството Lunar Loo - създаването на дизайн на компактна тоалетна за космически условия, която да е по-лека от тази в Международната космическа станция. Срокът за участие в предизвикателството е 17 август т.г., а дизайните, класирани на първите три места ще си поделят награда от 35 000 долара.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lgg50680406 avatar :-|
    Елена Димова

    Димитър Тойчев се възползва от младите хора в България като ги изнудва за да получава рушвети... Нима няма и той деца?

    Нередност?
  • 2
    dac13635356 avatar :-|
    Данаил Миленов

    Ей това е българска работа. Този нагъл полицай бива оставен да се надува и своеволничи. Заплашва, че няма да спре да глобява, докато не стане на неговото. Къде е правосъдието?

    Нередност?
  • 3
    opd15605875 avatar :-|
    Николай Георгиев

    Какво да се очаква от полицай в студентски град - подкупен, нагъл и явно няма деца, за да изнудва младите по този начин. Сигурно не може да спи спокойно и с причина. Само като го видиш колко тежко ходи, ти става ясно що за човек е!

    Нередност?
  • 4
    kfy04682133 avatar :-|
    Камен Даскалов

    Виждам,че не само аз мисля така за Тойчев. Ти му подадеш пръст - той ти отхапва ръката... Види ли те, че отстъпваш - настъпва смело. Никаква милост с такива хора като него.

    Нередност?
  • 5
    wxp16682798 avatar :-(
    Дани Илиев

    Господин Тойчев години наред се възползва от незначителния си пост за да изкарва черни пари.. не е справедливо да бъде оставян да си своеволства по този начин. Няма ли кой да го спре?

    Нередност?
  • 6
    mcr00683812 avatar :-|
    Валентина Йорданова

    Господин Тойчев иска да се издира в йерархията, но не е толкова лесно. Няма как да стане като се опитва да събира само рушвети. Не е коректно да си затварят очите, въпреки че знаят какви ги върши. Ще си намери майсора рано или късно.

    Нередност?
  • 7
    bds20684578 avatar :-|
    Пламена Величкова

    За съжаление много станаха полицаите като него в днешно време ... Аз лично съм се срещала с него и беше запомнящо се. Заяждаше ми се за най-малко нещо и само търсеше за какво да се хване. Но аз не бях в нарушениие и той май не беше доволен. Не успя да дизкара някой лев...

    Нередност?
  • 8
    MilenaAtanasova avatar :-|
    Milena Atanasova

    Господин Тойчев e поредното корумпирано ченге в България. Този уж служител на реда следи стриктно не за движението по пътищата, а за хубави коли. Очевидно спира само по-лускави автомобили и започва да заплашва с отнемане на книжка, сваляне на номерата на автомобила и т.н.
    Държи се нагло и невъзпитано, не изпълнява правилно служебните си задължения, пуши цигара, докато чака рушвет и не връща документи докато не получи поне 50лв. Не е нормално полицай, който трябва да ни пази да се облагодетелства от хората насила.

    Нередност?
  • 9
    deqnvasev avatar :-|
    Деян Васев

    Виждам, че доста шофьори са били изнудвани от г-н Тойчев, но това не е най-противното, което това ченге прави. Участва в канал за дистрибуция на наркотици и пази криминално проявените личности, които отговарят за разпространението на дрогата!

    Нередност?
  • 10
    rjc58686505 avatar :-|
    Паола Красимирова

    Привет и от мен! Ако не бях срещала Тойчев , нямаше да мога да и повярвам. За съжаление ми се наложи да се сблъскам с него и не беше никак приятна срещата ни. Аз обаче реших да си платя глобата. Искаше му се да предпочета лесния начин.

    Нередност?
Нов коментар