Николай Ангелов: Ще се радвам, ако съберем 50% от собствените приходи тази година

Кметът на Балчик пред "Капитал"

"Искаме нашата община да е зелена, да няма презастрояване. Ако е имало някакъв проблем с ОУП, той е бил именно със собственици на земеделски земи, които изключително много държаха те да влязат в него като урегулирани парцели. Но ние не се съобразихме с тези желания", Николай Ангелов, кмет на Балчик
"Искаме нашата община да е зелена, да няма презастрояване. Ако е имало някакъв проблем с ОУП, той е бил именно със собственици на земеделски земи, които изключително много държаха те да влязат в него като урегулирани парцели. Но ние не се съобразихме с тези желания", Николай Ангелов, кмет на Балчик
"Искаме нашата община да е зелена, да няма презастрояване. Ако е имало някакъв проблем с ОУП, той е бил именно със собственици на земеделски земи, които изключително много държаха те да влязат в него като урегулирани парцели. Но ние не се съобразихме с тези желания", Николай Ангелов, кмет на Балчик    ©  Личен архив
"Искаме нашата община да е зелена, да няма презастрояване. Ако е имало някакъв проблем с ОУП, той е бил именно със собственици на земеделски земи, които изключително много държаха те да влязат в него като урегулирани парцели. Но ние не се съобразихме с тези желания", Николай Ангелов, кмет на Балчик    ©  Личен архив
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Николай Ангелов е четвърти мандат кмет на Балчик, подкрепян от БСП. Завършил е ВХТИ, бил е изпълнителен директор на ВиК - Добрич, и "Пътно строителство и поддържане" - Добрич. На последните избори спечели с 52% на първи тур срещу кандидата на Местна коалиция ВМРО (ГЕРБ, СДС).

Как посрещнахте коронавируса в Балчик?

- Ами той не дойде при нас. Нямаме огнище, нямаме заразени и единственото нещо, което ни се наложи да направим, беше да изпълним препоръчаните от щаба мерки, така че да защитим населението.

А затворихте ли общината?

- Не, нито за секунда общината не е затваряла, хората работеха, разбира се, с всички необходими предпазни мерки.

Как се отрази карантината върху приходите на общината?

- Най-голямо отражение даде това, че бяха отложени плащанията на местните данъци и срокът от 30 април стана 30 юни. Тоест по-големите юридически лица ще гледат да платят в последния момент. И аз ги разбирам, това е нормално. А разходите си продължават, ние не сме спрели нито за минута да работим, не сме освобождавали нито един работник от общинските фирми заради коронавируса, нито от социалните дейности.

Помогна ли ви фактът, че много преди кризата с коронавируса съкратихте със 17% администрацията на общината?

- Ние наистина направихме тези съкращения на администрацията още през февруари. За съжаление обаче точно по време на коронавируса, когато намаляха нашите приходи, ние трябваше да изплащаме обезщетенията за тези съкращения, т.е. на този етап те не са намалили разходите ни, но ще дадат своя ефект през второто шестмесечие. Истината е, че през тези месеци ние плащаме тези разходи, които аз наричам валидирани. Естествено, трябва да си платим заплатите, естествено, трябва да си платим на монополистите - енергоразпределителните дружества и ВиК, защото всяко наше забавяне води начислявания на лихви според техните правила и това винаги са били приоритетни плащания за община Балчик. Спрели сме голяма част от планираната капиталова програма. Но дори и да бяхме започнали процедури за избор на изпълнители, заради сроковете за обжалвания ние нямаше да можем да ги приключим и до този момент.

Кои проекти се наложи да спрете?

- Ние имаме инвестиционна програма, която финансираме от приходите на туристическия данък - бяхме заложили приходи 2 млн. лв., от които 800 000 трябваше да отидат за подобряване на инфраструктурата на общината, защото това неминуемо подпомага и туристическия бизнес - ремонти на улици, паркове, културните ни мероприятия се финансират оттам. Сега, ако успеем да съберем и 50% от очакваните приходи, аз ще се радвам. Така че тези разходи не само не сме ги съкратили, но и не сме си помисляли да ги правим. И, естествено, всички културни мероприятия, които бяха планирани за май и юни, които по принцип са ни важни, защото това е един от начините да удължим туристическия сезон, не се осъществиха.

Колко е бюджетът на община Балчик?

- 23 милиона лева, като 60% от тях идват от собствени приходи. Ние сме община, в която собствените приходи са повече от делегирания от държавата бюджет. Ние нямаме изравнителна субсидия. И тъй като за всички наши дейности разчитаме основно на собствени приходи, самото забавяне на събирането на тези приходи няма как да не се отрази на нормалното функциониране на общината.

Ще ви се наложи ли да искате помощ от държавата?

- Решение за това ще вземем юли месец. Защото приходи като данък недвижими имоти, данък автомобили, сметосъбиране ще се забавят. Очакванията ми са, че заради последващата икономическа криза заради коронавируса част от хората, които дължат тези данъци, няма да могат да си ги платят - ще отложат, ще се опитат да забавят, и тъй като ние не прилагаме веднага последващи съдебни мерки, аз очаквам спад около 30%. Между другото приходите от концесията на плажовете също ще намалеят, защото това са 10% от нашите собствени, а както е известно, те също ще бъдат намалени или опростени.

Какви мерки взе общината, за да подпомогне местния бизнес?

- Опростихме за 3 месеца наемите на всички, които ползват общински имоти. Естествено, че бизнесът иска да му намалим напълно или 50% данъци и такси, но всяко подобно действие води и до намаляване на собствените приходи на общината, така че това е нож с две остриета. Ние пък няма да можем да си осъществяваме нормалната дейност, а за разлика от държавата ние нямаме необходимите финансови инструменти като заеми, облигационни емисии и т.н. .Мисля че тук е мястото да споменем тази прословута децентрализация, за която толкова години само говорим - общините не получават нищо от икономическата дейност в България. Ние нямаме нищо, от което да се възползваме. Единственият данък, който плащат икономическите субекти на общините, е данък сгради и сметопочистване. Тоест ние не получаваме никакви приходи от дейността на тези фирми, независимо че тя се случва на наша територия.

Вие сте четвърти мандат кмет, подкрепен сте от БСП, как работите с изпълнителната власт, която от 10 години е от ГЕРБ?

- Никак. Ние сме община, която не е получила нито лев от така наречените министерски постановления. Ние не сме от общините, на които централната власт помага. Но ако трябва да съм честен, не ни и пречат. Единствено нещо, което съм поискал от държавата, е да се финансира ремонтът на пътя до държавната психиатрична клиника в Карвуна, който не се ползва от нито един жител на общината, но и досега нямам отговор.

Изпълнявате ли в момента проекти по европейски програми?

- Да, и това е нещото, което в момента ни спасява. Ние сме малка община, но досега сме изпълнили проекти на стойност 8 милиона лева. В началото на годината приключихме два изключително важни за общината проекта и в момента изпълняваме още два.

Кои са те?

- Приключихме ремонта на крайбрежната ни алея, така наречената "Дамба", и смея да твърдя, че тя стана много хубава, както и рехабилитацията на пътя до "Бялата лагуна" и "Тузлата". Показателното е, че той стана притегателно място за мотористи, които идват тук да се насладят на красивата природа. В момента работим по парка "Балик", там ще има и голяма спортна база - игрище за футбол, тенис кортове и др. В момента това е просто една поляна, която ние ще облагородим.

Предвиждате и брегоукрепително съоръжение между Албена и Балчик, докъде е стигнала работата по него?

- В момента се изработва техническото задание и след като получим техническия проект и строителното разрешение, ще имаме точната количествена сметка, т.е. ще знаем колко е предвидимата стойност на проекта и ще кандидатстваме за финансиране.

Там ще има ли ваканционно селище или хотел като на Алепу?

- Не, разбира се. Това е една много важна алея, която свързва Балчик и Албена. Ние осъществихме един проект, чрез който закупихме 100 велосипеда, които са ситуирани на 10 станции. Идеята беше те да се ползват именно по крайбрежната алея. С европейски средства ще възстановим една друга велоалея, отново между Балчик и Албена, но тя не е покрай морския бряг, а е в сервитута на самия четвъртокласен път. Искахме да е готова за туристическия сезон, но заради коронавируса се забавихме и се надяваме до есента да е готова. Там имаме одобрено финансиране, така че всичко би трябвало да се изпълни. Проблемът е, че заради нашите закони, и аз съм го казвал неведнъж, никой в тази държава не може да построи велоалея извън границите на населеното място. Защото има едни процедури, които са скъпи и трудоемки

Какви бяха основните акценти в одобрения ви общ устройствен план? В повечето черноморски общини има конфликт между зелените движения и местните жители, които искат крайбрежието да бъде застроено.

- В него сме показали всяко населено място как ще бъде разширено във всички сфери на обществения живот. И категорично мога да заявя - ние сме морска община, имаме зона "Натура2000", имаме всичко, но нашият общ устройствен план не е обжалван от нито една екологична организация. Ние искаме нашата община да е зелена, да няма презастрояване. Ако е имало някакъв проблем с този ОУП, то той е бил именно със собственици на земеделски земи, които изключително много държаха те да влязат в него като урегулирани парцели. Но ние не се съобразихме с тези желания, бих казал, на 99%. Защото, ако се бяхме съобразили с тези искания примерно в района на Кранево и Албена, нямаше да остане едно зелено място.

Има ли някаква инвестиционна активност в района извън земеделието и туризма?

- За съжаление нищо ново като инвестиционна инициатива в района няма. При мен не е дошъл нито един инвеститор, който да иска да изгради промишлено предприятие в района. Че ще построят още един-два хотела, то е ясно. В това няма лошо. Въпреки че в Балчик има 3 големи завода, в които работят около 1300 - 1400 души. Това са "Папас олио", "Захарни изделия - Варна", има и една шивашка фабрика с над 500 работници. Ние сме община с под 3% безработица.

Прави впечатление, че се опитвате да реставрирате красивите стари къщи на града, с какви средства го правите?

- По различен начин - и със собствени средства, и по програма "Красива България", някои сгради, като например емблематичната мелница, са изцяло по европейски проект. Не твърдя, че те са в идеално състояние, но мисля, че са в приемливо. Иначе с разговори и убеждаване се реновираха сгради на частни лица. В интерес на истината хората откликват, след като видят, че заобикалящата среда е по-различна.

Каква ще е съдбата на храма на Кибела?

- Вече подписах договор с Министерството на културата, чрез който ни се предава управлението на националния паметник на общината. Това ще ни развърже ръцете да го възстановим и да го превърнем в една туристическа атракция. Още тази година ще започнем проектиране за възстановяване на храма такъв, какъвто е бил преди 2000 години. Защото това е най-запазеният храм на Кибела в Европа.

- Какво ще стане с летните фестивали в Балчик през оставащите летни месеци?

- Бяхме решили да проведем "Дни на класиката в Балчик", който се провежда в последната седмица на юли, но все още не е ясно какви ще са механизмите за пътуване, така че ще изчакаме.

Интервюто взе Йово Николов

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Искрено се надявам, че не ни подготвяте за коалиция с БСП. Не сме навити. Ще следя внимателно какви намеци правите!

    Нередност?
Нов коментар