Вечерни новини: ЕК с по-черна икономическа прогноза за Европа и България, евентуални мерки при над 200 заразени

И още: Екшън до сараите на Доган; Борисов обясни, че прокуратурата работи в услуга на президента

Силният дъжд в София сякаш потопи новинарския поток във вторник. Най-зрелищната случка от деня също беше с воден привкус - съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов направи опит да акостира на държавния бряг в съседство с морския сарай на Доган, но бе спрян от неидентифицирани охранители. Нагледният пример как е окупирана държавата роди и весела реакция от Самуил Петканов от "Не!Новините": "Ето, един българин да избере Черноморието и тия с чантичките и джапанките го погнаха да плаща шезлонзи".

Извън този сюжет новинарското пространство беше заето от новини за още корона-заразени и по-лоши икономически прогнози. Добрата новина е, че за Гърция вече няма опашка, а от утре времето се подобрява.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

ЕК очаква по-дълбока рецесия в Европа и по-бавно възстановяване в България

Бързото икономическо възстановяване от корона кризата в България и Европа изглежда все по-далеч, след като Европейската комисия (ЕК) ревизира икономическите си прогнози. Брюксел понижи оценката си за растежа на БВП в България през 2021 г. - от 6% преди два месеца до 5.3% сега. Негативните нагласи за тази година остават почти без промяна - 7.1% спад на БВП. Въпреки спасителните мерки на всички правителства, корона кризата ще доведе до по-дълбока рецесия от очакваната през тази година в Европейския съюз. ЕК отбелязва, че премахването на мерките за изолация напредва с по-плавно темпо от предвиденото от Брюксел през пролетта, поради което въздействието върху икономическата активност през 2020 г. ще бъде по-значително от предвиденото през пролетта. Според новата прогноза икономиката на еврозоната ще се свие с 8.7% през 2020 г. и ще нарасне с 6.1% през 2021 г. Предвижданията за целия ЕС са за понижение с 8.3% през тази година и нарастване с 5.8% догодина. През пролетта предвижданията бяха за по-малък срив и малко по-голям ръст през следващата година.

Здравният министър заговори за връщане на ограничения при над 200 случая

Ако в продължение на няколко дни има над 200 заразени, това ще е много сериозен сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките, заяви здравният министър днес, без обаче да уточни за кои точно ограничения става въпрос. От дни здравни представители алармират, че стадионите, нощните заведения, дори закритите части на ресторантите е редно да бъдат затворени, тъй като много от последните случаи на коронавирус са свързани с балове, дискотеки, мачове и спортни събития, като сред засегнатите има и много спортисти. Днес стана ясно, че и треньорът на баскетболния "Левски Лукойл" Тити Папазов е с вирус.

Липсата на действия и контрол днес явно увеличава бързо заразените. Това важи особено за столицата, където вирусът вече се разпространява дифузно, а броят на заразените расте и в последното денонощие е 86 от общо 174 в цялата страна. Въпреки това премиерът Бойко Борисов категорично отказва да се налагат нови ограничителни мерки с аргумент, че "хората не искат". В същото време обаче телефонен сондаж на "Галъп", проведен между 25 и 27 юни, сочи, че тревогата сред хората расте, макар все още мнозинството да е против затягане на мерките. В началото на юни 72% са смятали, че вирусът е под контрол, докато сега са само 38%.

Борисов обвини прокуратурата, че се е поставила в услуга на президента

"За да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави тези така публични събития - нали той каза, че има двоен аршин: неговият съветник го викали и вие сте знаели, а мене ме викали и не сте знаели". Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на журналисти, след като излезе от разпит в Специализираната прокуратура.

Той беше призован като свидетел по делото за търговия влияние, образувано по комуникацията открита в телефона на бизнесмена Пламен Бобков. През последните седмици прокуратурата разпространяваше съобщения между Бобоков и президентския съветник Пламен Узунов. Последният беше призован два пъти на разпит, за който бяха информирани медиите. Това даде повод на президента Румен Радев да обвини прокуратурата в двоен стандарт. Миналата седмица Пламен Бобоков показа свои чатове с премиера Бойко Борисов и попита защо той не е бил призован на разпит. След разпита на Борисов той заяви, че винаги е смятал Бобоков за почтен бизнесмен и е разговарял с него заради либийския кораб "Бадр". "Каза ми, че може да обявят България за пиратска държава, с либийския колега изяснихме случая. Корабът няколко пъти сменя фалг и собственост. Гранична полиция го пази, на котва е".

СНИМКА НА ДЕНЯ

След пороя в София

Между 50 и 60 литра на квадратен метър дъжд и градушка са паднали по време на бурята над София през нощта. Реките Перловска и Владайска излязоха от коритата си, най-ниските места в града и подлезите, както и четири метростанции, се наводниха, цели дървета бяха изтръгнати, стотици сигнали бяха изпратени до Гражданска защита, квартали останаха часове без електричество. Много хора споделиха кадри в социалните мрежи от последствията.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ

Висок е отново броят на заразените с коронавирус в България за денонощието - 174 при направени 2775 теста, регистрирани са и 4 смъртни случая. До момента общият брой на заразените е 5914, а активните случаи са 2664. В болница са 470 души, от които 29 са в интензивни отделения. Починалите достигат общо 250 души.

За пристигащите от Швеция, Великобритания и Португалия ще има 14-дневна карантина, каза днес здравният министър Кирил Ананиев, който ще издаде заповед за това. Карантината ще важи и за пристигащите от тези страни българи.

Русе остава две седмици без кмет, след като вчера Пенчо Милков постъпи в болница с коронавирусна инфекция и пневмония, а днес положителни проби дадоха двама от заместниците му. Другите двама зам.-кмета са под двуседмична карантина, съобщава БНР. Заседанията на постоянните комисии се отлагат до второ нареждане, но кметството ще заработи частично от утре.

Израел върна днес редица ограничения заради скока в броя на заразените с коронавирус. Незабавно се затварят спортни зали, нощни клубове, барове и зали за тържества. В синагогите ще може да има до 19 души едновременно, а в автобусите - до 20 пътници.

Промишленото производство в Германия се е повишило със 7.8% през май в сравнение с април, когато се понижи със 17.5%. Това е сигнал, че най-голямата европейска икономика се възстановява след карантината заради коронавируса. Резултатът обаче е по-скромен от очакванията на икономистите, които залагаха на повишение от 10%.

Японските домакинства са намалили разходите си с рекорден темп през май. Понижението е 16.2% на годишна база, като то е по-голямо от това през април. Причината е извънредното положение, въведено в страната през този период, за да се ограничи пандемията на коронавирус. Очакванията на анализаторите бяха за по-нисък спад.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lgg50680406 avatar :-|
    Елена Димова

    Димитър Тойчев се възползва от младите хора в България като ги изнудва за да получава рушвети... Нима няма и той деца?

    Нередност?
  • 2
    lgg50680406 avatar :-|
    Елена Димова

    Димитър Тойчев се възползва от младите хора в България като ги изнудва за да получава рушвети... Нима няма и той деца?

    Нередност?
  • 3
    dac13635356 avatar :-|
    Данаил Миленов

    Ей това е българска работа. Този нагъл полицай бива оставен да се надува и своеволничи. Заплашва, че няма да спре да глобява, докато не стане на неговото. Къде е правосъдието?

    Нередност?
  • 4
    opd15605875 avatar :-|
    Николай Георгиев

    Какво да се очаква от полицай в студентски град - подкупен, нагъл и явно няма деца, за да изнудва младите по този начин. Сигурно не може да спи спокойно и с причина. Само като го видиш колко тежко ходи, ти става ясно що за човек е!

    Нередност?
  • 5
    kfy04682133 avatar :-|
    Камен Даскалов

    Виждам,че не само аз мисля така за Тойчев. Ти му подадеш пръст - той ти отхапва ръката... Види ли те, че отстъпваш - настъпва смело. Никаква милост с такива хора като него.

    Нередност?
  • 6
    wxp16682798 avatar :-|
    Дани Илиев

    Господин Тойчев години наред се възползва от незначителния си пост за да изкарва черни пари.. не е справедливо да бъде оставян да си своеволства по този начин. Няма ли кой да го спре?

    Нередност?
  • 7
    mcr00683812 avatar :-|
    Валентина Йорданова

    Господин Тойчев иска да се издира в йерархията, но не е толкова лесно. Няма как да стане като се опитва да събира само рушвети. Не е коректно да си затварят очите, въпреки че знаят какви ги върши. Ще си намери майсора рано или късно.

    Нередност?
  • 8
    bds20684578 avatar :-|
    Пламена Величкова

    За съжаление много станаха полицаите като него в днешно време ... Аз лично съм се срещала с него и беше запомнящо се. Заяждаше ми се за най-малко нещо и само търсеше за какво да се хване. Но аз не бях в нарушениие и той май не беше доволен. Не успя да дизкара някой лев...

    Нередност?
  • 9
    MilenaAtanasova avatar :-|
    Milena Atanasova

    Господин Тойчев e поредното корумпирано ченге в България. Този уж служител на реда следи стриктно не за движението по пътищата, а за хубави коли. Очевидно спира само по-лускави автомобили и започва да заплашва с отнемане на книжка, сваляне на номерата на автомобила и т.н.
    Държи се нагло и невъзпитано, не изпълнява правилно служебните си задължения, пуши цигара, докато чака рушвет и не връща документи докато не получи поне 50лв. Не е нормално полицай, който трябва да ни пази да се облагодетелства от хората насила.

    Нередност?
  • 10
    deqnvasev avatar :-|
    Деян Васев

    Виждам, че доста шофьори са били изнудвани от г-н Тойчев, но това не е най-противното, което това ченге прави. Участва в канал за дистрибуция на наркотици и пази криминално проявените личности, които отговарят за разпространението на дрогата!

    Нередност?
Нов коментар