Как Борисов (почти) изтърва коронавируса

Забавянето на новите сравнително леки ограничителни мерки е рисково - те са необходими, за да се избегне здравна катастрофа, по-тежки мерки и икономическо дъно

Катастрофата на етапа е напълно предотвратима, но прозорецът за действия става все по-малък - колкото повече бездейства Борисов, толкова по-сериозни ще са щетите
Катастрофата на етапа е напълно предотвратима, но прозорецът за действия става все по-малък - колкото повече бездейства Борисов, толкова по-сериозни ще са щетите
Катастрофата на етапа е напълно предотвратима, но прозорецът за действия става все по-малък - колкото повече бездейства Борисов, толкова по-сериозни ще са щетите    ©  Юлия Лазарова
Катастрофата на етапа е напълно предотвратима, но прозорецът за действия става все по-малък - колкото повече бездейства Борисов, толкова по-сериозни ще са щетите    ©  Юлия Лазарова
*Текстът е писан оригинално в сряда (8 юли) следобед за седмичния брой на "Капитал", който ще е на пазара в петък (10 юли), и е редактиран в четвъртък (9 юли) в 13 ч., за да отрази новите данни за заразата и решението на правителството да върне някои мерки - затваряне на стадиони, барове и дискотеки на закрито, както и ограничения за до 30 души на групови празненства.

Месецът е юли, температурите са високи, вече е пределно ясно, че лятото не потиска коронавируса, утвърдено лекарство няма, ваксина (все още) също, а след свалянето на мерките регистрираните заразени с коронавирус пак растат. В последните две седмици държави и региони започнаха отново да затварят заведения, фитнеси и други рискови дейности - например Израел и някои американски щати. Други като Германия, Испания, Италия и Великобритания наложиха локални карантини над стотици хиляди жители, а трети дори върнаха забраната за излизане от вкъщи - например в Лисабон, както и в Мелбърн, Австралия, след като за ден бяха заразени рекордните за щата Виктория 191 души.

България, чието население е приблизително колкото това на щата Виктория, отчете много рекорди през миналата и тази седмица, а в четвъртък достигна и най-новия - 240 заразени на ден. В болници са почти 500 от всички над 2900 активни случая - или всеки 6-и болен. Въпреки това премиерът Борисов крайно упорито отказваше - до четвъртък, да затегне превантивните мерки с аргумента, че всеки трябва да се пази сам.

Mалко сега или много после

Нова тотална карантина и затваряне на държавата, разбира се, е прекомерна, твърде скъпа, а и ненужна мярка сега. От доста дни обаче здравни представители призоваваха за няколко сравнително леки ограничения, които ще имат значителен ефект, без да нанасят сериозни щети.

  • Затваряне на стадионите и ограничаване на публиката на други спортни събития.
  • Затваряне на нощните заведения на закрито.
  • Ограничения за броя присъстващи на големи семейни тържества и други масови мероприятия
  • Засилване на контрола по спазването на дистанция и носене на маски в ресторанти (от персонала), градския транспорт и др.

Именно това са и най-рисковите места и дейности, отговорни за огромна част от новите инфекции. И без ограниченията за тях, по-тежките и мащабни мерки в следващите седмици - като затваряне на повече бизнеси и карантиниране на квартали или цели населени места, са неизбежни. Пример е Израел, чието население е не много по-голямо от това на България (8.8 млн.). Страната имаше единични случаи в края на май, но след рязкото премахване на мерки заразените минаха 100 в началото на юни, 300 - към 20 юни, 1000 - на 1 юли, а на 9 юли са над 1200 случая. Тази седмица Израел затвори пак заведения, ограничи посетителите в синагогите и семейните тържества, но тъй като това няма да е достатъчно, обмисля да върне карантината в 9 града, вкл Йерусалим.

Въпреки че България видимо е тръгнала по този път, премиерът Бойко Борисов обаче до последно отказваше да прибегне към каквито и да е мерки. В сряда на заседанието на кабинета, при 188 дневни случая, той отново бе категоричен: без мерки, всеки да се пази сам.

Едва след новия пик от 240 случая в четвъртък здравният министър най-после издаде заповед (в прикачения файл), с която забрани публиката на стадионите и други спортни събития, затвори нощни заведения на закрито и ограничения до 30 души на групови празненства като сватби, балове, кръщенета.

Прикачен файл

Ситуацията в момента и потенциалните опасности

Благодарение на почти героичните усилия на регионалните здравни инспекции епидемията сега расте сравнително бавно (в момента скоростта на разпространение е около 1.3, т.е. 10 души заразяват 13 други), но инспекторите не могат да изпреварят вируса сами. Това се видя по бързите темпове, с които се разраства заразата в последните дни. Без допълнителни мерки - подобно на Израел, случаите ще растат, но за разлика от израелската здравна система, българската би се струтила много по-рано - според лекари прагът е 300 души на ден, а България вече се е отправила с огромни крачки към него.

Според здравни представители, ако броят на инфекциите не бъде свит в летните месеци, в началото на есента, когато ще настъпят и грипът, и другите сезонни респираторни болести, може бързо да се сблъскаме със здравна катастрофа - броят на болните ще е много по-голям от капацитета да им се помага. Смъртността ще се увеличи, тъй като няма да има кой да полага грижи за всички болни. Ще нараснат случаите на предотвратима смърт - лечими състояния, за които обаче няма да има кой да се погрижи. Това - за щастие - ще засегне малък процент от хората, но последствията от здравната криза ще са за всички - ново дъно на икономическа криза, този път без никакви буфери.

Подобна катастрофа и сега е напълно предотвратима, но продължителността на бездействието е правопропорционално и на щетите. Голяма част от тях вече са нанесени - мерките идват, след като мачовете и баловете приключиха. Високият брой на заразените вече е достигнат и намаляването му ще е по-предивикателно дори с новите ограничения, защото вече заразените ще продължат да предават инфекцията на близките си.

Освен това, за да се усети ефекта от новите ограничения ще е нужно време и в следващата седмица-две може да се очаква броят на случаите да остане сравнително висок.

Защо премиерът не харесва мерките

Лесно е да се предположи защо Бойко Борисов, който лично взима решенията за тази криза, се страхува да въведе по-твърди мерки. Първо, защото това на етапа може да доведе до по-твърда обществена реакция. Това се случва в момента в Сърбия, където властите оставиха епидемията да се развива необезпокоявано седмици наред и дори откровено лъгаха за броя на заразените преди изборите в края на юни. Сега здравната ситуация отново е извън контрол и управляващите искат да върнат вечерния час, но във вторник вечер срещнаха съпротива от хиляди протестиращи, които нахлуха в парламента.

Дори обществото тук да ги приеме обаче, по-твърдите мерки биха задълбочили още повече икономическата криза, чиято най-лоша част предстои, а редом с това България ще се окаже в международна изолация.

Но пък международна изолация - наложена отвън, а не отвътре, се случва и когато епидемията расте, а не бъдат въведени никакви мерки. Швеция например е абсолютен пример в това отношение - нейни граждани не са допускани свободно никъде. Този процес всъщност вече започна и за България, като седем европейски държави - най-новите са Австрия и Литва, въведоха карантина за пристигащи от страната ни след ръста на инфекциите и бездействоето.

Премиерът Борисов много добре знае всичко това. И точно за това упоритото му дърпане и от по-леките превантивни мерки, които ще предпазят от по-тежките последици, е озадачаващо. Едно от възможните обяснения е премиерът да има лош съветник, който го води към екзотичната стратегия да караме вируса лятото, докато е леко. "Колкото и да е тегаво, усилваме болниците, даваме пари за пътеки. Юли и август колкото можем да го преминем това като заболяване", каза Борисов преди няколко дни.

Подобна стратегия обаче е не само неефективна, но и опасна. Първо, опитът досега показва, че изграждането на колективен имунитет - ако това е идеята, е много бавен процес. Дори най-тежко ударените градове и държави в света след шест месеца са още далече от него. Второ, коронавирусът няма бутон "пауза", който да натиснем наесен. Колкото повече растат случаите сега, толкова по-трудно ще е да бъдат намалени след два-три месеца - особено в големите градове и София, където вече има дифузно заразяване. И трето, "стягането" на болниците е куха мярка - българското здравеопазване - кадрово и материално, е на базово ниво и не може да се надскочи. Не и без години на целенасочена политика и инвестиции.

Друго възможно обяснение за поведението на Борисов е свързано с поредицата скандали, които се завихрят в държавата в последните месеци и които все повече го застигат. Неспособен да противодейства, той залага на нещо, което умее много добре - дава на хората каквото смята, че искат, въпреки големия риск - мачове, балове, чалготеки...

Да оставиш обаче "народът" да решава развитието на епидемия от нов и опасен вирус, при положение че 56% от хората го смятат за световна измама (според изследване на "Тренд" от началото на юни), е повече от безотговорно. "Всеки днес може да се прибере вкъщи и да се заключи там. Защо искате със заповед да го забраним? Ами пазете се, не се скупчвайте, дезинфекцирайте. Ако питам щаба, те ще искат да затворим абсолютно всичко, а какво да правим с чартърите, които вече са дошли", каза премиерът през уикенда, показвайки тотално неразбиране за това що е то заразно заболяване и как оставена само на личната отговорност и без намеса на институциите епидемията винаги излиза от контрол. И тогава чартъри няма. В четвъртък те бяха спрени до края на юли например от литовските туроператори Novaturas и Tez Tour, които бяха сред не многото европейски компании с чартъри до българското Черноморие в момента.

Борисов има и икономически мотиви за решението си. "Актуализираните приходи в бюджета вървят добре, но истинската криза ще настъпи в края на тази и началото на следващата година. Социалната и финансовата система няма да издържат без приходи, тогава ще разрушим държавността", каза той на заседанието на кабинета в сряда. Стратегията на нищоправене в момента може и да спестява бюджетни пари за спасяване на затворени заведения. Спестява и протестите, от които премиерът толкова се страхува.

Но здравните, финансовите и политическите последствия от голяма епидемия ще са на много по-висока цена от тази на леките мерки. Дори само евентуално затваряне на границата с Гърция насред ваканционния сезон би довело до масово недоволство. Това не е невероятен сценарий, вече се случи на Сърбия при заболеваемост не много по-висока от тази в България. Вчера Гърция затегна мерките на Кулата още след информация за засечени български и сръбски туристи с коронавирус на Тасос, като прави задължителни ПСР тестове на всички влизащи в страната, а по информация от гръцките медии местните здравни власти сериозно обмислят затваряне на пункта, ако случаите в България не спаднат. Без някакви мерки те обаче няма как да паднат.

Обществените настроения се обръщат

С пасивното си отношение към епидемията Борисов пропилява с изненадващо лека ръка както постигнатия с жертви добър резултат дотук, така и целия политически и имиджов капитал, който натрупа с въвеждането на не най-строгите, но пък навременни мерки през март. Публичните нагласи вече започват да се обръщат. Според проучване на "Галъп", проведено между 25 и 27 юни, мнозинството все още е против ново затягане на мерките, но тревогата и страховете растат. В началото на юни 51% са се страхували, че те или член на семейството им могат да се заразят, а в края на месеца този дял е 60%. "Безстрашните" са 39%, а в началото на месеца са били 48%. Само 38% смятат и че заразата е под контрол при 72% в началото на юни. А 59% казват, че правителството се справя добре с управлението на епидемията при 77% в предишното изследване.

Епидемията в страната е във фаза, в която новинарските хроники за заразените с коронавирус включват известни имена от спорта, шоубизнеса, политиката - от Григор Димитров, Тити Папазов и куп футболисти през Ути Бъчваров и Галена до кмета на Русе. Това носи както оживление, така и известно отрезвяване.

Следващата фаза обаче би била тази, в която все повече хора ще познават лично някой болен от коронавирус. А личните трагедии в малка страна като България могат да бъдат изключително мощен фактор за формиране на настроения. Лично за премера рискът е да се превърне от "спасителя" във "виновника".

Спестените хипотетични протести на собственици на заведения, техните служители и публика пък биха бледнели пред другите протести, които без мерки могат се случат след няколко месеца. Тогава на улицата може да са хората, които са загубили възрастните си и болни роднини заради политическа колебливост заедно с освирепелите от внезапно стоварилата се бедност.

22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rasputin avatar :-|

    Борисов не е нито спасител нито виновник. Той прави онова, което вижда в Европа.

    Нередност?
  • 2
    nqb29617416 avatar :-|
    nqb29617416
    • - 2
    • + 9

    До коментар [#1] от "Полковник за европейско развитие на България":
    Само че в Западна Европа има адекватно здравеопазване, а тук няма нито доктори, нито финансиране, изобщо здравеопазването ни го няма. Кога за последен път сте посещавали болница в България? Ако нямаш познати, никой не ти обръща внимание. В болниците в провинцията лекуват ковид с аспирин и аналгин и лежане без лекарска помощ, защото докторите ги е страх от пациентите, за да не се зарязят. Освен това в Източна Европа поради малката гъстота на населението и бързите мерки в началото вирусът едва сега прониква. Така че тиквата да не се ослушва и да взема мерки, че и без това малко му остава.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 13
    • + 8

    Икономедия да не е холдинг с враждуващи структури, които се мразят, ревнуват и демонстративно не се четат едни други?

    До такъв логичен извод стигам след като снощи прочетох в Дневник прецизния анализ на проф. Костов на ковид ситуацията

    https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/07/08/4088474_nosht_da_se_ottegli_za_da_spre_konveiernoto/

    а днес чета в Капитал типичните за изданието общи приказки и преразкази на цифри по темата. Тъжна работа...

    Хайде да опитаме да мислим!

    1. Позитивният тест изобщо не означава, че далият ги е 100% приносител на инфекцията, както априори се приема от щаба и Ана. Ако беше така, досега ВИРУСОНОСИТЕЛИТЕ по света да са поне 2-3 милиарда. А не са;
    2. Само позитивният тест без да е потвърден от симптоматика или рентген/ЯМР не може да се приема за категорично доказателство за заболяване. Каквото и да е то!

    Ако си намерите бланка от някакво лабораторно изследване - каквото и да било - отдолу ще видите, че пише: РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗСЛЕДВАНЕТО НЕ СА ДИАГНОЗА. КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ЛЕКАР!!!
    А щабът и Капитал ни натрапват един лабораторен тест като окончателна диагноза, което е абсурдна глупост!

    Професорът завършва анализа си с думите: "В противен случай това конвейерно производство на "новини" и парадокси ще продължи, объркването в обществото ще нараства, а недоумението ще се трансформира в насмешка."

    Да благодарим и на канските усилия и на Ана славният някога Капитал отдавна да се възприема като вкиснала боза...

    Нередност?
  • 4
    dzo001134422 avatar :-|
    dzo001134422
    • - 10
    • + 6

    Откъде тази любов към мерките от страна на авторката, не е ясно. Само, че мерките няма да помогнат, а само ще удължат агонията. Накрая същият брой хора ще са го преминали/починали, но социално икономическата цена ще е в пъти по-висока. За косвените жертви никой не се сеща. Капитал, наемете един вирусолог да ви обясни как НЕ можеш да спреш въздушно-капкова инфекция с мерки. Вирусът сам ще си замине, като премине през повечето от нас и тогава съм сигурен, че всички пишман писатели по темата ще тръбят в захлас, че мерките са тези, които са го спрели :)

    Нередност?
  • 7
    leo_k avatar :-|
    Лео
    • - 6
    • + 4

    Хайде пак Борисов. Нито премиерът, нито голяма част от овластените имат капацитета да се справят с коронавируса, ама хората ако вземат поне мъничко да се ограничат, със сигурност ще помогне.

    Нередност?
  • 8
    NamelessOne avatar :-|
    NamelessOne
    • - 3
    • + 4

    Вирусът сам ще си замине!??! Кой точно вирус сам си е заминал?!? Даже не говорим колко трае имунитета. И представяте ли си какво ще стане, ако мине през всички, явно не... то за това трябва абстрактно мислене, а при вас очевидно отсъства каквото и да е. Тъжна работа... или жалка... колебая се.

    Нередност?
  • 9
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 9
    • + 12

    Мантрата, че пълното премахване на мерките е добро за икономиката е за хора дето имат интелектуалния капацитет на второкласник.

    До тук вече попаднахме в няколко черни списъка и, респективно, спряха чартърните полети от Великобритания, Австрия, Словакия, Финландия и балтийските страни. Очакваме съвсем скоро до ни ударят теслата от последния наш голям пазар - Германия (руснаците така или иначе няма да дойдат това лято). С което Ангелкова спокойно може да излиза в отпуска до края на сезона - просто няма да и се налага да посреща с хляб и сол когото и да е,

    Но не е само туристическия сезон дето ще умре. Ще спрат и всякакви инвестиционни проекти. Щото кой чуждестранен бизнесмен ще дойде в БГ ако след това му се налага да стои 2 седмици под карантина? Така и чуждите инвестиции отиват в киреча.

    И за какво си причинихме тези загуби за милиарди? За да могат 10-тина хиляди австралопитеци да видят как 20-тина души гонят топка по тревата? И за да може златната младеж да мята салфетки и да брои до 12?

    Еми, успяхме. Честито!

    Както се казва - ум царува, ум робува, ум патки пасе.

    Нередност?
  • 10
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 5
    • + 4

    Тези, които са чели постингите ми знаят, че аз взимам к-вируса доста насериозно.

    Но от 2 седмици забелязвам нещо за което нямам обяснение - смъртността си стои същата при все, че броя на заразените се увеличава. Почнах да ровя и видях, че същият процес се забелязва и в други страни. Обясненията на НОЩ, че вирусът бил "отслабнал" са несъстоятелни - вирусът може да отслабне само чрез мутации, а нови мутации не са забелязани през последния месец.

    Докато се ровех попаднах на следните материали:

    https://www.nytimes.com/2020/07/03/health/coronavirus-mortality-testing.html
    https://www.cebm.net/covid-19/declining-death-rate-from-covid-19-in-hospitals-in-england/
    https://slate.com/technology/2020/06/covid-death-rate-declining-explained.html
    https://edition.cnn.com/2020/06/22/health/covid-younger-adults-lower-death-rate-trnd/index.html
    https://edition.cnn.com/2020/07/02/opinions/steady-death-rate-covid-19-infections-spike-sepkowitz/index.html
    https://covidtracking.com/blog/why-changing-covid-19-demographics-in-the-us-make-death-trends-harder-to
    https://www.lowellsun.com/2020/06/28/covid-19-deaths-decline-despite-surge-in-cases-hospitalization-surges/

    Всички тези статии се опитват да намерят отговора на този въпрос - защо смъртността от Ковид намалява през последните няколко седмици?

    В зависимост от източника смъртността се изчислява, че е паднала между 2 и 3 пъти. Това е много съществен спад. Ако приемем, че смъртността първоначално е била 1%, то сега вече е между 0.3% и 0.5%. Това пак е висока смъртност, но разликата е наистина голяма.

    До тук няма смислено обяснение на този феномен. Предположението е, че това е резултат от няколко фактора:

    (1) Болниците са по-добре подготвени
    (2) Маските се носят от болшинството хора
    (3) През лятото хората получават повече витамин Д, както и боледуват по-малко от други инфекции - в съвкупност това ги прави по-подготвени да се справят с Ковид
    (4) Също така през лятото хората прекарват повече време навън и при заразяването най-вероятно поемат по-малка доза от вируса
    (5) Повечето страни увеличиха тестването драстично и сега вече болшинството тествани са хора без симптоми (т.е. такива, които преди са се заразявали без да усетят нищо)
    (6) Поради усиленото тестване сега случаите се идентифицират по-рано, което помага при получаването на лекарска помощ
    (7) В резултат на (6) е възможно да се е увеличил интервалът между диагностицирането и смъртта. Всъщност, това вече е установено в САЩ - там преди май интервалът е бил средно 7-8 дена. Сега е близо двойно по-дълъг (т.е. смъртните случаи е възможно да идват по-късно).

    При всички случаи резкият спад на смъртността е добра вест.

    Но в никакъв случай не означава, че епидемията е вече зад гърба ни. Истинското изпитание ще дойде есента - когато благоприятното влияние на лятното време няма да е с нас.

    Нередност?
Нов коментар