Вечерни новини: Прокурори влязоха в президентството; България e на крачка от ERM II

И още: След нов рекорд със 240 заразени за ден се връщат част от по-строгите мерки; Пламен Бобоков е отново в ареста; Държавата ще става играч на пазара на горива

Прокурорски ден. Така може да се обобщи изминалият четвъртък, в който прокуратурата проведе безпрецедентна акция в президентството и задържа секретаря по правните въпроси и съветника по сигурността на държавния глава. Действията на подвластната на Иван Гешев институция идват ден след като президентът Румен Радев поиска разследване в НСО и сваляне на държавната охрана на почтения председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Прокуратурата няма намерения да бъде въвличана в дребни политически игрички. Наближава година на избори. Явно влязохме в предизборна ситуация доста по-рано", каза Гешев, цитиран от "Дарик", на въпрос ще разследва ли многобройните нарушения, разкрити от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов при слизането му на държавния плаж до резиденцията на Доган.

Случайно или не, в четвъртък бизнесменът Пламен Бобоков бе задържан отново, този път по разследване за търговия с влияние. Вероятно заради комуникацията му с арестувания днес президентски секретар Пламен Узунов. Днешната прокурорска акция на "Дондуков" 1 предизвика множество негативни реакции в социалните мрежи, а коментарите бяха от опит за затъмняване на скандала с "Росенец", през "криза на демокрацията" до "каскетатурен преврат".

Междувременно българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП/"Демократична България") обяви, че антикорупционната група в Европарламента е подкрепила искането му за провокиране на дебат, резолюция и разследване на кризата на правовата държава в България. Групата ще отправи въпрос до Европейската комисия по темата.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

След акция на прокуратурата в президентството: задържани са двама от екипа на държавния глава

Секретарят по правните въпроси на държавния глава Пламен Узунов и съветникът на президента по сигурността Илия Милушев бяха арестувани при безпрецедентна акция на прокуратурата в президентството, където в четвъртък сутринта влязоха прокурори, полицаи и служители на Бюрото за защита към главния прокурор. Същевременно ДАНС отне допуска до секретна информация на двамата от администрацията на държавния глава. От съобщението на прокуратурата става ясно, че Милушев е задържан за 24 часа по разследване за разгласяване на държавна тайна.

България и Хърватия са получили зелена светлина за чакалнята на еврото

България и Хърватия са получили принципна подкрепа за валутния механизъм ERM II (познат като чакалнята на еврозоната), съобщи в четвъртък Reuters, позовавайки се на свои източници в европейските институции. На 9 юли вечерта има заседание на Еврогрупата с участието на ЕЦБ, на която се очаква тя да обяви дали е готова да влезе в "тясно сътрудничество" с централните банки на двете балкански страни. Формалното решение за ERM II се взима от ЕЦБ, страните от еврозоната и Дания и се очаква да бъде обявено още през този уикенд. Още по темата можете да прочетете " target="_blank">тук.

Ананиев затвори стадионите и нощните заведения след новия рекорд от 240 случая на коронавирус за ден

След като в четвъртък статистиката отчете поредния нов рекорд от 240 регистрирани с коронавирус - 30% над броя от сряда (188), правителството най-после обяви връщането на някои мерки. Здравният министър Ананиев издаде заповед, според която от полунощ всички колективни и индивидуални спортни занимания на открито и закрито ще се провеждат без публика. Забранява се посещението в нощни и пиано барове и дискотеки на закрито. На открито се разрешава при запълване на 50% от капацитета на заведенията и дистанция от 1.5 метра. Забрана се въвежда на групови празненства с присъствие на над 30 души - сватби, балове, кръщенета могат да се провеждат, но до 30 души и при спазване на дистанция от 1.5 метра. Заръчано е на регионалните здравни инспекции да засилят контрола. За тези ограничения от седмици призоваваха здравни представители, тъй като повишеният брой случаи в страната видимо е свързан с футболните мачове, на които публиката не спазва дистанция, баловете и дискотеките. Новите мерки би трябвало да дадат ефект, но той ще отнеме седмица или две, а дотогава броят на новите случаи ще остане висок.

Окончателно - държавата влиза на пазара на горива

Спорната идея за създаване на Държавна петролна компания получи зелена светлина от парламента. Държавното предприятие ще изгражда верига бензиностанции, ще поддържа горива в резерв и ще оперира с данъчни складове. Негов принципал ще е министърът на икономиката, като то ще може да създаде търговско дружество за продажба на горива и управление на петролни бази.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Alphabet стартира проекта Loon, който доставя интернет чрез балони

Alphabet, компанията - майка на Google, започна да предлага първия в света търговски високоскоростен интернет, използващ балони, на жителите в отдалечените райони на Голямата рифтова долина в Кения. Услугата се предлага от Loon, дъщерна компания на Alphabet, и местния телеком оператор Telkom Kenya. Технологията е била използвана и преди, но не и с търговска цел. Проектът има за цел да предостави достъпен интернет от 4G на непълно покрити или непокрити селски общности и бе в процес на развитие повече от десетилетие.

ОЩЕ КОРОНА НОВИНИ

В четвъртък за първи път не само бе достигната, но и значително премината границата от 200 нови случая за денонощието - те са 240, или с 30% повече от вчерашните 188 случая. Направени са 4286 PCR теста. Най-много нови случаи има отново в София и Пловдив. В болница са настанени 498 пациенти, 29 от тях в интензивни отделения. Излекуваните са 129, като общо 3166 вече са се преборили с вируса. За последното денонощие са регистрирани 5 смъртни случая, като общият брой на починалите вече е 259.

Най-високата 14-дневна заболеваемост от коронавирус в България е в Кюстендил, където има 27.3 случая на 100 хил. души. Следват област Смолян - 21.9, София-град - 18.6, София-област - 13.6, Благоевград - 12.8, Сливен - 12.4, Пловдив - 9.6. Данните станаха ясни по време на срещата на премиера с щаба днес, след която бяха въведени и новите мерки.

Литовските туроператори Novaturas и Tez Tour няма да организират пътувания до българските курорти поне до края на юли, като ще изпълняват само обратните полети, след като Вилнюс въведе 14-дневна карантина за пристигащите от България. Така Литва се присъедини към Естония, Латвия, Словения, Словакия, Великобритания и Австрия, които също въведоха карантина за влизане от България. Литовските туроператори бяха сред немногото, които изпращаха туристи по българското Черноморие.

От вчера Гърция затегна режима за влизане в страната, като се правят PCR тестове за COVID-19 на всички преминаващи границата през пункт Кулата - Промахон, макар процедурата да не е обявена официално. Това се случи, след като бяха засечени шест положителни теста - на четирима сръбски и двама български туристи, почивали на Тасос. Въпреки засиленото вземане на проби в четвъртък няма големи опашки.

Израел обмисля да върне карантината в 9 града, сред които и Йерусалим, съобщи Jerusalem Post. В последното денонощие бяха регистрирани 1231 нови случая. Властите са обезпокоени, че първоначално овладяната зараза в страната с население, не много по-голямо от това на България (8.88 млн.), е извън контрол. Само за първите 9 дни на юли са регистрирани 8550 случая. В последните дни Израел върна част от мерките - затвори заведения, ограничи посетителите в синагогите и семейните тържества, но те може да се окажат недостатъчни.

Финландия съобщи, че от 13 юли отваря границите си за туристи от 17 европейски страни с ниско равнище на заразяване с новия коронавирус. България и Хърватия не са сред тях обаче.

Всекидневни нови рекорди на новите заразени с коронавирус отчитат САЩ. За последните 24 часа новият е 58 хиляди случая. Съединените щати са изправени пред мрачно лято на фона на скока в разпространението на инфекцията, която наложи отново да бъдат затворени барове и популярни плажове.

Нов еднодневен рекорд от началото на епидемията потвърди и Токио - 224 нови случая на коронавирус. Съобщението идва на фона на страхове от нова вълна, след като правителството прекрати извънредното положение в края на май.

Германският износ се е възстановил слабо през май след драстичния спад през април, когато беше наложена карантина заради коронавируса. Експортът е нараснал с 9% спрямо срива от 31.1% през предходния месец. На годишна база спадът е 29.7%. Вносът е нараснал с 3.5% на месечна база, но е спаднал с почти 22% на годишна. Очакванията на специалистите бяха за доста по-големи увеличения и на износа, и на вноса.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Богатството на Джеф Безос достигна исторически рекорд

Състоянието на най-богатия човек в света Джеф Безос надмина 180 млрд. долара на фона на поскъпването на акциите на Amazon, според данни на сп. Forbes. В сряда пазарната капитализация на компанията достигна 1.52 трлн. долара. По този начин богатството на Безос, който държи 11.1% от акциите на онлайн търговеца, вече надхвърля 181.5 млрд. долара. Това е рекордна стойност, откакто списанието води статистиката. През април Forbes за трети път постави Безос на първо място в класацията си за най-богатите хора в света - тогава той имаше около 113 млрд. долара.

КАКВО СЛЕДИМ

Последните скандали провокираха протести

Последните скандали, сътворени с активното участието на прокуратурата, разбудиха и гражданското общество насред лято и насред епидемията. Часове след безпрецедентната прокурорска акция в президентството пред сградата започна малобройна гражданска демонстрация, а в 18:30 там се очаква да се съберат повече хора на протест, организиран от инициативата "Правосъдие за всеки". Акцията ще се проведе под надслов "Свободата няма нужда от Каскет!".

В същото време съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви готовност за протест пред Министерския съвет в 18:30, "ако днес няма съобщение от НСО, че охраната на Доган и Пеевски е свалена".

Балотажът за президент в Полша може да трансформира връзките с ЕС

На 12 юли в Полша ще се проведе балотажът на президентските избори между настоящия държавен глава Анджей Дуда и центристкия кмет на Варшава Рафал Тшасковски. Анализаторите прогнозират оспорвана надпревара между Дуда, който е съюзник на управляващата националистическа партия "Право и справедливост", и Тшасковски, който е кандидат на най-голямата опозиционна партия "Гражданска платформа". През седмицата премиерът Матеуш Моравецки призова поляците да не се страхуват да гласуват, защото новият коронавирус е болест "като всяка друга". Залогът във вота са връзките на Полша с ЕС, които пострадаха при правителството на "Право и справедливост".