Прокурорският щурм в президентството тества промяна на конституционния ред

Безпрецедентната акция на държавното обвинение след въпрос на Радев за Пеевски и Доган беше определена като опит за преврат

Дневник    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Свръхактивната намеса на прокуратурата в политическия и икономическия живот на страната под ръководството на главния прокурор Иван Гешев в четвъртък прекрачи нова граница - с акцията в сградата на президентството, поводът за която предизвиква аналогии с институционален преврат. В последните месеци действията и публичното говорене на главния прокурор дават ясно да се разбере, че нормите на конституцията по отношение на разделението на властите, презумпцията за невиновност и защитата на частната собственост няма да се зачитат от държавното обвинение. И заедно с това става ясно, че на преследване ще бъдат подложени всички, които по един или друг начин засягат интересите на все по-отчетливата задкулисна коалиция между ГЕРБ и ДПС, която на официално институционално равнище управлява именно чрез прокуратурата и подчинените й репресивни органи на държавата.

Часове след като в сряда привечер президентът Румен Радев направи обръщение към нацията, на което постави въпроса защо Националната служба за охрана (НСО) пази почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и депутата от същата партия Делян Пеевски, Специализираната и Военноокръжната прокуратура проведоха показна акция в сградата на бул. "Дондуков" 2, която е без прецедент. Изявлението на Радев беше в отговор на акцията на лидера на "Демократична България" Христо Иванов при летните сараи на Ахмед Доган в парка "Росенец" край Бургас. Иванов се опита да стъпи на плажната ивица пред резиденцията, но заедно с активиста на партията Иво Мирчев бяха избутани от гардовете на НСО, които охраняват имота.

Главният прокурор Иван Гешев е в открит конфликт с президента Румен Радев от момента, в който държавният глава върна указа за назначаването му. През януари прокуратурата публикува записани от ДАНС разговори на Радев с негов съветник и шефа на военновъздушните сили, а малко по-късно главният прокурор поиска от Конституционния съд да тълкува докъде се простира имунитетът на държавния глава. По конституция "президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване". Поисканото от главния прокурор тълкуване и отговорът на КС породиха хипотеза, че атаката срещу президента ще се осъществи през хората от екипа му на "Дондуков" 2, което днешните събития потвърждават.

При операцията в четвъртък са претърсени кабинетите на съветника на президента по отбрана и сигурност Илия Милушев и този на секретаря по антикорупция и правосъдие Пламен Узунов. И двамата са били задържани - Милушев по дело за разгласяване на държавна тайна, а Узунов - по разследване за престъпен сговор за търговия с влияние. По същото досъдебно производство по обед, за трети път през последния месец, беше арестуван и бизнесменът Пламен Бобоков.

Провеждането на претърсване по две различни досъдебни производства, наблюдавани от две различни прокуратури в един ден и час, показва, че става дума за добре координиран спектакъл.

Редица експерти определиха действията на държавното обвинение като "преврат". "В нито една цивилизована държава не е възможно въоръжени лица да окупират президентството. Това е брутално оскверняване на институцията и държавността. Това е нашествие на варвари", коментира адвокат Даниела Доковска пред "Дневник".

Политическите реакции: Това е преврат

"Досега критиците на прокуратурата използвахме думата преврат в един метафоричен смисъл. След тази откровена демонстрация на институционалната отмъстителност на прокуратурата заради изказването на президента Румен Радев, който изобличи Пеевски и Доган, че са охранявани за наша сметка от НСО, вече може да се говори, че е налице наистина погром срещу конституцията и прокурорски преврат срещу президентската институция", заяви адвокатът правозащитник Михаил Екимджиев, според когото бруталното вмешателство в една суверенна институция се вижда, когато тя е подложена на измислени и самоцелни прокурорски проверки.

От БСП, с чиято подкрепа Радев беше избран през 2016 г., заявиха, че срещу президента се води безпринципна атака. "Тя се провежда от мнозинството в Народното събрание, от изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов, а днес и от органите на съдебната власт", се казва в първата и обтекаема по отношение на причините реакция на лявата партия.

"Днес Гешев окончателно се освети като личната бухалка на Пеевски и Доган: потъпкването на конституцията и нахлуването в президентството е наказание за осветяването от Радев на връзката НСО - Пеевски/Доган и опит да се скрие тя обратно в задкулисието. Независимо от политическите си нюанси, трябва да окажем съпротива на Сараите, които пред очите ни опитват да изядат цялата държава", коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Междувременно беше обявено началото на граждански протести пред президентството срещу олигархичния модел, олицетворяван от Пеевски и Доган и охраняван от главния прокурор, под наслов "Свободата не ще Каскет" и "Да спасим демокрацията!".

Депутатът от "Демократична България" в Европейския парламент Радан Кънев в четвъртък внесе в Антикорупционната група на ЕП сигнал за разследване на кризата с правовата държава в България и искане за внасяне на устен въпрос до ЕК и дебат в пленарната зала по казуса, като и двете бяха подкрепени в комисията. В мотивите си Кънев посочва острото влошаване в последната година на ситуацията с медийната свобода, както и на независимостта, балансите и обективността в сферата на правосъдието. В сигнала са посочени чистката в БНТ и "Нова телевизия", нарушаването на презумпцията за невиновност и "медийното правосъдие" от прокуратурата, насилието от страна на НСО срещу Христо Иванов при т.нар. Сарай на Доган, както и безпрецедентното нахлуване на спецпрокуратурата в сградата на администрацията на президента ден след като зае позиция по казуса "НСО - Доган - Пеевски".

По злощастно стечение на обстоятелствата акцията на прокуратурата срещу президента на България, която със сигурност ще влезе и в международните новини, идва дни преди да стане ясно дали България ще бъде поканена в т.нар. чакалня на еврозоната - ERM.

Първо ПИК, после прокуратурата

Срещу президентския съветник Милушев се води разследване за разгласяване на държавна тайна, като прокуратурата твърди, че е той е предал доброволно четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР). Според твърденията на прокуратурата Милушев е заявил, че той е намерил документите в касата си в президентството, което е и причината да бъде претърсен кабинетът му. Друго твърдение на прокуратурата е, че в предаден от него телефон е открита "информация, касаеща Държавна агенция "Технически операции" (това е една от службите, които могат да извършват следене и подслушване). По същото разследване има задържани още трима души - М.К. - бивш служител на Държавна агенция "Разузнаване", както и П.В. и А.З, които са под домашен арест. Служител на ДАР с инициали А.З. беше обвинен от прокуратурата през юни за изнасяне на класифицирана информация, след като по твърдения на държавното обвинение в дома му са открити документи с гриф "поверително" и "секретно".

Ден преди ареста на Милушев, който е дългогодишен офицер във военновъздушните сили, в близък до властта и прокуратурата жълт сайт се появи информация, че той е разследван за неправомерно получаване на класифицирана информация от ДАР.

Илия Милушев е задържан за 24 часа в ареста на столичното Трето РПУ.

Докато прокуратурата претърсваше президентството, от ДАНС съобщиха, че е било отнето разрешението за достъп до класифицирана информация на Илия Милушев. От 2013 година агенцията е изцяло под контрола на депутата от ДПС Делян Пеевски, като де факто се управлява от зам.-председателя Недялко Недялков.

При акцията в президентството бяха дошли два буса на Бюрото по защита към главния прокурор, в които имаше тежко въоръжени служители. Служители на бюрото, което от пролетта е и служба за лична охрана на главния прокурор, присъстват неизменно на акциите на държавното обвинение, без да е ясно какви точно функции изпълняват. Източник на "Капитал" в държавното обвинение коментира, че функцията им е по-скоро сценографска - те са там за "респект", а формално - за охрана на следователите и прокурорите.

"Допълнителен аспект от произвола е включването на преторианската орда на Гешев - т.нар Бюро за защита - в погрома на президентството. Влизаме в един изключително опасен и непредвидим сценарий, в който главатарите на различните публични институции се обграждат със свои силови групировки, на които ние плащаме и които в един момент могат, при конфликт между техните главатари, да бъдат противопоставени и да се стигне до тежки въоръжени сблъсъци. Очевидно това е извън всякаква представа за правопорядък", коментира пред "Капитал" правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев.

Престъпният сговор между Узунов и Бобоков

Другият арест - на президентския секретар по правни въпроси и антикорупция, беше по-скоро очакван. Узунов, който е беше принуден да излезе в отпуск, е бил задържан в къщата си край Пловдив.

В продължения на няколко седмици прокуратурата публикуваше съобщения, открити в доброволно предадените телефони на Узунов и Бобоков, с които подгряваше публиката за бъдещите обвинения -

от лобиране за помилване на осъден в Румъния бизнесмен, предоставяне на българско гражданство, изпращане проект на съдебно решение, лобиране за назначаването на прокурор и посланици до коментари за характера на външния министър Екатерина Захариева и т.н.

В началото на седмицата по разследването бяха разпитани и министър-председателят Бойко Борисов, депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев и бившият координатор на партията в Русе Росен Даскалов. Всички те са имали комуникация с Бобоков. След разпита му Борисов обясни: "За да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави тези публични събития, но това си е тяхна работа."

Пламен Узунов и Пламен Бобоков не са привлечени като обвиняеми, а в заповедите им за задържане е записано единствено, че има данни, че са извършили престъпление. Узунов е в столичното Девето РПУ, а Бобоков - в Четвърто.

След ареста на бизнесмена бе разпространено негово изявление до медиите, в което той казва: "Подложен съм на безпрецедентна репресия от страна на Прокуратурата и властите в България! Днес, за трети път в рамките на около месец, бях задържан, за да не се укрия или извърша престъпление, при положение че в хода на процесуално-следствените действия, разгърнати до момента, първо Прокуратурата, а по-късно и Съдът неведнъж констатираха и ясно декларираха, че такава опасност не съществува. Поредицата събития, касаещи мен, семейството и бизнеса ни несъмнено доказват, че Прокуратурата е не само политически, но и икономически субект."

Пламен Бобоков беше задържан заедно брат си Атанас, бившия вече зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още четирима, които бяха обвинени в организирана престъпна група, занимаваща се с нерегламентирани действия с отпадъци.

Кога народът е ограбван и кога не

Пред журналисти главният прокурор Иван Гешев направи серия от политически изказвания, в които за пореден път атакува както държавния глава, така и лидерът на "Демократична България" Христо Иванов. "Президентът е държавен глава, обединител на нацията и е нормално да му отговоря. Той отправи някакъв призив към прокуратурата вчера, доколкото разбрах (да извърши проверка на сараите на Доган край "Росенец" - бел, ред.), да извърши проверка на обектите в парк "Росенец" и при отклонение от законите да се вземат мерки."

Аз ще отговоря на този призив, когато той седне насаме със себе си и се изясни коя от двете тези, които изложи в рамките на една седмица, че няма доверие в прокуратурата и затова не освобождава съветника си по корупцията (тук Гешев прави "шега" относно длъжността на Пламен Узунов и уточнява, че се е объркал), тогава нямаше доверие в прокуратурата, а сега призовава прокуратурата. Да си изясни какво иска от нас в крайна сметка, защото мисля, че той не е наясно със себе си, когато е наясно със себе си ще му отговорим."

Иван Гешев не коментира по същество сигналите на Христо Иванов за случващото се около летните сараи на Доган, а определи действията му като политическа акция, впускайки се в лични нападки срещу него.

"Опитът на един засега неуспял политик да щурмува Зимния дворец е неуспешен към този момент поради няколко причини. Най-малкото това не е Зимния дворец, вътре не е Каренин (вероятно визирайки Александър Керенски - бел. ред.), той е с гумена лодка, а не с "Аврора". Явно се опитва да установи работническо-селска власт. Дали ще успее, не мога да ви кажа", заяви Гешев в Габрово.

На зададен му въпрос уточни, че "принципно" ще отговори, че прокуратурата не се притеснява да разследва и Доган и Пеевски. Интересен момент в поведението му е фактът, че атаките на прокуратурата срещу братята Бобокови и други незанисими от властта представители на бизнеса, главният прокурор обяснява с ограбването на народа и желанието да му осигури по-добър живот.

Когато стане въпрос за бизнес интересите на почетния лидер на ДПС обаче, който само с т.нар. студен резерв получава десетки милиони от данъкоплатците за неработещата ТЕЦ "Варна", Гешев забравя за тежкото положение на народа и иронизира критиците на Доган като привърженици на "работническо-селската" власт.

През последните пет години с действията си като прокурор по делото КТБ, като ръководител на Специализираната прокуратура и зам. главен прокурор, както и сега като главен Гешев стриктно следва интересите на депутата от ДПС и издател, в унисон с медиите, които той притежава или контролира.

До този момент е известно, че държавно обвинение е проверявало Ахмед Доган единствено за хонорара по проекта "Цанков камък". Разследването е водено от бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров-Еврото, но така и не се стига до обвинения. През последните седмици Петьо Петров е основен герой в разследването на "Антикорупционния фонд" "Осемте джуджета", което поставя резонни въпроси за сериозна корупция в Специализираната прокуратура.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    m17 avatar :-P
    m17
    • - 17
    • + 1

    Промяна на конституционния ред, революция, залповете на Аврора отекват на жълтите павета, Костя Копейкин се хвърля в атака, Бойкикиев мята гранати, напред червени ескадрони !!!!

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 17

    Винаги когато стане напечено, страхливата мутра-премиер Разбойко Борисов се изпокрива като мишка.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 2
    • + 19

    Левски и Ботев се въртят в гроба...

    Нередност?
  • 4
    aro43516421 avatar :-|
    Jimmy Hartwell
    • - 4
    • + 1

    Защо трябва да почестите мнението на автора отгоре??? Първо представете фактите, а после отчставете читателят да си прави изводи. Или просто отбележете цялата писаница като "мнение". Къде Ви е журналистическата етика?

    Нередност?
  • 5
    aro43516421 avatar :-|
    Jimmy Hartwell
    • - 3
    • + 1

    Защо трябва да поместите мнението на автора отгоре!? Първо представете фактите, а после оставете читателят да си прави изводи. Или просто отбележете цялата писаница като "мнение". Къде Ви е журналистическата етика?

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#1] от "m17":

    Само идиот може да се весели в ситуацията, в която се намираме. Един отмъстителен Каскет издевателства над законността в държавата, а на Вас Ви е забавно!

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 6
    • + 1

    Икономедия вече даже не се опитва да поддържа илюзията за обективност. Трябваше да отида на сайта на 24 часа за да видя, че в дома не единия от съветниците има открити материали на разузнаването с гриф "Секретно". И, че същият се обвинява в контакти с разузнаването на чужда държава. Наистина Прокопи тръгна съвсем през просото тука за да прокара смяна на властта.

    Нередност?
  • 8
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#7] от "Николов":
    Колко му е в жабката ти да намерят бял прах при тараш?

    Нередност?
  • 9
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#8] от "xte29566872":

    То по тази логика всичко, което прави прокуратурата е неправилно. Просто никой никога няма да бъде арестуван за нищо.

    И тогава ще настане такъв живот.

    Нередност?
  • 10
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    До коментар [#3] от "D-r D":

    А БСП продължава да се прави, че Доган и Пеевски не съществуват и говорят в трето лице множествено число. Щото ако случайно пак помиришат власт, директно ще се коалират с тях.

    Нередност?
Нов коментар