🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вълнение в Dogan Bay*

Десантът на Христо Иванов в залива до лятната резиденция на Ахмед Доган се превърна в демонстрация на превзетата държава

Служители на НСО изтласкват Христо Иванов извън държавната територия на плажа в Росенец, като твърдят, че това е частен имот.
Служители на НСО изтласкват Христо Иванов извън държавната територия на плажа в Росенец, като твърдят, че това е частен имот.
Служители на НСО изтласкват Христо Иванов извън държавната територия на плажа в Росенец, като твърдят, че това е частен имот.
Служители на НСО изтласкват Христо Иванов извън държавната територия на плажа в Росенец, като твърдят, че това е частен имот.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Десантът на Христо Иванов в залива до лятната резиденция на Ахмед Доган се превърна в демонстрация на превзетата държава.
  • Над един милион човека гледаха живото излъчване на акцията във facebook.
  • Лидерът на "Да, България" беше изблъскан във водата от служители на НСО, което върна отново въпроса защо лидерът на ДПС трябва да бъде охраняван от държавата.

Само за 51 минути и 18 секунди лидерът на "Да, България" Христо Иванов успя да предизвика тази седмица миниреволюция. Толкова продължи живото му излъчване във facebook, по време на което той се опита да стъпи и остави българско знаме на плажа до лятната резиденция на Ахмед Доган край Бургас. Два дни по-късно то беше гледано от над един милион души, а в мрежата се разпространяваха и още няколко по-кратки негови версии, така че зрителите му реално са дори повече. Това, освен че може да накара Бойко Борисов да завижда - неговите живи излъчвания във facebook рядко минават 100 хил. зрители, показа и няколко важни неща:

- Колко и от кого е превзета почти цялата държава

- Как НСО се използва за тежък слугинаж на определени лица с години с парите на данъкоплатците

- Че може да се предизвика заслуженият обществен гняв, ако му се покаже нагледно наглостта на управляващите

От поне седем години усвояването на този полуостров от почетния председател на ДПС е обект на десетки журналистически разследвания, които разкриха, че абсолютно всички власти обслужват Ахмед Доган за всяко негово желание - променят закони, наредби, фалшифицират документи, нарушават правила, пробутват ги през общински съвети и всякакви други нормативни номера. Летните сараи са просто много наглият пример, в който цялата неформална власт се използва в изцяло личен интерес. За възмущението от случилото се във вторник на морския бряг обаче имаше и още една причина. Случката показа, че Национална служба за охрана се е превърнала в тежък слугинаж на няколко човека в държавата в разрез на всички правила и закони, като им създава уют и комфорт, и то с парите на данъкоплатците.

Да бъдеш охраняван от държавата, да ползваш синя лампа и десетина гавази, които ходят около теб

"като стадо павиани"

(по Борисов като главен секретар на МВР) се смята за особен знак за важност в територията. А когато се охраняват лица, за които повечето хора знаят, че се занимават основно с "разпределяне на порциите в държавата", недоволството е доста силно - не стига, че ни крадат, но и ги пазят с нашите пари.

Държавната охрана на властимащите в България върви със съмненията за диктатура още от времето на Държавна сигурност (ДС), когато Управление "Безопасност и охрана" се е грижило да пази комунистическите лидери от "любовта на народа". В архивите на Комисията по досиетата се пази едно указание за статута на служителите на УБО от 1951 г., което ги поставя на привилегировано място в йерархията на ДС. НСО е наследник на Пето управление на ДС- УБО. През годините на демокрация нейните правомощия се увеличаваха неимоверно, както и броят охраняеми лица. За сравнение - по времето на диктатурата на Живков охраняемите от УБО лица са 12 членове на Политбюро на БКП плюс 2 кандидат-членове, а сега те са над 60, без да се броят тези от графата "застрашени лица" като Доган и Пеевски. Бюджетът на службата от 2014 г. досега се увеличава всяка година с приблизително с поне 3.5 милиона лева. За 2020 той е 44 милиона лева.

Когато през 2015 г. беше приет Законът за НСО, след дългогодишен нормативен вакум, Борисов покровителствено остави службата под шапката на президента, тогава Росен Плевнелиев, но като оряза всичките му правомощия по нея, с изключение на това да назначава началника, но след съгласуване с премиера. Сега обаче държавният глава е друг и във война с Бойко Борисов. В закона за НСО има една алинея, която позволява на президента да изисква информация (чл. 9, ал. 14): "Началникът на Национална служба за охрана: информира президента на републиката и министър-председателя по тяхно искане или по своя инициатива по въпроси от компетентността на службата."

Информацията е особено чувствителна област за Борисов и хората от властта, защото шофьорите и охранителите от НСО виждат и чуват всичко - места, срещи, разговори, лица. Затова подозренията са, че който управлява НСО знае стъпките на властта.

(Вече) никой не обича НСО

Може би поради същата причина през април главният прокурор Иван Гешев се отказа от услугите на НСО. Формалният повод беше арестът на офицер от НСО по подозрение, че е лидер на група за поръчкови убийства, но дистанцирането на главния прокурор от службата започна с промените в Закона на съдебната власт. Законът за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, беше изменен, като беше допълнено, че Бюрото за защита към главния прокурор "организира и осъществява охраната на прокурори и следователи". До този момент охраната на магистрати се извършваше от Главна дирекция "Охрана" към Министерството на правосъдието. И досега не са ясни докрай точните функции на това бюро, тъй като при ареста на зам.-министъра на околната среда Красимир Живко той беше отведен именно от служители на тази служба.

Абсолютно всички власти обслужват Ахмед Доган за всяко негово желание - променят закони, наредби, нарушават правила, пробутват ги през общински съвети и всякакви други нормативни номера

Барети до поискване

Миналата седмица парламентът отхвърли ветото на президента за промените в закона за МВР, с което се даваше право на министерството да охранява длъжностни лица. Радев наложи вето на промените, тъй като според него се създава паралелна структура на НСО, което ще предизвика хаос в структурите за сигурност. Промените в Закона за МВР, приети в началото на юни, обединиха дирекция "Жандармерия" и Специализирания отряд за борба с тероризма. Именно на новата дирекция е възложено като функция охрана на "служители в администрацията на органи на държавна власт", както и всички, които по принцип се охраняват от НСО - президент, министър-председател, главен прокурор и т.н. Служителите на новата дирекция ще имат всички правомощия на НСО.

В тези промени има два важни момента - първият е, че и досега МВР беше длъжна да осигурва охрана на граждани, но това ставаше по сложна процедура. Вторият важен момент е, че чрез промените се променя статутът на СОБТ, т.нар. барети. Ползването на отряда на баретите досега ставаше след изрична заповед на главния секретар при всеки отделен случай. Сега това ще става чрез някаква комисия, но с далеч по лека процедура и баретите ще станат бодигардове на определени лица. Между другото охраната на голяма част от силовите босове и досега е съставена от бивши барети.

"По предложение на г-н Пеевски"

През декември миналата година изненадващо председателят на ДПС заяви, че колите за охраната на Доган и Пеевски се предоставят от движението. Как става това не е много ясно, тъй като законът не предвижда такава възможност. Идеята на Карадайъ на практика беше НСО да стане търговско дружество, което да се наема от хората с пари, възможности, положение и пост. Това, разбира се, би могло да го прави всяка охранителна фирма, но както председателят на ДПС обясни - никой частен охранител не може да спира движението и "да стреля на спирка". Защото за ДПС и всички останали, които НСО обслужва, е важно кортежите да са държавни. Те искат да приватизират и узаконят привилегиите на НСО, за да не се движат по улиците като обикновени мутри. Важно е да се знае, че при охраната на лица и осигуряване на периметър, транспортни коридори и т.н. НСО ползва ресурса на МВР. Освен това, според закона, всички държавни учреждения са длъжни да им съдействат.

Признанието за колите, в които се возят охраняваните Доган и Пеевски, беше само един от примерите, че държавните им гардове на Доган вече са "приватизирани".

Те са в симбиоза с почетния председател Доган и най-силния човек в ДПС - Пеевски, защото са от години с тях. И точно затова се смятат за недосегаеми, държат се нагло, не пропускат никого, не се представят, изблъскват във водата хора. Всичко това е поведение на обикновени мутри, но за охраняваните от тях лица е важно те да работят за държавата, защото така имат повече власт - да спират движението и "да стрелят на спирка". За това всяка силова структура в държавата очевидно си създава преторианска гвардия, която да пази началниците й.

Обществената реакция на тази случка сега вероятно ще доведе до някаква имитация на промяна, но истинският проблем в тази история е превзетата държава. НСО е само един от примерите за това.

---------------

* Dogan Bay - заливът на Доган

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 16

    Точен очерк! Догодина има избори и ще си проличи дали мъждука светлина в тунела или ще си караме както досега.

    Нередност?
  • 2
    nqb29617416 avatar :-|
    nqb29617416
    • - 1
    • + 13

    До коментар [#1] от "crusible":

    Ще си проличи по - скоро. Борисов е пътник. Нагло лъже и си измисля. А отгоре на това се е продал на един турчин и един дебелак, които го въртят като пумпал.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 21
    • + 9

    Колкото повече си го въртя из главата, толкова повече се убеждавам, че неуспешното дебаркиране на Ицето Иванов в Залива на свинете просто вдигна топката, която на мига се отигра от прасетата, за поредната атака срещу Радев, защото той бил отговарял за НСО.
    Което не е истина - службата се контролира от комисия в НС, в която прасетата имат 3/4, но кой ти знае дебрите на Конституцията, правилниците и т.н?

    Смущаващото при последвалото Ицо Иваново говорене е, че той ни веднъж не спомена Борисов като публичното лице, представляващо сенчестия властови тандем Доган-Пееф. Нито Гешев като въоръжения й отряд. Нито веднъж! А сенчестата държава се храни, брани и завива именно от официалните власти! Това го пише още преди 23 века Аристотел!
    Защото:
    1. Всичките крещящи нарушения по придобиването, строежа, стопанисването на т.н. морска резиденция на Доган са правени с9 негласното одобрение и ненамеса на общинските (Герб) и националните (Герб) органи;
    2. Охраната на Доган и Пееф от НСО се осъществява от тричленна комисия, в която участват двама назначавани от Борисов - гл.секретар на МВР и председателя на ДАНС и назначавания от Раден началник на НСО. 2 на 1. Ако тия двамата не получат от Борисов други указания, Доган и Пееф ще надживеят НСО;
    3. Прокуратурата - желязната ръкавица на задкулисието!
    Кой уреди промените в Конституцията, които гарантираха след 2 г. избора на Гешев? Министърът на правосъдието в Борисов 1.0 - Христо Иванов.
    Не вярвам на Христо Иванов!
    Досега винаги е обслужвал Борисов и двамата зад него: и като министър, и в съглашателския Реформаторски блок, и сега.

    Нередност?
  • 4
    uri26589456 avatar :-|
    Alexander Alexandrov
    • + 7

    До коментар [#2] от "nqb29617416":

    Кратко и ясно казано!
    Прекалено са обвързани с Пеевски,но рано или късно ще се изправят един срещу друг защото Пеевски клати цялата държава и ще събори правителството докато страхливеца Б.Б се спотайва.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 6
    • + 3

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Защо г-жа Нинова не отиде на плажа, например? Нали са голяма, мощна опозиция?

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 5

    До коментар [#1] от "crusible":

    От протестите срещу КОЙ не съм бил толкова обнадежден! Дано този път нещата свършат без кьорфишеци..

    Нередност?
  • 7
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 8

    До коментар [#3] от "D-r D":

    До кога ще ги повтаряш тези мазни лъжи, че едва ли не Христо Иванов е постлал чергата на каскета? И

    ванов нито е бил министър като са приемали закона, нито е гласувал за Гешев. За разлика от представителите във ВСС, издигнати от БСП и гласувани от народното събрание, вкл. с гласовете на БСП.

    Нередност?
  • 8
    martintonev avatar :-@
    Martin Tonev
    • + 9

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Докторе пий си хапчетата. Да ти припомня Радев го издигна БСП, а пак БСП преди това предложи Пеевски за шефче на ДАНС... Пак да ти припомня Х. Иванов си подаде оставката а Радан Кънев илезе в опозиция с ДСБ когато правосъдната реформа и по точно реформата в прокуратурата пропадна (може да видиш там как всички гласуваха под строй ГЕРБ,БСП, ДПС...) . Много ви е болно че Радев спа толкова години, болно ви е че неговия подпис стои под назначението на Гешев и още по ви е болно че Х. Иванов успя да събуди заспалия български народ.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 3

    До коментар [#8] от "Martin Tonev":

    Драги Тонев,
    Обичта е едно, разумът - друго.
    Ще го обясня подробно и с факти.
    Ицо Иванов е много слаб политик и досега неизменно го е показвал.
    Кариерата му започва като вице и министър в назначеното от Плевнелиев (Герб) служебно и продължава във второто Борисово (Герб) редовно правителство. Хр.И. законотворства ЕДИНСТВЕНО в услуга на Герб и на силите, стоящи зад него (ДПС).

    Цялата прекрасна и сълзлива легенда с хвърлената му оставка цели да замаца факта, че цялата му "реформа" на съд. власт се изчерпа в разделянето на ВСС на две - прокурорска и съдийска колегии, заради което е променена и Конституцията. Което отрано постави законодателните основи за назначаването на Гешев.

    Защото неговата промяна - забележете!! - всяка колегия да избира главния в ресора: прокурорите - гл.прокурор, съдиите - председателите на ВАС и ВКС доведе до това, че съдиите във ВСС, които са мнозинство (12 човека), са лишени от възможността да провалят на избора на
    А придвижването на посочената кандидатура за гл. прокурор става само в овладяната отдавна от ДПС прокуратура и съответна колегия във ВСС.

    И когато Хр.И. разбра, че са го използвали, подаде оставка. Но злото беше извършено.
    Изтеглете си бр.100 на Държавен вестник от 2015 г. Там е публикуван и законът, и указа, подписан от Плевнелиев )Герб) и Хр.Иванов (слуга на Герб).

    Приятно четене.

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 2

    До коментар [#7] от "sfasaf":

    Тоя речетатив с кратки и накъсани съждения ми е познат под два други никнейма. Някакъв трол-център ли сте или онези са на море?

    Говорите глупости!
    Като сте започнал - кои са "представителите във ВСС, издигнати от БСП", както пишете?
    Ако не назовете имена, просто сте пълен невежа, за да не кажа какво в действителност смятам, че сте.

    Във ВСС няма партийни квоти. Членовете му се избират от НС (където 2/3 от гласовете имат Гебр, ДПС, ОП и аптекаря), и от професионалните събрания на прокурори и съдии, където не се гледа кой каква членскра карта притиска до сърцето си.

    Образование! Това е основата.

    Нередност?
Нов коментар