Как се акостира на пристанище "Доган"

Разказ от първо лице за опита на известния български ветроходец Стефан Акрабов да пристане на кея на парк "Росенец"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки лошото време и големите вълни над двайсетина лодки успяха днес да влязат в акваторията на пристанището на Ахмед Доган в резиденцията му в "Росенец". Те пристигаха от Созопол, Бургас, дори от Царево.

След 11 часа преди обед, за когато беше обявен протестът срещу недопускането на плажуване на държавна територия, в близост до имота, за който се знае, че се ползва от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, няколко лодки кръжаха на бавен ход в акваторията. На носа на кея, който странно как се увеличи от 12 на 200 метра, седи надписът "Частен имот". Първоначално на кейовата стена стояха десетина души с медицински маски и бели бейзболни шапки с надпис ДПС. При приближаването на ветроходната яхта "Агалина" с шкипер Стефан Акрабов, която се опита да акостира на пристанището, групите се скупчиха по ръба на брега и започнаха да я избутват.

Гол мъж с маска и бански, немного млад, започна да обяснява на капитана и собственик на ветроходната яхта Стефан Акрабов, че това е частно пристанище и не може да спре на кея. Никакви аргументи от морското право ( с изключително спокоен тон), с които се опита да обясни на развълнуваните привърженици на ДПС, че е е недопустимо да не му позволят да се върже за кeя, не бяха разбрани. Стефан Акрабов е известен български ветроходец, носител на златния глобус "Кор Кароли" за 2012 година и още десетки награди от български и чуждестранни регати, включително и от най- голямата трансатлантическа регата Atlantic Rally for Cruisers (ARC) с катамарана си "Агалина", прекосил е 4 пъти Атлантическия океан, част от плаванията си е осъществил сам, посетил е повече от сто пристанища из целия свят. "Ветрохдците сме свободни хора и това, което се случва тук е недопостимо и това мое посещение е моят протест срещу това беззаконие", каза за "Капитал" Стефан Акрабов.

Около 4-5 минути след опита на ветроходната яхта да акостира от дъното на пристанището започнаха да прииждат групи от по 5-6 души, които се скупчиха около борда на лодката и започнаха с крака и ръце да я избутват навътре в морето. Между редиците им се появи и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ с маска и шапка с логото на движението. "Вие сте в акваторията на частен имот", се опита да обясни политикът на капитана на лодката.

Междувременно започнаха да прииждат и други ветроходни яхти, такива с извънбордови двигатели, рибарски лодки, няколко джета, дори пластмасови канута. Напрежението около катамарана започна да ескалира, като привържениците на Ахмед Доган, очевидно докарани специално за отпор, започнаха да обиждат пътниците на яхтата. Един от симпатизантите започна да замерва яхтата с бутилки с вода. След това повтори още 3 пъти.

Междувременно пристигнаха полицаи от жандармерията, които застанаха между хората на ДПС и лодката, но това не успокои страстите. Полицай се опита да заплаши Акрабов, че сега щяла да дойде "Гранична полиция", чийто катер стоеше на рейд на половин миля североизточно от сараите в морето. "Да заповядат, нали не мислите, че след като съм пропътувал половината свят, мога да си позволя да не съм с изрядни документи?", каза капитанът на яхтата.

Втора лодка направи опит да акостира, но не посмя да се върже за кея. Междувременно акваторията на пристанището се напълни с всякакви морски съдове. Карадайъ направи плах опит уж да успокои хората си, но настояваше, че това е частна собственост.

На кея на пристанището продължаваха да пристигат привърженици на Движението за права и свободи, а Карадайъ още спореше със Стефан Акрабов. Хората около него се окуражиха и продължиха с обидите към пътниците, които не правеха абсолютно нищо.

Между другото т.нар. "частно пристанище" изглежда впечатляващо. Тонове бетон са излети в морето, монтирани са колонки за ток, вода и телевизия през двайсетина метра, почти е завършен навес, а в дъното на самата марина бяха паркирани двете яхти, за които се знае, че се ползват от Ахмед Доган - суперскъпа мощна яхта Cigarette Racing Team и втора моторна лодка Sunseeker Manhattan 66, чиято цена когато е била закупена е 4,3 млн. лв.

Един час след като не успя да акостира, катамаранът се отлепи от стената с помощта на други протестиращи, тъй като вятърът притискаше борда към пирса, и излезе от акваторията на залива.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 7

    Ибрикчии... дали ако почетния председател Доган би ги призовал да сменят резбата биха му отказали?..
    Еничарите никой не ги обича...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 14

    Време е да бягат...
    Когато страхът и унижението, трупани с десетилетие (Борисово-Догановото десетилетие) си превърнат в безстрашие да отидеш и да стъпиш в светая светих на сатрапа, т.е. да му демонстрират незачитане, това е краят.
    Свидетели сме на краха и на още един авторетаризъм.
    Амин!

    Нередност?
  • 3
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood
    • + 7

    И всичко това за да може един дядка да се пече по бански. Да си беше купил с милионите по законния начин една хубава голяма къща в частна земя, без да нарушава Конституцията, и всичко това нямаше да се случи, но наглостта просто не прощава.

    Нередност?
  • 4
    ivanneshev avatar :-|
    ivanneshev
    • - 1
    • + 1

    Ще я обърнат я. То има и история от едно време. Доган и Станишев са в сауна и една мома задоволява Доган орално. Станишев гледал гледал, пък рекъл: ‘Ефенди, да се смениме?’, а Доган му отговорил ‘епа сменете се’ 😂😂😂
    До коментар [#1] от "Da be.. da..":

    Нередност?
  • 5
    lgg50680406 avatar :-|
    Елена Димова

    Димитър Тойчев се възползва от младите хора в България като ги изнудва за да получава рушвети... Нима няма и той деца?

    Нередност?
  • 6
    dac13635356 avatar :-|
    Данаил Миленов

    Ей това е българска работа. Този нагъл полицай бива оставен да се надува и своеволничи. Заплашва, че няма да спре да глобява, докато не стане на неговото. Къде е правосъдието?

    Нередност?
  • 7
    opd15605875 avatar :-|
    Николай Георгиев

    Какво да се очаква от полицай в студентски град - подкупен, нагъл и явно няма деца, за да изнудва младите по този начин. Сигурно не може да спи спокойно и с причина. Само като го види колко тежко ходи, ти става ясно що за човек е!

    Нередност?
  • 8
    kfy04682133 avatar :-|
    Камен Даскалов

    Виждам,че не само аз мисля така за Тойчев. Ти му подадеш пръст - той ти отхапва ръката... Види ли те, че отстъпваш - настъпва смело. Никаква милост с такива хора като него.

    Нередност?
  • 9
    wxp16682798 avatar :-|
    Дани Илиев

    Господин Тойчев години наред се възползва от незначителния си пост за да изкарва черни пари.. не е справедливо да бъде оставян да си своеволства по този начин. Няма ли кой да го спре?

    Нередност?
  • 10
    mcr00683812 avatar :-|
    Валентина Йорданова

    Господин Тойчев иска да се издира в йерархията, но не е толкова лесно. Няма как да стане като се опитва да събира само рушвети. Не е коректно да си затварят очите, въпреки че знаят какви ги върши. Ще си намери майсора рано или късно.

    Нередност?
Нов коментар