Вътрешно напрежение изпива силите на БСП в ключов момент

Градската организация на социалистите поиска оставката на Иван Гешев, докато опозиция и ръководство започнаха спор как трябва да се реагира

В четвъртък БСП отиде на митинг пред президентството в подкрепа на Румен Радев, след като първоначалната декларация на партията остави много от собствените им симпатизанти разочаровани
В четвъртък БСП отиде на митинг пред президентството в подкрепа на Румен Радев, след като първоначалната декларация на партията остави много от собствените им симпатизанти разочаровани
В четвъртък БСП отиде на митинг пред президентството в подкрепа на Румен Радев, след като първоначалната декларация на партията остави много от собствените им симпатизанти разочаровани    ©  Надежда Чипева
В четвъртък БСП отиде на митинг пред президентството в подкрепа на Румен Радев, след като първоначалната декларация на партията остави много от собствените им симпатизанти разочаровани    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В събота градската конференция на софийската партийна организация на БСП, на която присъстваше и председателката Корнелия Нинова, осъди категорично действията на прокуратурата в президентството от 9 юни като опит за държавен преврат и призова за оставката на Иван Гешев. Декларацията е била инициирана от Велислава Дърева, преди президентът Румен Радев да призове за оставка на правителството и на главния прокурор в събота следобед, но беше разпратена до медиите привечер. На същата конференция членът на вътрешната опозиция Калоян Паргов победи фаворита на Нинова Георги Свиленски и беше преизбран за председател на Софийската организация.

Ярката позиция на софийската организация на социалистите обаче на етапа контрастира рязко с декларациите на партийното ръководство. Въпреки че се включи в протестите срещу правителството в подкрепа на президента Румен Радев, официалните позиции на БСП и на лидерът й Корнелия Нинова за случващото се в страната остават обтекаеми. Нинова засега не споменава прокуратурата или главния прокурор в позициите си, нито засяга директно зависимостите между ГЕРБ и ДПС. След декларации в петък и неделя сутринта стана ясно, че БСП ще внесе пети вот на недоверие срещу правителството в сряда. Той обаче се оказа поне официален повод и за свикването на изненадващ пленум от вътрешнопартийната опозиция на Нинова, който допълнително поставя под въпрос капацитета на БСП да бъде опозиция на ГЕРБ по време на политическата криза.

Декларация след декларация

Първата декларация на БСП, след като прокуратурата влезе в президентството в четвъртък сутринта, дойде часове по-късно под формата на писмена позиция изпратена до медиите. В нея БСП критикува, че "срещу президента се води безпринципна атака. Тя се провежда от мнозинството в Народното събрание, от изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов, а днес и от органите на съдебната власт". В съобщението липсваха каквито и да било детайли за случващото се в страната, а прокуратурата и Гешев дори не бяха назовани. Източници от ПГ на БСП тогава разказаха пред "Капитал", че социалистите готвят "много по-обширна декларация за петък, за която още се събира информация".

Декларацията, изнесена от Корнелия Нинова ден по-късно в Народното събрание обаче, беше почти толкова лишена от съдържание за сегашните събития, колкото и тази от четвъртък. Лидерът на БСП все пак спомена "тежко въоръжени представители на органите на реда, както и показните действия на органите на съдебната власт", с които се уронва върховенството на закона и правовия ред в страната, но не стига дотам, че директно да спомене Гешев, прокуратурата, Ахмед Доган или ролята на ДПС в управлението на страната. "Създадохте мафиотско-олигархичен модел на управление - и всеки, който се противопоставя на този модел, е гонен, уволняван, преследван и компрометиран", обърна се лидерът на БСП към премиера Борисов.

В крайна сметка от втората декларация стана ясно, че БСП ще внесе вот на недоверие срещу правителството, пети на брой за третото на управление на Борисов. Такъв вот вече беше планиран на пленума на БСП от 13 юни, като събитията просто ускоряват внасянето му.

Какво БСП все пак казва за прокуратурата

"Защо се слага знак за равенство между Борисов и Гешев? Защото прокуратурата очевидно се опитва да играе ролята на отдел, който защитава премиера Борисов", каза в петък сутринта в "Здравей, България" в "Нова" зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков. Според социалиста прокуратурата ще получи обществено доверие, когато обявява обвинителни актове, издържали в съда, и вкарва в затвора висши длъжностни лица, осъдени за корупция. "А не да публикува откъслечни части от веществени доказателства и средства или даже СРС-та, които кой знае дали са приложими към някое дело или не", допълва Зарков.

В събота градската конференция на софийската партийна организация на БСП, на която присъстваше и Нинова, осъди категорично действията на прокуратурата в президентството от 9 юни като опит за държавен преврат и призова за оставката на Иван Гешев. Декларацията е била инициирана от Велислава Дърева, преди президентът Румен Радев да призове за оставка на правителството и на главния прокурор в събота следобед, но беше разпратена до медиите привечер. На същата конференция членът на вътрешната опозиция Калоян Паргов победи фаворита на Нинова Георги Свиленски и беше преизбран за председател на софийската организация.

В неделя сутринта Корнелия Нинова отговори на Борисов, който предишната вечер обяви, че остава на власт, защото иначе опозицията ще счупи държавата, с думите "ГЕРБ счупиха държавата" и обяви, че левицата ще внесе вота на недоверие срещу правителството в сряда. Лидерът на БСП призова гражданите да се съберат пред Народното събрание в деня, в който вотът на недоверие ще бъде дебатиран. За пореден път обаче в посланията си като лидер на БСП Корнелия Нинова не засегна действията на прокуратурата, нито съботните призиви за оставката на Иван Гешев както от Радев, така и от софийската конференция на партията. Единствен в неделя от тясното ръководство Крум Зарков обяви в личния си Facebook профил, че "мястото на БСП е на площада пред президентството - в подкрепа на искането за оставка на правителството и на главния прокурор, а не в кулоарите на "Позитано".

Вътрешнопартийно напрежение

За БСП протестите се случват на фона на тежки вътрешнопартийни конфликти около прекия избор на председател, който ще се случи през септември. "Всеки се позиционира, един иска да пише вот на недоверие, друг го блокира, друг иска да ходи на протест, друг не", разказа пред "Капитал" в петък партиен източник, близък до Нинова. В неделя тези думи бяха демонстрирани нагледно, след като вътрешната опозиция свика изненадващ непредвиден от ръководството на партията пленум на "Позитано" 20.

На пленума присъстваха предимно явни противници на Корнелия Нинова като Сергей Станишев, Димитър Дъбов, Георги Гергов, Кирил Добрев, Красимир Янков и други социалисти. Според представители на вътрешната опозиция целта на пленума е да се обсъди обявеният вот на недоверие и позицията на партията в протестите. В дневния ред на срещата са вписани и промени в състава на Централната комисия по избор на председател. Според Станишев на влизане в "Позитано" сбирката трябва да покаже на чия страна е БСП, след като хиляди хора са на улицата. Според Антон Кутев срещата е била абсолютно наложителна, "за да се формулират действията на БСП оттук нататък".

Самата Нинова не е присъствала на събитието, а е чакала да се събере кворум от 93-ма членове на Националния съвет. Нинова обяви, че такъв така и не се е събрал, като по официални списъци е имало 74 регистрирани членове, и следователно сбирката и решенията ѝ не са легитимни. В изявление до медиите след изненадващото заседание Нинова го определи като провокация и "сбирка по интереси", която цели да разколебае партията. "Ако за 4 години някои членове на НС не са разбрали, че ние искаме оставка, че се борим с паралелната държава, че се борим със задкулисието и мафията, която ни управлява, и днес са се събрали да решат какво да правим, то толкова по-зле за тях", каза Нинова на пресконференция в Позитано. Тя призова да не се допуска криза в партията в момент на национална политическа криза и да не се допуска нелегитимният според нея пленум да променя формациите на партията, най-вероятно коментирайки опитите на вътрешната опозиция да промени състава на Централната комисия по избор на председател.

Според източници на "Капитал", близки до ръководството на партията, на дискусията са били повдигнати въпроси защо партията се присъединява към протести "на хора, които и на нас са ни викали, че сме мафия". Тезите на лоялните към ръководството са, че целта на извънредното свикване на вътрешната опозиция е разколебаване на опозицията на БСП към ГЕРБ или дори търсене на бъдеща коалиция с ГЕРБ на изборите, на каквато партийци неофициално намекват, че някой фракции от вътрешната опозиция, най-вече тези обвързани с Георги Гергов и Кирил Добрев, са привърженици. "Не е моментът сега, когато всички хора, които милеят за свобода и искат да кажат: "Стига! Нетърпимо е!", да бъдат занимавани с вътрешните проблеми на БСП", каза на "Позитано" Зарков, след като посочи, че в левицата винаги е имало разнородна опозиция от "хора, които не са съгласни с определени наши решения, хора, които имат ясни идеи, които трябва да бъдат чути, и други хора, които често се държат като откровени саботьори".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tulup avatar :-|
    tulup
    • + 5

    Браво Нинова! Пази Доган и Гешев да те видят всички и ти каква стока си!

    Нередност?
  • 2
    liz31552545 avatar :-|
    liz31552545
    • - 1
    • + 3

    Може би е и по-добре сегашните процеси да минат без участието на БСП. Не мисля, че там сега има здраво ядро, което да реагира смислено, а най-вече да е почтено и да не крои някакви задни договорки в бъдеще. Така че, нека се занимават със себе си и се варят в собствен сос.

    Нередност?
  • 3
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#2] от "liz31552545":

    За добро или зло - няма процеси в БГ, които да могат да минат без БСП.

    С протестите можем и да бутнем Борисов след време, но без политически консенсус сред останалите политически субекти какво (и как!) да се прави след това, ще стане като след Орешарски - от трън, та на глог.

    Авторът на текста очаквано не може да обясни какви процеси текат в БСП, кой кой е там и за какво се бори.
    За разлика от всички останали БГ партии, които са сбрани на принципа на хайдушката чета: каквото каже войводата, пък плячка ще има за всинца, в БСП продължават да се водят идеологически (и не само) спорове. Което всъщност е дефиницията за политическа партия.

    Несериозно е в подобен текст да няма изречение дори, че партийната позиция на Нинова е абсолютно разнородна: от крайни марксисти като Дърева, Жаблянов, Миков, през колаборационисти с Герб - Гергов, Добрев, Дъбов, Божинов, Найденов, та до евросоциалисти от социалдемократичен тип като Станишев, Мерджанов.

    Орел, рак и щука.

    Тая разнополова дружина има една единствена обща цел: свалянето на Нинова, която пречи на всички тях да овеществят мечтата си и да ступат БСП по свой си тертип. Не че марксистите после ще се съгласят на съюз с Герб или със социалдемократизацията, а пък на продажниците около Гергов им пука за лявата идеология. Целта е главата на Нинова. Защото тя е пречката за осъществяване желанията на всяко крилце:
    1. БСП да стане сектантска компартия от корейски тип;
    2. БСП да стане бизнес партия от Гербав тип;
    3. БСП да стане евросоцпартия от Истанбулски тип.
    Сигурно има и още виждания.

    Тези намерения няма как да се случат едновременно. И в този смисъл Нинова е единствената спирачка пред хаотизацията на БСП, а оттам като следствие и хаотизацията на държавата, тъй като изпълнителната , законодателната и съдебните власти са видимо нелегитимни в очите на все по-голяма част от населението, заради задкулисните зависимости, в които са изпаднали, и които стават все по-видими.

    В БСП текат сложни процеси. За да може да им се направи сериозен анализ , те трябва да се познават. А не се,

    И да припомня - не Нинова насили парламенталната си група да гласува Пееф за шеф на ДАНС, а върлият й днес опозиционер Сергей Дмитриевич.

    Без правилна диагноза не може да има ефективно лечение.
    Медицински факт!

    Нередност?
  • 4
    liz31552545 avatar :-|
    liz31552545
    • + 2

    До коментар [#3] от "amidala":

    Аз пък мисля, че процесите, които в момента текат, текат абсолютно без БСП. Засега. Нинова първия ден дойде пред президентството като гърмяна. Говореше объркано и сащисано. Считам, че видните личности, които изброявате, само кроят как да овладеят те тъй прекрасно овладените институции. Всеки от гореизброените " лидери", с малки изключения, има крупен бизнес и не вярвам, че има и капка идейност в себе си.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 2

    Те и като имат енергия, пак не я насочват в борба с корупцията на правителството. Мишкуват и чакат ГЕРБ да се ос***т, след което да станат по-малкото зло. Колко пъти може да мине това?

    Нередност?
Нов коментар