🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата няма да проверява кея на Доган, а пристанището на "Лукойл" в "Росенец"

Концесията на нефтения терминал е от 2011 г., по време на първото правителство на Бойко Борисов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Върховната административна прокуратура обяви, че е сезирала министъра на транспорта да започне незабавна проверка на концесионирането на пристанищен терминал "Росенец". Първосигналното очакване, че ще се проверява кеят до т.нар. сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, на който се опитаха да акостират лодките и катамараните по време на масовото ходене на плаж тази събота, обаче се оказва илюзия. Предмет на проверката ще бъде нефтеният терминал, ползван от рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас".

Така, въпреки че институциите следват да дадат отговори как появата на летния сарай на Доган и пристана пред него е станала възможна, каква функция и статут има всичко това, което ясно се видя на камерите, засега няма решение в тази посока.

Вместо това прокуратурата иска транпортното министерство да й предостави концесионния договор за пристанищния терминал на "Лукойл", административната преписка по сключването на договора, както и инвестиционната програма. Изисква се още и информация за предварителни съгласувания и одобрения, произтичащи от решението на Министерския съвет, и информация за извършван от страна на транспортното министерство контрол по изпълнение на концесионния договор след решението на първото правителство на Бойко Борисов за определяне на концесионер от 22 март 2011 г.

Миналата седмица (на 9 юли) прокуратурата възложи на три други министерства - регионалното, на околната среда и на туризма, както и на ДНСК да проверят всички планираните и извършени строежите в местността "Аркутино", както и в парка "Росенец". Според тогавашното съобщение преписката е образувана по публикации, че не се спазват правни норми, които защитават изключителната държавна собственост и които уреждат изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологичното разнообразие и Закона за устройство на черноморското крайбрежие. "В хода на проверката трябва да се установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж. Следва да се провери предприети ли са мерки за защитата й при нарушения, ограничен ли е свободният и безплатният достъп до морски плаж, попадат ли съответните имоти в защитени зони по ЗБР, има ли наличие в имотите на пясъчни дюни съгласно ЗУЧК, извършени ли са строежи", казаха още от прокуратурата.

Какво предвижда договорът

Договорът за концесията на пристанищния терминал "Росенец" от "Лукойл Нефтохим Бургас" е подписан през май 2011 г. По това време все още транспортен министър е Александър Цветков, който беше сменен малко по-късно с други мотиви и наследен от Ивайло Московски.

Концесията е за срок от 35 години - до 30 юли 2046 г. Пристанищната територия е с площ 37 998 кв.м, като има и 3 пирса на пристанищния терминал. "Не са предмет на тази концесия следните съоръжения: вълнолом, морска кейова стена и плавателни канали", пише за концесията в Националния концесионен регистър. Концесионерът е длъжен да осигурява 24-часов достъп до пристанищния терминал и осъществяване на него на пристанищните услуги не по-малко от 8 часа в денонощието, като няма право да откаже предоставянето на пристанищна услуга освен в случаите на форсмажор.

Заплащането

Концесионерът се е задължил да направи инвестиции от 44.2 млн. евро в обекта за целия срок на договора. През миналата година обединение между строителните "Джи Пи груп" и "АКЗ Бургас" спечели поръчка като единствен кандидат за ремонт на пристанище "Росенец". Тя беше на стoйнocт почти 30 млн. лв. без ДДС, като се предвижда модернизация на пирсове (кейове) 1, 2 и 3 на пристанищния терминал.

Еднократното концесионно плащане е било в размер 977 915 лева без ДДС. Годишното заплащане е в две части. Фиксираната част е 385 хил. евро. А променливата е по-голямата от следните две суми - процент, не по-малък от 8.3 на сто от нарастването на общия размер на нетните приходи от всички дейности за текущата година, свързани с ползването на обекта на концесията, спрямо приетите за базови нетни приходи от 3 312 000 евро или коефициент, измерен като евро за тон, не по-малко от 0,03 евро на тон, умножен по нарастването на годишния товарооборот спрямо определения за базисен годишен товарооборот в размер 9 200 000 тона. Сумата на фиксираната част се индексира на всеки три години от срока на концесията.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kvasimodo avatar :-?
    kvasimodo
    • + 5

    Аха , сега за Лукойл ли се загрижихте?

    Нередност?
  • 2
    orchis avatar :-(
    orchis
    • - 1
    • + 7

    Абе то няма едно нормално действие. Някаква тотална неадекватност. Златев в Дубай ли е вече? Май го готвят за курбан.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 10

    До коментар [#1] от "kvasimodo":

    A ти не си ли загрижен, че нито прокуратурата, нито правителството, нито парламентарната опозиция смеят да докачат Доган и Пеевски? Не си ли загрижен, че дори не смеят да говорят за тях?

    Нередност?
  • 4
    proizvoditel avatar :-@
    proizvoditel
    • + 12

    Абе аз се чудя как някой ще придобие собственост и ще строи край брега. За мене правата на собственост на Доган трябва да бъдат отнети и построеното да бъде съборено. Ако ще да е летен сараи на задкулистния лидер.

    Нередност?
  • 5
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 8

    Към авторката на публикацията: Добър коментар, но си струва да се опише истината защо само за "Лукойл"? Сега е мемента да се иска разследване на цялата одисея по всички процедури довели до изграждането на сарая Доганов. Очевидно там ходат всички, на които той дърпа конците. Нека обаче се види и зависимостта на местната власт. Ще стане асно и ще се докаже как доскоршния главен архитект В.Илиева при пълен конфликт на интереси пазарува проекти, страителни разрешения и съгласувания, включително за този политико-мутренски обект. До колко е била поставена в коруп;ционни и други зависимости, каква е ролята на кмета Николов освен да я държи на този пост въпреки конфликта на интереси. Защо сега т.н. опозиционни общински съветници в Бургас не поискат ревизия на тези документи? Всяка община гъмжи от такива закононарушения, но тук се вижда, че те имат силно въздействие върху националната политика чрез преплитането на сложни възли от корупционни зависимости на всякакви нива.

    Нередност?
  • 6
    bba30550215 avatar :-|
    bba30550215
    • - 2
    • + 4

    Бойко, вкарайте Сопола в затвора и още 3 мандата не ти мърдат...

    Нередност?
  • 7
    cobourga avatar :-|
    cobourga
    • + 8

    При това ще проверява САМО Концесията и предимно нещата, свързани с нея. А това са договорни отношения с държавата и вероятно ще установят, че са законни и са наред. Но НЯМА да проверят терминалите, кога и какво влиза, какви мита са плащани, за къде са заминали, колко кораба са акостирали, и което е също ВАЖНО : кой охранява зоната и реда в нея. А това е чужда, руска фирма, все едно охранява пристанище в Русия !!!!!!!!!! Много е ПАТРИОТИЧНО, НАЛИ ???? Защо ЛУКОЙЛ ПОЧТИ НЕ ПЛАЩА ДАНЪК ПЕЧАЛБА ???????? ДДС не трябва да се брои, защото го плащаме ние !!!!

    Нередност?
  • 8
    tanas2 avatar :-|
    Танас
    • + 5

    Дръндар сарай няма да го пипнат камо ли да го проверят. Това е Руски команден център на Европейска територия както и Камчия.

    Нередност?
Нов коментар