Вечерни новини: Средни фирми ще получават корона-грантове, "Демократична България" иска "рестарт" на държавата

И още: Мониторингът на ЕК за правосъдието продължава да действа, очаква се седмица с нови черни рекорди за COVID-19

Започна нова седмица от внезапно оказалото се горещо политическо лято, а за четвъртък се организира голям протест в цялата страна с искане на оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. И докато социалният министър Деница Сачева и вицепремиерът Томислав Дончев са мобилизирани в медийна кампания да обясняват, че кабинетът няма да подава оставка заради утежнената икономическа и епидемиологична обстановка, извънпарламентарната опозиция вече поставя на дневен ред въпросите, които трябва да се решават след оставката на правителството.

На пресконференция днес лидерите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов представиха пакет от стъпки за рестартиране на парламента, правовия ред и освобождаването на институциите от свързаните с тоталитарното минало зависимости. Предложенията, които са и основа за взаимодействие с други проевропейски политически сили, включват:

- Разделяне на Висшия съдебен съвет, така че съдийската колегия да е "сърцето на съдебната власт в България" и избор на главния прокурор от парламента, за да има отчетност на действията на държавното обвинение;

- Дистанционно гласуване, включително по пощата, както се прави в развитите демократични страни, за да участват българите в чужбина пълноценно във вота;

- Въвеждането на възможността за пряка конституционна жалба - всеки български гражданин да може да осъществява своите права пред Конституционния съд и да прилага конституцията пряко, за да престане КС да бъде форум само на политическия елит;

- Законодателна инициатива на гражданите - по предложение на 10 хиляди души и без посредничеството на политически партии;

- Промяна в конституцията за реална лустрация, за да бъдат прекратени отровните връзки между тоталитарното комунистическо минало и днешния политически живот.

Христо Иванов уточни също, че предложеният от "Демократична България" пакет изисква промени в конституцията и в изборното законодателство, без да е нужно свикване на Велико народно събрание.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Бизнесът вече може да кандидатства за грантове от 30 хил. до 150 хил. лева

След месец и половина закъснение управляващия орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" стартира процедурата с безвъзмездна помощ за средните фирми, чийто бюджет е 200 млн. лв. Фирмите, които имат над 1 млн. лв. оборот за 2019 г. и докажат понижение на приходите с над 20% заради коронавируса, могат да кандидатстват за грантове в размер от 30 хил. до 150 хил. лева. Най-оптимистичните срокове за изплащането на парите обаче са за началото на октомври, като този път фирмите ще се класират по определени критерии, а не според реда на подаване на заявлението.

МВР ще проверява месец имало ли е полицейско насилие

Поне един месец ще трае проверката имало ли е превишаване на правомощията и неправомерно използване на сила от страна на полицията по време на последните протести, стана ясно днес от изявление на директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. Според него, ако нещо подобно бъде установено, от съответните служители ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност. По време на днешното си изявление Хаджиев не коментира любителския клип от побоя под колоните на Министерския съвет, а се опита да пренасочи вниманието към друг случай от 10 юли, когато младеж е арестуван от полицията на Орлов мост, отведен е в Първо РПУ и му е повдигнато обвинение за изключително грубо и непристойно поведение спрямо органите на реда. Майката на въпросния младеж от своя страна обяви пред bTV, че полицаи са се гаврили с него, докато е бил с белезници, и са си правили селфита.

ЗАЯВКА НА ДЕНЯ

Малко след 14 ч на ул. "Екзарх Йосиф" в столицата до пожарната паркираха две водни оръдия, които се използват и за разпръскване на демонстранти.

Мониторингът на Брюксел продължава да действа

Европейската комисия все още прилага Механизма за сътрудничество и проверка върху България (CVM), заяви в понеделник говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА. "Той е в действие и е нашето средство да следим положението с върховенството на закона, включително в България. Нищо не се е променило по този въпрос", посочи той с уточнението, че комисията няма да коментира събитията в България от последните дни. "Очите ни със сигурност не са "широко затворени", каза още говорителят, визирайки публикациите в западни медии за начина, по който европейските институции се отнасят към проблема с върховенството на правото в България.

През май външният министър Екатерина Захариева каза, че мониторингът на ЕК върху правосъдието в България вече не е действащ, макар че формално не е прекратен.

Седмицата донесе нови черни рекорди за COVID, очаква се епидемията да расте още

България изпрати поредната седмица с корона антирекорди. За седемте дни са отчетени 1498 случая, или с 42% повече от предходната седмица, която също бе рекордна с 1052 заразени. Процентът на положителните проби се е повишил на седмична база от 4.6 на 5.2%, което е сигурен знак, че ръстът не се дължи само на повишеното тестване, а на повишената заболеваемост. Все по-ясно е и че вирусът вече се разпространява дифузно в цялата страна, а това силно ще затрудни работата на и без това преуморените екипи на регионалните здравни власти. В добавка, воден от политически подбуди, но и под натиск от нощната развлекателна индустрия, премиерът Борисов отново отвори нощните клубове и махна лимитите за семейни тържества - два дни след като бяха наложени. И обвини за това протестиращите, които вече били "торпилирали" мерките. На фона на всичко това очакванията на здравните представители са епидемията да продължи да се разпространява, като новият по-осезаем ръст вероятно ще се усети другата седмица.

ОЩЕ КОРОНА НОВИНИ

"Само" 77 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие, но при направени традиционно малко тестове в неделя - около 1200. Очаквано най-много са случаите в София-град - над 30. Вече в болници са 535 пациенти, или всеки седми заразен, а 33 са в интензивни структури. Има и една нова жертва - мъж на 52 г без информация за придружаващи заболявания. Само 8 са новите излекувани. Поредни нови 5 случая на зараза има и сред медици, като общият им брой е 511, или 14% от всички.

Норвегия е поредната страна, която ще запази ограниченията за пътуващи от България, въпреки че от 15 юли ги отменя за над 20 европейски страни. Сред другите недопускани още са Хърватия, Люксембург, Португалия, Румъния и Унгария. Финландия днес също удължи ограниченията за българи до 11 август. В предходните дни границите за българи затвориха и трите балтийски държави, Словакия и Словения. Великобритания запази двуседмичната карантина за българи, а Австрия въведе такава с алтернатива - документ за негативен PCR. Такъв сертификат изисква и Гърция от идната сряда.

До сряда обаче влизането в Гърция ще е възможно само за тези с генериран вече QR код. От няколко дни системата за попълване на електронния формуляр не работи. Тя ще бъде възстановена в полунощ на вторник срещу сряда, когато влиза в сила и изискването да се предостави и негативен за PCR тест, направен не по-късно от 72 часа до преминаването на границата. По тази причина и опашки на Кулата днес няма.

Секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Вяра Емилова е с коронавирус. Всички членове на бюрото и всички, които са били в контакт с Емилова, ще бъдат тествани, съобщиха от пресцентъра на БСП. През почивните дни и служител на президентството е дал положителен тест. Направеният тест на президента Радев е отрицателен.

Световната здравна организация отчете нов рекорд на новозаразените с коронавирус в света до 230 хил. души за последните 24 часа. Най-голямото повишение е регистрирано в САЩ, Бразилия, Индия и Република Южна Африка. Предишният дневен рекорд бе 228 хил. души на 10 юли.

Южна Африка въвежда отново комендантски час от днес, който ще действа от 21.00 до 4.00 ч заради нарастване на случаите на коронавирус в страната. Носенето на маски става задължително на обществени места, отново се забранява продажбата на алкохол. Предишният комендантски час беше отменен на 1 май, а дотогава мерките в страната бяха сред най-строгите в света.

Компаниите ще поемат до 1 трлн. долара нов дълг през тази година в опит да стабилизират финансите си заради щетите от коронавируса, показва ново проучване сред 900 водещи международни фирми. Това ще е рекорден ръст от 12% и така глобалният корпоративен дълг ще достигне 9.3 трлн. долара. Миналата година повишението беше 8%, главно заради поредица сливания и придобивания, както и финансиране на обратни изкупувания на акции и плащане на дивиденти.

Европейската комисия даде разрешение на Нидерландия да отпусне държавна помощ от 3.4 млрд. евро на националната авиокомпания KLM, за да може да се справи с последиците от кризата с коронавируса. Кредитите от държавата се отпускат, след като Франция предостави на 7 май 7 млрд. евро за спасяването на Air France, с която нидерландският авиопревозвач участва в обединението Air France - KLM. Франция и Нидерландия притежават по 14% в алианса.

Футболните фенове във Франция се завърнаха по стадионите след отпускане на мерките за спорта. ПСЖ игра пред 5000 зрители в приятелска среща и победи с 9:0 втородивизионния "Льо Авър". Това е и най-голямата публика в петте водещи футболни първенства в Европа от въвеждането на ограниченията заради коронавируса в средата на март. Преди дни властите във Франция разрешиха до 5000 души общо - зрители, служители, журналисти и официални лица. На трибуните обаче част от привържениците стояха близо един до друг.

КАКВО СЛЕДИМ

Варна приема ударно сделки с общинска собственост

От обявения дневен ред на заседанието на Общинския съвет във Варна днес и утре става ясно, че ударно ще бъдат разгледани и най-вероятно одобрени 118 сделки с общинска собственост. Една от тях предвижда на дружество, регистрирано само преди 5 дни, да бъдат предоставени 50 дка общински терен в крайморския кв. "Галата".

Друго предложение е за ликвидация на дружеството "Порт палас", за което Варна плати на пловдивския бизнесмен Георги Гергов 43.2 млн. лв., отпуснати целево от правителството.

"Докато всяка вечер под прозорците на властта се провеждат протести, варненският Общински съвет се разпорежда с публичната собственост като за последно. Скандално, е че общински терени се предлагат на цени, занижени няколко пъти, от което гражданите на Варна ще загубят милиони левове във време на криза", заявиха в декларация съветниците от дясната опозиция в доминирания от ГЕРБ местен парламент в града.

Как се е представила британската икономика през май

Великобритания ще представи данни за брутния си вътрешен продукт през май, когато в страната още действаха строги ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса. През април британската икономика се сви с рекордните 20.4% спрямо март.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Милионери поискаха незабавно да им бъдат вдигнати данъците

Група от 83-ма милионери призоваха най-богатите хора на планетата незабавно и завинаги да бъдат облагани с по-големи данъци, за да допринесат за съживяването след кризата, породена от пандемията от новия коронавирус. Във време, когато светът е под ударите на коронавирус, ние, милионерите, имаме важна роля за излекуването на света, посочват авторите на писмото, сред които са съоснователят на Ben & Jerry's Джери Грийнфелд (на снимката вдясно) и британският сценарист и режисьор Ричард Къртис. В обръщението, публикувано преди срещата на финансовите министри на Г-20 и извънредния форум на върха на ЕС по-късно тази седмица, правителствата се призовават да вдигнат данъците "за хората като нас. Незабавно, значително и завинаги", посочва AFP, цитирайки откъс от писмото.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    proizvoditel avatar :-@
    proizvoditel
    • + 6

    Цитат: "...Бизнесът вече може да кандидатства за грантове от 30 хил. до 150 хил. лева..."

    ЛЪЖА Е! Аман от грантове, за които ГЕРБавите все обещават, но забравят да дават. Широко се хвалиха как ще дават грантове на микрофирвите от 3000 до 10 000 лева. В Германия просто поискаха сметките и преведоха по 9000 евро. У нас ни накараха да кандидатстваме като за европроект, и да чакаме. Толкова се хвалиха, а вече няколко месеца проверявали проектите. Абе нещастници - това е помощ, и няма как да правите класиране. Или помагате на всички или не давате на никого. Какво ще стане като хвърлите един кокал на 10 гладни кучета? Явно това ви е целта.
    НАГЛИ ЛЪЖЦИ !!!

    Нередност?
  • 2
    chernomorski avatar :-@
    Chernomorski
    • + 4

    До коментар [#1] от "proizvoditel":

    Абсолютно правилно! Вече втори месец никой нищо не казва нищо относно помощта за малките фирми . Помощта за тях от 3 до 10 хил. лв. колкото и да е недостатъчна би била глътка въздух и шанс да продължат да работят. Но тези управляващи наистина се гаврят с хората...

    Нередност?
  • 3
    chichka avatar :-P
    chichka
    • - 5

    Рестарт.... добре, от коя дата? От жан Виденов и Гечев? От Орешарски и Маяма Костинбродска? Или ще компилираме Нинова с Гечев?
    Милите автентично десни, не усещат ли че Корни като се качи на трона ще ги изработи както изработи Маямата, Гочиту, Дъбов...

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    ЮЕс амбасадата току-що пусна доста обтекаем текст за протестите в БГ и май Баце от Банкя е качен на пързалката...
    https://www.facebook.com/USEmbassySofia/photos/a.174761735912678/3203952836326871/?type=3

    Няма да ми липсва. Гешев - тоже.

    Нередност?
  • 5
    acoge avatar :-|
    N I K E
    • - 2
    • + 1

    Рестарт с Атанасов, не мерси...

    Нередност?
  • 6
    gogodif avatar :-|
    Георги Чобанов
    • - 1

    Бях на учредяването на "Демократична България" с големи надежди.Оказаха се пълно разочарование.А Христо Иванов пълен провал.

    Нередност?
Нов коментар