🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Централната минерална баня в София може да се превърне в... баня

Трите екипа, стигнали на финала в конкурса за концепция на сгрдата, предвиждат опции за използване на минералната вода

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Централната минерална баня в София все пак може да си върне изгубената преди повече от тридесет години функция - на истинска баня. Това става ясно от разработките на трите екипа, участващи в организирания от общинското предприятие "Софпроект" http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2020/03/30/4047214_s_konkurs_shte_se_reshava_kakvo_da_ima_v_sgradata_na/" target="_blank">конкурс за промяна на сградата. Той се проведе през април, след като Столичната община от години се опитваше, но все не намираше достатъчно смелост, да вземе решение за бъдещето на сградата.

И трите проекта предвиждат Централната минерална баня да не бъде само музей, а да "съвместява" още минерални басейни и зони за различни процедури. По този начин рушащото се в момента северно крило може да се обедини с южното, в което се помещава Регионалният исторически музей (РИМ). Има и вариант музеят въобще да бъде преместен.

След години бездействие

Сега предстои да бъде избрано едно от трите предложения, но това ще отнеме доста време, защото тепърва екипите трябва да изработят детайлни проекти, за което ще получат по 10 хил. лв. Съществува и вероятност Столичната община да не припознае нито един от тях.

Трите концепции, стигнали до финала, се различават по начина, по който внедряват минералните води във функциите на сградата, както и в околността.

1: Басейн на покрива и воден бар

Екипът, спечелил най-много точки - 93.80 т., е "Софийски терми" с архитекти Мая Шопова, Слава Савова. Тяхната концепция залага на обединението на северното и южното крило чрез партньорство между музея и термите чрез новосъздадено вътрешното крило, заключено между двата вътрешни двора.

Басейни ще има на сутерена и на първия етаж, както и на самия покрив на сградата. Включени са още и басейн балкон на първия етаж, зали за лечебни процедури и почивка, дискусии, воден бар и сауна и парна баня на сутерена.

Проектът предвижда промяна на пространството около самата сграда. Това ще стане чрез обособяването на воден павилион, който да бъде временна постройка, обновявана след архитектурен конкурс на всеки две години, преоткриване на римските ценности и джамията "Баня Башъ", превръщане на задънената улица-паркинг между ЦУМ и банята в обществено пространство.

Според авторите нови кафета и барове също ще оживят мястото, затова са предвидени воден бар, разположен във вътрешния двор между сградата на НАГ и Централната баня, и pop-up бар, който да свързва градската култура на импровизирани барове с лечебната консумация на минерална вода на място.

Бизнес моделът на тази концепция предвижда външен инвеститор да направи основната инвестиция чрез концесия.

2: Поглед към историята

На второ място е класиран проекта на японското бюро "Kengo Kuma & Associates" съвместно с "Ямазаки + Иванова Архитектс". Той е получил от журито 82.68 точки и акцентира върху термалната култура и изграждането на градска идентичност. Предвидено е възстановяването на двата басейна, разположени симетрично в лявата и дясна част на сградата, служили преди като мъжки и женски. Те ще са разделени от новосъздаден пасаж, който свързва сградата с площад "Бански" и градинката пред НАГ. "Той е артерията, която прави връзката между задния двор и главното фоайе на банята, но ще играе и ролята на вход към двата басейна", пишат авторите на проекта.

Този вариант обаче "забравя" за музея и го оставя пред неясно бъдеще. Казва се, че на следващ етап ще се мисли за децентрализацията на изложбената и реставрационната му дейност, а в същото време възстановената Централна минерална баня ще играе ролята на "жив музей".

Оценката на тази инвестиция ще струва 11 млн. лв., прогнозират авторите. Според тях може да се използва еврофинансиране от новия програмен период 2021-2027 г., като вариантите са банята да се управлява от общинско търговско дружество или да се търси публично-частно партньорство. "Предварителната финансова оценка за експлоатация на обекта като термален център, предлагащ СПА и балнеолечебни услуги, показва, че може да се генерира достатъчен паричен поток от дейността, с който да се финансират всички разходи по експлоатацията и поддръжката му", пишат авторите.

3: #Да бъде баня

Гражданското сдружение "Историческа баня", в което участват активисти от организацията "Термално-нормално" - архитекти Веселин Алексиев, Елица Димитрова, Надежда Сучева и икономистът Иво Анев, е класирано на трето място с 70.63 т. Идеята е да бъде възродена традицията на термализма и създаването на успешен пример за функционираща минерална баня, който да активира силен обществен и инвеститорски интерес. Предвижда се възстановяването на всички басейни, както и създаването на нов външен такъв. В северното крило ще бъде създадена "Историческа баня", която да представлява синтез между "жив музей" и СПА център. Възможностите за спорт и рекреация ще включват лечебни терапии, подводни масажи, плуване, водна гимнастика, медитативни практики, а СПА центърът ще предлага различни видове сауна, парна баня и други възможности за рехабилитация. Ще има място и за културни, спортно-рекреационни и развлекателни събития, които не засягат постоянната функция.

В сутерена се намират съблекалните, техническите и сервизни зони, както и ресторанта, а на първия етаж е съвременната СПА и балнеологична зона в "оригинална историческа среда".

Централната минерална баня е разгледана като начална точка за туристически маршрут, включващ баните в Овча купел, Банкя и Горна баня и други обекти, свързани с минералните извори.Предвижда се собствеността на сградата да остане в ръцете на Столична община и само при специфични условия се мисли за отдаване на концесия.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 3
    • + 1

    През соца се използваше по предназначение !

    Сега ще е луксозно СПА по джоба на баровците ...

    Нередност?
  • 2
    m17 avatar :-|
    m17
    • + 3

    До коментар [#1] от "SS":

    А вие какво предлагате - да я отворим като баня и за 50ст всякакви отрепки и цигани да се плацикат?

    Нередност?
  • 3
    dokoga... avatar :-|
    dokoga...
    • + 2

    Глупост бе да се хвърлят пари за превръщането на банята в музей. Фъндъчка е лесна на чужди пари.
    Вместо това, горните проекти (в различна степен) предлагат използване на сграда и вода по начин, който не съм виждал в друга европейска столица. Ще бъде атракция!

    Нередност?
Нов коментар