🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата образува дело за държавна измяна в опит да удари по протеста и президента

От публикувани разговори на Васил Божков с издателя Огнян Стефанов и червения депутат Александър Паунов не става ясно престъплението

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на все по-масовите протести, призоваващи за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, прокуратурата образува и дело за държавна измяна. Във вторник Специализираната прокуратура, която е компетентна да разследва престъпленията срещу Републиката, публикува четири телефонни разговора на бившия хазартен бос Васил Божков с цел да покаже, по думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, "как обвиняеми си партнират с журналисти и с политици, за да защитят откраднатото от българския народ".

Според твърденията на прокуратурата записите са от юни и юли и на тях Божков говори с основателя на "Фрогнюз" Огнян Стефанов, депутата от БСП Александър Паунов и мъж, който от ДАНС не са успели да установят кой е, но експерти коментират, че записът с него най-вероятно е манипулиран.

В разговорите се коментират намеренията на издирвания от Интерпол и укриващ се в Дубай Божков да влезе в политиката, тактиката му за публични атаки срещу Бойко Борисов и Владислав Горанов, актуалната политическа обстановка, идеи за съдебна реформа, както и твърдения на Васил Божков, че управлява протестите. Тези разговори са били "прихванати" по разследването на Божков за организирана престъпна група и тъй като според прокуратурата са съдържали данни за престъпление против Републиката, са били отделени в ново дело.

Съдържанието на записите беше потвърдено от двама от участниците. То обаче не съдържа каквито и да е било данни за престъпление, още по-малко за държавна измяна. При това положение целите, които прокуратурата търси с публикуването им, нямат общо със законовите й правомощия, а са поредният опит за участие на главния прокурор в политическия процес.

След огласяването на записите Иван Гешев атакува президента Румен Радев в Twitter: "Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията - Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Роднината!"

Но реакцията, която за пореден път получи от десетки потребители на Twitter , показва пълното фиаско на опита му за PR в социалната мрежа.

Според конституцията държавната измяна е единственото престъпление, за което може да бъде разследван президентът. Обвинението се поддържа от Народното събрание пред Конституционния съд, който ако констатира, че е налице държавна измяна, прекратява мандата на държавния глава.

Драматургията по публикуването на разговорите започна сутринта, когато Иван Гешев https://twitter.com/IvanGeshevPG/status/1282911222376079360" target="_blank">коментира в туитър вчерашната позиция на американското посолство за подкрепа на върховенството на закона и правото на протест. Главният прокурор я разчете като похвала за действията си, а може би я иронизира с думите: "Наистина - никой за нас не е над закона! Днес ще го покажем на всички в България за пореден път!"

Два часа по-късно говорителката на Гешев Сийка Милева https://www.prb.bg/bg/news/44615-izyavlenie-na-govoritelya-na-glavniya-prokuror" target="_blank">прочете обръщение от името на държавното обвинение, с което съобщи за образуваното дело за държавна измяна, както предстоящото публикуване на разговорите. "Ще си отговорите на въпроса преплитат ли се интереси на лица с власт, пари и политическо влияние. Ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с журналисти и с политици, за да защитят откраднатото от българския народ. Моля, всеки български гражданин да си отговори на въпроса това ли иска. Българските граждани трябва да са наясно, че всичката тази кампания срещу прокуратурата се финансира с откраднати от тях стотици милиони дори милиарди левове."

Прокуратурата не е обяви по кой точно текст от Глава първа на Наказателния кодекс работи (престъпления срещу Републиката), а само уточни, че предвиденото за него наказание е " лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна." На това описание освен държавна измяна отговаря шпионството, убийството на лидер на друга държава и подстрекаването на бунт по време на война.

От изказването на Сийка Милева не стана ясно в какво се състои разследваната държавна измяна. Според НК такава е налице, когато някой "с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна".

Бившият прокурор и зам.-министър на правосъдието Андрей Янкулов коментира във фейсбук: "Абсолютно всеки може да иска намаляване на правомощията на която и да е структура на властта, че дори и закриването й, всеки може да иска смяната на управлението, както и да се организира с други лица, преследвайки тази цел. Престъпление против държавата може да има в много ограничени хипотези, когато опитите за завземане на властта се осъществяват чрез организирани бунтове, въоръжени въстания и прочее форми на масови насилствени актове Обратно, стремежът на статуквото, срещу което са насочени гражданските и политически действия, към политическото им делегитимиране чрез търсене на някакъв аморален генезис или лична заинтересованост, би било съвсем нормален акт, ако отново се осъществяваше в рамките на политическия и обществен дебат. Когато обаче с целта за публично делегитимиране на действията срещу властта, като директен отговор на гражданските и политически действия срещу нея, се използват инструментите на наказателната репресия, положението може да се характеризира с една дума: страшно".

Факт е също така, че в коментарите си в социалните мрежи Васил Божков поддържа открито позицията си срещу властта и призовава за свалянето й, като за целта обяви, че ще създаде и свой политически проект.

Милева също обяви, че прокуратурата "подкрепя правото на всички да изразяват с мирни средства своите възгледи за по-добър живот в европейска България", но "в същото време, и за съжаление, са налице и доказателства как, използвайки справедливите искания (бел. ред. сред които е и това за оставката на главния прокурор Иван Гешев) на по-голямата част от протестиращите граждани, обвиняеми лица, формирали чувство на недосегаемост през последните години на прехода, използват протестите, за да попречат на работата на прокуратурата и да предотвратят изправянето им пред независимия български съд на база събраните доказателства".

Огнян Стефанов: "Няма какво да крия, чакам да ме приберат"

Два от публикуваните разговори на Божков са с основателят на "Фрогнюз" и журналист Огнян Стефанов, отдавнашен и открит критик на управлението на ГЕРБ. В първия разговор, който е от 10 юни, Божков споделя с него плановете си да влезе в парламента и да направи реформа: "Но аз мисля, че Гешев не ни е проблем, ако спечелим властта, щото мо'е да му орежем правомощията без да променяме конституцията." Двамата спорят дали това може да стане през закона или трябва промяна в конституцията.

После Божков продължава: "Но моята тактика е, ти го казвам ей така, щото те чувствам близък, е първо да бутна Влади и т'ва. Един по едни. Виж, че аз не, не обръщам внимание на никой друг. Удрям само по Влади и по Бойко. Другите не ме интересуват, колкото и да се опитват да ми раз-раздвоят вниманието." Разговорът завършва с расъждения за Цветан Василев, за когото Божков казва: "Цецо ми е приятел. Но Цецо е чиновник". И още: "Докато не ме оборат, ше се бия. Нещата вървят към, към аз да ги умора, така че."

Следващият публикуван разговор между двамата е от 12 юли. Отново Божков е активният в него. "Сега протест, протест до дупка и го мачкаме Бойко. Виж го вчера плачеше, оправдаваше се, лъже, подсказват му лъжите. Давам ти материали к'во да пишеш. Моли се. Иска от работодателите помощ" казва Божков. Впоследствие двамата коментират секретаря на президента Румен Радев по правни въпроси Пламен Узунов. Огнян Стефанов твърди, че е предупредил президента, когато е съставял служебно правителство "чии човек е". Тук Божков отговаря: "Ама в първото му правителство бяха повече от половината хора на Шиши", а после уточнява, че "Шиши" "не си държи на хората въобще. Той ги гори един след друг."

Пред "Капитал" Огнян Стефанов потвърди автентичността на двата публикувани разговора с Васил Божков. "Нямам какво да крия", каза той и допълни, че очаква "всеки момент да дойдат да ме приберат". През последните десет години срещу Стефанов имаше покушение (той беше зверски пребит пред ресторант в София), а прокуратурата стартира серия от дела срещу него. Имуществото му е запорирано, а срещу него текат и неспирни данъчни проверки. Редакционната политика на сайта "Фрогнюз", чийто създател е той, е крайно критична както към действията на прокуратурата, така и към правителството на Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Александър Паунов напусна групата на левицата в парламента

Прокуратурата твърди, че разговорът на Божков с депутата от ПГ на "БСП за България" Александър Паунов, където е като коалиционен партньор, е от 10 юли. В него бившият хазартен бос търси мнението на Паунов, който е лидер на Комунистическата партия, за протестите. Двамата очевидно коментират парламентарния контрол, на който финансовият министър Владислав Горанов не е отговорил на въпрос. От сайта на парламента се вижда, че Паунов и Антон Кутев на 10 юни са отправили питане до Горанов за облагането на лотарийни игри. Паунов го увещава, че ще има отговор. "Значи да не пращам, да не пращам десетина хиляди души пред парламента..." казва Божков.

После двамата коментират протестите, като Божков казва: "Но ме изкефи как се управлява тълпата по т'ва, по мрежите. Отидете там, отидете там, и те вървят. Малко бавно става, нали, щот' тя е тълпа, не мо'е да се затичва. Реакцията се вижда до петнайсет-двайсет минути, половин час - тълпата почва да реагира."

Божков заявява, че има отношение към многолюдността на протеста: "Ако не им бях налял десет-петнайсет хиляди", "протестът ше се сведе до две хиляди и разни политици да минат, да ги поздрават."

Александър Паунов също е потвърдил автентичността на разговора, стана ясно от изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова. Той е напуснал парламентарната група на левицата и е останал независим депутат. "Разговорът на Паунов не ангажира по никакъв начин нито партията БСП, нито ПГ на "БСП на България". Той потвърди разговора и още днес подава заявление за напускане на ПГ. Надяваме се по същия да се подхожда с кореспонденцията на Васил Божков с премиера, финансовия министър, и други хора от властта", каза лидерът на БСП на пресконференция на "Позитано" 20.

Делото Rico или манипулиран запис

Прокуратурата посочва, че не може да идентифицира с кого е разговарял Божков на четвъртия запис. Експертът Симеон Христов, който е професионален аудиоспециалист, коментира във фейсбук, че записът е манипулиран. Преди това подобно предположение направи и "Биволъ".

От гласа в публикувания разговор може да се предположи, че става дума за варненския адвокат Захари Томов. Той сред организаторите на делото в САЩ по закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act), по което ответници са мажоритарните собственици в ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, депутатът Делян Пеевски и др.

Неустановеният мъж казва: "...пак, пак директно Ви питам, то е много директен въпрос, аз така съм устроен като човек. Тринайсет свидетели тря'а да водя, сигурно септември или октомври във, ъ-ъ, Ню Йорк. Чакам съдията да ми даде дата. Според всички мои справки, аз ше им наема там във, ъ-ъ, има едно малко градче на една моя позната. Адвокатката, коят' ми води делото, тя има къща. Ше й наема къщата. Но-о, ше бъде със огромен разход. Питам Ви директно, около трийсет хиляди долара, мога ли да разчитам на подкрепа."

На това място е прекъснат от думи, приписани на Божков, които са общи фрази и могат действително, както предполагат експертите, да бъдат взети от всеки друг негов разговор.

Публикуването на този разговор няма много общо с темата на другите три и е насочено към делото в Ню Йорк, което се води и срещу Делян Пеевски. И отново излиза, че активността на прокуратурата е в защита на депутата от ДПС.

"Капитал" потърси Томов за коментар, но той не отговори на изпратения от нас мейл.

Да уговориш преврат по телефона

Публикуваните GSM разговори са "прихванати" от ДАНС, които най-вероятно подслушват българския номер на укриващия се в Дубай Божков. Ако това са доказателствата, в които прокуратурата е видяла държавна измяна, тезата й звучи крайно неубедително, а действията й - като поредната саморазправа с президента Румен Радев и протестиращите.

От няколко дни както главният прокурор Иван Гешев, така и представители на МВР твърдят, че протестите, които искат оставката им, "са платени". На "терен" в София може да се види, че в тях участват симпатизанти на различни политически сили, но също така и малки групи от провокатори, които обаче нямат влияние върху поведението на протестиращите. В същото време в структурите на Божков и свързаните с тях бизнеси са работили около 20 хиляди човека и е очаквано част от тях да застанат в негова защита.

"Що не вземат да подслушат и Йоло Денев, да е жив и здрав, той 100% ще им каже, че ни води всички за ръчичка на площада. Цялата тази история е не само тържество на малоумието, извиращо от всички посоки, но е и обида за нормалните разгневени хора", коментира във фейсбук социологът Цветозар Томов.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-@
    kratun.ko
    • + 19

    Докторе, вземи го прибери тоа суек, и му тури една риза с дълги ръкави, че само безумства твори! При това без каквато и да е отговорност за последиците! Призовавам съда да обяви неподчинение и да спре да разглежда глупостите на този посредствен човек, който си няма идея защо е там! Още от интервютата му преди назначението , стана ясно, че той не признава конституционния ред на държавата! Това е нещо нечувано за главен прокурор!

    Нередност?
  • 2
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 21

    Най-общо, има доста хора, които това лято... няма какво да правят. Печална истина. Епидемията силно ограничи пътуванията. Маса хора си стоят или се върнаха в България. Скучно им е. Викат, канят се радостно един-друг вечер на ларгото в София. Това ви е протеста, скъпи приятели.
    Разбира се, има го и р.Радев с вдигната ръка. Има я и акцията в Росенец, брилянтно организирана от ДБ, тайна организация на БСП.
    Опит за удар ли? Разсмивате ме :D естествено, че е удар. Срещу опит за преврат. Не съм вярвал, че т.нар. гражданско общество ще помага на организиран опит за преврат от чевръсти малки групи професионалисти на руските специални служби. От Васил Божков. От БКП (да, имали сме 1 човек от БКП в парламента! ОМГ! ). От Арман, София-Запад, Софиянски, М.Мановлова, Бабикян също и той. И от... Капитал. Всички тези, подкрепени от фолк певици.
    Да се върнем към скучаещите. с действията си сами се обричат на повече скука. С глупостите и свирките си сами затварят границите на България от външната страна. Със стотици заразени на ден и десетки умиращи, съвсем скоро ВСИЧКИ държави от ЦЕЛИЯ СВЯТ ще спрат ВСЯКАКЪВ ВИД ТРАНСПОРТ до България.
    Вие, разбира се, не сте идиоти.
    Айде като изтрезнеете до две седмици, ще ви разкажа за синдрома на Мангъров (известен още като състояние на Тръмп-Бареков) и как се разболяхте от него.
    А да. Що се отнася до някои не-хора, вчера всички получихме информация от американското посолство за наличието на нещо, наречено закон. И съдебна власт. И не ме ядосвайте повече :)

    Нередност?
  • 3
    jna1445034414476909 avatar :-|
    Rennie Todorova Stoyanova
    • - 1
    • + 11

    Според мен, правителството нарушава Конституцията, а не Президентът. С упорития си отказ да подадат оставка, ГЕРБаджиите на практика плюят на Решение № 25 от 21.12.1995 г. на КС, в което между другото се казва: "президентът осъществява и регулативни функции по отношение на другите държавни органи. Няма пречки президентът да упражнява и извънконституционна намеса при определени политически ситуации чрез писмени или устни изявления. Авторитетната намеса на президента може да има съществено политическо значение."

    Нередност?
  • 4
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • - 3

    До коментар [#2] от "Vladimir Lyubenov":
    Като видя такъв ферман, обикновено не го чета цели, само началото, нещо по средата и края. Знам, че си има натоварвания и не си го причинявам и аз :-) Тук началото е банално, в средата прочетох "...опит за преврат....", което ми беше достатъчно, а в края съм съгласен с Вас.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 16

    Държавна измяна?! Кой е изменникът: Божков или Оги Стефанов? Недоволството срещу клисавото управление ли е държавна измяна? Па ние сме нация от изменници!
    Тия в милиционерското училище много са бягали в часовете по "право", бе!

    Нередност?
  • 6
    rasputin avatar :-|

    Новата трева на каскета е много яка.

    Нередност?
  • 7
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • + 2

    Мислех че обвиняването на журналисти в държавна измяна е модел на управлението на Путин.

    Явно Гешев е учил 'добри практики' за подтискане на опозицията в Русия.

    Нередност?
  • 8
    dokoga... avatar :-P
    dokoga...

    До коментар [#7] от "gosko22":

    Чайка ли беше?

    Нередност?
  • 10
    xiw1542671011588664 avatar :-|
    Данаил Лазаров

    Във връзка с настоящото предложение от различни политически групи и партии в Народното събрание, да бъде сформирана комисия, която да разследва дали върху протестиращи хора от протестите срещу Борисов и Гешев, миналата година, е било упражнявано полицейско насилие, дали е било прилагано незаконно следене и подслушване, респективно дали върху тях са били прилагани СРС-та, аз искам да кажа, че бях на протестите във Варна над 52 дни и след това бях викан общо 4 пъти в полицията за да давам обяснения, защо съм ходил на протестите и защо протестирал!
    Три пъти ме викаха за разпити в Първо РПУ на МВР-Варна и веднъж в Окръжна следствена служба!
    Бяха ми задавани множество смешни и глупави въпроси, но основната цел на всичкото това, според мен беше да бъда уплашен, репресиран, затова че съм протестирал против ОПГ "ГЕРБ=ГРОБ", както и против Главния прокурор на България, а също така да бъде извлечена и информация за други хора от протеста!
    Така, че аз съм изцяло ЗА да бъде създадена тази комисия, която да разследва всички факти и обстоятелства около репресиите и полицейския произвол, върху протестиращите хора!

    Нередност?
Нов коментар