🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Прокуратурата атакува протестите и президента, Радев назначи Бойко Рашков за съветник

И още: Индустрията в ЕС бавно се възстановява, а Конституционният съд върна текстове от Закона за социалните услуги

Главният прокурор Иван Гешев хем подкрепи правото на мирни протести на българските граждани за по-добър живот в България, хем ги обяви за "платени"
Главният прокурор Иван Гешев хем подкрепи правото на мирни протести на българските граждани за по-добър живот в България, хем ги обяви за "платени"
Главният прокурор Иван Гешев хем подкрепи правото на мирни протести на българските граждани за по-добър живот в България, хем ги обяви за "платени"    ©  Велко Ангелов
Главният прокурор Иван Гешев хем подкрепи правото на мирни протести на българските граждани за по-добър живот в България, хем ги обяви за "платени"    ©  Велко Ангелов

Гражданските протести срещу властта в България продължават да набират енергия вече шести ден и бяха подкрепени от американското посолство в България и Европейската комисия.

В позицията на посолството на САЩ се казва, че демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. И още че подкрепя българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. А говорителят на Европейската комисия за правосъдието и върховенството на закона Кристиан Виганд заяви, че мирните демонстрации са основно право във всички европейски страни и ЕК винаги е подкрепяла това право в отговор на въпрос на Клуб Z на пресконференция.

Управляващите коментираха позицията на посолството на САЩ като "достатъчно балансирана", а главният прокурор Иван Гешев я изтълкува като "подкрепа за безкомпромисните действия на прокуратурата" в Twitter.

Правителството остава твърдо на позицията, че няма причина кабинетът да подава оставка и днес тя беше потвърдена пред медиите от финансовия министър Владислав Горанов и военния министър Красимир Каракачанов.

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова също се включи в призивите за оставка на главния прокурор Иван Гешев заради нахлуването на специализираната прокуратура в президентството. Ръководството на социалистическата партия дълго време отказваше да заеме позиция по действията на прокуратурата.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Гешев атакува протестите и президента чрез публикувани телефонни разговори на Божков

Специализираната прокуратура обяви днес, че започва разследване по глава Първа от Наказателния кодекс - за държавна измяна, диверсия и предателство срещу републиката. Заедно с това говорителката на прокуратурата Сийка Милева анонсира, че ще публикуват доказателства, от които според нея, щяло да стане ясно как обвиняеми, журналисти и политици действат в синхрон срещу прокуратурата и се опитват да попречат на нейни разследвания.

Какво се случи

  • Специализираната прокуратура публикува откъси от телефонни разговори на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков с журналиста от frognews Огнян Стефанов, депутата от "БСП България" Александър Паунов и един неустановен от ДАНС човек.
  • СРС-тата са от последните дни и в тях се коментира намерението на Божков да влезе в политиката, публичните му атаки срещу Борисов и Горанов, както и твърдения на Божков, че управлява протестите срещу властта.
  • Двама от участниците потвърдиха истинността на разговорите. Пред БНР Огнян Стефанов заяви, че общува с Божков от професионален медиен интерес и не намира нищо укоримо в публикуваните откъси, а пред "Капитал" добави, че очаква "всеки момент да дойдат да ме приберат". А Александър Паунов подаде оставка от парламентарната група на БСП и остава в парламента като независим депутат.

Какво означава?

  • В публикуваните разговори липсват данни за престъпление, още по-малко за държавна измяна, което ги прави по-скоро поредното доказателство за вмешателство на главния прокурор Иван Гешев в политическия процес.
  • Малко след оповестяването им Гешев отново атакува президента Радев в Twitter със следните думи: "Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията - Радев, подкрепи бегълците от правосъдието."
  • Държавната измяна е единственото престъпление, за което може да бъде разследван президентът според българската Конституция.

Индустрията в ЕС бавно се възстановява

Индустриалното производство в ЕС е нараснало с 11.4% през май спрямо април, след като страните започнаха да облекчават мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса. В еврозоната повишението е 12.4%, показват данните на Евростат. На годишна база обаче промишленото производство е спаднало с внушителните 20.9% в еврозоната и с 20.5% в ЕС.

Президентът назначи Бойко Рашков в правния си съвет

Президентът Румен Радев назначи Бойко Рашков за член на правния си съвет. Рашков е доцент д-р по наказателен процес и ръководи Катедра "Наказателноправни науки" в Юридическия факултет на УНСС. Бил е дългогодишен ръководител на националното следствие, член на ВСС, депутат от 39-ото Народното събрание от БСП, зам.-министър на правосъдието. Беше първият председател на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства и влезе в конфликт с предишния главен прокурор Сотир Цацаров. Още тогава към него беше отправена закана от Данаил Кирилов (по това време председател на парламентарната правна комисия), че няма да получи втори мандат.

Конституционният съд отмени само три текста от Закона за социалните услуги

Конституционният съд (КС) е отхвърлил искането на депутати от БСП да обяви за противоконституционен Закона за социалните услуги. След много отлагане той влезе в сила от 1 юли. КС единодушно е обявил за противоконституционни само три текста от закона. Първият от тях дава възможност на доставчиците на социални услуги, при изготвяне на индивидуалната оценка за потребностите и плана за подкрепа, да искат информация, съдействие и становища от широк кръг лица и институции. Вторият се отнася до забраната да се отказва подкрепа на деца и условията, при които тя се предоставя, като според КС това ограничава правата на родителите на непълнолетните. Третият текст е за контролните правомощия на новата Агенция за качеството на социалните услуги.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Франция отбеляза по-скромно националния си празник заради ограниченията, свързани с коронавируса. Традиционният военен парад беше без публика и вместо на "Шан-з-Елизе" се проведе на по-малкия площад "Конкорд". Нямаше и танкова колона, а само въздушен парад, който започна с "опашка" от син, бял и червен пушек на френската група за въздушни демонстрации.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ

Заразените за денонощие нараснаха до 159 души след традиционния спад в понеделник, когато се отчитат направените в неделя проби. С тях общият брой на заразените в България става 7411, а в активна фаза са 3618 от тях. За последното денонощие обаче са починали осем души. С тях смъртните случаи вследствие на COVID-19 стават 276. Приетите в болница са 529 души, от които 29 са в интензивни клиники и отделения. Излекуваните за последното денонощие са 198 души.

Австрия спря пътническите полети от България до 31 юли заради разпространението на коронавируса. Забраната влиза в сила утре (15 юли) и ще е в сила до 31 юли, като важи и за полетите от още 9 държави, като почти всички са от Балканите. Постановлението не се отнася до товарните полети, полетите за репатриране, санитарната авиация и полетите, свързани с държавните интереси на Австрия.

Гърция възстанови системата за подаване на декларации от туристите, които планират пътуване до страната. На 12 юли временно бе спряно издаването на QR кодовете, генерирани след попълването на задължителния формуляр тук, т.е. планиралите пътуване между 12 и 15 юли трябваше да го отложат, ако нямат код. От 15 юли влизат в сила новите правила, според които пътуващите към Гърция туристи трябва да представят отрицателен PCR тест на английски език, направен до 72 часа преди пътуването.

Белгия временно извади България, Хърватия, Люксембург и Румъния от списъка на "сигурните" ("зелените") държави от ЕС и ги постави в "оранжевата" зона. Засега няма задължително изискване идващите от тези държави да представят негативен тест или да прекарат карантина за влизане в страната, но от пътниците от тези държави се иска да са с "повишено внимание" и са съветвани да се тестват и карантинират. Така Белгия става десетата държава в Европа, която въвежда някакви мерки за влизащите от България.

Калифорния разшири забраните за работа на барове и ресторанти на закрито, фитнеси, винарни, развлекателни центрове, зоопаркове и др. за територията на целия щат. Досега ограниченията важаха само в някои окръзи, а сега - освен че се разширява заповедта на губернатора до целия щат, се затварят и още сектори на петата най-голяма икономика в света, включително закритите търговски центрове и офисите на по-маловажните предприятия. Щатът в момента е един от тези с най-голям ръст на случаите - по над 8 хил. дневно.

Хонконг обяви нови мерки за борба с повторната поява на случаи на коронавирус - забрана за събиране на повече от четирима души на едно място, затваряне на фитнеси, кина и центрове за забавления и задължително носене на маска в обществения транспорт. Неотдавнашният ръст на случаите на COVID-19 обезпокои властите в гъстонаселения мегаполис със 7.5 милиона жители, които предишните месеци успяха да ограничат местното предаване на заразата.

Русия отменя от 15 юли двуседмичната изолация, налагана на пристигащите в Русия граждани, съобщи ТАСС. Чуждите граждани, които влизат в Русия, обаче ще трябва да представят на границата документ за отрицателен PCR тест на руски или английски от последните 3 дни.

Френското правителство и медицинските профсъюзи одобриха "историческа" сделка за увеличение на заплащането на болничния персонал, която ще включва допълнителни 7.6 млрд. евро годишно. Около 1.5 млн. работници да получат нетно увеличение от 183 евро месечно. Президентът Макрон, който влезе в предизборна кампания, обеща през март инвестиции в болниците и по-добро възнаграждение след края на пандемията.

Григор Димитров се готви за участие на турнирите в САЩ през август, след като е с отрицателен тест за COVID-19. Българският тенисист съобщи, че е излекуван, след като на 21 юни даде положителен резултат за коронавирус.

Бюджетният дефицит на САЩ е достигнал рекордните 864 млрд. долара през юни заради спасителните програми за преодоляване на рецесията в резултат на коронакризата. Предишният рекорд беше през април - 738 млрд. долара. Според Бюджетната служба в Конгреса страната е на път да достигне дефицит от 3.7 трлн. долара за годината.

Сингапур е влязъл в рецесия през второто тримесечие, като икономиката се е свила с 41.2% спрямо предходното тримесечие, показват предварителните данни на министерство на търговията. Спрямо миналата година икономиката се е свила с 12.6%. Сингапурската икономика, която е много зависима от международната търговия, беше тежко засегната от стриктните мерки, наложени в борбата срещу пандемията от коронавируса.

КАКВО СЛЕДИМ

Нова протестна акция: Масово ходене на кафе при Пеевски

След масовото ходене на охраняем плаж край морския сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, предстои и друга протестна акция - масово пиене на кафе с Делян Пеевски. Събитието е организирано от младежката организация на "Да, България" и е насрочено за 8:00 ч в сряда пред хотел "Берлин" в София. Оттам казват, че щом Пеевски не ходи на работа, те ще идат при него. Пеевски е народен представител, но за последните три години е ходил в парламента няколко пъти.

Кандидатите за шеф на КЕВР стават ясни

Утре трябва да станат ясни имената на номинираните за нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, след като миналата седмица единственият издигнат тогава кандидат - Пламен Младеновски, се оттегли. Очакванията са сега в надпреварата да се включат свързаната с ДПС Дафинка Янкова, бившият зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, който подаде оставка заради скандала "Апартаментгейт", консулът на България в САЩ Мая Христова, която е била заместник на Трайчо Трайков в енергийното министерство, както и Михаил Андонов - бивш шеф е НЕК и БЕХ. Изборът на председател на КЕВР ще стане след публично изслушване на кандидатите, като очакванията са процедурата да е приключила преди края на юли.

Северна Македония провежда парламентарни избори на 15 юли

Северна Македония ще проведе парламентарни избори утре, въпреки че нивата на новозаразените с коронавирус в страната остават високи. Вотът се смята за жизненоважна стъпка за членството в ЕС, както и за тест за подкрепата за проевропейските политики на социалдемократите на Зоран Заев. След разговори с основната опозиционна и националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ Заев коментира, че страната се нуждае от функционално правителство, което да се справи с пандемията, при това преди есента заради вероятната втора вълна на коронавируса. Първоначално временното правителство насрочи предсрочните избори за 12 април, но после ги отложи.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Започва първата арабска мисия до Марс

Почти половин век след основаването си Обединените арабски емирства започват първата в арабския свят мисия, изследваща друга планета. С космическа програма едва на 14 години влиятелната монархия от Персийския залив със спорна репутация в световната политика и регионалните конфликти за пръв път създаде апарат, замислен да може да пътува в открития космос. "Амал" ("Надежда") има амбициозна цел - да стигне до Марс за 7 месеца и да орбитира около планетата, нещо, което едва 4 космически агенции по света са осъществявали.

Изстрелването би трябвало да е малко преди полунощ българско време и ще може да се гледа тук.