🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Борисов със сценарии за оттегляне, САЩ санкционират "Турски поток"

И още: Ваксината на Moderna срещу Covid -19 на финален тест, кандидатстването за още три месеца по мярката 60/40 започна

Политическият живот в страната ври и кипи. Седми ден продължават гражданските протести в цялата България срещу властта с искания за оставки на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

По искане на социалистите и със съгласието на премиера Борисов вътрешният министър Младен Маринов се яви в парламента, за да информира за събитията предишната нощ с лек инцидент със счупено стъкло на бившия Партиен дом.

БСП внесе петия вот на недоверие към кабинета заради корупция. Гласуването ще е следващата седмица.

Президентът Румен Радев разясни пред посланиците на държавите от ЕС и Швейцария, че гражданите протестират за повече прозрачност, отчетност и отговорност в работата на институциите и заяви, че са нужни промени в правосъдната система, и особено в прокуратурата. Дипломатите са заявили, че протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България. Евродепутатът от БСП Елена Йончева съобщи, че в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент ще се проведе дискусия за състоянието на върховенството на закона в България.

А младежите от "Да, България" опитаха да "пият кафе" с депутата от ДПС Делян Пеевски в хотел "Берлин" в Бояна, където се смята, че обикновено прави срещите си. Вратата на металната ограда беше затворена, а бариерата - спусната.

Вечерта президентът подкрепи в обръщение протестиращите и техните мотиви и отново поиска оставка на правителството и главния прокурор. "Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта", завърши изказването си Румен Радев.

Междувременно в Северна Македония днес беше третият основен ден на парламентарните избори. В битката за 120-те депутатски места се надпреварват пет коалиции и партии. Като основни претенденти са социалдемократите (СДСМ) на премиера Зоран Заев, консервативната ВМРО-ДПМНЕ с лидер Християн Мицкоски.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Борисов има идеи за консолидация на страната, възможно е да не бъде премиер

Премиерът Бойко Борисов заяви, че има идеи в посока консолидация на страната, но изчаква първо Европейския съвет в петък и събота, за да защити договореното еврофинансиране за България за възстановяване от коронавирусната пандемия. В изказване преди правителственото заседание Борисов изрази съжаление, че разединението на нацията е толкова силно в момент, когато кризата с коронавируса не е преминала, а "икономическата криза идва с огромни темпове и то в цял свят".

Премиерът съобщи, че за утре е насрочен съвет на управляващата коалиция, на който ще бъде обсъден план за стабилност, включително и с опозиционните партии. Заяви, че винаги е бил на страната на протестиращите и винаги са ги подкрепяли. Но допълни, че протестите поставят под риск големите инвестиционни проекти и справянето на България с COVID-19. Повтори версията на прокуратурата след записите, разпространени вчера, че с протестите има връзка обвиняемият бизнесмен Васил Божков. И разви тезата, че целта е протестът да бъде окървавен: "Защото знаят, че аз видя ли кръв на улицата, веднага тръгвам. И точно това провокират". Ще е грешно да не забелязваме хората, чиито доходи паднаха и протестират за социални придобивки. Тревогата ми е точно за тези хора и желанието им за оставка на това правителство няма да им подобри положението, смята той.

Премиерът се съмнявал какъв служебен кабинет би могъл да бъде съставен, в случай на предсрочно прекратяване на мандата, заради кадрите в президентството. Изрази съмнение с кого ще може да управлява Христо Иванов, заяви, че никой не може да се справи сам, и обяви, че приемливи партньори за ГЕРБ са "Обединени патриоти".

По-късно стана известно, че при премиера ръководството на ГЕРБ е обсъждало няколко варианта за изход от кризата, един от които е Борисов да не бъде премиер до края на мандата.

ЕК разреши 60/40 да продължи и да се плаща сума на засегнатите от транспорт и туризъм

Европейската комисия разреши две схеми за подпомагане на бизнеса, засегнат от коронакризата. Първата е продължението на мярката 60/40, която се прилагаше вече три месеца. От днес компаниите със спад на приходите от над 20% могат да кандидатстват за държавна субсидия за служителите си с намалено работно време или в отпуск за периода от 1 юли до края на септември. Втората мярка е с бюджет 40 млн. лв. (частично от еврофондове) и е по нея се дава месечна субсидия от 290 лв. за самонаети или компании от транспортния или туристическия сектор.

САЩ може да наложат санкции върху "Турски поток"

Фирмите, които изграждат морската част на газопровода "Турски поток", може да попаднат под американски санкции и това да забави или дори да блокира проекта. Темата е била обсъдена на състоялата се във вторник среща между премиера Бойко Борисов и американския посланик Херо Мустафа. Официално съобщение за обхвата и тежестта на санкциите все още няма, но най-лошият сценарий е продължението на "Турски поток" през България, което ще струва общо над 2.5 млрд. лв., да се окаже скъпа и безполезна инвестиция.

Съдът на ЕС: Apple няма да връща Ирландия 13 млрд. евро данъчни облекчения

Съдът на ЕС отмени решението на Европейската комисия от лятото на 2016 г., с което Apple трябваше да върне на Ирландия 13 млрд. евро, получени като данъчни облекчения и определени от Брюксел като неправомерни. ЕК, за която това е тежък удар, не е успяла да докаже, че "съществува избирателно икономическо предимство", посочва в аргументите си съдът. Ирландия, Apple и ЕК имат два месеца, за да решат дали искат да обжалват последното решение на съда и потенциално да насочат случая към най-големия трибунал в Европейския съюз.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Забранявам Ви, Дани Кирилов, да пишете във Facebook. Забранявам Ви"

Премиерът Бойко Борисов към министъра на правосъдието Данаил Кирилов

ДОБРАТА НОВИНА

Moderna обяви, че влиза във финалната фаза за тестване на ваксината срещу COVID-19

Американската биотехнологична компания Moderna обяви, че на 27 юли ще влезе в последната фаза на човешките изпитания за ваксината си за Covid-19. Резултатите от по-ранно изпитване върху доброволци са много добри - дотук ваксината е показала, че е безопасна и е задействала производство на антитела, но все пак експерти отбелязват, че става дума за изпитания едва върху 45 доброволци.

Фаза три ще набере 30 000 участници в САЩ, като половината ще получат ваксината при дози от 100 микрограма, а другата половина ще получи плацебо.

След това изследователите ще проследят резултатите в продължение на две години, но на практика предварителните резултати трябва да са налице много преди това. Moderna бе първата компания, която започна тестове върху хора през март.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ

Общо 234 са новите случаи на коронавирусна инфекция, отчетени в сряда при рекорден брой тестове - 4885. Причината за последното вероятно е изискването за негативен тест за влизане в Гърция. Най-много са новите случаи в София - 99, следват Пловдив - 24, и Благоевград - 19. Общо 146 души са оздравели за последното денонощие, но 7 са починали. Броят на жертвите остава сравнително висок за втори пореден ден - вчера те бяха осем. Нарастват и случаите на заразени медици - 7.

От днес желаещите да почиват в Гърция български граждани ще трябва да представят отрицателен резултат от актуален (направен до 72 ч. преди това) PCR тест на английски език. А също и декларации с QR код, като от вчера вече е възстановена работата на електронната система, от която се издават. Не отпада обаче вероятността преминаващите границата да бъдат тествани на случаен принцип.

От Агенцията по заетостта отчетоха днес, че през юни броят на започналите работа безработни достига 36 621, което е с 84% повече на годишна база, а на старите си работни места - отпреди COVID-19 кризата, са се върнали 35.2% от безработните.

Бившият национал по борба Николай Щерев е починал на 33 г. след усложнения от коронавируса, стана ясно днес. Спортистът бе приет в болница преди около месец с вече много тежки симптоми, след като дълго е подценявал състоянието си. Бил поставен на апаратно дишане, като в последните три седмици е бил в кома. Щерев е син на световния шампион от 1981 г. и олимпийски медалист от Сеул `88 Симеон Щерев, който също бе заразен, но прекара коронавируса по-леко.

Правителството е одобрило споразумението, с което ЕК се упълномощава да сключи от името на държавите членки предварителни споразумения с производители на ваксини за коронавируса. Включилите се в Споразумението страни ще имат възможността на следващ етап да купят дози ваксини от производителите, а политиките за ваксинация остават по преценка на държавите членки.

Германия отмени предупреждението към своите граждани да не пътуват до Швеция, след като от началото на този месец случаите на коронавирус в скандинавската страна намаляха. Швеция бе последната европейска държава в предупредителния списък на германското министерство на външните работи срещу пътувания.

Хонконг планира масово тестване за коронавирус на хора от рисковите групи след регистрирането на нови случаи на заразяване. Предвижда се тестове да бъдат направени на около 400 хиляди души, включително на служители от домове за възрастни хора, на хора с увреждания, на таксиметрови шофьори, на служители в ресторанти.

Индийските власти отново въведоха карантинни мерки, след като случаите на заразяване с коронавирус в страната се увеличиха през последното денонощие с почти 30 000 и вече доближават един милион. На прага на два милиона случая пък е Бразилия, а в САЩ смъртните случаи отново растат и вече достигат 135 хиляди, след като заразата се ускори в южните щати в последните седмици.

ЕС може да набере една трета от средствата, необходими за възстановителния фонд от 750 млрд. евро, чрез зелени облигации, които ще финансират проекти за опазване на околната среда. Това пише рейтинговата агенция S&P в свой доклад. Няколко големи световни инвеститори се присъединиха към екоактивистите в призивите членките на ЕС и други страни да подсигурят, че плановете им за възстановяване на икономиките след коронакризата са устойчиви и подкрепят постигането на целите на Парижкото споразумение за климата.

Sony удвоява производството на конзолата си от ново поколение Playstation 5, която все още не е излязла на пазар. Причина за взетото решение са прогнозите за повишено търсене на фона на продължаващата пандемия. Японската компания планира да произведе тази година до 10 млн. конзоли Playstation 5.

КАКВО СЛЕДИМ

ЕЦБ обсъжда паричната си политика

Европейската централна банка ще проведе заседанието си за паричната политика в четвъртък. Управителят Кристин Лагард даде сигнал, че финансовата институция може да спре увеличаването на действащите стимули, за да оцени въздействието им до момента.

Справила ли се е китайската икономика с ефектите от коронавируса

Инвеститорите очакват данните за брутния вътрешен продукт на Китай през второто тримесечие. Те трябва да покажат до каква степен втората по големина икономика се е справила с ефектите от коронавируса. През първите три месеца на годината икономиката се сви с почти 10% на тримесечна база и с близо 7% на годишна.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Бразилският президент Жаир Болсонаро, който е в карантина от седмица след положителен тест за коронавирус, обяви в понеделник, че ще бъде подложен на повторен тест и че няма търпение да се върне на работа след тази "отвратителна карантина". Крайнодесният президент позира пред пресата, докато хранеше птиците си извън двореца. Той бе сложил маска, каквато иначе отказва често да носи.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 2
    • + 2

    Е, сега вече е време да се отговаря и то сериозно. Игнорирането не трябва да е вечно, а само докато спамът не излезе от полето на приказки и не се превърне в действия.
    В смисъл: аз, народът, няма да търпя откровени омразници и агенти на поста и около поста президент на България. Нито се страхувам от конфронтация. Който изобщо ще протестира, вече е излязъл и това са всички. Всички. Няма никой повече в държавата, който да излезе и увеличи броя хора, протестиращи наоколо. Дори и БСП, даже БСП, всъщност БСП изобщо.. не знаят какво да правят, умирайки. Всички ние, другите, стоим с досада като пред разсърдено дете и се чудим как да му кажем да се успокои и че не искаме да го наказваме, да се вразуми.
    Що се отнася до институционалния спам: не мога и няма да търпя нарушаването на всички ДЪРЖАВНИ ПРИНЦИПИ от ЕДИН ЧОВЕК. Нито като управление ще стоя мирно, докато тайни организации рушат. Като управление аз съм активната страна, аз мога да решавам вярно, имам каузата да защитавам тая държава и аз казвам: няма да допусна хаос, безредици и организиран метеж, заплашващ всички в България без изключение. Съвсем конкретно: президентът може да подаде оставка и от улицата да вика колкото си иска и да мете законното правителство и законната съдебна система колкото си иска. Думите на Радев: да изметем мутри и мафия от правителство и прокуратура, както и действията му същия ден предствляват,колкото и немислимо да е. Това е: понеже е невъобразимо и немислимо, грамадно извън нормите, че рекацията за това закъснява и втрещява.
    Не, не и не.
    Независимо от водени дела в момента и независимо от всичко, трябва да се сезира КС с питане и искане за решение по думите и делата на лицето р.Радев, и независимо от всичко досега, трябва да се задейства процедура по импийчмънт, защото ТАМ имаме човек, който излезе извън спама и ще ни принуди към конфронтация. Има заплаха и граници, на които не може да не се отговаря и не може да не се премахват.
    Ясен ли съм?

    Нередност?
  • 2
    braniows avatar :-|
    Down Tempos
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "Vladimir Lyubenov":

    Някой, може би БОГ, ни спусна вирус, който ни събуди, афектирани от моментния световен ред. желаещи мъст и наказания за виновните.

    Нередност?
  • 4
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov

    До коментар [#2] от "tweakin":
    На месия ли си правиш :) )))

    Нередност?
  • 5
    braniows avatar :-|
    Down Tempos

    До коментар [#4] от "Vladimir Lyubenov":

    аз съм си, но странно как ме разбра с моя странен пост.. :D

    Нередност?
Нов коментар