🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата и "Осемте джуджета": манипулации вместо отговори

Антикорупционният фонд: Въпросите няма как да изчезнат нито с повтаряне на неверни твърдения, нито с акции

Димитър Ламбовски
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Може ли Специализираната прокуратурата всъщност да се окаже крадец взломаджия? Този въпрос звучи съвсем резонно, след като в края на миналата седмица беше публикувана третата част на разследването на Антикорупционния фонд, озаглавено "Осемте джуджета".

В него разследващият журналист от АКФ Николай Стайков представя разказа на бившия депутат Димитър Ламбовски, който потвърждава твърденията за измами, корупция и длъжностни престъпления в държавното обвинение, стигащи до върховете на институцията.

В петък, след публикуването на третата част на разследването, главният прокурор Иван Гешев отново не отговори на основните въпроси, които филмът поставя, а вместо това за пореден път нападна Антикорупционния фонд. Днес от организацията изпратиха отворено писмо до медиите, в което припомниха за официално изпратените въпроси до държавното обвинение и заявиха, че "въпросите няма как да изчезнат нито с повтаряне на неверни твърдения, нито с акции, насочени срещу свидетелстващите във филма, нито с обяснението, че се задават от хора със скрити мотиви".

Част трета: Още един свидетел

Пред камера бившият депутат Димитър Ламбовски твърди, че по настояване на негов близък познат, през март се е срещнал с бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров в ресторант "Осемте джуджета" в София. Там е бил заплашен и принуден да подаде молба до Специализираната прокуратурата, с която да поиска да му върнат 550 хил. евро, които уж бил дал на отговорно пазене на човек, когото не познава. След като прокуратурата му връща парите срещу подпис, те отиват не при него, а при адвокат, свързан с Петьо Еврото.

На практика Ламбовски е бил използван като сламен човек, за да бъдат "откраднати" чрез прокуратурата пари, които са иззети при акция.

Парите са иззети от сейф на Явор Златанов - син на бизнесмена Илия Златанов, който беше основен герой в първите серии на разследването. Според твърденията на Златанов-баща, който от години е в тежък конфликт със сина си покрай семейния им бизнес, той се е запознал с Петьо Еврото, който му е обещал да му помогне в конфликта чрез прокуратурата, като в замяна ще трябва да му даде половината от иззетото - пари и злато на стойност 4 млн. лв. Илия Златанов, който на практика признава, че е дал подкуп, скоро разбира, че е измамен и ще трябва да се раздели с целия си бизнес и пари. От пролетта на тази година той се укрива в чужбина.

От Бай Миле до Петьо Еврото

"В началото на март, 9 март, доколкото си спомням, в офиса дойде един мой добър познат, който познавам още от времето на Младен Мутафчийски и ми каза, че Димитър Франтишек ме помоли да се срещна с един човек и че от него ще разбера за какво става въпрос", разказва Ламбовски. Той отива в ресторант "Осемте джуджета". Там го поема човек, който по спомените на Ламбовски се казва Божо и е бил охрана на господин Милчо Бонев- Бай Миле (убит през 2004 година.). Там е Петьо Петров - Еврото, когото Ламбовски твърди, че вижда за първи път. Според Ламбовски двамата сядат заедно на маса с трети човек, също едър, представил се за Иван. Ламбовски разказва, че на тази среща са му обяснили, че със случващото се са наясно и Димитър Франтишек и главният прокурор Иван Гешев.

"Беше ми казано, че тъй като аз имам легален бизнес и доходи, които са абсолютно законни, трябва да отида и да се подпиша, за да получа пари, които са веществено доказателство по едно наказателно дело", разказва Ламбовски. След това той получава заплаха, че "ако не се случи това, ще има последствия".

След тази среща Ламбовски се връща отново в "Осемте джуджета", където се среща с адвокат Цветелина Цветкова, която е член на управителния съвет на "План Б", сдружението, чийто председател е съпругата на Петьо Петров - Любена. Той подписва пълномощно.

Според документа Ламбовски е предал и предоставил на "отговорно пазене" 650 хиляди евро на Явор Златанов. Това всъщност е начинът да се докаже произход на намерените в сейфа средства.

Няколко дни след това Ламбовски получава обаждане да отиде в специализираната прокуратура, за да се подпише лично, че е получил парите. "Аз под никаква форма не съм взимал никакви пари. Пак казвам, хубавото е че се случва там и имаме преки доказателства от всички видеокамери и всичко друго, което е заснето".

"Смятаме, че от досега изнесеното в "Осемте джуджета" има основание за сериозно вътрешно разследване на самата специализирана прокуратура най-малкото за това как са се случили разпорежданията с веществени доказателства на много голяма стойност по това наказателно производство", казва юридическият консултант на филма адвокат Андрей Янкулов, който е и бивш прокурор и заместник-министър на правосъдието.

Фалшивата новини на прокуратурата

В предишния епизод на "Осемте джуджета" беше представена разказът на Илия Златанов за това как с фалшиви документи и съдействието на Петьо Петров прокуратурата му е върнала 35 килограма злато, иззети от сина му. Веднага след като в сградата на прокуратурата Златанов получава златото, по думите му то е натоварено в багажника на колата на съпругата на Петьо Петров - Любена. Схемата силно напомня на разказаната от Димитър Ламбовски.

След публикуването на видеото с разказа за златото прокуратурата проведе акция в дома на Златанов, при която при съмнителни обстоятелства бяха открити златни монети, чието количество представляваше много малка част от уж върнатото му. Въпреки това от прокуратурата разпространиха манипулативно прессъобщение, което внушаваше, че едва ли не в дома на Златанов е открито цялото злато.

Манипулацията беше засилена от Иван Гешев, които през профила си в туитър поиска извинение от АКФ и обвини институцията в лъжа.

От своя страна АКФ изпратиха десет въпроса до държавното обвинение, които обаче оставят да висят без отговор.

"Не отговаря на действителността, че е намерено натовареното в автомобила на Любена Петрова според разказа на Илия Златанов злато, което по документи е върнато на него от спецпрокуратурата в нарушение на закона, тъй като е било иззето от сина му Явор в хода на разследването. Според оповестеното от самата ПРБ са открити някакви златни монети, чието количество съответства на около 1% от визираните във филма, а и не става ясно дали се касае за същите монети. Намирането се е случило в рамките на процесуално-следствено действие, извършено при множество процесуални нарушения, които сме коментирали пространно. И много повече пъти да бъде повторено едно невярно твърдение, това няма да го направи вярно", написаха през седмицата от АКФ.

Обвинения вместо отговори

Няколко часа след излъчването на видеото с Димитър Ламбовски от прокуратурата изпратиха съобщение, че главният прокурор Иван Гешев се е срещнал с работещи в Специализираната прокуратура, за да им изкаже благодарност. До този момент нито един от замесените в "Осемте джуджета" прокурори не е коментирал твърденията на разследването и представените документи, повечето от които произхождащи от прокуратурата.

Последваха нови обвинения от страна на главния прокурор, който заяви, че "зад АКФ стоят определени хора, един от които е подсъдим, с личен интерес от дискредитиране на специализираната прокуратура; действията на прокуратурата по казуса са доказали, че АКФ лъже, но оттам вместо да се извинят, продължават с нови твърдения"

Според организацията поведението на прокуратурата по казуса "създава сериозни съмнения, че въобще съществува намерение да се проведе всестранна, обективна и пълна проверка на всички съмнителни факти около поведението на прокурорите от специализираната прокуратура и другите засегнати лица по казуса", като напомнят, че "освен думите на свидетелите във филма са показани множество документи, налични във връзка с това наказателно дело. Техният юридически прочит, сам по себе си, без никакви допълнителни обстоятелства, повдига много сериозни въпроси, които ние вече сме задали и на които очакваме институционален отговор."

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-@
    kratun.ko
    • - 4
    • + 7

    Тъй, ако съм сФанал правилно, едни престъпници решили да ограбят други престъпници. За тази цел се събралЕ с трети престъпници, които обаче прецакалЕ първите престъпници. Затова първите престъпници тръгналЕ да реват по медиите как са били прецакАни от третите престъпници. До тук нищо интересно, има го във всеки втори маерикански филм.
    Това, коетообае много ме вълнува е ЗАЩО третите престъпници са предполагаемите стожери на закона в България? Защо сред тях е и главният прокурор на България? Олицетворението на законноста, правото и морала?

    Нередност?
  • 2
    uri26589456 avatar :-?
    Alexander Alexandrov
    • + 4

    За жалост всички ще чакаме октомври г-жа Кьовеши от Румъния да ни обясни как става разделението на властите,ПОМНЕТЕ ми думата!

    Нередност?
  • 3
    eww53643788 avatar :-|
    Ивайло Атанасов
    • + 6

    До коментар [#1] от "kratun.ko":

    Моят прочит на ситуацията е друг.
    Семейни дрязги.
    Дали семейството са престъпници е трудно да се каже.
    Имали са бизнес.
    Когато започват дрязгите се допуска и грешката да се обърнат към ОПГ,защото са знаели как се решават съдебните дела тук. Не са имали обаче ясна представа с какви престъпници се свързват. Мислели са, че като си платят под масата нещата ще се уредят. Обаче подаваш пръст и не ти отхапват цялата ръка а направо те изяждат целия. Ако искаме да сме живи трябва престъпниците от данс, мвр, прокуратуратада са във затвора!

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 5
    • + 1

    До коментар [#3] от "Ивайло Атанасов":

    Да, мършата в системата трябва да се изрине.

    Ама за мен този случай целенасочено се експлоатира политически.

    Човек ще си помисли, че преди Гешев в Прокуратурата всичко е било тип-топ.

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 6

    Гешеф е за затвор! Това е!

    Нередност?
  • 7
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 6

    Колкото повече го мисля, толкова по-трудно ми става да приема цялата история. Та отишъл някакъв авер при бившия депутат и му рекъл: Абе, моля тисе, виж се там с едни хора! Те ще ти кажат какво искат. Депутатът се дигнАл и отишъл да се види с тея хора, дето не ги знае кви са и що искат. Ония му казале, глей, ся, тук са търкалят едни пари за прибиране, и ти щот имаш бизнес, може да ги оправдаеш..... И тоа ми ти депутат, ей тъй, от добро сърце, решил да помогне на теа хора, дето до вчера не ги знае кои са. Разбира се, без да се надява и той да прибере нещо от парите, дето се търкалят и чакат някой да ги прибере. Срещнал се с няк'ва адвокатка и чистосърдечно декларирал, че парите, дето не са негови, всъщност са негови. Ама накрая, ония хора, прибрали всичко в един багажник и на него не далЕ....

    Нередност?
  • 8
    Kapitalcho avatar :-|
    Kapitalcho
    • + 4

    До коментар [#7] от "kratun.ko":

    с такова тролене трудно ще размътиш и тук водата. Човекът ясно си казва, че се е почувствал заплашен и е ясно, че няма просто така да се вдигне и да отиде при положение, че познава системата. Това, че си депутат не значи, че не те е страх. Видимо е, че дори и в това видео, целият е стресиран,плувнал в пот и говори като на разпит в прокуратурата

    Нередност?
  • 9
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#8] от "Kapitalcho":

    Нещо повече - човекът е бивш депутат. С две думи - обикновен човек с малко повече връзки. Един действащ депутат би имал много по-малко причини да се страхува.

    Нередност?
  • 10
    agd59683897 avatar :-|
    Любомир Калинов

    Виктор Мосоцки е известен в Македония с множество измами. Опитва се да ограбва български граждани с лиценз от Македония.Запалил е поне 53 съвестни граждани на европейски съюз.

    Нередност?
Нов коментар