Ако изборите са сега, ни очаква шарен парламент

Коалиция между "Демократична България" и партията на Слави Трифонов е най-предпочитана за следващото управление

Ако парламентарните избори са сега, в Народното събрание ще влязат между шест и седем партии, според проучване на "Алфа рисърч"
Ако парламентарните избори са сега, в Народното събрание ще влязат между шест и седем партии, според проучване на "Алфа рисърч"
Ако парламентарните избори са сега, в Народното събрание ще влязат между шест и седем партии, според проучване на "Алфа рисърч"    ©  Юлия Лазарова
Ако парламентарните избори са сега, в Народното събрание ще влязат между шест и седем партии, според проучване на "Алфа рисърч"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Продължаващите вече 26 дни протести в столицата и други областни градове на страната промениха политическата картина и увеличиха чувствително подкрепата за извънпарламентарните формации, които стоят зад искането за оставка на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Това сочат данните от национално представително проучване на агенция "Алфа рисърч" за периода 23-30 юли, направено по поръчка на "Дневник".

Шест-седем партии в следващия парламент

Според тях, ако парламентарните избори са днес, ни очаква шарено Народно събрание, съставено от поне седем партии. Най-печеливши от политическата криза са новата формация на Слави Трифонов и съюзът "Демократична България". Макар да не участва пряко в протестите, партията на шоумена "Има такъв народ" събира одобрението на 18.8% от гласуващите, което я прави трета политическа сила след ГЕРБ, които имат 26.7% подкрепа, и БСП - с 19.2%.

Подкрепата за формацията на Трифонов идва най-вече от вота на младите като почти 35% от избирателите между 18 и 30 години заявяват, че биха гласували за партията му. Обединението "Демократична България", чийто съпредседател Христо Иванов беше инициатор на акцията пред летния сарай на Ахмед Доган на "Росенец" и активно участва в протестите, събира подкрепата на 12.3% от избирателите и е четвърта политическа сила.

Данните показват, че "Демократична България" си е възвърнала позициите на втора политическа сила в София след ГЕРБ, която беше загубила на местните избори от БСП. Според проучването на "Алфа рисърч", ако изборите са днес, в парламента ще влезе и гражданската прлатформа "Изправи се.БГ" на бившия омбудсман Мая Манолова с 5.9%.

Коалиционните партньори на ГЕРБ - "Обединените патриоти", губят чувствително подкрепа и вече се ползват с подкрепата на 4.1% от избирателите, което поставя присъствието им в следващото Народно събрание под въпрос. Ако това разположение на силите се запази до парламентарните избори, независимо дали те ще са предсрочни или редовни през март следващата година, ще означава, че ДПС може да загуби влиянието си, което има в този парламент и в управлението на страната. Движението не се очертава да бъде балансьор в следващото Народно събрание и не е изключено съставянето на следващия кабинет да не зависи от него. Според проучването ДПС остава пета политическа сила с 8.3% подкрепа. Освен това влизането на седем партии в следващото Народно събрание ще направи и по-трудно сформирането на ново правителство.

Каква управленска конфигурация след избрите

48.5% от запитаните смятат, че следващото управление ще бъде коалиционно. Като според 9.4% най-удачен вариант за сформиране на кабинет е между партията на Слави Трифонов и "Демократична България". 8.1% са на мнение, че следващото управление трябва да е съставено от ГЕРБ и "Демократична България", а 5.2% - че следващата управляваща коалиция трябва да е съставена от БСП и "Има такъв народ". Мнозинството от запитаните - 60.3% обаче отговарят, че не могат да преценят от кои политически сили трябва да е съставено следващото правителство.

Политологът Даниел Смилов коментира във фейсбук данните от проучването с извода, че "алтернатива не само че има, но и статуквото не може да бъде възпроизведено". Той посочва, че И ГЕРБ, и БСП губят гласове и относителна тежест и с отлагане на изборите ГЕРБ рискува да ерозира подкрепата си още повече със сегашната тактика да не отговаря на въпросите на протестиращите по същество.

" ГЕРБ (а и ДПС) няма да са в състояние да "наливат" много гласове на свои проксита ("патриотите", Марешки), защото всеки глас ще им е ценен. Още повече, ако медиите на ДПС продължат да лансират "патриоти". Т.е. за ГЕРБ и ДПС ще бъде трудно да разчитат просто на фрагментация на вота и на скрити техни лимонки. Може да се окаже, че само губят гласове без особена полза от за себе си от подобни операции.С две думи, политическата картина в страната е коренно променена", заключава политологът.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    clint_eastwood avatar :-P
    clint_eastwood
    • + 14

    Близо 50% са толкова тъпи, че даже не могат да решат за кого да гласуват.

    От останалите почти всичките гласуват за доказани идиоти и крадци.

    Славчо който не е никакъв освен поредния продажен и гаден селтак, идва на бял кон - логика нулева.

    А ДБ, които на практика предизвикаха този прелом и са единствените с някаква експертиза и почтеност - 12%...

    Ами не ни е виновен нито Боко, нито Доган, нито Пеевски за това, че сме народ от олигофрени. Дори и това, което имаме, не го заслужаваме.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    Душко Добродушков - синтезирания образ на харода накрая все се облизва за Тиква ...

    Нередност?
  • 3
    RalicaK avatar :-|
    Ралица Кирова
    • + 6

    Време е да променим България към добро

    Нередност?
  • 4
    demokoko18 avatar :-|
    demokoko18
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "clint_eastwood":

    Според мен сме народ от олигофрени по дизайн. Тоест системата работи по това да се запази и възпроизведе и прави всичко, което може за това.


    Че сме тъпи - тъпи сме, това което е важно е да разберем, че нашите политици ни правят все по-тъпи, защото там им е интереса... Та дано някак си, от проклетия, вземем да мислим малко повече :).

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 6

    Данни от социопроучване обикновено се анализират, а не се преразказват, защото диаграмите и сами говорят достатъчно, ама...

    А и съждението: "...извънпарламентарните формации, които стоят зад искането за оставка..." продължава с несръчния преразказ и напълно изкуствено пробва да партизира протестите. Цял месец протестиращите съвсем целеносочено не се идентифицират с никоя от политическите сили, които под една или друга форма през това време преповториха слоганите им. С никоя!

    На авторите на проучването (а и на авторката на текста) е убегнало много видимото, че сме свидетели на зараждането на нова обществена култура и нова двустепенна система на обществено съзряване: 1.протестите правят нужното, за да убедят гражданите, че промяната е належаща,и 2 чак след това политическите партии изваждат на сергията лъскавините на обещанията си. И повече или по-малко зрелият гражданин избира на коя да се довери.
    В този смисъл поръчаното социопроучване е по вече морално остарели и неадекватни критерии, защото още не сме стигнали до етапа на политическия битпазар. Пък и на неадекватни въпроси обикновено се получават неадекватни отговори. Както се убеждаваме.
    Един от явните дефекти на тоя подход е възвеличаването на партията на Сл.Трифонов, която в дует с Хр.Ивановата са обявени като най-предпочитаната (от 9,4%) светла алтернатива. И е много тревожно, че само 1,3% по-малко от анкетираните дават гласа си за коалиция на Герб с Дай, БГ! Че попарата на такава коалиция кусахме само преди 3 г с кабинета Борисов 3.0!! Лукарски, Кунева, Москов, Ненчев? Проблеми с паметта? Или с мисленето...
    За мен лично – чисто професионално - са изключително любопитни данните за психически увредените, които и след чекмеджетата, простата кърджалийска п...а, клисавия кризисен ПР от джипката и др. безумства, продължават да смятат Герб за първа политическа сила!

    26.7% дебили?! Удавящо множество....

    Нередност?
  • 7
    khmerrouge avatar :-|
    khmerrouge
    • - 1

    Не е ли възможно, мощна подкрепа за ДПС, Втори - ГЕРБ и някакви маргинали за цвят. Пеевски - премиер и всичко тръгва по мед и масло.

    Нередност?
  • 8
    kfw1453215681486199 avatar :-|
    Яши
    • + 1

    ДБ има тенденция нагоре, но и ГЕРБ ще се окопитят.
    За мен голямата новина обаче е сривът на БСП

    Нередност?
  • 9
    ___b avatar :-|
    ___b
    • + 2

    50% не са решили = 54.07% избирателна активност през 2017г.
    Някои неща не се променят.

    Нередност?
  • 10
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 3
    • + 2

    Двама (ГЕРБ, ДБ) се карат, третия (Слави, Радев) печели.

    Слави явно ще държи "златния пръст" в новото НС и от него ще зависи дали БСП или ГЕРБ ще управляват.

    Нередност?
Нов коментар