Партийна сбирка на ГЕРБ се превърна във фиаско след насилие срещу журналисти

Конференцията беше замислена като опит да се даде самочувствие на премиера, който обясни, че засега няма да подава оставка

Бойко Борисов пристига на партийната конференция, плътно заобиколен от охранители на НСО
Бойко Борисов пристига на партийната конференция, плътно заобиколен от охранители на НСО
Бойко Борисов пристига на партийната конференция, плътно заобиколен от охранители на НСО    ©  Цветелина Белутова
Бойко Борисов пристига на партийната конференция, плътно заобиколен от охранители на НСО    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В новата българска политическа история едва ли има друга конференция на законна партия, организирана по този начин - конспиративно и само за два дни. В сряда няколкостотин партийни активисти се събраха в софийския "Тех парк" в опит да покажат, че въпреки протестите и избухналото недоволство те имат сили да управляват и няма да напуснат властта. Адресатът на цялата режисура видимо беше премиерът, а целта - да бъде убеден да не подава оставка. В момента целият апарат на ГЕРБ - в централната и местната администрация, е категорично против оттеглянето от властта, защото след избори част от тях вероятно няма да са на същите позиции. Същото важи и за коалиционните партньори на Бойко Борисов - "Обединените патриоти". Вероятността те да са отново в следващото правителството е най-много неясна. Цялото събитие беше замислено като кулминация на всички усилия премиерът да бъде убеден да не подава оставка въпреки видимите политически ползи от това и въпреки че в момента недоволството е блокирало властта.

Това събитие обаче приключи със срамни сцени, в които симпатизанти на ГЕРБ нападнаха двама журналисти и това се превърна в основната новина от него. Нападната беше репортерката от "Свободна Европа" Полина Паунова. На няколко пъти мъже с маски и шапки издърпаха телефона на репортерката и го хвърлиха на земята. Тя беше блъскана и удряна пред безучастните погледи на симпатизанти на ГЕРБ. Човек, осъществяващ контрола над достъпа до мероприятието, нападна Полина Паунова с обидни думи. След събитието от ГЕРБ се разграничиха от нападателите, като ги определиха като "платени провокатори". От позицията на управляващата партия не стана ясно защо хората, нападнали Паунова, са били допуснати в зоната за симпатизанти на партията. От разпространените видеа се вижда, че един от тях има бадж на ГЕРБ.

По-късно през деня Асоциацията на Европейските журналисти в България разпространи отворено писмо, адресирано до Бойко Борисов, лидера на ЕНП Доналд Туск и главния прокурор Иван Гешев, с искане за незабавно разкриване на извършителите.

Иначе Бойко Борисов обяви, че обмисля всякакви варианти за изход от политическата криза, включително и да се оттегли от премиерския пост, а правителството да остане до края на мандата, но крайното решение ще вземе след разговор с коалиционните си партньори от "Обединени патриоти".

Варианти всякакви

Събитието се проведе в "София тех парк" в столицата и на него присъстваха около 4000 активисти на партията от цялата страна - министри, депутати, областни и общински координатори и членове на ГЕРБ. До последно то беше държано в тайна, като депутатите и активистите бяха уведомени за него в понеделник вечерта, а медиите получиха информацията за предстоящата среща в късния следобед във вторник. В съобщението нямаше дневен ред освен това, че Борисов ще говори пред партийните активисти на ГЕРБ. Часове преди началото на форума на ГЕРБ, който започна 12 ч., се разбра, че директорът на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова напуска поста си и ще се занимава с партията. Това създаде очакването, че в изказването си пред активистите Борисов ще обяви по-категорично как смята да излезе от политическата криза. Той обаче остави отворени всички опции, като даде да се разбере, че окончателното решение ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори. "Ще им предложа варианти, включително аз да си тръгна и правителството да продължи", каза Борисов. "Поел съм ангажимент към тях. Иначе още сега щях да кажа датата, на която подавам оставка", добави премиерът, като уточни, че "е готов да си тръгне по всяко време, защото го е правил и преди". "Заради мене по никакъв начин не искам да има напрежение. Аз не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по улиците; не съм Радев да се радвам, когато затварят кръстовище", каза Борисов.

Малко след него обаче вицепремиерът и лидер на една от партиите от управляващата коалиция ВМРО Красимир Каракачанов, който също се изказа пред актива на ГЕРБ, заяви, че "избори ще има тогава, когато е по конституция", което очевидно изключва на този етап подаването на оставка на цялото правителство.

Докато Борисов говореше, протестиращи викаха "Оставка", а активистите на ГЕРБ им отговаряха, като скандираха името на премиера.

Не ни е страх от служебен кабинет

Пред присъстващите Борисов увери, че не се страхува от служебен кабинет. Посочи обаче, че такъв кабинет не може да удължава извънредното положение заради коронавируса, не може да се вземат заеми, не може да се прави актуализация на бюджета или да се приеме новият бюджет за следващата година, както и да се промени Изборният кодекс.

Борисов отговори и на обвиненията на протестиращите, че управлява задкулисно с ДПС. "Ние с ДПС не сме правили коалиция, няма и да правим, както и с БСП", заяви Борисов и посочи, че партньорите на ГЕРБ са СДС и "Обединените патриоти".

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uri26589456 avatar :-|
    Alexander Alexandrov
    • - 1
    • + 10

    СТРАХ!!!!

    Нередност?
  • 2
    em_gibg avatar :-|
    Em
    • - 1

    ....

    Нередност?
  • 3
    tulup avatar :-|
    tulup
    • - 1
    • + 7

    "Ние с ДПС не сме правили коалиция, няма и да правим, както и с БСП.", заяви Борисов и посочи, че партньорите на ГЕРБ са СДС и "Обединените патриоти".

    Е тогава с кого ще управлявате след изборите, било то и редовни? Разбира се, той Борисов по три пъти на ден си сменя мнението и на никой не му прави впечатление, но все пак

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 12

    Ако някой чужденец, който никога не е чувал за България, Борисов, мутри и Герб поиска да узнае какво е всичко това, да си пусне официалното им видео зда "конгреса" и неофициалното на Генка Шекерова и всичко ще му стане ясно.

    От официалното се набиват в очи няколко неща:
    1. По мутренски набързо спретнато сборище на клановете, на което те трябва единствено да официализират подкрепата си за лежащия на смъртно (властово) ложе капо ди тути капи;
    2. По БКП тертип речта на "първия" бе прекъсвана от "бурни нестихващи ръкопляскания". Но за разлика от тогава вместо скандиранията "БКП, БЩП", на сборищито се викаше "Бойко! Бойко", което измества времево събитието около 30-те години на ХХ в в СССР или в днешно време, ама географски доста по на север - чак в Северна Корея;
    3. Всъщност тихият вопъл на довлечените клакьори беше "На кого ни оставяш, баце...", защото но много от тях е ясно, че падането на Борисов 3.0 е края на цялата им клиентелистка котерия и на мърлявите им бизнеси.

    От кадрите на Генка пък се виждаха много ясно някои упорито повтарящи се Герб-моменти:
    1. Ячките, с пределно нисък коефициент за интелигентност остригани момчета от футболните агитки, сега с лепенки Герб на раменете, които както и на панаирите в защита на Гешев нито знаеха къде отиват, нито какво се иска от тях, освен да се държат грубо и предизвикателно;
    2. Гебр рефрена за "платените провокатори". Много тъпи парчета! Та провокаторите са едни и същи на всичките им "събития" и правят едно и също!!

    Че Борисов, Борисовщината и Герб си отиват, го виждат и "делегатите" на днешното поклонение пред мумията на някогашния Вожд.
    Затова за мен най-същностното от конгреса бе вопъла" На кого ни оставяш, баце..."

    Нередност?
  • 5
    wlw1412404891378370 avatar :-|
    Slav Zahariev
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Перфектно казано!

    Нередност?
  • 7
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 4

    Баце дотътри в София 4000 човека, за да си начеше манията за величие да говори пред стадо. Изрод някакъв! Пък и това гербаджиите що за хора с достойнство са?

    Нередност?
  • 8
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 1
    • + 4

    Сборището си беше фиаско отвсякъде оке отпреди хвърлянето на телефона на П.Паунова. Сталиниада няква е да докараш хиляди, за да им разтягаш познатите локуми 28 мин. и после да им кажеш " бегайте да работите, това беше обедната почивка!" Това няма как да хрумне нито на Макрон, нито на Орбан дори!

    Баце закопава не само правителството, а партийцете.

    Нередност?
  • 9
    m_vladimirov avatar :-|
    Miroslav Vladimirov
    • + 1

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Хубаво човек да има собствен анализ на събитията, но два пъти по хубаво е ако застане с името си зад тях. Принцип!!!

    Нередност?
  • 10
    dr.web avatar :-|
    dr.web
    • - 1

    Фиаското си е фиаско, размилите на глас не са "най-силното оръжие на баце", още по-малко в политиката, която е бизмилостна в това отношение, но така е в живота, особено българския такъв, в така наречения от демократичните промени преходен период - винаги има време за временно връщане на лентата назад, оглеждане,и пак продължаване напред, щото друга алтернатива няма. Като споменах "временно връщане на лентата назад", да ви кажа и още нещо - през далечната 1997-1998 година, "синьото око" на CNN неистово търсеше някаква "сензация" из далечния и мистичен (според нейните разбирания за "мистичен", затова са и кавичките в оригинала) мистичен Балкански изток и го "намери" в далечната и все още примитивна за времето си държавица България. Две години по-късно беше създаден и нашия проект, за да бъдет следени по-изкъсо англосаксонските медийни връзки отвъд Голямата вода. Но те се оказаха безройни. И оплетени като "свински черва". Последното определние, за оплетените медийни връзки, незнам доколко е българско, но е безкрайно и болезнено вярно.

    Нередност?
Нов коментар