🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Борисов обмислял да си тръгне, но няма; Кабинетът разпредели стотици милиони

И още: Продажбите на дребно в еврозоната се възстановяват през юли; Бейрут бе обявен за бедствена зона след експлозията, която уби над 100 и рани над 4 хил.

   ©  Цветелина Белутова

Искам да подам оставка, ама нямам желание. Така прозвуча посланието на премиера Борисов към близо 4 хил. активисти на ГЕРБ от цялата страна, които днес се събраха в двора на "София тех парк". За събитието се разбра публично вчера и то бе обвито до голяма степен в мъгла. Веднага се появиха и спекулации, че след месец на протести Борисов най-после ще обяви оставка. Още повече че сутринта дойде новината за оттеглянето на медийния съветник на премиера и шеф правителствената пресслужба Севделина Арнаудова. Бе оповестено, че тя ще подготвя ГЕРБ за избори.

Новина обаче нямаше. Борисов заяви, че обмисля "всякакви варианти", вкл. да си тръгне, защото, "един ден повече не трябва да стоим в управление, ако хората не ни искат", но не можел да каже нищо, преди да разговаря с коалиционните партньори и да осигурят стабилността. В същото време описа какви апокалиптични неща ще се случат на държавата, ако правителството си тръгне. От думите му всъщност стана ясно, че предпочита по-скоро да се оттегли в отпуска, като кабинетът и парламентът продължат да работят, въпреки че "не ме е страх от служебно правителство".

Борисов не пропусна и да атакува президента, като опита да му прехвърли и отговорността за избора на главен прокурор, защото "не моят подпис стои под указа за Гешев, а на Радев". Дръпна и дежурната си реч, в която не пропусна да избори обичайните "успехи" на управлението му по конспекта - магистралите, метрото, "суперкомпютъра" и т.н., дори борбата с пандемията, въпреки че към момента страната ни е сред лидерите по ръст на заразата в Европа.

Събранието бе съпроводено и от недопустима агресия спрямо журналист. Момчета, част от които с баджове на ГЕРБ, обиждаха и блъскаха журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова, като на няколко пъти взимаха и захвърляха телефона, с който тя снимаше събитието. Преди това физически сблъсъци е имало и между млади мъже с маски и протестиращи срещу правителството, които опитаха да стигнат до събитието на ГЕРБ. По-късно в декларация партията се разграничи от нападателите, като ги нарече "платени провокатори", и се оправда, че охраната на сбирката е била осигурена от "София тех парк".

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Кабинетът продължава да изпразва бюджета със стотици милиони

Оставка от премиера и днес не дойде въпреки едномесечните протести, но за сметка на това кабинетът продължава с щедрите финансови подаръци въпреки непрекъснатите изявления на премиера, че идва тежка криза. На заседанието днес бяха осигурени над 60 млн. лв. за обявеното вече до 30% увеличение на заплатите в 28 държавни структури, въпреки че наредбата за това още не е влязла в сила.

Тази сума е само за 5 министерства, като най-много са парите за МВР - допълнителни 29 млн. лв. Отделно 22.4 млн. лв. са средствата за увеличение на заплатите в НАП и "Митниците", но те ще са за сметка на вътрешно преструктуриране на бюджета на Министерството на финансите. Средства са осигурени и за още 5 министерства, но не е посочен размерът им. В Министерството на правосъдието освен повишение на заплатите с 30% за надзирателите в затворите и служителите на дирекция "Охрана" е завишена четворно почасовата ставка за нощния труд - от 25 ст. на 1 лв.

На фона на критиките, че в отминалите месеци много малка част от предвидената помощ е стигнала до бизнеса, кабинетът се активизира и в тази посока. Днес бяха отпуснати пари на няколко ведомства, с които да се подпомогне бизнесът заради корона кризата. Така земеделското ведомство получи обещаните вчера 30.5 млн. лв. - за помощи на земеделци по схемата de minimis; 122 млн. лв. са за социалното ведомство - за личните асистенти, след като наскоро социалният министър Сачева се оплака, че парите свършват, защото Законът за личната помощ бил приет под натиска на протеста на майките и не са предвидени достатъчно средства в бюджета.

Министерство на икономиката получи още 7.5 млн. лв. за подпомагане на 56 дружества, изпълняващи инвестиционни проекти на обща стойност 727 млн. лв.

Около 9.6 млн. лв. пък са осигурени и за държавните и общински болници по линия на коронавируса.

Продажбите на дребно в еврозоната се възстановяват през юли

През юни продажбите на дребно в еврозоната са продължили да се възстановяват след понесения удар по-рано през годината заради блокирането на икономиките заради коронавируса. Те са нараснали с 5.7% спрямо май, но ръстът е малко под очакванията на анализаторите 5.9%. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в Германия и Франция нараства през юли, макар и с по-малко от предвижданията. Това са сигнали, че европейската икономика се възстановява от кризата в резултат на пандемията.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Ливанската столица Бейрут беше обявена за зона на бедствие след мощната експлозия във вторник вечерта, която уби поне 100 души, рани близо 4 хиляди и предизвика разруха в радиус от няколко километра. Властите очакват броят на жертвите да расте. Все още няма официална версия за причината, знае се, че са се взривили складове, в които се е съхранявал почти 3 тона конфискуван преди 6 години амониев нитрат, който се използва за производство на експлозиви и торове в земеделието. Шокът е огромен в страната, която през последните 8 години беше залята от бежанци от Сирия, затънала е в тежка финансова криза и опитва да се бори с пандемията от коронавируса.

Фотогалерия: Разрушенията след взрива в Бейрут

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Цялата галерия

КОРОНА НОВИНИ

Общо 255 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие при 5325 направени PCR тестове. Процентът на положителните случаи спрямо тестовете остава приблизително на същите нива като предходните дни - около 4.8%. Отново е висок броят на починалите - 11 души, след като вчера бе отчетен черен рекорд от 16 починали. Смъртните случаи от COVID-19 стават 415 от началото до сега. Броят на настанените в болници се увеличава с 24 и достига 847 пациенти, 41 от тях - в интензивни отделения. Ръстът е въпреки поредния висок брой на излекуваните за денонощието - 280 души.

От новите случаи на коронавирус най-много са в област Благоевград - 43-ма души, а Варна и Пловдив изравняват традиционния "лидер" в това отношение София-град с по над 30 заразени. Справка на здравното министерство показва още, че след София (с 221) най-много хоспитализирани пациенти с COVID-19 в момента има в Благоевград - 118, а областта е втора след София (с 15) и по брой пациенти в интензивни отделения - 7.

Спрени са настаняваниятаи свижданията в домовете за възрастни хора, а близките им могат да получават информация от институциите, както и от общините, които са доставчици на услугите, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика, съобщи БНР. Причината е заразата с коронавирус в домовете във Варна и Русе. Днес стана ясно, че във втория засегнат дом във Варна - "Гергана", с положителни проби са 22 души от обитателите и трима от персонала.

От днес е позволена публика на стадионите и на други спортни прояви. Условието е да се допускат хора на до 50% от местата на спортното съоръжение, а на стадионите - до 1000 души на сектор - през седалка и с физическа дистанция. Решението бе взето само 4 дни след като здравният министър нареди спортните мероприятия да са без публика до края на август. До промяната се стигна след искания на фенклубовете на "Левски" и ЦСКА и намеса на премиера. Това е трети опит да се пусне публика на стадионите при определени условия и с контрол. Предишните два бяха силно неуспешни, като феновете просто не спазваха мерките. Новото първенство започва в петък.

Младите хора, които пълнят нощните клубове и плажовете, са причина за увеличаване на новите случаи на коронавирус в световен мащаб, като делът на заразените на възраст от 15 до 24 г. за пет месеца се е утроил - от 4.5 на 15%, съобщи СЗО. Подобни са тенденциите и в България, като делът на заразените до 29 г. е нараснал от 13% през април до близо 25% сега.

БВП на Швеция по предварителни данни се е свил с рекордните 8.6% през второто тримесечие спрямо първото, като това е най-големият спад, откакто през 1980 г. започва да се води пряко съпоставима статистика. На годишна база намалението е 8.2%. Резултатът се дължи на спадналия износ и намалелите потребителски разходи, въпреки че Швеция бе една от много малкото страни в света, които не наложиха почти никакви ограничения за епидемията, а повечето мерки имаха препоръчителен характер. Все пак резултатът е по-добър от този на еврозоната, който отчете минус от почти 12%.

Над 5700 случая отчита в последното денонощие Испания според данните на Worldometers, като значителна част от тях са в Каталуния. Това е удвояване спрямо предходните дни, когато бяха отчитани между 2700 и 3000 случая на ден. Инфекциите в Испания пак растат интензивно от края на юли насам. Над 500 са действащи огнища в цялата страна.

В Норвегия над 120 пътници и основната част от екипажа на круизния кораб Sea Dream 1 са под карантина в каютите си след откриването на коронавируса у датски турист, който е пътувал с плавателния съд. Според компанията оператор туристът не е проявил симптоми, докато е бил на борда, а на 2 август се е върнал в Дания, където е дал положителен тест.

Амстердам и Ротердам са първите градове в Нидерландия, в които маските ще станат задължителни от утре. Всички над 13 г. трябва да ги носят на площадите, пазарите и оживените улици, както и в магазини и търговски центрове на закрито.

Най-голямата хотелиерска група в Европа - френската Accor, планира да освободи 1000 души персонал заради огромен спад на бизнеса покрай пандемията. Веригата, която притежава марки като Ibis и Movenpick, вкл. столичния хотел Ibis, отчете снощи срив от 154% на годишна основа на печалбата преди лихви, обезценка и амортизация. Показателят е потънал до минус 227 милиона евро.

Американските компании са намалили рязко наемането на служители през юли, което е знак, че икономическото възстановяване от корона кризата се забавя. Разкритите работни места са само 167 хил. при очаквания за 1.5 млн. Това е доста под добавените 4.3 млн. през юни и 3.3 млн. през май. Така в икономиката все още има 13 млн. работни места по-малко спрямо февруари, когато не беше избухнала епидемията.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

И Надал се отказа от US Open, Григор Димитров още се колебае

Носителят на 19 титли от Големия шлем в тениса Рафаел Надал няма да играе на US Open заради пандемията, обяви испанецът. САЩ е на първо място в света с над 4.7 млн. души, заразени с вируса, а починалите са над 150 хиляди. В US Open вече обявиха, че няма да играят водачката в ранглистата при жените Ашли Барти, Ник Кириос и рекордьорът в Големия шлем Роджър Федерер, който беше опериран. US Open ще започне на 31 август, като все още част от участниците се колебаят. В тази група е и Григор Димитров, който се възстанови от вируса, но заяви, че е изкарал болестта доста тежко и не е сигурен за турнира.

КАКВО СЛЕДИМ

Централната банка на Великобритания се очаква да запази лихвите без промяна

Bank of England се очаква да запази лихвата на ниво 0.1% на заседанието си в четвъртък. Предвижданията на анализаторите са обаче, че в края на годината ще се наложи централните банкери да я намалят и да увеличат програмата за изкупуване на активи, защото икономиката на страната пострада тежко от коронавируса и има опасност да напусне ЕС без подписано търговско споразумение.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 1

    ШЕНГЕН. Запомнете тази дума. Още преди да са изсъхнали подписите под Шенген, Борисов ще си тръгне; не преди това. А аз ще ви се хиля в лицата, драги ми россйски агенти хр.Ивановци, радевици, б.Цековци, п.Узуновци и на вас, драги ми полезни идиоти свободни медийни кръгове с палатки. Истинска съдебна система, тя ще изчисти всичко останало, и Шенген. :) е, ще имате и оставка.. веднага след това. На момента след това. Няма проблеми :D

    Нередност?
Нов коментар