От всички варианти управляващите избраха най-малко обсъждания: Борисов и кабинетът остават

Управляващите планират да актуализират управленската си програма в началото на септември

Въпреки протестите, управляващите се надяват да изкарат пълния си мандат
Въпреки протестите, управляващите се надяват да изкарат пълния си мандат
Въпреки протестите, управляващите се надяват да изкарат пълния си мандат    ©  Капитал
Въпреки протестите, управляващите се надяват да изкарат пълния си мандат    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всички обявени през последния месец в публичното пространство възможни сценарии за изход от политическата криза от различни фигури на управляващото мнозинство се оказаха блъф. Коалиционният съвет на двете формации ГЕРБ -"Обединени патриоти" е решил Борисов да не напуска премиерския пост и кабинетът да остане в същия формат. За решението пред "Капитал" съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и присъствали на срещата. Официално "новината" беше съобщена от лидера на НФСБ Валери Симеонов в "Нова телевизия". Той обяви, че Бойко Борисов остава министър-председател и че правителството ще се държи до края на мандата.

Управляващите имали работа да вършат

"Няма други варианти пред нас. Имаме работа да вършим и в парламента, и в изпълнителната власт", заяви Симеонов. "Обсъдихме различни варианти, включително и оттеглянето на Борисов от премиерския пост, но преценихме, че всички те означават да вегетираме", каза за "Капитал" Каракачанов. Той уточни, че на този етап това е окончателното решение и друг коалиционен съвет по темата не се предвижда. "Разбрахме се в началото на септември да обсъдим актуализацията на управленската програма", добави лидерът на ВМРО.

Присъствали на съвета споделиха, че за оставането на Борисов на премиерския пост надделял аргументът, че ако той напусне, това няма да успокои протестиращите и те ще продължат да искат и оставката на правителството. Другият вариант с излъчването на ново правителство с мандата на ГЕРБ от този парламент пък щял да вкара мнозинството в спиралата на процедурата по подаване на оставка, след това връчване на нов мандат на първата политическа сила в парламента, което щяло да отнеме време. От ГЕРБ засега не са коментирали официално решението на коалиционния съвет.

Нямаме правилен ход

То идва на фона на продължаващите вече близо месец протести с искане за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев и само ден след националната конференция на ГЕРБ, която беше съпътствана от скандал, след като яки момчета нападнаха и отнеха телефона на журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова, както и побои над протестиращи в "София тех парк", където се провеждаше партийният форум. Именно на това събиране Борисов намекна в изказването си, че обмисля варианта да се оттегли от премиерския пост и да се концентрира върху работа в партията. Преди коалиционния съвет на управляващите в четвъртък пък вицепремиерът Томислав Дончев, който се сочеше като вероятен наследник на Борисов на поста заяви пред "Нова телевизия", че няма да приеме да замести Борисов, ако той се оттегли. Определи като "несериозен" и другия вариант, за който имаше твърдения, че се обсъжда в средите на управляващите - Борисов да излезе в отпуск и някой да го замества до края на мандата, който приключва в края на март следващата година. Дончев обаче посочи друг, по думите му междинен вариант, според който правителството подава оставка в края на септември. "За да може Народното събрание да приеме законите, свързани със социалните плащания и вдигането на заплатите", каза вицепремиерът. Дончев добави и че за управляващите няма лесен вариант в тази ситуация. "Ако подадем оставка, ще разочароваме хората, които са гласували за нас. От друга страна, имаме разделение", каза той.

Решението да не се подава оставка сега означава, че политическото, а вероятно и уличното напрежение в следващите седмици и месеци само ще се увеличава. Това създава и рискове от по-трудна реакция при евентуални кризи и популистко раздаване на пари от бюджета и еврофондовете.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 9

    Борисов е психологически феномен, който ако не си обясним и осмислим, рискуваме да продължаваме да настъпваме като мотика.

    В модела, добил популярност като „модел Борисов“, всъщност няма нищо Борисово! Той е копи-пейстнал и дал нов живот на еманацията на мръсната политическа мемори пяна, в която са оставили отпечатък:
    1. БКП с партията-държава;
    2. Тодор Живков с народняшкото поведение и селския тарикатлък;
    3. Царят с едноличната власт и авторитарната партия;
    4. Ахмед Доган с тайната власт.

    И цялата тая миксирана отврат работеше, докато не премина границата на търпимост. Тогава се видя, че човекът, изепигонствал чуждото ноухау и създал от него чудовищен политически Франкенщайн, е ужасяващо неспособен да управлява чудовището си. С един „Винету“ в библиотеката нищо не става...
    Борисов далеч няма интелектуалния потенциал на Ахмед Доган да командва от сенките. Управлението му е по сикаджийски сетивно: на място и с бухалката.

    Другото, което стана много видимо в последно време е, че Борисовият Франкенщайн живее само във властта. Затова разделянето с властта е толкова мъчително и е равнозначно на политическа смърт.
    Всъщност Борисов и властта му от месец е десакрализиран и е политически труп и това, че продължава да се появява насам-натам не го го връща в живата политика.

    С тупане на топката – ще подавам, няма да подавам - той се опитва да печели време. И за какво ли му е, след като единственото, което искат хората като начало е оставка на това правителство (и на каскета) и предсрочни избори! Нито отпуска, нито есемес марионетно правителство. Просто оставка и избори. Е, и съд ...

    Държава със зомби премиер не я чака нищо добро.

    Нередност?
  • 2
    llt1596737429680379 avatar :-|
    4 минути от Пловдив
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Дали наистина е мината границата на търпимост? Ако няма 100 000 на жълтия паваж, нима това може да се каже като реален факт, а не една малцинствена и от части не живееща у нас група, дошла си по принудата на ковид? Борисов си отива, но процентите за Трифонов говорят за мутренски феникс.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#2] от "4 минути от Пловдив":

    Класическите революции се правеха от гладните с малко идеологическо посочване на виновника. Вече не масовостта (количеството), а качеството правят промяната. Вчера на Герб сборището мутри били астрофизик. Те не са и чували "тва пъ кво е".
    И аз не заемам вечер своя 1/2 кв.м. на площада, но не преставам да убеждавам, че глиганът е смъртно ранен и кръвта му изтича.
    Слави? За мен е римейк на Лудото Яне, Дудука и аптекаря. Но за тях гласувяха достатъчно прости БГ граждани, за да легитимерат. Не мислиха, когато гласуваха, не мислиха и после.
    Ако питате, аз знам за кого ще гласувам.

    Нередност?
  • 5
    silverman avatar :-|
    silverman
    • - 2
    • + 4

    Коалицията избра най-логичния вариант, защото:
    1. Редовните избори са лед няколко месеца
    2. Не може да се кажа, че няколко кресливи, разнородни, маргинални групички са представители на цялото общество. (Който иска нека да сравни протестите сега с тези 2013 г. като масовост).
    Не може да се каже, че Мая Манолова, ген. Атанасов и компания са символ на нещо ново и промяна.
    Ако промяната е да сменим Борисов със Слави Трифонов -ОМГ, ВТФ, ........

    Нередност?
  • 6
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 4
    • + 2

    Изкушавам се да не ви казвам това.
    Изненадващо за всички, темата (и тезата) ще е БСП. Да, те умряха. но.. има и още нещо. А то е, че умряха, изоставени от Москва. Руските служби вече не ги ползват, в БСП няма никой, който е в състояние да обхване плановете им и да ги осъществи. Вече нямат фигури, издигнати в съответствие с Големите споразумения, сключени за десетилетия напред.
    Е, руския щаб също има вина, двамата наследници на Решетников очевидно не са на неговото ниво. Неспособни да използват повече БСП, те активираха последните си резерви - организацията на БСП, известна под името ДБ/ДСБ, заедно с гнездото в президентството. Като хлебарки са там - няма никой - нито един! - който да е... българин. А... прави ли ви впечатление как ДБ/ДСБ всъщност не е партия? През годините няма никакви структури, никакви новини, никакъв партиен живот, изявления, конференции и т.н. Само шефовете й говорят, плуват, снимат. Типична организация на ГРУ.
    А сега се върнете на първото изречение. Ще говоря грубо и съвсем директно, за да разберете бавно:
    Без инструкции, руски долари и субсидия БСП изпаднаха във вцепенение от кризата та досега, и умряха. Ок, ще кажете и сте прави - аз съм щастлив. Аз, народът. Но... те не умряха от това. Собствените им създания ги убиха - р.Радев и хр.Иванов :))) Задействането на подобни протести, както и в миналото, се очаква да свали властта или да намали рязко процентите на ГЕРБ; но резултатът беше неочакван. Яростно искане за справедливост, и всички следващи управляващи ще трябва да работят истински, и да поддържат средата чиста. А както знаем, средата на корупция, нагласени поръчки, тайни сделки, изобщо лека, тежка и висша престъпност - това е, в което БСП може да живее. При истинска съдебна система не може. Затова и без никаква логика най-яростния протест е срещу Гешев :) Той е основната цел, не Борисов. Е, ние ще направим точно това. Ще доизградим правораздаването, ще работят честно, ще бъдат справедливи, и всички - всички! - руски щабове и българските им национални служители ще трябва да се борят на 2 фронта - ГЕРБ+Патриоти и Съдебна власт.
    Потреса в БСП след активирането на радев и иванов през главите на самата БСП е неописуем. Възможно е някой да се е поразсърдил на Москва, но не вярвам - Синдрома на жертвата е ужасно силен сред червените. Изход от всичко това има, но ще трябва да се върнете на първото изречение. И елате пак тук.
    Ще ви предложа 2 (два) изхода, един от тях е фалшив.Това е първият, единствен и последен път, в който ще предложа помощ, и то на 50%, което е ужасно много.
    истинският изход за БСП: совалки до Москва, коалиция с ДБ/ДСБ и Слави Трифонов, силна опозиция в парламента, разпадане на коалицията и партиите една след друга, никаква свършена работа, вяли митинги и конференции, и фалшиви новини, и всичко, което вече сте правили. тоест, БСП може да не прави нищо, а и това се очаква от вас. Ще свалите електорат до 14.0%.
    фалшив изход: след анализ, обсъждане на пленум и национален съвет, БСП излиза с позиция срещу р.Радев, който не се оказа на висотата на очакванията на БСП и всички прогресивни сили, разединява наистина нацията (а ние, БСП, никога не сме искали това! - и сме потресени!) дори сам възбуди и призова хората към насилие, метеж, грозни сцени и ако не ви мързи, пишете, че починалите около 200 човека (оттогава) от КОВИД19 са на негова сметка (което е истина). така, че ние, БСП, сваляме доверието си от р.Радев и на 01.10.2020 г. внасяме подписка за импийчмънт в Народното Събрание и ще работим с всички там, за да я осъществим. Ще се върнете веднага на около 22%.
    Трети изход нямате, един от двата е фалшив, другия истински.

    А ние ще влезем в Шенген, и заради вас, децата ви, но основно заради нашите деца.
    Върнете се пак на първото изречение.

    Нередност?
  • 7
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 1

    Извинявам се :( ГЕРБ+Патриоти+СДС+БЗНС. Чест и почитания.

    Нередност?
  • 8
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf

    До коментар [#3] от "D-r D":

    За БСП, разбира се.

    Нередност?
  • 9
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    До коментар [#6] от "Vladimir Lyubenov":

    Браво, Гербер! Добре се направи на пророк, чист Нострадамус! Събуди се и разказа какво си сънувал.

    Иначе няма как да се опише липсата на логическа и смислова връзка между изказаните твърдения и реалността. По какъв точно начин БСП са създали Хр. Иванов? По-абсурдна глупост от това не съм чувал.

    Очевидно си силно заинтересован октопода на ДПС да продължава да изпива каквото е останало от жизнеността на България и нейната държавност. Оригинален родоотстъпник.

    Нередност?
  • 10
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov

    До коментар [#9] от "sfasaf":

    Реалността отговаря напълно на изказаните твърдения, а изказаните твърдения определят реалността. :)

    Нередност?
Нов коментар