Вечерни новини: Управляващите искат да останат до пролетта, държавата абдикира от тол системата срещу нови 140 млн. лв.

И още: Броят заразени с Covid-19 в България отново расте, ръстове отчита и Западна Европа

   ©  Цветелина Белутова

Четвъртък продължи със заявката от сряда, че управляващите не искат да напускат властта. Разликата е само в посланията на "Патриотите", които изглеждат твърдо решени да не се отказват от мандата си.

БСП реагира опозиционно и смята да развали летния комфорт на депутатите и премиера, като ги повика на изслушване в парламента. Поводът - вчерашната агресия срещу журналист на събитието на ГЕРБ. И още - актуализация на бюджета с COVID-мерките, което ще изисква още събирания през август.

Светът също не произвежда много новини. Освен последиците и причините за взрива в Ливан информациите са основно покрай икономическите последствия от пандемията - от обезценката на турската лира до спада в новите безработни в САЩ през последната седмица.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Тол системата ще е монопол на Kapsch, която ще получи още 140 млн. лв.

Държавата направи пореден мегаподарък на австрийската Kapsch. След като й намали задачата по изграждане на тол системата, но не и плащането от 180 млн. лв., неочаквано Агенция "Пътна инфраструктура" й дава да я оперира. Без състезание и обяснения и срещу заплащане на още 141 млн. лв. Частната австрийска компания ще има и почти монопол в услугите, свързани с тола и винетките, става ясно от условията на обществената поръчка, която е с посочен победител. Тол системата уж беше готова през март и държавата със специално назначени 900 служители пое оперирането й, а сега през август се самоотказва.

Управляващите искат да останат до края на мандата си

Коалицията между ГЕРБ и "Обединени патриоти" планира да не се отказва от властта и да остане до края на мандата си, т.е. до следващата пролет. След заседание на коалиционния съвет от патриотичните формации обявиха, че е отхвърлен вариантът за оттегляне на Бойко Борисов като премиер. Лидерът на НФСБ е заявил пред "Нова тв", че приоритети дотогава ще са борбата с битовата престъпност, повишаването на пенсиите и подобряване на социалните услуги и стандарта на живот. Все области, които са далеч от причините за протестите, като например качествени институции, върховенство на закона и премахване на корупцията.

Bank of England предупреди, че икономиката няма да се възстанови до края на 2021 г.

Bank of England обяви, че предвижда икономиката на Великобритания да се възстанови с по-бавни темпове от коронакризата от първоначалните очаквания. Управителният съвет предупреди за възможни рискове за понижение на основната лихва под нулата, като днес запази нивото й на 0.1%. Централните банкери прогнозират, че британската икономика няма да се възстанови до нивото си от края на 2019 г. до края на 2021 г. През май очакванията бяха това да стане през втората половина на следващата година.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Камбани отбелязаха в Хирошима, Япония, 75-годишнината от пускането на първата в света атомна бомба. Тази година обаче паметните събития бяха силно редуцирани заради пандемията. На 6 август 1945 г. американски бомбардировач хвърля атомната бомба над града, убивайки директно около 140 000 души. Три дни по-късно втора бомба пада върху Нагасаки. Две седмици по-късно Япония се предава, с което слага край на Втората световна война.

КОРОНАНОВИНИ

303 са новоустановените случаи на заразени с коронавирус за последното денонощие, показват данните от Националната информационна система. Резултатите са на база 5701 направени PCR теста. Общият брой потвърдени случаи достига 12 717, от които активни са 5139. В болница са 872 пациенти, от които 44 в интензивни отделения. За последното денонощие има девет смъртни случая, а починалите стават общо 424. За същия период са отчетени 190 новоизлекувани до общо 7154.

Близо една трета от новите случаи на COVID-19 в страната за последните 24 часа са в област Благоевград - 97. По данни от местната РЗИ от тях в града са 22 случая. В шивашки цех в Разлог е открито ново огнище - там положителни проби са дали 60 работници, които са от общините Разлог и Белица, съобщава БТА.

Най-вероятният сценарий за броя на заразените е за най-малко 16 хил. случая в края на август и най-малко 25 хил. в края на септември, коментира пред БНР проф. Николай Витанов, който е част от екипа, изготвящ математическите модели за развитието на епидемията в България. Този сценарий според теорията на игрите се базира на предположението, че спазващите мерките ще продължат да ги спазват и обратното - онези, които не ги спазват, ще продължат да го правят.

Епидемията започва да се завръща във все повече държави и в Западна Европа, след като Балканите бяха първият регион на континента, който отчете солиден ръст на случаите след преотварянето на икономиките. Напоследък инфекциите растат и в Люксембург, Белгия, Чехия, а в последните дни и в Германия, Франция, Испания и др. Германия отчете над 1000 новозаразени за денонощие за пръв път от три месеца насам, а Франция достигна най-големия брой заразени за 24 часа от два месеца насам - 1695 души. Страната въвежда задължително носене на маски първо в Тулуза, очаква се да последват Париж и други. Задължителни маски въведоха и някои градове в Белгия и Холандия - дори на открито. Испания отчете най-висок брой случаи от средата на май насам. Полша отчете рекорд в последното денонощие със 726 - връх от началото на епидемията. Случаите бавно нарастват и в Гърция, която досега се справяше много успешно, и достигат 120 за денонощието.

Град Ню Йорк създава контролни пунктове на ключови входни точки, за да се гарантира, че пътуващите от щати с голям брой заразени ще се съобразяват с неговите карантинни мерки, съобщи кметът Бил де Блазио. От пътуващите от 35 щата се изисква да се поставят в изолация за 14 дни при пристигането с в Ню Йорк, който преди беше епицентър на пандемията, но овладя скоростта на разпространение на заразата.

Lufthansa отчете нетна загуба от 1.5 млрд. евро през второто тримесечие заради коронакризата. Благодарение на подразделението за товарни превози резултатите не са по-лоши. Групата планира да свие разходите с 15% до 2023 г., да намали флотилията си с най-малко 100 самолета и да съкрати 22 хил. служители на пълно работно време. Към края на юни превозвачът вече е намалил броя на служителите си с близо 8300 спрямо предходната година. За първото тримесечие авиокомпанията отчете загуба от 2 млрд. евро.

КАКВО СЛЕДИМ

Беларус избира президент

На 9 август в Беларус ще се проведат избори за президент. Сегашният държавен глава и кандидат - Александър Лукашенко, определян като "последния диктатор в Европа", управлява от 1994 г. Единственият одобрен кандидат на опозицията за участие в изборите на 9 август е Светлана Тихановска, която продължи предизборната кампания на мъжа си, блогъра Сергей Тихановски, след като беше пратен в затвора в навечерието на вота.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар