Румен Овчаров: България е държавата на осемте джуджета

Според бившия депутат и министър от БСП промяната в България може да дойде само с консолидация на почтените хора

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Румен Овчаров е министър на икономиката в правителството на Сергей Станишев, но след две години на поста подава оставка. Преди това в периода 1996 - 1997 г. е министър на енергетиката и енергийните ресурси в кабинета на Жан Виденов. Депутат е от БСП в четири парламента. Бил е зам.-председател на БСП и дългогодишен председател на софийската организация на социалистическата партия.

Миналата събота прокуратурата съобщи, че специализираният наказателен съд е осъдил бившия министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев - Румен Овчаров, за безстопанственост. И нищо чудно в следващия си отчет да отбележи това като "огромен успех" - двегодишна условна присъда за бивш министър и възстановяване на внушителната сума от 16 млн. лв, въпреки че до окончателната присъда има още две инстанции. Овчаров от своя страна нарича присъдата "абсурдна" и "поръчкова".

Сигнал за прикритие

"Да припомня как започна това дело: с внасянето на сигнал от представители на парламентарната група на ГЕРБ до главния прокурор през 2016 г. Тогава Христо Ковачки започна последователно да затваря мините и да принуждава миньорите да напускат. Те започнаха протест, като слязоха под земята, депутати от БСП отидоха при тях и за да се спасят в имиджов план, управляващите започнаха да вадят стари документи как, видите ли, аз съм дал мината под наем и дори, че съм я подарил. Това наложи да обясня в една телевизия, че едно държавно дружество в несъстоятелност, което губи по 19 лв. на тон произведени въглища, започва да получава пари от наемателя, а миньорите - заплатите и да им се изплащат осигуровките. Т.е. ние спасявахме миньорите и поминъка на общината, докато ГЕРБ спасява Ковачки, чиито дружества към оня период дължаха на държавата над 400 млн. лв. Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов "случайно" получи в пощенската си кутия в парламента договора, с който Ковачки купи мината за 35 млн. евро и веднага внесе сигнал в прокуратурата. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров мълниеносно се сезира. Толкова бързаха, че бяха написали, че не са плащани концесионни такси, а двата участъка в мини "Бобов дол" са освободени от такива за 2 и 5 години съответно", разказва днес Овчаров.

Става въпрос за периода 2006 - 2007 г., когато като принципал на държавното дружество "Мини Бобов дол" Овчаров според прокуратурата е облагодетелствал частното дружество "Ораново" като му е отдал мината под наем. Преди това правителството на Станишев прави опит за приватизация на ТЕЦ "Бобов дол" заедно с мините, но той беше неуспешен. Гръцка фирма искаше да купи централата, но не и мините, които и към онзи момент работеха на загуба. Вместо да бъдат затворени, което обаче щеше да доведе до протести на миньори, тогавашният кабинет предпочете да ги отдаде под наем, с което удължи агонията. Имаше и подозрения, че това е схема, свързана с Христо Ковачки, който купи ТЕЦ "Бобов дол", но не пое задълженията на мините. По това време той се сочеше за близък до тогавашния президент Георги Първанов, както и Красимир Михайлов, собственикът на фирмата, която държеше рудник "Ораново" под наем. През 2013 г. при инцидент там загинаха четирима души. Накратко - държавната мина е губеща, но никой не поема отговорност да я закрие, а при неясно състезание активът потегля към наемател, а после и към Ковачки.

Обвиненията на прокуратурата срещу Овчаров обаче не са свързани с тези съмнения, а са за това, че "не е упражнил контрол върху дружеството, в резултат на което са настъпили значителни щети за мините". "В Търговския закон правата на общото акционерно събрание в едно търговско дружество са точно формулирани и засягат приемането на годишните му отчети и промяната в ръководството. Законът не дава права на общото събрание да управлява и контролира каквото и да било. Държавата упражнява правата си в дружествата с държавна собственост по специален правилник, който също не предвижда никакви управленски и контролни функции. "Още по-абсурдно е, че на мен ми се приписва несъбиране на наеми, а те са събрани. Когато аз станах министър, дружеството имаше несъбрани над 3.4 млн. лв. вземания от наеми и над 40 млн. лв. задължения. Щетата е формулирана на базата на неплатени осигуровки отново преди мен. Новият наемател започна да изплаща редовно заплатите и плати старите неплатени осигуровки и задължения към работниците, които възлизаха на почти 2 млн. лв.", казва Овчаров. И добавя: "Прокуратурата не се интересува от министрите преди мен, които трупаха задължения, нито от тези след мен, когато стари задължения не са плащани и наеми не са събирани. Не се интересува и от времената, когато Бойко Борисов като кмет и принципал на Софийска топлофикация имаше над 50 млн. лв. несъбрани вземания. Не се интересува и от несъбраните вземания на Комисията по хазарта, която е на директно подчинение на министъра на финансите. Не се интересува и от редица огромни, за милиарди вземания и задължения в енергетиката, транспорта и др." Към аргументите си Овчаров прибавя и факта, че съдията по делото Пламен Евгениев е кандидат за шеф на специализираната апелативна прокуратура. "Знаете от кого зависят назначенията в тази прокуратура - от прокурорската квота във ВСС и от главния прокурор Иван Гешев". А начинът, по който е протекло делото - само за две заседания за три дни и произнесена присъда само час след заключителните пледоарии, му дава основание да подозира, че осъждането му е и поръчково.

Всеки министър - под контрола на Гешев

"Тъжното е, че това означава, че всеки в България може да бъде осъден за всичко. Тя затова и присъдата е такава - уж условно, но всъщност по този начин се признава гражданският иск, който е за над 16 млн. лв. Т.е. на теб ти се отнема всичко. Нали е ясно, че няма откъде да извадя 16 млн. лв. "Осемте джуджета" не е име само на ресторант. Това е държавата на "Осемте джуджета". Винаги има държавни дружества, които са на загуба. И всеки министър от тук нататък е под контрола не само на министър-председателя, а и на този, който контролира съдебната система, т.е. на главния прокурор", казва Овчаров.

За него "осемте джуджета" си имат имена - премиерът Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски, които той предпочита да нарича "октопод". Смята, че присъдата му е поръчкова и заради политическата криза в момента и предстоящия избор на нов лидер на БСП през септември. "Целта в началото беше Овчаров да бъде уязвен и накаран да замълчи, да не говори неща, които не са приятни на Бойко Борисов и на ГЕРБ". За сегашния протест срещу правителството казва, че е много "хубав и симпатичен", но "няма физиономия". И тук вижда и ролята на БСП, защото "без нейната подкрепа хората на улицата ще си останат малцинство". "Аз не казвам, че БСП трябва да оглави протеста. Но в момента ситуацията предполага консолидиране на всички почтени хора, които наистина искат България да бъде изчистена от октопода, който вече е обхванал цялата държава - и политиката, и бизнеса, и съдебната система", казва Овчаров и отправя призив: "Почтени хора от цяла България, съединявайте се!". "Не можем да се делим на десни и на леви. Аз никога няма да приема, че в България не е имало фашизъм, защото знам как баща ми е пребиван и осъден на доживотен затвор за нищо. Но в момента не става дума да спорим за миналото. А за това да направим необходимото за бъдещето на страната", добавя той.

Според него причината ГЕРБ да се страхуват от служебен кабинет е, че президентът Румен Радев няма да направи грешката от 2017 г., когато назначи служебно правителство и то декларира приемственост в политиката. "Страхуват се, че ново служебно правителство ще отстрани механизмите на ГЕРБ и на ДПС за купуване на гласове. Между 8% и 10% са гласовете, които се купуват на всички избори. Затова се страхуват от служебното правителство. Но този път няма да има такава благосклонност от страна на президента."

Битките за БСП

По същата причин според него изборът на лидер на БСП е ключов, защото "ако дойдат тези, които подкрепят Борисов и Пеевски, партията ще смени позицията си". "Дали ще е Сергей Станишев, Кирил Добрев или Георги Гергов, няма никакво значение. Това е кръгът, който на практика ще убие всякаква надежда за истинска промяна в България." На въпроса какво ще се случи в БСП, ако Кирил Добрев я оглави, отговаря: "Просто ще стане поредната, а ще бъде и последната партия, която ще бъде в пипалата на октопода. В момента БСП е единствената в парламента, която не е в лапите им. С Кирил Добрев вече няма да има такава надежда". По думите му основните фигури от този кръг са икономически зависими. "Георги Гергов е получил от Българската банка за развитие и от ГЕРБ над 100 млн. лв. - като кредит от банката и 40 млн. лв. за онази дупка във Варна. Кирил Добрев има 40 фирми, които не са директно негови, а той ги управлява чрез свързани лица. Тези фирми се хранят от обществени поръчки от кметове на ГЕРБ", казва Овчаров.

Според него това е третата битка за БСП. "Първата беше по времето на Жан Виденов. Той тогава устоя на "Мултигруп" и не й позволи да управлява чрез БСП. Те бяха и в основата на свалянето му. Следващата беше 2013 - 2014 г., но тогава на практика битка нямаше. Станишев просто поднесе гласовете и депутатите на БСП на октопода Делян, Доган и Цветан (Василев, бившия банкер на фалиралата КТБ, бел.ред.). След това успяхме с големи усилия да направим разграничението и сега не трябва да позволим БСП да бъде овладяна отново от този кръг". По времето на тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ избухна скандал, в който Овчаров беше замесен като икономически министър, заедно с Корнелия Нинова, която беше негов заместник, директора на държавния тогава "Булгартабак" Христо Лачев, шефа на следствието Ангел Александров и Делян Пеевски, зам.-министър за бедствията и авариите. След като Лачев обвини директно Пеевски, че го е рекетирал да сключва договори с близки до него фирми, Овчаров излезе в отпуск и подаде оставка, а Нинова и Пеевски бяха освободени. Малко след това обаче Станишев върна Пеевски отново на поста му с неясни мотиви. "Тогава Пеевски и Ангел Александров искаха да вземат "Булгартабак", искаха лицензи за фирми за хазарт, искаха безконтролно да продават от и за военния резерв. И ако Станишев и президентът Първанов бяха застанали на наша страна, този октопод, който имаме сега, нямаше да се случи. Те обаче ни оставиха сами да се борим с цялата глутница", казва днес Овчаров.

За него Корнелия Нинова не е най-безгрешният политик в БСП. "Тя си създаде страшно много врагове. Аз лично съм й ги казвал много пъти тези неща и публично съм ги говорил. Настрои срещу себе си хора, които съвсем не мислеха като Кирил Добрев и т.нар. опозиция в партията. Но тя има едно огромно предимство в настоящия момент ясна и категорична опозиция е на октопода и от тази гледна точка за мен в момента тя няма алтернатива. Задачата номер едно е в парламента БСП да бъде категорична опозиция", смята Овчаров.

Как се разбива октоподът

Овчаров цитира мисъл на Свети Франциск от Асизи: "Днес да направим необходимото, утре - възможното, и изведнъж ще се окаже, че сме постигнали невъзможното". "Ситуацията изглежда невъзможна, затова казвам, че пътят е консолидация на всички почтени хора. Под каква форма - има достатъчно умни хора, които да го измислят, но въпросът е, че това трябва да се направи. Втората стъпка е да бъдат спечелени следващите избори и след това се окаже, че сме направилим невъзможното - промяната", заключава Румен Овчаров.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lob18635382 avatar :-|
    пРезидента!
    • - 1
    • + 14

    Именно бившите комунисти в лицето на БСП, към които се числи и господинът Овчаров, направиха от България "държава на осемте джуджета"! Да избереш БСП за да свалиш е като да избереш бесилото пред гилотината.

    Нередност?
  • 2
    lob18635382 avatar :-|
    пРезидента!
    • + 5

    ** да избереш БСП за да свалиш ГЕРБ

    Нередност?
  • 3
    lob18635382 avatar :-|
    пРезидента!
    • + 12

    И всичко това се случи с цел да не се позволи на правораздавателната система да заработи нормално. А това, за да може да се краде безнаказано от българския народ. Ако МВР, прокуратурата и съдилищата работеха нормално, отдавна щяхме да сме модерна европейска държава с висок стандарт на живот.

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 8

    Какво безочие - точно Р. Овч. да се причислява към почтените хора!

    Нередност?
  • 5
    DEDOVIA avatar :-@
    DEDOVIA
    • + 6

    А бе Овчаров, бъди малко по-сериозен. С какво право ти точно говориш за почтенност.Сигурно злобата те тресе, че тия още крадът, а на теб ти сложиха юздите. Ако в болното ти мозъче е останала капчица здрав разум, би се покрил в дън земя, че като бъде подгонена мафията, това ще стане с години назад и не само ГЕРБ ще бъдат окафезени.

    Нередност?
  • 6
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 6

    Спомням си как някой ми разказваше за някаква сватба в семейството на "почтенния" кремълски слуга Румен Овчаров, която била в ресторанта на най-скъпия и ексклузивен хотел в Париж. Другарят Овчаров е с двата крака и двете ръце вътре, така че ако някога се появи някакъв независим главен прокурор в България, този кремълски лакей трябва да лежи доживот в затвора.

    Нередност?
Нов коментар