"Маркет Линкс": Борисов за пръв път се ползва с по-малко одобрение от ГЕРБ

Партията на Слави Трифонов получава сериозна, но не особено устойчива подкрепа заради протестните настроения в страната

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общественото одобрение на Бойко Борисов пада под одобрението на ГЕРБ с четири процентни пункта, показва социологическо проучване на "Маркет Линкс" по поръчка на bTV, оповестено в четвъртък. При предишни скандали, които са удряли по имиджа на управляващата партия, Борисов е успявал да запази личния си рейтинг винаги по-висок, често чрез практиката на изгаряне на бушони и разграничаване от скандалите. Фактът, че този път одобрението на Борисов е едва 20.7% и се е сринало под общественото доверие към партията му, сочи, че в ГЕРБ има сериозна лидерска криза, смята социологът от "Маркет Линкс" Добромир Живков.

Резултатите от проучването също сочат, че партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" печели подкрепата на много хора в страната заради протестните настроения, но тази подкрепа не се отразява задължително в мобилизация за гласуване. Така партията на Слави се нарежда втора след ГЕРБ в нагласите на всички запитани в проучването, но докато другите партии демонстрират по-висока подкрепа сред хората, решили да гласуват, "Има такъв народ" губи гласове и при гласуващите пада до трето място след БСП.

Друго важно заключение от проучването е, че голяма част от българите подкрепят протеста и исканията му - 51% процента от българите вярват в спонтаността и автентичността на "публично изразеното недоволство", а над 60% подкрепят основните искания на протестите - оставки за Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Спадаща лична популярност

Борисов е най-губещият от всички - с одобрение от 20.7% в страната той се оказва по-непопулярен от партията си с четири процентни пункта - индикаторът е до каква степен обществото има доверие в него и ГЕРБ. Според социолога Добромир Живков, който представи резултатите от проучването по bTV, това е сериозен индикатор за тежката лидерска криза в ГЕРБ в момента. "Това е много ниско ниво на одобрение, което до момента не сме виждали", обясни Живков. Данните на "Маркет Линкс" за одобрението за Борисов от последните месеци не са публикувани, но през юни ГЕРБ се е ползвала с 28% одобрение сред обществото. Това намеква, че популярността на Борисов, която за пръв път е по-ниска от одобрението на ГЕРБ, се е срутила с поне 8 процентни пункта след събитията в Росенец, влизането на прокуратурата в президентството и последвалите протести.

Най-подкрепяните политици в страната са Румен Радев, Слави Трифонов и Мая Манолова, въпреки че проучването изтъква, че Манолова всъщност губи позиции - най-вероятно заради конкуренцията за обществено внимание на протеста. "Фокусът е върху "Демократична България" и върху Отровното трио и фактически Манолова комуникационно беше изместена много сериозно, въпреки че е ангажирана с протестите и присъства там от тези два други опозиционни центъра", обяснява пред "Капитал" Живков. Христо Иванов е станал по-разпознаваем, като в София е втори по одобрение след Румен Радев.

Електорални нагласи

Проучването на "Маркет Линкс" сочи, че Слави Трифонов е голям печеливш от силно изразеното обществено негодувание срещу управлението на Борисов, като партията му се нарежда втора след ГЕРБ сред всички запитани в проучването. Делегираната ѝ подкрепа сред гласуващите обаче е много по-ниска. "Остава един много сериозен сегмент от обществото, който търси алтернатива на ГЕРБ и не я намира нито в БСП, нито в "Демократична България", а се насочва към проект на много популярния водещ Слави Трифонов, на шоумена, който е изградил през тези години идеята за опозиционното и критично говорене към всички управления. Това е механизмът, но трябва да отчетем, че мобилизацията на тези хора за гласуване е на много различно ниво. Затова можем да кажем, че при "Демократична България" растежът можем да определим като органичен и стабилен и който с много по-голяма вероятност ще се прояви на изборите, докато това, което към момента отчитаме като подкрепа за Слави, не може пропорционално да се пренесе на изборните резултати", обясни за "Капитал" Живков разликата в подкрепата за партията на Трифонов между гласуващите и всички запитани.

Проучването сочи и че мобилизацията за гласуване в страната е по-висока от средното - 52.5%, а в София достига почти 70%. В данните за одобрение на политически личности обаче Трифонов регистрира много по-ниска подкрепа в София, отколкото в останалата част от страната - може би заради популярността на телевизията му 7/8 като източник на информация в провинцията, което също обяснява и по-ниската мобилизация за партията му сред гласуващите.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    m_simeonov avatar :-|
    Мирослав Симеонов
    • + 4

    Тези проучвания отчитат електоралните нагласи. Мога да се съглася с тях. Но те НЕ включват платения вот, който изкривява толкова много изборния резултат, че подобнио приказки са само едни похарчени пари и игра на думи.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2020/08/07/4099887_market_links_borisov_za_pruv_put_se_polzva_s_po-malko/

    Да вярваш на Мая е израз на особен вид амнезия и мазохизъм!

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-protesti-sreshtu-kabineta/maia-manolova-az-predlozhih-deli an-peevski-5993578

    Този линк исках да прикача.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 2

    До коментар [#1] от "Мирослав Симеонов":

    Не включват и неточностите в представителната извадка, които обикновенно изкарват подкрепата за Христо Иванов и Демократична България почти двойно по-малка от реалното.

    Нередност?
  • 6
    crusible avatar :-?
    crusible

    До коментар [#5] от "sfasaf":

    Запознай ме с тези неточности. Една извадка или е представителна или не е. :)

    Нередност?
Нов коментар