🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Михаил Екимджиев: Гражданското неподчинение е легитимен отговор на нарушения обществен договор

Чрез него хората показват, че те действително са суверенът, когато са загубили доверие във властта, коментира правозащитникът пред "Капитал"

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Сериозно нарушение на закона и ограничаване на правото на придвижване. Така лидерът на НФСБ и член на коалиционния съвет на управляващите Валери Симеонов определи протестите в интервю пред "Нова телевизия" в четвъртък по повод силовото премахване на палатковите лагери в центъра на столицата и някои градове. "Няма как изпълнителната власт и коалиционното управление да гледат безразлично на това нарушение... Стигнахме до извода, че полицията трябва да си свърши работата. Ако бяхме оставили така нещата, то можеше да се стигне до малка градска гражданска война", каза Симеонов.

В случая става въпрос за гражданско неподчинение, което по дефиниция е неправомерно, защото то е отговор на неправомерни действия на управляващите, обясни за "Капитал" правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев. Според него управляващите съзнателно или от невежество отказват да правят разлика между легитимното гражданско неподчинение и регламентираните в закона права на събиране и изразяване на мнение чрез митинги и манифестации.

Какво мислите за реакциите на властите по отношение на протестите през последните дни?

Винаги съм притеснен, когато лица в униформи или притеснени политици тълкуват правото. Жалко е, че подобни тези се прокрадват и от хора с претенции за познаване на конституционните ни права.

В случая безпринципно се смесват две ситуации. Твърди се, че митинги и протести трябва да са предварително обявени, едва ли не провеждани под строй, вероятно се очаква и съгласуване на съдържането на плакатите и трансперантите. Действително има Закон за събранията, митингите и манифестациите, но той регламентира правото на мирно събиране и правота на изразяване на мнение, които са основни конституционни права на гражданите.

Съвсем друга е ситуацията при легитимното гражданско неподчинение, в която се намираме сега. А за да се разбере това по-добре, трябва да се върнем към Магна харта. Прототипът на гражданското неподчинение за първи път в писмен документ е визиран на 15 юни 1215 г., т.е. преди повече от 800 години в Магна харта. Тогава, изправен пред заплахата от гражданска война, английският крал Джон признава на аристократите и на духовниците някои права, но и нещо повече - ако той самият или назначените от него магистрати нарушат тази харта, бароните имат право насилствено, включително и с оръжие, да се удовлетворят от неговото имущество, от неговите земи, от неговите замъци, като нямат право да посягат само на семейството му. Това именно е първообразът на легитимното гражданско неподчинение, признато от държавата и закрепено в юридически документ, който по мое мнение е най-важният в историята на демокрацията.

После това право от Магна харта е възприето по различен начин в конституциите на Франция и САЩ. Важно е да се отбележи, че правото за носене на оръжие на американските граждани, което ние сме склонни първосигнално да критикуваме, е закрепено в една от поправките на американската конституция именно като право на самозащита, включително въоръжена, и на формиране на въоръжени опълченски отряди, чрез които гражданите да се защитават и срещу собствената си държава, когато тя наруши конституцията.

Затова при заплахата от COVID американците първо изкупиха оръжията от оръжейните магазини, а ние - тоалетната хартия. Затова е след убийството на Джордж Флойд в Минеаполис под напора на гражданското неподчинение общинският съвет разпусна местната полиция, а тук полицията разтури лагерите на протестиращите граждани.

Подобно право на гражданска самозащита имплицитно се съдържа и в чл. 56 от българската конституция. От тази перспектива гражданите имат право на неподчинение винаги когато управляващите нарушат обществения договор, който най-ясно е изразен в конституцията.

Как бихте обяснили това нарушение на обществения договор?

Какво се случва в момента? Ние чуваме запис на управляващ ни, който казва как ще "изгори" Елена Йончева, как ще размаже физиономията на собственика на "Еврохолд". Разбираме, че той прави това чрез публичните институции, които ние издържаме с нашите данъци и които би трябвало да работят в обществен интерес и в съответствие със закона и конституцията, а не с бандитските пориви на един самозабравил се човек.

Преди време чухме същия премиер да разпорежда на покойния Ваньо Танов да спре проверката на бирената фабрика на един човек, сега също покойник (казусът "Ало Ваньо!").

Всичко това са тежки, умишлени престъпления по служба, за които в една правова държава премиерът отдавна би трябвало да е разследван и най-вероятно - осъден. Тук обаче прокуратурата ни казва, че няма да разследва. Бившият прокурор Пламен Георгиев, който отказа разследване на разпорежданията за спиране на проверката в бирената фабрика, първо стана шеф на КПКОНПИ, после след като стана известен с необяснимия си имотен просперитет, отиде генерален консул недалеч от Барселона.

Същото се случва и сега. Главният прокурор Иван Гешев казва, че няма да бъде разследвано съдържанието на записа с "размазването" на Елена Йончева и "Еврохолд", нито кадрите с пистолета в "еврозоната" на Бойко Борисов. Това е в пълния смисъл на думата престъпление срещу правосъдието, извършвано нагло, арогантно пред очите на всички.

Очевидно е, че главният прокурор и премиерът, едни от най-овластените мъже в републиката, брутално нарушават обществения договор и конституцията. И няма възможност да им бъде потърсена отговорност според законите на същата парламентарна република. При това положение хората са изправени пред дилемата или като покорна рая да чакат още 7 месеца до следващите избори и да гледат още от същото, или като достойни граждани и като суверен на тази власт (по чл. 2 от конституцията) да предприемат реципрочни действия на гражданско неподчинение. В случая гражданското неподчинение е легитимен отговор на нарушенията на конституцията от страна на премиера и на главния прокурор.

Затова гражданското неподчинение по дефиниция е неправомерно, защото то е реципрочен отговор на неправомерни действия на управляващите. Именно затова то не подлежи на нормативна регламентация. Колкото по-репресивни са действията на загубилата легитимността си власт, толкова по-остри могат да бъдат действията на това легитимно неподчинение на същата нелегитимна власт. Чрез тях хората показват, че те действително са суверенът, че са загубили доверие в техните представители във властта и че ситуацията може да бъде нормализирана само чрез незабавни предсрочни избори. Само така гневните и омерзени от корупцията и простащините на управляващите граждани могат да намерят адекватно политическо представителство и да бъдат възстановени механизмите на функциониране на демократичната държава.

Защото в основаната на функционирането на демократичната държава е всъщност адекватното политическо представителство на гражданите като суверен. В случая - не само ставащото на улицата, но и всички социологически изследвания показват, че поне 60% от хората са отвратени, засрамени и непредставени от сегашните управляващи.

Интервюто взе Мирела Веселинова

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 18
    • + 3

    А гражданска война е легитимният отговор за това адвокатската мафия насъсква обществото. Прокопиев играе опасна игра. Скоро да не се окаже втория Пеевски и хората за него да виснат въжето!

    Нередност?
  • 2
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 2
    • + 8

    #1 заплашва със смърт.това толерира ли се?

    Нередност?
  • 4
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • - 2
    • + 4

    Чл. 61 от Магна Харта Либертатум урежда точно това, за което говори адв. Екимджиев. Ако властта не поправи в 40 дневен срок грешката, това се обявява по цялата страна и хората могат да "притесняват властта по всичкиначини", дори и с превземане на крепости, земите и имуществото.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Има нещо симптоматично, щом феудалната власт на България не спазва принципи, които възникват още в средновековието..

    Нередност?
  • 6
    generalfailure avatar :-P
    generalfailure
    • - 1
    • + 2

    Искренно се радвам, че интервюираният е адвокат, а не съдия, въпреки, че говори като инквизитор, кото си и религиозен съдия. В защита на своя клиент "Протестиращ" е изговорил куп неистини и е затаил важна информация. Цитира Магна Харта, но първата стъпка там е 4 достойни /Барони/ да предявят претенциите си - в превод управляващи сбъркахте тук и тук. Грешка 1 /Магна Харта - по някакъв
    начин сгреши или пък наруши някой от членовете/ ало Ваньо, но "не моят Президент" обеща да разследва имаше власт и нищо. Грешка 2 - някакви домашни записи, някакви снимки? Във кой съд, във коя вселена това е престъпление. Да речем, че има обида, но тя е към конкретна личност, а тази личност не е на протеста. И накрая - пак Магна Харта "като щадят само особата, кралицата и децата ни"

    Нередност?
  • 7
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#6] от "generalfailure":

    Прочел си Хартата, но не си я разбрал.

    Нередност?
  • 8
    generalfailure avatar :-P
    generalfailure
    • + 1

    До коментар [#7] от "Николай Колев":

    Благодаря, не съм чувал тези думи от 5 клас. Моля, помогни с разбирането. Не само за мен, но и за другите читатели.

    Нередност?
  • 9
    generalfailure avatar :-?
    generalfailure
    • + 3

    За разбирането.
    Осъзнаване чувствата или гледните точки на друга личност.
    Опитвайки се да резбера Магна Харта, първо виждам, че има две гледни точки. Първата е на Джон и аз разбирам - Власт. Кратко и ясно. Или я споделяш или я губиш. Втората гледна точка е на всички останали след отпадане на абсолютната власт. Кралят няма да решава, тогава кой, с какав аршин, ами ако сбърка краля? Как осъзнаваме чувствата или гледните точки на друга личност, ако тя не е една личност, а са стотици /барони/ за Магна Харта. Разбирам, че приемат Ред описан в 63точки, защото дори и кралят приема, че има 40дни да поправи грешката си. Приемат реда и помежду си, дори ред със задна дата /Уелс/. След 800г. идва и гледната точка на четящият я. Дотук как съм с разбирането? Защото не разбирам как МХ се превръща в знаме на безредие?

    Нередност?
Нов коментар