Министърката на туризма и туроператори обсъждали да се манипулират данните за епидемията?

Причината е, че Германия препоръча да не се ходи във Варна заради резкия скок на заразените там

Министърът на туризма от квотата на НФСБ Мариана Николова
Министърът на туризма от квотата на НФСБ Мариана Николова
Министърът на туризма от квотата на НФСБ Мариана Николова    ©  Велко Ангелов
Министърът на туризма от квотата на НФСБ Мариана Николова    ©  Велко Ангелов

На фона на нехайство от страна на управляващите и отказа да се въведат допълнителни мерки за ограничаване на разрастналата се епидемия властта, изглежда, днес открито е обсъждала и възможността да се манипулира информацията за случаите на COVID-19, защото официалните данни за инфекциите отблъсквали германските туристи.

Новината дойде от пресцентъра на туристическото министерство след среща на новия министър на туризма Мариана Николова с представители на германските туроператори. Поводът е, че вчера германските власти издадоха предупреждения за пътуване от и до областите Благоевград, Добрич и Варна и въведоха задължителни тестове за пристигащи оттам заради завишената заболеваемост. Преди това пък германска телевизия излъчи репортаж от Златни пясъци, който показва как противоепидемичните мерки масово не се спазват нощем в баровете и други места за групови забавления.

Вместо да се обсъдят мерки като повече контрол за спазването на противоепидемичните изисквания или въвеждането на нови правила, така че случите на коронавирус да спаднат реално и туристите да са по-спокойни, двете страни разговаряли за възможности да се убедят потенциалните туристи, че "разпространението във Варна и Добрич е клъстерно, и по-конкретно в старчески домове". А друго предложение било "да се промени методологията за отчитане на случаите с COVID-19", защото "туроператорите изразиха притеснения, че немският гражданин вярва на официалните данни от институциите и че докато се обявяват подобни цифри, няма да има положителен резултат за сектора".

Не става ясно от чия страна точно са дошли предложенията. Те обаче звучат като искания за манипулация - и на реалността, и на официалните данни за разпространението на инфекциите.

"Промяна на методологията за отчитане на случаите с COVID-19" звучи особено притеснително, каквото и да се има предвид. В цял свят методологията за оповестяването на случаите е една - обявява се броят на всички положителни PCR тестове, независимо дали засегнатите имат, или нямат клинични симптоми.

Твърдението, че разпространението на заразата във Варна и Добрич е клъстърно и "и по-конкретно в старчески домове", пък не отговаря съвсем на реалността. И в двата града има повишена заболеваемост, а разпространението на вируса в голямата си част е дифузно. От началото на месец юли досега във Варна има почти 900 регистрирани случая, като около 120 от тях са от огнищата в два дома за възрастни хора. В Добрич пък от началото на юли има близо 430 регистрирани случая, като само много малка част са свързани с един клъстър в кланица за гъски в града. Днес Добрич отчете 34 положителни проби за последното денонощие - най-високият брой в страната за последните 24 часа. В последните дни местните здравни власти коментираха неколкократно, че разпространението на вируса в региона вече е и дифузно.

В съобщението пише още, че министър Николова "ще инициира разговори с Министерството на здравеопазването, така че да се наблегне на факта, че България е с най-ниска смъртност от коронавирус". Не се уточнява сред кои държави Николова смята, че страната ни е с най-ниска смъртност, но със сигурност подобна констатация не се отнася нито за Европа, нито за Източна Европа, нито дори за региона на Балканите. България не е с най-ниска смъртност в нито един от тези региони. Страната ни по този показател всъщност е точно в средата в Европа и заема 24-та позиция сред 48 държави и области на континента.

В момента България обаче определено е уникална в едно отношение и то е, че е единствената държава в Европа, която изпитва ново голямо разгаряне на епидемията, но не е предприела никакви допълнителни мерки за ограничаването й. Напротив, мерки дори бяха разхлабени. Под натиска на футболните фенове и на премиера новият здравен министър разписа заповед за поредното отваряне на стадионите за фенове, едва 4 дни след като подписа точно обратната заповед - за затварянето им до края на август.

Въпреки предупрежденията, че нощните заведения и купони в градовете и в морските курорти се превръщат в инкубатори на заразата, мерки не бяха взети и за тях. А в петък сдружения на заведенията поискаха дори да отпаднат и настоящите правила за носене на маски от персонала на открито и за отстояние на масите, които така или иначе масово не се спазват.

Резултатът от тази политика е, че България попадна в списъците на рисковите държави на много страни в Европа, като някои от тях вече изискват негативни тестове или направо карантина при пристигане от България. От това пострада допълнително и българският туризъм, като много чартъри бяха отменени в последния месец. Германия, редом с Полша и Ръмъния в момента са сред малкото страни, които все още пращат туристи в България, но след препоръката да не се хорди във Варна, германците най-вероятно ще се отдръпнат от Северното Черноморие.

Откритото обсъждане за манипулиране на данните, така че българското Черноморие да изглежда по-безопасно, е нов връх на слабата реакция към епидемията от страна на властта. Ефектът от него най-вероятно би бил точно обратният - пълна загуба на доверие и тотално отблъскване и на малкото останали западни туристи по българското море.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 24

    Докато парите са фикция и цел номер едно, няма сила или протест, който да промени манталитета и да ни вкара в пътя на цивилизованите европейски държави.
    Същото мислене го видяхме в министерството на земеделието.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 21

    След като премиер министърът лъже най-безсрамно сутрин, обед и вечер, какво може да се очаква от министрите му. "От теб се учим, партийо любима!"

    Нередност?
  • 3
    comandante avatar :-|

    Новата калинка е по-зле от старата!

    Нередност?
  • 4
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 13

    Поредният управленски скандал у нас

    Нередност?
  • 6
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 13

    Нов ден, нов позор! Оставка и затвор!

    Нередност?
  • 8
    urj1597059353680819 avatar :-P
    Валентин Шишков
    • - 5
    • + 2

    Но най-притеснително е да четеш капитал.

    Нередност?
  • 9
    maya.biserova avatar :-P
    maya.biserova
    • + 6

    Новата Ангелкова, същата като старата - тотално неадекватна.

    Нередност?
  • 10
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    Най-важното е младите да не останат без дискотеки. Това е цвета на нацията, трябва да си научат кючеците.

    Нередност?
Нов коментар