🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще остане ли Южното Черноморие без питейна вода

Основният водоизточник - язовир "Камчия", е запълнен само на една трета, а алтернативните водоеми трябва да се ремонтират

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро сигнализира за проблема, но не казва какви мерки ще вземе, за да го предотврати.
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро сигнализира за проблема, но не казва какви мерки ще вземе, за да го предотврати.
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро сигнализира за проблема, но не казва какви мерки ще вземе, за да го предотврати.    ©  Юлия Лазарова
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро сигнализира за проблема, но не казва какви мерки ще вземе, за да го предотврати.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две години след като държавата уж отпусна 500 млн. лв. за ремонт на язовирите в страната и осем месеца след водната криза в Перник, която поне на думи катализира реформи в сектора, се оказва, че цялото Южно Черноморие е заплашено от воден режим. Това призна министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро в ефира на БНТ, като посочи, че нивото на язовир "Камчия", който е основният водоизточник за Бургас и южните курорти, се понижава критично.

"До края на този мандат вода ще има и за земеделци, и за питейно-битови нужди. Но след края на мандата ще дойде пак премиер, както и да се казва, и ще му кажем, че след 3 месеца ще има криза. Ако догодина няма вода, коронавирусът и всички проблеми с водата тази година ще изглеждат като детска игра", посочи министърът, но без да обяви конкретни мерки, за да се предотврати подобен сценарий. По думите му "с 50-60 млн. лв. може да се спаси следващият летен сезон", но дали въпросните средства са налични и кога евентуално ще започнат спешните ремонтни дейности не е ясно.

Какво показват числата

Общия обем на язовир "Камчия" е 233 млн. куб.м, а в момента налични са само 65 млн. куб.м. За сравнение, миналия август нивото е било почти 124 млн. куб.м, а през януари 2020 г. - малко под 100 милиона кубика. Реално понижението става осезаемо през юни и юли, когато от язовира "изчезват" 15 млн. куб.м вода и това въпреки силно намаленото потребление заради по-слабия туристически сезон (при средна месечна консумация през лятото на 2019 г. от 12 млн. куб.м сега тя е около 8 млн. куб.м).

В месечния график за управление на язовирите на екоминистерството е записано, че ВиК операторите на Варна и Бургас са уведомени, че при продължаващо засушаване ще има допълнително ограничение на разрешените лимити за водоползване. За Бургас това е единственият източник.

На практика, ако няма обилни валежи в следващите месеци и не се вземат мерки, водата в язовира ще стигне за още около половин година.

Време е за действие

Разбира се, до криза може въобще да не се стигне, ако бъдат взети мерки. Както и министър Димитров казва, за Варна може да бъде осигурено алтернативно водоснабдяване - чрез язовир "Цонево", което да съхрани част от водата в "Камчия".

Много по-разумно е обаче да се инвестира в няколкото по-малки язовира по Южното Черноморие, които да гарантират водоснабдяването в региона. Такива са например язовирите "Порой" край Слънчев бряг и "Ахелой". Те в момента се използват само за напояване.

"Трябва да се направи 10 км довеждащ водопровод, две пречиствателни станции и три помпени станции. Така ще бъдат закачени още два язовира, но те трябва да се ремонтират сега и ако има дъжд и сняг, да имаме вода догодина. Това трябва да се направи веднага. Няма значение кой е министър, те проблемите си стоят и някой трябва да свърши тези неща", каза още Емил Димитров пред БНР и допълни, че докато той е министър, вода ще има.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 6
    • + 1

    какво става Капитала? Вчера цял ден чакам статия за Христо Иванов и няма и няма :(. Статии и подмятания за пачки и кюлчета снимани в празна стая тук нон стоп, а коментар за Маджо няма. Нали непрекъснато ревете, че сме 111 по свобода на словото. Вижте си сайта, вижте си собственика и стига лицемерие!

    Нередност?
  • 3
    nns avatar :-?
    nns

    Все едно сте на един акъл с псевдо спеца министър. Такава извъртяна трактовка на фактите , като ПР сте му.
    1. Варна по принцип се водоснабдява от яз.Цонево
    2.Яз. Цонево от миналата година е почти на нула - благодарение на източени през ВЕЦ за 3 г. над 200млн. куб.м. над нормално разрешеното им водползване
    3. Защо не се пише за роднините паравани на бившата ДПС министърка ли беше зам. ли беше, които са източили Цонево , че от там Варна е изцяло на Камчия , че от там водатата няма да стигне
    4. Защо да не остане Варна без вода от Камчия?

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    До коментар [#2] от "scuby":

    Опа, и ти спомена Маджо. Скуби-то е свързан със Маджо, щото говори за него. Докажи обратното!

    Нередност?
Нов коментар