САЩ проверяват възможностите за по-мащабна ротация на войски у нас

До 5000 американски войници могат да дойдат за учение в България през 2022-2023 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България индиректно може да бъде засегната от плановете на САЩ да разместят своите въоръжени сили в Европа и в частност да изтеглят част от своя военен персонал в Германия. Преди около 2 седмици американският министър на отбраната Марк Еспър даде повече подробности около намерението на президента Доналд Тръмп за пребазиране на 11 900 войници и офицери от Федералната република, а миналия вторник началник щабът на сухопътните войски на САЩ ген. Джеймс Маконвил официално издигна флага на Пети пехотен корпус в полския град Краков.

В събота пък ген. Маконвил без много излишен шум направи посещение и у нас, по време на което се видя с началника на отбраната адмирал Емил Евтимов на територията на съвместната българско-американска база "Ново село". "Акцент в разговорите бяха използването на съвместните съоръжения и тяхното развитие и модернизация в бъдеще, както и перспективите за сътрудничество между сухопътните войски на двете страни", мъгляво обявиха от българското Министерство на отбраната. От посолството на САЩ у нас предпочетоха да не дават каквато и да е информация за високата визита.

Според източници на "Капитал" обаче посещението на ген. Маконвил е било изцяло в контекста на плановете за разместване на щатските войски в Европа. Темата за перманентно разполагане на въоръжени сили в България за момента не е била поставяна на масата, но в близко бъдеще Пентагонът може да базира у нас бойна техника, необходима за обучения и тренировки на до една бригада на сухопътните войски, твърдят нашите източници. За момента няма яснота кога това би могло да стане на практика и в какъв обем. Американската страна също все още уточнявала окончателно своите конкретни искания и намерения.

По силата на споразумението за отбранително сътрудничество между България и САЩ на територията на страната ни са разположени три българско-американски съвместни съоръжения - авиобазите "Граф Игнатиево" и "Безмер", както и полигонът "Ново село", които са изградени основно с американски средства. На тяхната територия едновременно може да има до 2500 щатски военнослужещи. При ротация на контингенти обаче числеността на военното присъствие може да нарасне и до 5000 души за период до 90 дни. Именно тази опция е била дискутирана в най-общ план по време на визитата на ген. Маконвил. От 2006 г. (когато е подписан договорът) досега САЩ никога не са правили нещо подобно и не са достигали максималната квота от 5000 военнослужещи.

Според нашите източници подобно голямо учение у нас може да има най-рано през 2022-2023 г., тъй като процесът на планиране на такива мащабни мероприятия обикновено отнема поне една година. Най-близките бази, където може да има перманентно разполагане на щатски войски и откъдето може да идват ротационно сили, са край румънския град Констанца и "Кемп Бондстийл" в Косово. "Бондстийл" е най-голямото американско военно съоръжение на Балканите и в момента може да подслони до 7000 военнослужещи.

По време на разговорите в събота САЩ са предпочели да не излизат извън рамките на действащото от 2006 г. споразумение за отбранително сътрудничество с България, тъй като това е сложен политически процес и от Вашингтон не искат да провокират излишно допълнително напрежение с Русия. "Промяната на формата на щатските сили в Европа не касае България", категорични са нашите източници. "Няма официално искане за допълнително разполагане на американски сили у нас. При тези разговори е обсъждана възможността за ползване на съвместните съоръжения при провеждане на учения в рамките на съществуващия договор, който позволява присъствие на до 2500 души и до 5000 за период от 90 дни", беше единственият официален коментар на военния министър Красимир Каракачанов по темата . По информация на "Капитал" в момента персоналът в българско-американските бази е изключително редуциран заради пандемията от новия коронавирус.

Далеч по-директни бяха обаче американските представители по време на посещението си в съседна Румъния миналия петък. "Тази седмица обявихме разполагането на щаба на Пети сухопътен корпус в Полша като част от пребазирането на нашите сили в Европа. В синхрон с последните изявления на министъра на отбраната Еспър ние имаме намерение да разположим повече войски в черноморския регион и в частност в Румъния. Това е демонстрация на нашия ангажимент към една силна Европа. Както министър Еспър отбеляза, черноморският регион е критичен за сигурността и отбраната на Европа", обяви ген. Маконвил.

По отношение на пребазирането на щатските сили в Европа за момента е ясно, че от 11 900 души, които ще напуснат Германия, около 6400 ще се върнат в САЩ (включително 4500 души от Втори кавалерийски полк), а останалите ще бъдат разположени в други европейски държави. Знае се, че европейското командване на американските сили се мести в Белгия, а два сухопътни батальона ще бъдат пребазирани в Италия. Африканското командване на САЩ, което в момента се намира в Щутгарт, също ще бъде преместено в Белгия. Също така около 2500 души от американските ВВС, които в момента се намират в британската авиобаза "Милденхал" и е трябвало да бъдат преместени в Германия, ще останат там, където са в момента.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4

    Да могат по-лесно да направят преврат тук ако се наложи. В Турция направиха военен преврат, в Египет направиха военен преврат и то без да им мигне окото и да мислят за жертви, съдби и последствия!

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf
    • + 1

    До коментар [#2] от "scuby":

    При статуквото в момента, ха дано ни направят един преврат. Всички парламентарни партии си просят преврат от много отдавна.

    Нередност?
Нов коментар