🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Парламентът ще заседава извънредно в четвъртък, борсовите пазари близо до нов рекорд

И още: По-ниският ДДС за напитки и спорт влиза в сила от днес, протестиращите ще блокират ключови институции

На фона на продължаващите вече 34 дни протести с искане за оставката на правителството премиерът Бойко Борисов остава верен на стратегията си да избягва журналистически въпроси и да дава изявления само от джипката си. Днес, докато инспектираше новия участък на магистрала "Европа" в компанията на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, той разсея съмненията, че ще подаде оставка. В живото си включване във Facebook коментира, че му предстоят "тежки решения", свързани с COVID кризата и икономическите последствия от нея. По думите му до 2-3 дни ще станат ясни решения, с които "да успокои хората".

"Зелената сделка чука на вратата. Тежки решения за България, новите проекти, които трябва да се направят, за да могат ефективно да се използват евросредствата", добави към списъка със задачи Борисов.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Парламентът все пак ще заседава извънредно в четвъртък

След голямо забавяне председателката на парламента Цвета Караянчева насрочи извънредно заседание на Народното събрание в четвъртък от 9 часа в старата сграда на парламента. Извънредното заседание бе поискано миналия четвъртък от БСП с дневен ред от две точки: актуализиране на бюджета заради раздадените от правителството пари като социално-икономически мерки и изслушване на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър за насилието над журналисти и протестиращи на Националната конференция на ГЕРБ. По правилник поисканото извънредно заседание трябва да се насрочи в едноседмичен срок от председателя на парламента, но Караянчева дълго време не предприе нищо и даде повод за опасения, че ще наруши правилата с оправдание за недовършените ремонти в парламента.

Протестиращите ще блокират ключови институции

Инициаторите на протестите с искане за оставката на правителството и главния прокурор призоваха днес да се смени стратегията - от блокада на градски кръстовища да се премине към блокада на ключови институции. Първата обсада е обявена за днес от 17 часа на Съдебната палата в София. Организатор на тази инициатива е т.нар. "Отровно трио" - скулпторът Велислав Минеков, адвокатът Николай Хаджигенов и PR-ът Арман Бабикян.

По-ниският ДДС за напитки и спорт влиза в сила от днес

По-ниският ДДС за вино, бира, спортни зали и туроператори най-сетне влезе в сила от 11 август, вторник. В закона текстовете трябваше да са приложими от 1 август, но до днес те не бяха обнародвани в Държавен вестник и не бяха валидни. Това не попречи на заведенията масово да заложат по-ниската 9% ставка от 1 август и, изглежда, не се очакват санкции за нарушителите.

Втора нощ на насилие в Беларус, кандидатът на опозицията е напуснала страната

Основният опозиционен кандидат на президентските избори в Беларус в неделя Светлана Тихановска е напуснала страната "в името на децата си" и се намира "в безопасност" в Литва. Тя оспори резултата от вота, според който президентът Александър Лукашенко е спечелил с над 80% от гласовете на фона на множество съобщения за изборни измами. Най-малко един човек е загинал във втората нощ на сблъсъци между силите на реда и многобройните протестиращи срещу нагласената победа на Лукашенко.

S&P500 е на крачка от историческия си рекорд от преди пандемията

Надеждите за още стимули за американската икономика, заявката на Доналд Тръмп за нови данъчни облекчения върху капиталовите печалби и новината за руската ваксина дадоха пореден тласък на фондовите борси в САЩ. Широкият индекс S&P 500 е близо до нов исторически рекорд, преодолявайки всички загуби за годината. След началото на търговията във вторник той се покачи с 0.4% до 3373 пункта. Предишният му връх беше на 19 февруари - 3393.5 пункта, след който започна и най-бързия мечи пазар от десетилетия. От миналата седмица заедно с Dow Jones 30 индексът расте в седем поредни сесии. Очакванията за стимули и възстановяване сега отново обръщат погледите към най-засегнатите индустрии - авиация, туризъм, енергиен и петролен сектор. Техните акции са сред най-печелившите днес, като се наблюдават продажби на технологични книжа и злато, за да се осигури ресурс. Това се отрази и на цената на благородния метал, която се понижи с 4%.

КОРОНА НОВИНИ

116 са новоустановените случаи на заразени с коронавирус за последното денонощие при направени 3667 PCR теста, показват данните от Националната информационна система. С това общият брой потвърдени случаи достига 13 512, от които активни са 5073. В болница са 854 пациенти, от които 54 в интензивни отделения. За последното денонощие има 12 смъртни случая, а починалите стават общо 459. За същия период са отчетени 208 новоизлекувани до общо 7980.

Ръководството на болницата в Добрич ще бъде сменено в следващите дни заради изключително тежкото състояние, в което тя изпадна при силното увеличение на заразените с коронавирус в областта. В момента тя няма инфекциозно отделение и нито един лекар инфекционист, а за болните от COVID-19 се грижат двама гастроентеролози и според здравния министър лошото управление на болницата е помогнало за резкия скок на заразените през последните дни.

Със заповед на здравния министър Костадин Ангелов от днес отпада изискването влизащите в България от Обединените арабски емирства да представят отрицателен резултат от PCR тест. Такъв не се изисква и за пристигащи от държави - членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Украйна. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.

Финландия въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи от държави с 8 до 10 случая на коронавирус на 100 хил. жители за 14 дни. Неспазването на карантината се наказва с до три месеца затвор или глоба. Към настоящия момент правилата за карантиниране се прилагат за повечето страни по света с изключение на 25, сред които са Италия, Япония, Гърция и Норвегия, където броят на заразените остава нисък. Финландските власти въведоха новите мерки, след като 24 от 157 пътници от полет, пристигнал от Скопие, дадоха положителна проба.

Броят на работещите хора във Великобритания е намалял с 220 хил. през трите месеца до юни, което е най-големият брой от 2009 г насам, съобщи британската статистическа служба. Броят на самонаетите е намалял рекордно начело с по-възрастните работници, докато броят на наетите служители е нараснал. Очаква се закриването на работни места да нарасне, тъй като Великобритания планира да спре схемата си за запазване на служители в края на октомври.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Русия първа регистрирала ваксина срещу COVID-19, дъщерята на Путин я била изпробвала

Руският президент Путин обяви, че страната му е първата в света, регистрирала ваксина срещу коронавирус, предаде РИА "Новости". Решението за регистрацията ѝ е взето въпреки предупреждения от фармацевтични компании, че тя все още може да не е безопасна. По думите на Путин обаче е сигурно, че ваксината е "ефективна и способна да формира устойчив имунитет". "Една от дъщерите ми си направи. В този смисъл участва в експеримента. След първата ваксина температурата ѝ беше 38, на следващия ден - 37 градуса", каза Путин. Той добави, че към момента тя се чувства добре, а други, участвали в тестовете, не са развили никакви симптоми.

Регистрацията на продукта, разработен от държавната лаборатория "Гамалея" в сътрудничество с Министерството на отбраната, на практика става преди последните изпитания, които бяха предвидени по график - контролирани тестове в болници в Москва и другаде. Московският щаб твърди, че за граждани ваксината ще е достъпна от 1 януари 2021 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chg16538350 avatar :-|
    chg16538350

    Измененията в ЗДДС за по-ниската ставка влизат в сила от 01.08.2020г., има преходна разпоредба в закона за изменение на ЗМДТ. Моля коригирайте информацията която давате.

    Нередност?
  • 3
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Въведената неправилна емисии пари е съществената причина за възникване на щети. Хората са със съдби на жертви на грешката на централната банка.
    Протестите имат основание. Проблемът при протестиращите е, че същите са реално подведени. Те не протестират срещу съществения причинител на щети, а срещу правителството, което е жертва на грешката на централната банка. При запазване на грешката на централната банка и 1000 правителства да се сменят е невъзможно устойчиво развитие.
    Вариантите са два:
    Първи: При запазване на неправилна емисия пари е с увеличени щети. Хората са със съдба на жертви на грешката на централната банка.
    Втори: За устойчиво спасение от щети е необходимо:
    1. Обществено разобличаване на неправилна емисия пари.
    2. Правилна емисия пари.

    Сега е сходно както през предишни години, защото е запазена вредната за всеки грешка на централната банка.

    Нередност?
Нов коментар