С четири години закъснение държавата откри, че летните сараи на Доган са незаконни

След Бареков и прокуратурата се опита да "пакетира" имението на почетния лидер на ДПС със съиздателя на "Капитал" Иво Прокопиев

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пристанът за яхти, три едноетажни сгради, двуетажна и триетажна сграда, както и оранжерия с площ 500 кв.м. в парк "Росенец", съществуват без документи. Това е резултатът от проверката на Върховната административна прокуратура (ВАП), която за трети път в рамките на месец пуска съобщение по темата за т.нар. летни сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган на нос Чукалята.

Прокуратурата започна проверки по казуса пред около месец, непосредствено след като лидерът на "Демократична България" Христо Иванов опита да стигне плажната ивица край имота по вода, но достъпът беше блокиран от служители на НСО. На 9 юли ВАП нареди "незабавна проверка" на няколко ведомства, като уточни, че преписката е образувана "по информация в медиите за неспазване на правни норми, свързана с държавната собственост". Информация в медиите по казуса обаче има от 2016 г., когато бяха публикувани разследвания от "Биволъ" и "Капитал". "Биволъ" подаде сигнал към ДНСК през 2014 г. за строежа, но от ведомството тогава не откриха нарушения.

Сградите не съществуват, плажът не е плаж

За изброените обекти - сгради и оранжерия на нос Чукалята, на място не са представени строителни книжа и при проверката в община Бургас не е установено наличие на одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж, съобщават от ВАП. Оттам уточняват, че с писмо от 11 август 2020 г. началникът на РДНСК - Бургас, е уведомил кмета на Бургас, че трябва да "разпореди предприемане на последващи действия за законосъобразното приключване на случая".

Според чл. 223 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) кметът отговаря за строежи от четвърта, пета и шеста категория и има редица правомощия, включително и да издава заповеди за премахване на незаконни строежи. В съобщението обаче не се уточнява какво точно следва за незаконно построената лятна резиденция на Доган.

Що се отнася до пристана за яхти, оказва се, че нито Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), нито транспортното министерство знаят за него. "Към настоящия момент в МРРБ няма одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж", съобщава прокуратурата. Доклад на министъра на транспорта Росен Желязков пък твърди, че пристанището не е вписвано в регистрите на ведомството му и не е издавано удостоверение за експлоатационна годност за специализиран пристанищен обект "Пристан за яхти и лодки - Отманли".

Плажът край сараите пък нямал статут на морски плаж, но достъпът до него е ограничен от строителна ограда, установила е ВАП. За този казус също се знае поне от 2016 г. Прокуратурата е открила, че за поземления имот, който е плажът на практика, няма акт за държавна собственост. В кадастъра той фигурира като "земеделска земя". Кога и по какъв ред ивицата ще бъде официално държавна не става ясно от съобщението на ВАП.

На 30 юли общинският съветник в Бургас Димитър Найденов изпрати писмо до Министерството на туризма по темата за плажа. В своя отговор оттам посочват, че имотът все още е публична държавна собственост с вид на територията "земеделска" и начин за трайно ползване "за курортен хотел, почивен дом". "Част от имота представлява каменист бряг, покрит с различни по големина камъни, чакъл и други седиментни образувания, а от налични снимки и клипове, включително от 2016 г., видно е бил покрит изцяло с пясък и ползван като морски плаж. Това описание отговаря за определението на морски плаж", констатира ведомството, като уточнява, че е поискало от Агенцията по геодезия, картография и кадастър да направи и приеме изменение на кадастралната карта за плажа.

В интервю по темата от месец май кметът на Бургас Димитър Николов твърдеше, че по документи въпросният имот е строителна площадка. Сега се оказва, че тя не е минала нормалния ред за един строеж. Николов твърдеше и че плажът не е официално плаж, а пристанът е "частно хидротехническо съоръжение". Прокуратурата потвърждава първото, но пък пристанът не съществува по документи.

В кадастъра на имота е записано само, че там има "хангар, депо, гараж" и "административна, делова сграда".

Успех от трети опит?

На 13 юли Върховната административна прокуратура (ВАП) обяви, че е сезирала министъра на транспорта да започне незабавна проверка на концесионирането на пристанищен терминал "Росенец". Тогава обаче ставаше въпрос за ползвания от рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", а не за свързания с Доган имот.

Десет дни по-късно ВАП пусна ново съобщение за проверки на строежи по Черноморието, като в списъка вече присъстваше вече темата за сараи, но пък това беше единственият казус, по който нямаше конкретно предписание към институция, за да е ясно какво следва.

От съобщението на прокуратурата става ясно и че министърът на регионалното развитие и благоустройството, министърът на туризма, министърът на околната среда, министърът на транспорта и началникът на ДНСК (всички те участвали в проверката), както и самата прокуратура, констатират нарушения.

Първо Бареков, после прокуратурата

В прессъобщението за проверката на летните сараи на Ахмед Доган прокуратурата беше добавила и абзац за сграда в местността Буджака, разположена южна от Созопол.

В мейла от държавното обвинение са приложени три снимки, озаглавени budjaka, на които се показани три различни имота, единият от които е собственост на съиздателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев.

Това е поредният опит на прокуратурата да пришие Прокопиев към сюжета със сараите на Доган, като в случая държавното обвинение копира акцията на бившия депутат Николай Бареков, проведена в Буджака предходния ден.

В текста на прокурорското съобщение се казва, че "не са налични изискуемите протоколи за определяне на линия и ниво на намиращите се на мястото ограда и басейн, като последният не фигурира в издаденото удостоверение на главния архитект на община Созопол и не е въведен в експлоатация", а в "нарушение на действащия Подробен устройствен план /ПУП/ е издадено разрешение за строеж на еднофамилна жилищна сграда в имот, отреден за вилно застрояване, а същият строеж е ситуиран в два имота и се касае за една сграда, която е функционално свързана".

Въпреки че в медии, близки до властта, се появи твърдение, че става дума за имота на Иво Прокопиев, съиздателят на "Капитал" коментира, че прокуратурата не е изказала такова твърдение.

Има две възможни хипотези: "Или става дума за друг имот, в който има някакви несъответствия и прокуратурата създава интрига, като без да твърди нещо конкретно, оставя медиите да се "досетят" чий е имотът. Или прокуратурата лъже, както лъжеше Николай Бареков, ако наистина става дума за моя имот. Няма трети вариант". Той допълни, че строителството на къщата е започнало преди петнадесет години, в пълно съответствие със закона, влязла е в експлоатация преди десет години и има пълна документация. "Като част от репресивните действия на прокуратурата срещу мен във времето имотът е проверяван многократно и никога някоя официална институция не е стигала до заключение, че има някакви нередности", каза още Прокопиев.

Съобщението на прокуратурата идва ден след акцията на приближения до Делян Пеевски бивш евродепутат Николай Бареков в местността "Буджака" в опит да докаже, че къщата на Иво Прокопиев блокира достъпа до плажа. През цялото време Бареков показваше съседен имот, а когато един от гражданите се опита да му обясни, че това не е имотът на Прокопиев, той не реагира. След акцията на Бареков Иво Прокопиев коментира, че ще заведе поредно четвърто дело срещу Бареков и припомни, че вече го е осъждал два пъти за клевета, а третото дело още не е приключило.

Очевидно на Бареков отново е отредена незавидната роля да бъде своеобразна подгряваща група на прокуратурата, за да се разсейва вниманието и да се омаловажат тежките проблеми със законността на сараите на Ахмед Доган в "Росенец".

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 5

    И скалите са бетонирани!!!
    https://www.facebook.com/bivolnews/posts/3391445274240564

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 6

    Бетонирани скали Доган Сарай (видео):
    https://www.youtube.com/watch?v=15qJJnL6U6s

    Нередност?
  • 3
    bat_plamen avatar :-@
    bat_plamen
    • + 6

    Къде е Каскетът , за да се самосезира за това нагло беззаконие на Доганя................?!

    Нередност?
  • 4
    kdo52372883 avatar :-P
    kdo52372883
    • + 9

    Каскетят гони крадени кокошки из Шуменско и конфискува биберони без бандероли в Силистра. Това е нещото, което имаме като ГлавПрок. И затова мястото му е като пазвантин на паркинга на прокуратурата, както каза Ицо Хазарта.

    Нередност?
  • 5
    b.manchev avatar :-?
    b.manchev
    • + 3

    На 11.07.т.г пресцентърът на ДПС публикува 4-минуто видео от базата на ДПС в Росенец, в което почетният председател Ахмед Доган и председателят Мустафа Карадайъ са сред няколко десетки представители на ДПС. В него присъстват множество политически констатации, като тези:

    „Президентът не можа да разбере какво означава институцията и води лични и персонални битки.“.
    „Тази агресия беше символна, тази агресия беше против ДПС, защото Ахмед Доган е символът на ДПС.“.
    „Целта им беше агресия в ЧАСТНА собственост", подчерта председателят на ДПС.“.
    По материял на “Епицентър бг“ от същата дата!

    Сега от Прокуратурата ни съобщават, че въпросната собствеността по документи била все още ничия!

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 5

    Е-ей, тоя Бареков е едно леке - мръсно петно! Все така ли смята да си изкарва хляба? И деца има май - за тях не мисли ли?

    Нередност?
  • 8
    tyg36557049 avatar :-|
    tyg36557049
    • + 3

    Да се сезира Лаура Кьовеши!

    Нередност?
Нов коментар