Скритите владения на Мавродиев

След като той оглавява ББР, лицата, управляващи бившите му фирми, се активизират да придобиват дружества и имоти заедно с нови партньори

В повечето дружества от преди политиката и в новите придобивки Мавродиев е заместен от кипърци
В повечето дружества от преди политиката и в новите придобивки Мавродиев е заместен от кипърци
В повечето дружества от преди политиката и в новите придобивки Мавродиев е заместен от кипърци    ©  Надежда Чипева
В повечето дружества от преди политиката и в новите придобивки Мавродиев е заместен от кипърци    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • След влизането на Стоян Мавродиев в ББР лицата от някогашните му фирми се активизират да придобиват дружества и имоти.
  • Изкупуват се активи основно от напускащи страната чужди инвеститори - първо без участие на ББР, но през 2019 г. има и сделки с финансиране от банката.
  • Пряка връзка към Мавродиев няма, но косвените индикации и източници сочат, че той не е спирал да контролира някогашните си дружества.

Статията е допълнена в 12:45 часа на 18 август 2020 г. с право на отговор от Ния Темиз

Официалната биография на Стоян Мавродиев е известна и добре документирана. До 2006 г. има консултантски бизнес, като основната му фирма е "Юнайтед консултинг", но има цял облак от други български и офшорни дружества. След това той се впуска в политиката, съосновава ГЕРБ, пише икономическа програма, става депутат (2009 - 2010), избран е за председател на КФН (2010 - 2016). След остро писмо от Брюксел не е номиниран за нов мандат, а набързо е сменен, но след година пауза се озовава като главен изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие (2017 - 2020).

Отвъд това обаче има и друг пласт - частната практика на Мавродиев, изглежда, никога не е прекъсвала. Формално ръководството на някогашните му фирми е прехвърлено на други лица, но по всичко личи, че той никога не се е разделял с реалния контрол над компаниите си през над десетгодишната си кариера на публични постове. Известно време те на вид не развиват грандиозна дейност, а по-скоро вегетират. Но паралелно с влизането му в ББР някогашната фирмена група около "Юнайтед консултинг" преживява бурен разцвет и регистрира серия придобивки съвместно с нови партньори - група архитекти около Калин Тихолов, известен като близък до Ахмед Доган и проектант на морския му сарай в Росенец.

Двама кипърци в Дубай

"Юнайтед консултинг" е първоначално основано през 1996 г. от Стоян Мавродиев и първата му съпруга Ива. Следват различни трансформации, пререгистрирано е от ООД в АД, а в края на 2002 г. бордът, в който влиза и Мавродиев, е сменен - ролята на директори се поема от три офшорни дружества, а като представител на компанията е посочен кипърецът Майкъл Тимвиос. Запомнете това име!

Пристъпва се към ликвидация и дружеството изчезва от правния свят. Малко по-късно друга компания от структурите на Мавродиев, сменила преди това няколко имена, е прекръстена на "Юнайтед консултинг" и това е дружеството, което съществува и до днес. През 2006 г. Мавродиев напуска управлението му и на негово място е назначен Димитър Младенов. Останалите членове на съвета на директорите остават същите - Андон Георгиев и Свилен Исаев. Чак през 2012 г. има нова промяна - Георгиев е назначен да заеме новосъздадената позиция главен секретар на председателстваната от Мавродиев по това време КФН. Така е изграден новият борд на компанията, който се запазва и до днес, в който освен Младенов влизат Сашко Павлов и Маргарита Филипова. Собствеността също остава без промяна доскоро - дружеството се притежава от United Consulting Limited от Британските Вирджински острови. Миналата година за негов действителен собственик е посочен друг кипърец, Костас Андреас Йоану, който го притежава чрез Nerites Holdings Limited от Обединените арабски емирства. Запомнете и това име!

Към днешна дата почти всички компании, в чието управление влизат Димитър Младенов или Сашко Павлов, стигат до офшорни компании. Голямата част от тях са от Обединените арабски емирства, но има и по-стари кипърски, които поетапно се премахват от веригата. Но неизменно са приложени документи, сочещи Майкъл Тимвиос и Костас Андреас Йоану не само като единствени акционери на офшорките, но и като действителни собственици.

Реално има множество индикации, че Мавродиев не е скъсал връзки с предишните си фирми и още продължава да контролира групата. Една такава е публична: в края на 2018 г. новата съпруга на финансиста - Димитринка Мавродиева прехвърля своята фирма "Интертранс риълти 17" на Filler Investments Limited - компания, собственост на Тимвиос, който е упълномощил Сашко Павлов да го представлява. Днес дружеството с около 1.5 млн. лв. активи (предимно имоти) се управлява от Димитър Младенов. Други връзки не са видими, но са проверими. Например по информация на "Капитал" по някои от дружества в структурата, които ползват заеми от български банки, Мавродиев е вписан като съдлъжник и това би могло да се установи в Централния кредитен регистър.

Освен това очевидно Младенов остава близък до Мавродиев и след впускането му в политика - от 2008 до 2015 г. той е управител на "Рийл естесйт венчърс" - дружество, което и тогава и сега е еднолична собственост директно на Мавродиеев.

Талантливият мистър Тимвиос

Хаотичната плетеница от компании от години разполага с имоти, някои от които обособени в отделни дружества, но като цяло през престоя на Мавродиев в парламента и в КФН по-скоро групата вегетира. Тя обаче се събужда за нов възход скоро след началото на банкерската му кариера. А целите за придобивка са дружества с имоти - предимно провалили се проекти на чужди инвеститори, търсещи изход.

Първото от тях е "Гардънс сити". Още през 2007 г. инвеститорът "Мовако" с управител Моше Ахирон и израелски капитали анонсира планове за мегаинвестиция за 400 млн. лв. край Долни Лозен на 600 дка - комплекс от жилищни сгради, офиси, търговски центрове, спортен комплекс, училище и детска градина. Към 2018 г. обаче нищо от това не се е случило - дружеството има над 45 млн. лв. дългове към ОББ (отпуснати навремето от Сибанк) и още към свързани лица, като след неспирни загуби капиталът му е - 40 млн. лв. Компанията заедно с имотите и дълговете й е купена от българското дружество "Лозен дивелопмънт" за 3 лв. през март 2018 г.

В новия собственик съдружници са архитектите Калин Тихолов и Ния Темиз с по 25%, както и други инвеститори. Само две седмици след сделката има промяна и мажоритарен собственик на "Лозен дивелопмънт" става Juno Holdings Ltd от свободната търговска зона в ОАЕ Рас ал Хайма. Неин собственик е Майкъл Тимвиос, а управители стават Сашко Павлов и Ния Темиз. Тя и Тихолов запазват сумарно 15% дял, а цената за останалите 85% е 4250 лв.

Скоро след това през юли следва подобна сделка по придобиване на "Мрамор парк". Това също са останки от дружество с планове от 2007 г. да изгражда индустриален парк на 300 дка край село Мрамор за 116 млн. лв., за което получава сертификат за първи клас инвеститор. Зад проекта стоят естонски инвеститори, които за разлика от индустриалната зона успешно изграждат жилищния комплекс Делта хил до с. Кладница. По баланс "Мрамор парк" има около 5 млн. лв. активи (освен около 80 дка край с. Мрамор още над 40 дка до с. Волуяк) и почти няма дългове, но е продадено за едва 639 хил. лв. Купувач на 100% е Waybridge Services Limited отново на Майкъл Тимвиос, а управители отново са Темиз и Павлов.

Третата сделка за 2018 г. отново е за нереализиран индустриален парк - 250 дка край Елин Пелин на испанската Bogaris Industrial. Терените са обособени в ново дружество "Индустриални решения ЕлПе". Цената на сделката не става известна, но при апорта оценката е близо 3 млн. лв. 90.01% са придобити от Rosewell International Limited, което отново е на Майкъл Тимвиос. Останалите близо 10% са на фирма на Ния Темиз, която вече по традиция става съуправител, този път заедно с Димитър Младенов.

Така поне на документи никому непознатият Тимвиос се превръща в крупен инвеститор, притежаващ стотици декари площи за застрояване около София. През 2019 г. той дори и директно без посредничество на офшорка си основава българско дружество. То се казва "Хандлей България" и управители са самият Тимвиос и Ния Темиз. А по-късно архитектката е сменена от Димитър Младенов, но адресът остава непроменен - ул. "Никола Козлев" 6, където до 2019 г. е адресът на проектантското студио на Тихолов и партньорите му.

Еманципацията на архитектите

Но ако 2018 г. е годината на Тимвиос, през 2019 г. близките до "Юнайтед консултинг" архитекти се еманципират и започват да усвояват средства от управляваната от Мавродиев ББР.

На 17 юли 2019 банката отпуска кредит на наскоро създадена компания - "ЕРФОЛГ 1", в размер на близо 5.8 млн. евро. Дружеството е създадено едва два месеца по-рано, собственост е на Ния Темиз, а в борда му влизат още колегите й Калин Тихолов и Евгени Рафаилов. Средствата отиват да се придобият пет дружества с имоти в различни точки на страната - видно от имената им (Рилон Трилистник, Рилон Златитрап, Рилон Цалапица, Рилон Стряна, Рилон Пещерска). Продавач е Rilon Limited, за чийто действителен собственик преди това е деклариран израелският адвокат Рон Бар Нир. Цената не е известна, но размерът на кредита дава ориентир. Активите на продадените дружества по баланс са 21.6 млн. лв., но има и задължения за близо 10.5 млн. евро, които са цедирани на купувача.

Другата голяма сделка с пари от ББР е от 16 октомври 2019 г. Тогава банката отпуска на друга наскоро създадена компания без дейност 4.9 млн. лв. Тя се казва "Волщанд" и с финансирането от банката придобива четиризвездния хотел "Вихрен палас" със 130 стаи в Банско и стопанисващото го дружество "Мираж пропърти мениджмънт". Собственик на "Волщанд" е Добрина Георгиева, която почти няма други фирмени участия, така че пряка връзка към Мавродиев или Темиз/Тихолов няма. Все пак косвени индикации не липсват. "Волщанд", както и "Ерфолг 1", е регистрирано през май 2019 г., като вписванията се правят от един и същ пловдивски адвокат - Ненчо Такев. Първоначално в борда на "Волщанд" влиза Валентин Карадаков - управител на "Магнолия Гардън", което е дъщерно дружество на "Сити контрол" на Ния Темиз. А освен това и след покупката "Мираж пропърти мениджмънт" е регистрирано на ул. "Тинтява" 126, вх Б, офис 3, където е архитектурното студио на проф. Тихолов и колегите му.

Въпреки че през април Стоян Мавродиев беше отстранен от банката, новото ръководство досега не е дало вид да има притеснения от тези експозиции, като оттам не отговориха на въпросите на "Капитал" по темата. За сметка на това буквално преди дни в края на юли ББР е отпуснала нов заем за малко над 4 млн. евро на "Волщанд".

С новия заем дори най-консервативните оценки за сумите от ББР, раздадени от Мавродиев на хора от близкото му обкръжение (ако не на самия себе си), надхвърлят 10 млн. евро. А отделно е още един индикатор за тясната колаборация с ДПС, макар след над 0.5 млрд. лв., отпуснати на фирми, свързани с Делян Пеевски и Румен Гайтански, едва ли има нужда от още. Калин Тихолов е не просто неуспяла кандидатура за министър в кабинета "Орешарски" от квотата на ДПС, но и управител на няколко дъщерни компании на контролираната от Ахмед Доган "ТЕЦ Варна".

Право на отговор

Опровержение, изпратено от Ния Темиз:

Уважаеми господа,

Използвам възможността да изложа настоящото опровержение във връзка с ваш материал със заглавие "Скритите владения на Мавродиев", публикуван на 13 август 2020г. в 12:59 ч. на интернет сайта на в. "Капитал".

Името ми се споменава многократно във въпросния материал, и то в контекста на голословни твърдения за политическа и икономическа обвързаност с трети лица, с наличието на каквато категорично не се съгласявам и отричам.

На първо място отбелязвам, че "Ерфолг 1" ЕАД е еднолично дружество, чийто капитал се притежава изцяло от мен. Със статията се прави опит за уронване доброто име на дружеството и на мен в частност, на база обстоятелството, че към момента на получаване на кредит дружеството е било "новосъздадено". Убедена съм, че всеки човек с елементарна юридическа култура, каквито вярвам, че са читателите на в. Капитал, ще разбере, че става въпрос за т. нар. целево дружество - такова, създадено със специална инвестиционна цел, която в случая се състои в закупуването на конкретни недвижими имоти, тяхното развиване и реализиране на пазара. Прието е подобни обемни проекти да се осъществяват посредством създаване на нови дружества, предназначени основно за съответния и подобни на него проекти, с цел оптимизиране на тяхното управление.

На второ място считам, че публикацията е подвеждаща, доколкото четейки я, обществеността остава с погрешното впечатление, че това да се получи кредит от банка е привилегия, че кредитите се "раздават" на "избрани" и че един човек може да контролира самостоятелно цяла банка?! Всичко това,

разбира се, е далеч от истината и реалността.

Банковият кредит не е дарение, а задължение, като получаването на кредит от търговско дружество става факт едва след изпълняване на редица условия в рамките на дълга и сложна процедура по одобрение, и то при доказана обективна възможност за обслужването му, определено самоучастие и предоставяне на реални и солидни гаранции /обезпечения/. Абсурдно е без каквито и да било ясни доказателства да се правят догадки, че щом дадено дружество е получило банков кредит, то това непременно е станало чрез "връзки". Нима дружества от вашата икономическа група не са получавали кредити за проекти, по някои от които аз самата съм била консултант? Ако се следва тази логика, то всеки предприемач като мен, опитващ се да прави бизнес в България, ще бъде "изобличен" в медиите, защото е взел кредит!

Всички кредити, които притежаваните и/или управляваните от мен дружества са получили, касаят реално съществуващи инвестиционни проекти, характеризират се с пазарни лихви и са достатъчно добре обезпечени в полза на съответните банки. В частност, кредитът на "Ерфолг 1" ЕАД е дори свръхобезпечен, доколкото видът, броят и пазарната стойност на дадените обезпечения значително надвишава сумата на дълга.

По-нататък, решението проф. Калин Тихолов да е в Съвета на директорите на "Ерфолг 1" ЕАД е обусловено единствено от факта, че проектът изисква специфична експертна работа, а Калин Тихолов е професор по архитектура, с доказани качества и висока репутация в областта. Публикацията избирателно поставя акцент на конкретни дружества, в които участваме с проф. Тихолов, както и на получавани от Българска банка за развитие кредити, но може би ще бъде интересно на читателите да научат, че както аз, така и проф. Тихолов, през дългогодишната си професионална кариера сме участвали и участваме в ред други търговски дружества, развиваме и осъществяваме ред други самостоятелни архитектурни и инвестиционни проекти, за които сме получавали и успешно сме обслужвали кредити и от редица други търговски банки.

Описаната по-горе дейност се нарича предприемачество. Вярвам, че ако повече хора в България се занимаваха с бизнес сериозно и отговорно, вместо с политиканстване и безцелно обсъждане на "модерните" теми за деня, бизнес климатът в държавата ни щеше да е далеч по-благоприятен както за нас, така и за чуждестранните инвеститори, каквито с проф. Тихолов винаги сме се стремили да привличаме за инвестиции и работа по проекти в страната. Именно това е и една от целите, за които е била създадена Българската банка за развитие - подпомагането на инвестиционни проекти, които да подобряват бизнес климата и икономическото развитие на страната. Такива именно са проектите, развивани от "Ерфолг 1" ЕАД, като всякакви други опити за внушения са категорично неверни.

На последно място, но не по важност, изразявам разочарованието си от цялостния тон и насоченост на публикацията. В контекста на написаното се оставя впечатлението, че аз съм "сламен човек", формално "сложен" в ръководството на търговски дружества от трети лица. Подобни намеци от една страна са абсолютно неверни, а от друга - вредят на репутацията ми, която градя в продължение на дълги години, и ме дискредитират пред бизнес

партньорите ми в страната и чужбина, което не мога да позволя! Същото се отнася и за други споменати в публикацията имена - това на проф. Калин Тихолов, професор по архитектура с много опит и експертиза в областта, това на г-н Майкъл Тимвиос - уважаван одитор и чуждестранен предприемач, и др. Лично аз не съм политически обвързана, доколкото ми е известно, проф. Тихолов също е безпартиен. Ето защо ми е изключително неприятно името ми да бъде замесвано в подобни съчинения, които се опитват да ме обвържат с определени политически групи и благодарение на които някой се опитва да извлече политически и финансови дивиденти!

В заключение, изпращам настоящия текст - опровержение до в. "Капитал" с настояване за изтегляне на горепосочената публикация от интернет пространството и за публикуване на нова такава, с която да се опровергае съдържанието на обсъждания материал. В противен случай ще бъда принудена да

предприема съответните съдебни процедури за защита на правата си.

С уважение,

Ния Темиз

Редакцията на "Капитал" изпрати отговор до г-жа Темиз, в който се изтъква, че в нейното опровержение не се посочват фактологични неточности, а несъгласие с критичния тон на публикацията. Редакцията се извинява, че не е осъществена връзка с нея преди публикуването на материала, и предлага да се публикува нейното право на отговор. След това беше получено второ писмо, което също публикуваме по настояване на г-жа Темиз:

Уважаема г-жо Василева,

Считам, че от изпратения Ви вече отговор ясно личи, че категорично се разграничавам от всякакви политически и икономически обвързаности, каквито твърдите. Считам също така, че това е повече от фактологична неточност и по естеството си представлява публикувана от Вас НЕистина.

Както ясно съм подчертала, нито Аз, нито г-н Тихолов, нито Ерфолг 1 ЕАД, нито което и да е друго дружество, в което участваме има каквато и да било пряка или косвена връзка с г-н Стоян Мавродиев. В тези дружества Аз и г-н Тихолов участваме лично за себе си и от свое име, като предприемачи и експерти, и те нямат нищо общо с г-н Мавродиев. Същите дружества са кандидатствали за кредити на общо основание и по всички установени правила на съответните банки.

Отново подчертавам дебело, че и Аз и г-н Тихолов сме консултирали проекти на дружества от групата на вашата медия и тук е мястото да Ви попитам дали това обстоятелство по Вашата сбъркана и безпочвена логика свързва г-н Прокопиев с г-н Мавродиев!?

Надявам се, че сами разбирате колко неверни, недоказани и абсурдни са всичките Ви писания и инсинуации за имагинерни връзки с г-н Мавродиев.

В тази връзка, най - малкото, което бихте могли да направите е да публикувате отговора ми, изложен както в настоящото, така и в предходното писмо, за което естествено давам съгласието си.

Моля да имате предвид, че сте нарушили почти всички разпоредби на т. 1 от Етичния кодекс на българските медии, публикувайки неверни и недоказани твърдения, не разграничавайки голословни предположения и необосновани догадки от установени факти, каквито не са налице и мн. др. Предвид това, моля отговорите ми изложени в това и предходното писмо да бъдат публикувани на същото място в електронното и хартиено издание на вестника Ви, под същата форма, заглавие, шрифт и цялостна значимост на текста, заедно със съответното извинение (т. 1.2.1. и 1.2.2. от Етичния кодекс и чл. 18, ал. 3 от Закона за радиото и телевизията - приложим по аналогия).

Нежеланието Ви за оттегляне на статията само затвърждава намерението ми да предприема съответни съдебни действия срещу Вашата медия, за което вече съм ангажирала адвокати, които работят по случая.

Ния Темиз
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-(
    Rational
    • + 9

    Гешеф дали ще си го причини да разследва тази кражба?

    Нередност?
  • 3
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 7
    • + 2

    Аз не видях едно доказателство за заглавието на статията..свръх косвени връзки, съмнения и това е всичко. Още повече, че едното дружество се финансира и след като Мавродиев го няма в банката. Търсите под вола теле май

    Нередност?
Нов коментар