Вечерни новини: ГЕРБ спаси Борисов от изслушване, ремонтът на дома ще спестява данъци

И още: Франция засилва военното си присъствие в Средиземно море заради Турция; Васил Божков посочи Иван Мирински като човека за обществени поръчки на Пеевски

   ©  Цветелина Белутова

На фона на протести ГЕРБ, патриотите и "Воля" бламираха парламента в четвъртък, след като не осигуриха кворум за извънредно заседание. На него трябваше да се гласува дали да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов по повод ексцесиите на партийната конференция в "София тех парк" миналата седмица.

Най-сетне и прокуратурата забеляза проблеми с лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец. Оказа се, че много от постройките и кеят около нея са с куп нарушения, липса на разрешителни, планове и други - с една дума незаконни.

Оплетеният казус около бившия депутат Димитър Ламбовски, който в живо предаване обясняваше на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, за някой звънял на Маджо, получи ново развитие. След появили се снимки и твърдения, че героят е Стоян Мавродиев и казусът включва недекларирана покупка на къщи в Гърция, доскорошният банкер излезе с опровержение и твърдения, че е бил рекетиран от Ламбовски, за което е сезирал гръцката прокуратура. Но проверка на "Капитал" показва, че има връзка между гръцките вили и кипърска офшорка, свързана с Мавродиев.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Управляващите спасиха Борисов от изслушване в парламента

Бойко Борисов трябваше да бъде изслушан от депутатите в парламента в четвъртък за инцидентите с журналисти и протестиращи по време на националната конференция на ГЕРБ миналата седмица, но народните представители от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля" не дойдоха и така провалиха извънредното заседание на парламента и спестиха на премиера отговорите на неудобните въпроси. То беше свикано от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева по искане на БСП и освен изслушването на Борисов другата точка от дневния ред предвиждаше приемането на проект за решение на парламента, с който да се задължи кабинетът в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета във връзка с мерките за преодоляването на последствията от пандемията. В отсъствието на трите парламентарни групи парламентът не успя да постигне необходимия кворум от 121 народни представители и извънредното заседание се провали. В пленарната зала присъстваха 78 депутати от БСП и ДПС.

Ремонтът на дома ще може да се приспада от дължимия подоходен данък

Ремонт на дома до 2000 лв. да се приспада от годишната данъчна основа, удвояване на санкциите за отказ от съдействие на НАП и глоба за неправилно съхранени документи от компании, погасяване първо на най-старите публични задължения. Това са част от предложенията в проект на Министерството на финансите за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). За ремонта обаче трябва да има документи, т.е. целта е строителните услуги да се изсветлят. Други текстове предвиждат нови възможности - като доброволно деклариране на данни за превоз на стоки с висок фискален риск или изменения, свързани с давностните срокове по публични задължения. Проектът ще бъде наличен за обществено обсъждане в платформата strategy.bg до 10 септември.

Франция засилва военното си присъствие в Средиземно море заради Турция

Франция ще увеличи военното си присъствие в източната част на Средиземно море, заяви президентът Еманюел Макрон и призова Турция да спре проучванията за петрол и газ във водите, обект на териториални спорове. Тези сондажи на Турция предизвикаха засилено напрежение с Гърция, като снощи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предупреди, че в сегашната ситуация може да се стигне до "инцидент" в Средиземно море.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Разграбването на световно културно-историческо наследство се извършва след преките заповеди на Делян Пеевски. Инструментът, както обичайно, е прокуратурата. Грабежът се координира от човека на Шиши, отговарящ за краденето на пари от обществените поръчки - Иван Мирински. Той се разпорежда с действията на прокуратурата и с полуграмотните чиновници, участващи в разграбването."

Васил Божков в традиционния си дневен пост във Facebook

СНИМКА

Протестът срещу Борисов стигна до германското посолство в София

Снощи протестиращи издигнаха плакати с призив ЕС да не спира фондовете за България, ако на власт не е техният човек, както и цитати на европейски лидери, изразяващи подкрепа за Бойко Борисов с въпроса: "Вие шегувате ли се?". Имаше и плакати на Борисов с германския канцлер Ангела Меркел с надпис "Широко затворени очи". С безрезервната си подкрепа за големите държави и партньори в ЕС Борисов винаги си е осигурявал безкритично и приятелско отношение от Брюксел. Както и затварянето на очи за злоупотреби с европейски ресурс и корупционни практики в държавата.

КОРОНАНОВИНИ

Общо 171 нови случая на COVID-19 са регистрирани в България за последното денонощие при направени 5108 PCR теста, показват данните от Националната информационна система. С това потвърдените случаи на коронавирус в страната достигат 13 893, от тях активни са 4932. В болници се лекуват 834 души, като 63 от тях са в интензивни отделения. За изминалите 24 часа са регистрирани 325 нови излекувани лица до общо 8479. Смъртните случаи за последното денонощие са 11, с което жертвите стават общо 482.

Никъде в страната няма данни да е запълнен капацитетът на болниците за лечение на болни с коронавирус, коментира в сутрешния блок на "Нова телевизия" главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му здравната система се справя добре, няма проблеми с предпазните средства за медици, дезинфектанти и насоки за лечението на коронавируса. "Дори и положителните да достигнат 1000 души на ден, ще успеем да ги настаним. Проблемът обаче е, че няма да има кой да ги лекува. Ние нямаме ресурса на Ухан (китайският град, от който тръгна заразата - бел.ред.), за да пратим 3000 лекари някъде само за една вечер", посочи Кунчев. По-високата смъртност през последните седмици той обясни с по-големия брой заразени, като отбеляза, че починалите остават 1% от всички, срещнали болестта.

Над 3.1 млн. лв. е платила от началото на март здравната каса на болниците за лечение и карантина на болни от COVID-19, става ясно от публикувана на сайта й информация. Близо две трети от сумата - 2.09 млн. лв., са били изплатени по няколко клинични пътеки, главно по тази, по която се лекуват леките случаи на COVID-19 - 1.7 млн. лв.

Гърция удължи до 31 август изискването за представяне на отрицателен PCR тест от хората, кацащи в страната с полети от България. Той трябва да е направен до 72 часа преди пристигането. Разширен е и списъкът страни, за които ще се прилага такова изискване - той вече включва Албания, Белгия, Чехия, Нидерландия, Северна Македония, Испания и Швеция. За изминалото денонощие гръцките власти обявиха рекорден брой новозаразени - 262 души, което създава тревога за хода на пандемията, пише "Катимерини". С това броят на потвърдените случаи на COVID-19 в страната достига 6177, а на починалите - 216, от които двама за последното денонощие.

От летището в Брюксел съобщиха, че пристигащите на аерогарата ще могат да се изследват на място за COVID-19, предават местни медии. Резултатите от тестовете ще бъдат готови за три часа. За пристигащите от т.нар. червени зони, за които изследването е задължително, цената ще е 46.81 евро. Останалите ще плащат по 135 евро. Към момента на задължително изследване и на карантина по преценка на съответната община подлежат пристигащите от два региона в България - Североизточен и Югозападен, а за идващите от останалите райони се препоръчва изследване и карантина.

Великобритания намали с над 5000 броя на смъртните случаи от коронавирус, регистрирани в страната от началото на пандемията. След промяна в методологията на отчитане от статистиката са извадени хора, при които е била установена инфекция, но са починали по-късно, като причината за смъртта им може да е друга. Според новите правила за смъртни случаи в резултат на COVID-19 ще се смятат тези, които са настъпили до 28 дни след положителен тест за вируса. С промяната броят на жертвите в страната намалява от 46 706 на 41 329, но въпреки това тя остава първа в Европа по този показател.

КАКВО СЛЕДИМ

Националният статистически институт ще обяви в петък експресните данни за БВП на страната през второто тримесечие. Той ще даде първия по-ясен сигнал как се е представила икономиката по време на затварянето на икономиката заради карантината. Очакванията са България да е по-малко засегната на фона на спадовете с по над 10% в големите икономики на ЕС и над 30% в САЩ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар