🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ало, Маджо

20 години след като мутрите сложиха костюмите и част от тях влязоха в политиката, усещането за беззаконие е все така силно

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Една изпусната реплика по време на живо излъчване във facebook разплете съмнителна история с участието на бившия шеф на КФН и ББР Стоян Мавродиев.
  • Зад сюжета, който включва имоти в Гърция и офшорни компании, изплува призракът на СИК - групировка от най-мутренската част на прехода.
  • 20 години след като мутрите сложиха костюмите и част от тях влязоха в политиката, усещането за беззаконие е все така силно.

На пръв поглед в историята със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и репликата към него по време едно от живите му излъчвания във facebook - "Изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо", вече няма кой знае какво. Разбра се кой я каза, какво е имал предвид и кой е "тоя". В този сюжет обаче има толкова различни исторически пластове и герои, че заслужава малко по-внимателен прочит. В него се вижда в какво се превърнаха мутрите от 90-те, колко високо в политиката е стигнало влиянието им и за какво се използват високите позиции в държавата. Само от тази реплика - само за замесените хора, може да се разкаже история, силно показателна за България през 2020 г.

За това има нужда да се говори по две причини. Първата е, че много хора не могат да свържат точките от изминалите години, така че да видят истинската картина в държавата днес. Не са никак малко обаче и тези, които го разбират много добре и са на площадите, за да викат "Ма-фи-я" и "Мутри - вън". За хората във властта случващото се през последния месец беше и продължава да е загадка - те искрено не разбират защо хората излязоха на улиците и се успокояват, че съвсем скоро ще се приберат. Засега поне това изглежда малко вероятно. Голяма част от протестиращите може и да не знаят всички фрагменти от историята, която ще прочетете, но много добре усещат миризмата от нея. За властта ще е хубаво да знае - и това е втората причина, заради която има смисъл да се разкажат тези истории - как изглежда отстрани.

Пропагандата на властта се опита едва ли не да лепне стикер "Обектът се охранява от SIC" на Христо Иванов - сякаш той лично звъни на Маджо. Това е класически прийом от последните години - да се обвиняват критичните към властта за греховете на хората около и в управлението.

Да приписваш на Христо Иванов връзки със смятаната за престъпна групировка от 90-те СИК - както се опитаха да направят високопоставени фигури от управляващите, е не само неубедително, но и откровено глупаво. Връзките на Бойко Борисов с тези среди са толкова явни и лесно доказуеми, че всяко повдигане на темата би му нанесло тежки политически щети. За десет години много хора може да са забравили, по-младите така и да не са научили, но сега всички отново ще разберат или ще си припомнят първите епизоди от CV-то на премиера. (Вижте кратка версия на иначе богатата история около Маджо, Пашата, СИК, Бойко Борисов и мутрите тук.)

Има и още. От историята с Христо Иванов и репликата към него от страна на Димитър Ламбовски (човек, който не отрича, че познава Маджо от 90-те и чието име се появява в миналото във фирми, свързвани със СИК) изплува и доскорошният шеф на ББР Стоян Мавродиев.

Кариерата на Мавродиев е една от най-добрите илюстрации на процесите в държавата през последните години. Преди ГЕРБ той работеше като "данъчен консултант", като неговият подпис седеше по документи за регистрация на офшорни компании на осъдения за наркотрафик и пране на пари Евелин Банев-Брендо. Мавродиев беше основен автор на първата икономическа програма на ГЕРБ. Замалко щеше да стане финансов министър, но в последния момент беше изместен от Симеон Дянков. За сметка на това малко по-късно Мавродиев беше назначен за председател на Комисията за финансов надзор - също ключов регулатор. Някъде по това време, както ще видите тук, офшорна компания, която може да се свърже с него, купува от Димитър Ламбовски къща в Гърция. Нито тази компания, нито съответно къщата фигурират в имотната декларация на Мавродиев. Доходите му като държавен служител също не достигат за подобна сделка.

Няколко години по-късно, когато той вече е изпълнителен директор на ББР, същата кипърска офшорка купува и съседната къща. По време на управлението й от Мавродиев най-големите клиенти на държавната банка за развитие станаха компании, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски и близкия до партията Румен Гайтански-Вълка. Сумите са за стотици милиони левове. По същото време, както ще прочетете тук, ББР отпуска и кредити на компании, които са подозрително близки до самия Мавродиев. И са за десетки милиони - нещо като бонус за услугите на личния банкер на олигарсите.

Пак да кажем, че това е само една история на един човек от най-високите на етажи на властта през последните десет години. В нея има връзки с мутри и много съмнения за регулярни злоупотреби на високо ниво. Фактът, че се случва дълги години абсолютно безнаказано, означава, че то не е изключение.

Повече от 20 години след като мутрите свалиха бухалките и сложиха костюмите, усещането за тях - беззаконието, злоупотребите, превземането на бизнеси, заплахите и смачкването на конкурентите, отново е силно. И крайният резултат е същият.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 25
    • + 3

    След пълното затишие на Капитал след "Шшшштт послед ще говорим" сега през час статии за Маджо. И то статии стил - тези сегашните са свързани с Маджо, нашият Ристьо няма нищо общо с него. Дали ще ви повярват и този път полезните идиоти не знам макар, че каквото и да им кажете го приемат за истина, но Ристьо ви загуби няколко хиляди гласа. Сега трябва нови акции анти-Доган да мисли!

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 20

    ПП ГЕРБ е нещо като АДСИЦ за управление, по-точно за източване на държавата. В този АДСИЦ сериозни пакети акции държат криминални босове като Брендо, Маджо, Златко Баретата, Таки, Пашата, Венци Стефанов, варненското Трибуквие. Конкретно Maвродиев е представителят на Брендо.

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 8

    Да добавя нещо интересно, прякорът на Мавродиев в ГЕРБ е "К*р МаврУди - носител ън джеледзен к*р за храброст!" поради изключителното уважение, с което се ползва за чадъра над КТБ, източването на 1 милиард от ББР и мечтата на всеки дребен гербаджия да го начука с 1 милиард на 7 милиона педали по същия начин.

    Нередност?
Нов коментар