🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисов опитва да печели време и да елиминира малките партии с идеи за ВНС и нова конституция

Вместо оставка премиерът предложи да се направи нов основен закон, а мажоритарни избори да засилят влиянието на ГЕРБ и БСП

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заканата на Борисов отпреди няколко дни да очакваме "тежки" и "интересни" решения в петък придоби съдържание, но не под формата на оставка от премиерския пост, каквато очакват протестиращите вече повече от месец, а предложение за свикване на Велико народно събрание (ВНС) и приемане на нова конституция. В специално обръщение премиерът посочи мотивите за предложението си, както и конкретните виждания на управляващата партия какви точно промени да се направят.

Какво цели Борисов с този ход

С този ход Борисов очевидно се надява да овладее политическата криза в страната като я канализира в дебат за конституционни промени. Такова искане имат и част от протестиращите, които вече повече от месец настояват за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Освен това най-вероятно с отварянето на темата премиерът се опитва да си спечели време във властта, защото процедурата по свикване на ВНС е дълга и изисква по-широка подкрепа. Проектът за нова конституция или за промени в сега действащата се разглежда не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след внасянето му в парламента, а решението на Народното събрание за провеждането на избори за ВНС се взема с мнозинство от две трети от депутатите, или 160 души. ГЕРБ може да постигне такова мнозинство, ако проектът бъде подкрепен от "Обединените патриоти", "Воля", деветимата независими депутати и ДПС.

Другата цел на Борисов очевидно е да изземе темата от президента Румен Радев, който от доста време настоява за промени в конституцията. Държавният глава беше инициатор на няколко дебата по темата, а неотдавна получи и проект за промени в конституцията от неправителствената организация "Правосъдие за всеки", чиито членове са активни участници в протестите. Според основния закон президентът също може да инициира промени в конституцията.

Какви промени в конституцията предлага

Предложенията на ГЕРБ, които Борисов изчете под мотото "Време е за рестарт, време е за решения", в основата си са неща, които са обсъждани в публичното пространство, а за някои от тях дори беше направен опит да бъдат включени сред въпросите на референдума на "Шоуто на Слави". Такова беше предложението за намаляване на бройката на депутатите наполовина - от 240 на 120. Тогава въпросът беше спрян от Конституционния съд с аргумента, че за подобна промяна се изисква ВНС. Сега ГЕРБ предлагат същото. Другото предложение е броят на депутатите при ВНС, което ще приеме промените в конституцията, да бъде намален от 400 на 280, а следващите ВНС да са съставени пак от 400 народни представители, но половината от тях да се избират мажоритарно. Ефектът от това би бил, че ще се намали влиянието на по-малките партии. При мажоритарен избор печелят само кандидатите на двете най-големите политически сили. Така парламентът, който евентуално ще приема новата конституция, ще бъде доминиран (ако сегашната ситуация се запази) от ГЕРБ и БСП. Това означава, че за хипотетичната нова конституция няма никакви шансове за сериозна промяна - ако тези две партии искаха да променят нещо, вече щяха да са го направили.

От ГЕРБ предлагат и да се въведе институтът на индивидуалната конституционна жалба. За това настоява президентът Румен Радев.

Борисов обяви и намеренията на управляващата партия за промени на конституцията в частта й за съдебната власт. Едно от тях е да се премахне Висшият съдебен съвет (ВСС) и да се създадат Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. "Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна, и прокурорите и следователите, от друга. В съответствие с препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право - така наречената Венецианска комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа, членовете на Съдебния съвет на съдиите ще се избират седем от професионалната общност, тоест от самите съдии, и шестима от Народното събрание, избрани с мнозинство от две трети от народните представители, като членовете по право ще са председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд", каза Борисов. ГЕРБ предлага и намаляване на мандатите на председателя на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, както и на главния прокурор от седем години на пет.

Ето и останалите предложения за промени в конституцията, които Борисов обяви:

  • Ограничаване на правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети на съответните органи и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт.
  • Съветите на съдиите и прокурорите да се създадат отделни инспекторати, тоест да не е един инспекторат, както е в момента. Всеки от двата инспектората се състои от главен инспектор и петима инспектори.
  • Главният прокурор на всеки шест месеца да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман. Докладът обхваща прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи.
  • Народното събрание да може да изслушва главния прокурор по въпроси, свързани с конкретни наказателни производства, след разрешение на наблюдаващия прокурор.

Борисов увери, че в момента, в който парламентът вземе решение за свикване на ВНС, той ще се оттегли от премиерския пост.

Повече подробности, анализ и коментар по темата, очаквайте по-късно на capital.bg.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-P
    scuby
    • - 27
    • + 6

    Явно сте до край озлобени, че разкарваха шефа по съдилища и за мен неоснователно.Озверели, че Цацаров е запорирал имущества за над 200 милиона на собственика на този сайт. Но основно всичко е заради спуснатата заповед от някое посолство "спиране на Балкански поток на всяка цена". Виждате, че Борисов бави времето по всякакъв начин, за да го довърши и вас това ви изнервя!

    Нередност?
  • 2
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 7
    • + 14

    Тоа не разбра, че хората не искат той да пипа повече с мазните си ръчички каквото и да е в държавата! Опита се да посегне на Президента и това беше капката, която преля чашата. Що си мисли, че някой ще се съгласи да му остави Той да пише Конституция на България? Един закон не е останал така, както са го приели, та камо ли конституция, която е основата на държавата!

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 10
    • + 5

    До коментар [#2] от "kratun.ko":

    Забелязал съм от житейският си опит, че само много прости хора говорят от името "на хората" или "на народа".

    Нередност?
  • 4
    b.manchev avatar :-|
    b.manchev
    • - 3
    • + 9

    Всеки ден изкача пореден скелет от гардероба на властта за състоянието на “демокрацията“ ни. Безпътицата с обществения договор е такава, че без нова конституция няма как да се продължи напред, нито както до сега, още по-малко за реален рестарт на системата и модела.

    Предложенията въобще не са на ГЕРБ и като цяло са разумни. Целта е постигане на двупартийна система, която е в основата на стабилните демокрации, където продължават да емигрират децата ни. Изгубихме 30 г., за да узрее по-широката общественост, че именно там в нова конституцията е развръзката на т.нар. Преход.

    Истинска промяна, а не поредна подмяна е възможна само през оставката на правителството и на главния прокурор.

    Нередност?
  • 5
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 4
    • + 8

    Хората не искат мафията във властта, а мафията им предлага да им напише нова Конституция, за да може да се бетонира още повече във властта.

    Нередност?
  • 6
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 6

    Сега обществеността изисква от премиера Бойко Борисов политическа отговорност за щети от въведена неправилна емисия пари.
    Пандемията COVID-19 е много силен стимулатор за щети от съдбовната грешка на централната банка.
    При наличие на грешката на централната банка премиерът Бойко Борисов е с подсигуряван политически провал.
    Устойчивият просперитет на българското правителство е възможен при правилна емисия пари.

    Нередност?
  • 8
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 2

    На мене пък ми харесва да намалим Дупетатите на половина !

    Това значи 50% по малко изядени от тях кюфтета вървящо със съответното редуциране на фекалната маса !!!

    Нередност?
Нов коментар