Крум Зарков: Няма мнозинство, което иска да разсърди главния прокурор

Депутатът от БСП пред "Капитал" за прокуратурата

Крум Зарков    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Крум Зарков е роден през 1982 г. Завършил Университет "Париж 1 "Пантеон - Сорбона", специалност международно публично право и право на международните организации. Работил е в комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Депутат от БСП в 44-ото НС, член на правната комисия. Член е на Националния съвет на БСП.

Изглежда, че темата за реформата на прокуратурата по проблемите, констатирани от Съвета на Европа и Венецианската комисия, е законодателно табу. Така ли е в действителност?

Табу или не, очевидно твърде дълго време различни състави на Народното събрание не могат да намерят отговор на въпросите, поставяни от международните институции по отношение на фигурата на главния прокурор у нас, и по-точно по неговата фактическа недосегаемост. Ето и миналата седмица Комитетът на министрите на Съвета на Европа за пореден път припомни, че българското законодателство не гарантира възможност за независимо разследване по отношение на главния прокурор и така не изпълнява съществена част от решението на Европейския съд за правата на човека "Колеви срещу България". Съдебният акт е постановен през 2009 г., т.е. повече от 10 години страната ни не може да намери решение на този въпрос. Причините са от обективен и субективен характер. Обективните са две - първо, въпросът съвсем не е толкова прост, колкото изглежда, и второ, тълкувателното решение на Конституционния съд от 2003 г., което драстично ограничава възможността за конституционни промени, засягащи статута на главния прокурор от обикновено Народно събрание. И двете обаче са преодолими.

Как може да стане това според вас?

Съдия Здравка Калайджиева много добре описва необходимите - и напълно възможни без Велико народно събрание - промени по отношение на правомощията, отчетността и ефективността на прокуратурата. Има и законови промени, които също ще променят съществено нещата. Ще се спра само на една от тях, защото тя се споменава и от съдия Калайджиева, и в цитираното последно решение на Комитета на министрите, а и е вече внесена от ПГ на БСП за България в Народното събрание като законопроект за изменение и допълнение на Наказателнопроцесуалния кодекс още в края на ноември 2019 г. Става дума за съдебния контрол над актовете, с които прокуратурата отказва да образува наказателно производство. На много хора това звучи дребнаво, но всъщност става дума за революционна промяна, която ще наруши тоталния суверенитет на прокуратурата по въпроса дали да започне или не дадено производство. Така, ако някой подаде сигнал срещу когото и да било, включително срещу главния прокурор, и счита, че прокуратурата не си е свършила работата, ще може да се обърне към съда. Подобна промяна ще придаде практическо значение и на тълкувателното решение на Конституционния съд от юли тази година, което постанови очевидното - а именно, че няма законова пречка всеки редови прокурор да разследва главния. Пречки обаче има и те са от друг, също толкова очевиден, характер - йерархическата зависимост. Затова и възможността в този процес да се намеси орган извън прокуратурата, а това може да е единствено съдът, е ключова. Разбира се, има куп технически, но много важни, детайли пред изпълнението на тази идея и приемането ѝ като закон, но причината той все още да не е факт не е само сложността на материята.

Защо това не се случва?

Тук е мястото да споменем и субективния фактор за табуто, за което ме питате. В този парламент, а явно и в предишните, няма мнозинство, което реално да иска да реши този проблем. Дали защото не го смятат за важен, или защото не искат главният прокурор да им се разсърди? Помоему по-скоро е второто. При всеки случай единственият опит на управляващите през този мандат - този, с който бившият министър на правосъдието Кирилов представи идеи за търсене на отговорност на главния прокурор, имаше за цел по-скоро да пакетира "тримата големи", отколкото да даде адекватно решение. С други думи, този проект бе хем плах, хем необмислен и заслужено получи сериозни критики у нас, и в чужбина.

Как ще коментирате присъствието на представители на всички ПГ от управляващата коалиция и ДПС на събитието, организирано от главния прокурор в Бояна?

Цялото събитие бе изключително странно. Не знам каква е била целта му, но резултатът беше, че ако някой е имал дори капчица съмнение, че в прокуратурата всеки се равнява по главния, то би трябвало да се е изпарило след безкритичната кратка дискусия около втрещяваща по своята безсмисленост декларация. Да се критикува прокуратурата и дори да се иска оставката на главния прокурор не е атака по независимостта на институцията. В една демократична държава може да се иска оставката на всеки държавен служител, пък бил той и главен прокурор. Атака по независимостта е, когато под давление на правителството се удрят опоненти на властта или когато се спират разследвания за близките ѝ. Колкото до присъствието на политически лица на срещата - по принцип е нормално политици и магистрати заедно да посещават и да участват в едни или други дискусии по проблемите на съдебната система и органите на съдебната власт. Не можем да игнорираме специфичния контекст, в който се намираме обаче. Главният прокурор бе свикал митинг в своя подкрепа и политическите сили, които присъстваха там, еднозначно му я засвидетелстваха.

Интервюто взе Росен Босев

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 11

    Щом започнахте да пускате статии какво казал Зарков все едно е нещо миродавно значи съвсем изкукахте!

    Нередност?
  • 2
    ryca_pryca avatar :-P
    ръца пръца
    • + 5

    До коментар [#1] от "scuby":

    Не виждам нищо лошо да се погледне отвъд ограничеността. Да има и друго мнение.

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 11
    • + 2

    До коментар [#2] от "ръца пръца":

    Вие ако искате и търсите да чуете друго мнение и различно мнение май сте объркали сайта :(. Тук освен плюене срещу сегашното правителство друго няма да намерите!

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 6

    Крум Зарков е напълно прав - твърде много хора се страхуват да не разсърдят Каскета. В това е проблемът.

    Нередност?
  • 7
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    Я, какви хубави идеи и хора имАло в БСП! Поради що тези идеи така и не стигат до програмите и действията на тази велика, достолепна партия? Едно време, преди още мандата си на служебен мин-пред, Близнашки също говореше едни такива хубави неща...

    Зарков в момента изпълнява 2 роли - хем БСП нищо не иска да направи по въпроса, хем се позиционира като опонент на статуквото чрез индивидуални членове.

    Това НЕ е партийна линия на БСП. Това е лично мнение на един неин член (от десетки хиляди). Единствената партия, защитаваща последователно линията против безнаказаността на главния прокурор е ДБ. Всички останали отбиват номера и галят ушите на протестиращите.

    Нередност?
  • 8
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    До коментар [#4] от "evpetra":

    Това е огромно самопризнание за левицата и красноречиво говори за шансовете, които има да получим добра законодателна власт, ако заложим на червено.

    Нередност?
  • 9
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 1

    Зарков, а и вашата партия има най-малкото желание за това. Защото именно хората на БСП-БКП през 1991 г. торпелират заложеното връщане към Търновската конституция прокуратурата да е в съдебната система и да няма главен прокурор. Но на вашите хора(Соня Младенова и др.) им беше поръчано да има такъв и този факт допринесе много за това да се опази в значителна степен комунистическият модел на управление в прокуратурата - политическата власт да влияе на нейното функциониране. За това оставката на сегашния би било начална предпоставка за премахването на конспиративните поправки в конституцията от 1991 г.

    Нередност?
  • 10
    m_vladimirov avatar :-|
    Miroslav Vladimirov

    Аксиома е,че във всяка йерархична структура ( не само прокуратурата е такава) , единоначалието взема връх,винаги. Затова още като е конструирана така прокуратурата, този ефект е дефинитивно ясен. Нелепо е сега да се сещаме за този ефект.

    Нередност?
Нов коментар