Мнозинството подмени Великото народно събрание с референдум

Политическото сметкаджийство, съчетано с неграмотност, вече откровено застрашава националната ни сигурност, реагираха от БСП

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Откровено противоконституционен текст бе гласуван на финала на второто четене на промените в Изборния кодекс в четвъртък, след като от ВМРО заплашиха коалиционния си партньор от ГЕРБ, че в противен случай ще оттеглят подписите си от конституционния проект. По предложение на Искрен Веселинов и група депутати, внесено преди второто четене на закона, мнозинството в парламента премахна досегашната законова забрана за провеждане на национален референдум по въпроси, които са от компетентността на Великото народно събрание (ВНС).

На практика подмяната означава, че с референдум може да се подмени ВНС, без да е необходимо да се събират 160 депутатски подписа. За свикването на референдум е необходимо обикновено мнозинство в парламента - половината плюс един от присъстващите при наличие на кворум, т.е. най-много 121 гласа. Предложение за референдум могат да внесат една пета от депутатите (48 души).

Какво означава промяната

Това означава, че с референдум може да се приеме чисто нова конституция, дори без да е имало Велико народно събрание, да се решат въпроси за изменение на територията на страната, промени във формата на държавното устройство и държавното управление, да се отхвърли непосредственото действие на конституцията и предимството на международното право пред националните закони. Това означава, че включително с референдум може да се зачертае самото Велико народно събрание от българската конституция.

Най-прякото практическо проявление от това е, че ако в началото на ноември управляващите не успеят да съберат 160 депутатски подписа за свикване на ВНС и приемане на нова конституция, това може да се направи само със 121 депутатски подписа за свикване на референдум за нова конституция. И така да бъде наложен дори и сегашният изключително неграмотен, срамен и опасен проект на конституция, доколкото гласуването на един такъв референдум ще е за или против ГЕРБ и присъдружните му партии, без мнозинството от хората да се чели проекта и да имат капацитет да оценят качеството му.

С един такъв референдум може да се извади например България от ЕС, Съвета на Европа и НАТО, само като се гласува, че договореностите ни с тези организации нямат приоритет пред вътрешното право. Подобен проект при широко разпространения агресивен национализъм съвсем не е невъзможен.

Разбире се, остава записът в Конституцията, че с всички тези промени изискват ВНС, но пък и решението, прието на референдума, е обвързващо за всички и се обнародва в "Държавен вестник". Получава се парадоксът, че в закона остава забраната да се поставят на референдум данъчни закони, но не и държавното устройство например.

Изненадващ обрат

Промяната се случи буквално с последния гласуван текст от заключителните разпоредби на промените в Изборния кодекс. С него по предложение на Искрен Веселинов и още десет народни представители от ВМРО се отменя досегашната забрана в закона за референдумите (Закона за прякото участие на гражданите в държавното управление и местното самоуправление), според която чрез национален референдум не могат да се решават въпроси от компетентността на Великото народно събрание. Кои въпроси са от компетентността на ВНС пък е записано в конституцията, според която ВНС:

1. приема нова конституция;

2. решава въпроса за изменение територията на Република България и ратифицира международни договори, предвиждащи такива изменения; 3. решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление;

4. решава въпросите за изменение на текстовете от конституцията, които гласят, че:

  • тя има непосредствено действие;
  • международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната и имат предимство пред законите, които им противоречат;
  • основните права на гражданите са неотменими, а отделни права могат да бъдат само временно ограничавани със закон по време на война, на военно или друго извънредно положение.

5. решава въпросите за промяна на глава девета от конституцията, в която се урежда процедурата за промяна на конституцията и приемане на нова конституция.

Приемането на този последен текст от законопроекта в пленарната зала беше откровена изненада, доколкото той не бе подкрепен от правната комисия в сряда и предвид на неговото съдържание никой не очакваше да бъде окончателно одобрен. От опозицията дори не намериха за необходимо да правят изказване по този въпрос, очевидно пренебрегвайки изявлението на депутати от "Обединени патриоти" във вторник, че ако този текст не бъде приет, те ще оттеглят подкрепата си за конституционния проект, а това ще омаловажи основанията на ГЕРБ да тупа топката с продължаването на мандата.

Мотивите на ВМРО от своя страна са очевидни - предизборно ентусиазиране на електората.

Реакциите на левицата

Малко след края на заседанието на парламента зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков написа в профила си във Фейсбук: "Политическото сметкаджийство, съчетано с неграмотност, вече откровено застрашава националната ни сигурност."

"Понеже вчера "Обединени патриоти" заплашиха, че ще оттеглят подкрепата си за пишман проекта на конституция, ако не се приеме предложението им да отпадне забраната за провеждане на референдум по въпроси, пряко засягащи конституционния ред, днес тези от ГЕРБ клекнаха, промениха становището си и... направиха възможно под въпрос да бъдат поставени - забележете! - изменения на територията ни; формата на държавно устройство и управление; непосредственото действие на конституционните разпоредби; спазването на международните договори, които страната ни е ратифицирала; неотменимостта на основните права на гражданите и въобще - цялата ни конституция!

Накратко, за да продължат безотговорния си експеримент с изготвяне на нова конституция, ГЕРБ, по акъла на "патриотите", практически се опитва отсега да отмени Основния закон на България", пише Зарков в коментара си за законовата промяна.

Президентът Радев вече се закани с вето

Президентът Румен Радев днес вече обяви, че ще наложи вето върху промените в Изборния кодекс. При всички случаи това ще обхване и този скандален текст, което е някакъв шанс парламентът да се поправи и най-малкото предвещава бурни дебати.

Според юристи текстът едва ли ще мине през Конституционния съд, но сезирането му не отменя действието на закона.

Текстът е допълнен в 10,30 ч. на 18 септември

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    demokoko18 avatar :-|
    demokoko18
    • + 2

    "Патриотите" да предложат такъв закон е просто безценно...

    Нередност?
  • 2
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 9
    • + 2

    Както обещах: Синдромът на Мангъров и как се разболяха БТВ, Икономедия, Манолова, триото, майките и Георги Софкин.
    Дълго време не обръщах внимание на мангъров, просто не ми идваше наум, че има хора, които да приемат сериозно подобна идиотия. Докато не попаднах на едно от тв-интервютата за първи път. Значи, вижте: от една страна имаме цял военизиран национален щаб от специалисти, териториални държавни структури със стотици ежедневни доклади и обобщена научна информация. От другата страна имаме един-единствен човек, седящ на някаква маса, който не получава никаква статистическа или държавна медицинска информация за Ковид, никакви списъци на болни и епикризи, нищо. Той не знае НИ-ЩО, на него не му пращат доклади или каквото и да е НИКОЙ от държавните и частни медицински лица, ангажирани със специален закон за това. Е, вие какво, на ненормален ли ще ме правите? Отговорът е - ами май да, направихте ме.
    Доцентът формулира Синдром, който ще наречем на негово име. Ушите му горят, усмивката е мазничка, той е на върха на славата си, той, мангъров, който никога не е мечтал така да изтрещи и да стигне до такива висоти на общественото положение и тв-прожектори. имаме реализирана себеизява на типичен изтрещял/филмиран от и във себе си субект. медиите съзряха субекта и го заизползваха - сутрин и вечер.
    Вижте, никой не е застрахован: в подобно състояние сугестивната сила на субекта се увеличава по експонента - след кратък начален период в следващите си изяви под светлините на ИСТИНСКО тв-студио изтрещелия индивид може да стане съвсем неудържим: самият министър-председател на България - а Борисов е човек, врял и кипял в сто казана - съвсем се шашна в рамките на три дни и първо наговори маса глупости, после измисли мангъров за приятел и разказа за някакви смс-и, после директно се курдиса очи в очи със Синдрома и поддаде на влиянието на лудия до степен да му пусне, ако поиска. невъзможно и леко срамно, ам? пак да ви кажа - вижте, в състоянието на Синдрома човек става буквално герой на Марвел - излъчва мощни вълни около себе си, а на аудиторията й увисва ченето. Самоповярването, самонавиването и самофилмирането до степен Синдром на Мангъров не е подминавало никой от нас в различна степен и на различен етап от живота ни - всеки е искал да е значим, но това вече... беше изумително. дали пък не е докосвал самата Никол Станкулова - някъде по коридорите преди участие, при разминаване, просто да е почувствал полъха й? повярвайте ми, това е най-щастливия човек на Земята от м. май 2020 насам. всеки от нас е обладавал Никол много вечери преди заспиване - но доцентът успя най-много да се доближи мислите си до нея. е, какво да кажа повече.. евала. да я ползва още и със здраве, но насаме моля. ДА, МНОГО МОЛЯ, ПРЕКРАТЕТЕ разпространението на този синдром и то веднага.
    Защото Синдромът на Мангъров се оказва заразен: триото е и с шестте си крака вътре, най-много хаджигенов с това красиво мъжко пъчене на гърди и разкрачен стоеж със скръстени ръце, леко набола брада и смръщено лице (всъщност е би- или гей, съвсем сигурно е). другите двама също обладават Никол, като един от тях и Канна - в пакет. всяка вечер. нямайте съмнения.
    за Икономедия или добро, или нищо. както забелязхте, за БСП също.
    о, щях да забравя. Никол, обади ми се, чу ли?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 9

    Достигнахме дъното, а ония продължават да копаят...

    След 1989 СДС не пожела да подложи висшата БКП номенклатура на лустрация, но видимо вече е абсолютно наложително висшия и средния ешалон на Герб и патреотите да мине през лустрация. А и през съд.
    И колкото по-скоро, толкова по-добре.

    Оставка, кръгли идиоти!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 1
    • + 9

    Не знам дали уважаваната публика на Капитал са дава сметка какво са гласували днес представителите на мнозинството в НС!

    Да оставим настрана, че това си е чиста проба политически курварлък, което в Борисовата ера си е правило: Герб били против идиотските предложения на патреотите, ама когато ония ги заплашили, че ще си оттеглят подписите под недомислицата на Дани Ръбъла, на мига ги подкрепили..,

    Под знамето на оцеляването на Борисов във властта макар и ден още, съвсем истински се рушат устоите на държавата.

    Всяко ситуационно мнозинство в НС отсега нататък ще може да си свиква референдум с предизвестен резултат по каквато му хрумне тема и да насъсква българите едни срещу други.
    Шкембе войводата вече даде засилка: допитване за въвеждане на образователен ценз при гласуване, като визираше отнемане на цивилизационни права на български граждани, насъсквайки ни с фобията ни към циганите.
    На утре друго мнозинство може да прати в лагери висшистите. Или да убива с камъни гейовете. Или да реже ръце. ..

    Хайде да мислим: ако ПКП***а предложи на референдум БГ да стане царство, а БМБ - цар, някой от вас мисли ли сериозно, че с досегашните изборджийски мурафети след 3-4 месеца няма да станем и официално царство на тиквата?

    Пратили сме в НС хора, които са за освидитилстване. Имаме последна възможност да им сложим осмирителните ризи!

    Преди те да са ни ги сложили!

    На 22-ри трябва да направим опит да си върнем държавата.
    Хич не е важно кой ще дойде след тия!
    Ще дойдат тези, за които гласуваме ние.
    Важното е тия да ги изстържем!
    Да закопаем като радиоактивен отпадък и спомена за тях!

    Оставка!
    Предсрочни избори!
    Лустрация и съд!

    Нередност?
  • 5
    sir_humphrey avatar :-|
    Sir Humphrey
    • - 4
    • + 2

    Според мен тая статия е чиста проба фалшива новина.
    В действащата Конституция ясно си пише как се променя тя. "Референдум" не е един от начините, така че отменяйки днес точката в закона за референдумите, НС не е променило абсолютно нищо по същество.

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#5] от "Sir Humphrey":

    Единственият адекватен коментар под тази статия.

    На практика нищо не се променя - референдумите у нас така или иначе са препоръчителни. До тук нито един референдум не е постигнал целта си.

    Та в случая има много шум за нищо.

    Което просто е продължение на редакционната линия на Икономедия - ако трябва да се търси под вола теле, но всеки ден да излизат поне дузина статии как това НС закопава България.

    Нередност?
  • 8
    petkata1 avatar :-|
    petkata1

    Голям страх от референдума. Всички се на*****ха здраво. Защо Ви е страх от думата на суверена? Защо? На какво основание сте решили, че суверена неможе да взема правилни решения? Да не би да сте Баба Венга, мир на праха й. Страха от правилните решения на суверена е довел до нежеланието за прилагане на референдума. Страха от това, че власт имащата партийна номенклатура, сенчесто финансирана, продава интереса на суверена ту на изток, ту на запад за лична изгода.
    Крайно време е да се проумее, че щом суверена е компетентен да избира обикновено и велико народно събрание, той е и компетентен да решава въпроси свързани с неговия интерес. Без значение какво е народното събрание, неговите членове и създаденият от него министерски съвет, всички те са работници на суверена и са длъжни да изпълняват волята на суверена. Заплатите им се плащат от суверена.
    Съществуващите законови пречки и процедурни еквилибристики са създадени умишлено, за да се отнеме законното право на суверена да ръководи. Все пак настоящите закони са създадени от лица защитаващи едни или други егоистични финансово-икономически интереси.
    Изтъкнатите в статията пречки са решеми и не са никакъв проблем.

    Нередност?
Нов коментар