София вече има собствен шрифт, табели и изисквания за визията на сградите в центъра

Първоначалният вариант на Наредбата за градската среда вече е готов

Новият стил на софийските табели
Новият стил на софийските табели
Новият стил на софийските табели    ©  Надежда Чипева
Новият стил на софийските табели    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шрифтът, оформлението, цветовете и размерите на уличните и туристически табели, както и спирките на градския транспорт в София, вече имат единен стандарт, на който да отговарят. Той е посочен в първоначалния вариант на столичната Наредба за градската среда, която тази седмица беше представена в няколко комисии към Столичния общински съвет. В нея се регламентира и уеднаквяването на визията в т.нар. "Зона 2" между улиците "Солунска", "Граф Игнатиев", "Шести септември" и "Цар Шишман", където се предвижда стандарт за настилките и обща визия на сградите.

По този начин след години забавяне София прави първата крачка към по-подредена и естетически издържана градска среда. Именно тази идея беше една от заявките на главния архитект на столицата арх. Здравко Здравков при влизането му в длъжност, но сега, изглежда, ще бъде приета в края на мандата му. По наредбата по принцип се работи от 2018 г., тъй като трябваше да се изчакат промените в Закона за устройство на територията, но това е едва основата ѝ - в бъдеще към нея трябва да бъдат добавяни още много елементи и проекти.

По-подредена столица

Основната цел на наредбата е да сложи край на хаоса в градското пространство, който сега си личи от епохалните архитектурни различия между съседни сгради, превзелите центъра рекламни елементи и различните по дизайн табели. "Приемането на наредбата е необходимост, като при създаването ѝ сме ползвали практики от цяла Европа", посочи главният архитект при представянето ѝ в комисията по архитектура и градоустройство.

На първо място, "по спешност" с помощта на екипа на Направление "Архитектура и градоустройство" и експерти от общинското предприятие "София проект" (сега вече "София-план") са били изготвени шрифтовете, цветовите решения, информационните табели и стандартът за спирките на масовия градски транспорт. Това са именно готовите части от наредбата, които бяха представени на общинските съветници.

Документът е от отворен вид и това позволява допълването му с още елементи и проекти по всяко време.

Решено е София да бъде разделена на седем зони от центъра към периферните квартали, като стандартите определят различни регламенти спрямо зоните. Например в центъра регламентите са по-консервативни и целят да запазят историческия дух на мястото, докато в периферията се дава повече свобода за облагородяване на средата.

Стандарти за шрифтове и табели

Стандартът за шрифт е Sofia Sans, като целта е да бъде разпространен в целия град и да се превърне в уникален за него. Табелите също ще са еднакви (виж снимките).

"Голямата ни амбиция е да започнем да подреждаме уличните табели. В поредица от дизайнерски решения предложихме унифицирана табела, която да даде решение за изписване на площадите и улиците, тъй като тези сега създават хаос за туристите", коментира Здравков.

Освен това екипът му предлага единната визия на изписването да бъде предлагана при ремонти и реконструкции.

За спирките на градския транспорт също е разработена система от елементи със задължителни изисквания, като например задължително кошче за боклук, информация по отношение на идващите автобуси, соларен панел, видеонаблюдение, възможни сценарии за спирконавес - сдвоени или с Т-образни конзоли върху тесни тротоари. А тъй като често се рисуват графити по спирките, от общината обмислят да организират артистични конкурси за графити на спирките в периферните квартали.

Освен това екипът на арх. Здравков е задължил всички дружества, поддържащи уличното осветление, да започнат да боядисват всички електрически стълбове в специфичния цвят, избран за центъра - RAL 7022. "Той може да се види по булевардите "Сливница" и "Царица Йоанна" и започва да се разпространява във всички параметри на градското обзавеждане", обясни Здравков.

И визията на "Зона 2"

Засега е изработен и индивидуален проект, обхващащ централната "Зона 2". Определени са оформлението на фасадите и настилките, както и шест цветови палитри. "Предлага се индивидуално решение за собственика на всяка от сградите, той може да изтегли досие с нейното състояние и указания как може да изглежда", коментира главният архитект.

Според независимия общински съветник Борис Бонев обаче не е сигурно доколко ще се спазват изискванията. "Ако чакаме собствениците на съответните сгради да си ги ремонтират и едва тогава да ги приведат в съответствие, няма да видим скоро новата визия на София", заяви той по време на обсъждането. За по-бързото осъществяване на наредбата и с цел стимулиране на собствениците той предложи да се помисли за финансов инструмент за подкрепа, подобен на този, който се използва при собствениците на сгради - паметници на културата. Той настоя и за по-високи санкции при неспазване на изискванията.

Тъй като все още не са взети предвид бележките след общественото обсъждане на наредбата, както и тези на водещата комисия, общинските съветници вероятно ще гласуват окончателния ѝ вариант след седмици. А в бъдеще с тяхно разрешение ще могат да се добавят и други елементи и да се изготвят индивидуални проекти, подобни на този за "Зона 2".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 1

    Най-после (след 1300 години се сетиха)!

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina

    Сега, след някоя друга година и някой друг откраднат милион, ще се сетят че трябва да актуализират картите на метрото по старите метростанции, някои от които още показват карти на метрото в София от преди 5 години.

    Нередност?
Нов коментар