🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: Кои са лицата в партията на Цветанов, добавката от 50 лв. за пенсионерите остава до края на годината

И още: "Конрад Аденауер" с остри критики към депутата от ГЕРБ Тома Биков; Политици, президент и граждани не могат да искат оставката на Гешев, смятат от прокуратурата

   ©  Юлия Лазарова

В подареното ни късно лято и с предстоящия почивен вторник мнозина предпочетоха да заминат на последно море, но за сметка на това уикендът бе белязан от куп политически събития. Цветан Цветанов събра инициативния комитет, който ще учреди партията му "Републиканци за България" идната неделя; последният пленум на БСП преди да бъдат избрани нови членове на ръководството другата седмица премина в дух на разединение; а позабравеният бивш здравен министър от "Реформаторския блок" и настоящ лидер на партия КОД (Консервативно обединение на десницата) Петър Москов обяви, че ще търси партньорство с "Обединени патриоти" и СДС за основаване на десен консервативен алианс.

Управляващите от своя страна продължават да опитват да купят народната любов. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви в неделя, че коронадобавките от 50 лв. към пенсиите, които трябваше да се изплащат до октомври включително, ще продължат до края на годината. А премиерът Борисов бе на обиколка с "джипката" в неделя в Родопите, като обеща 50-100 млн. лв. за пътища между велинградските села. И попита местни жители дали Пеевски и Цветанов са направили нещо за тези райони, след като са ги посещавали.

В събота пък прокурори се събраха на общо събрание, за да дадат началото на процедурата за избор на нов член на ВСС от квотата на прокуратурата, който ще се случи следващата събота. На него главният прокурор Гешев не пропусна да обяви, че прокуратурата е под натиск и "отново трябва да отстоява своята независимост". По-рано заместничката му Даниела Машева обяви пред БНТ, че в момента се оказва безпрецедентен натиск върху държавното обвинение от политически сили и медии, както и от "определени лица" и именно заради това "при тези условия не би следвало да има оставка на главния прокурор". Тя обясни, че в закона е описано кой можело да иска оставката на Гешев и "това определено не може да дойде от политиците, президента и гражданите".

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ СЕДМИЦАТА

Цветан Цветанов показа лицата на новата си партия "Републиканци за България"

Точно седмица преди насроченото за 27 септември учредително събрание на партията "Републиканци за България", нейният лидер Цветан Цветанов показа инициативния комитет и на практика даде старт на проекта. На събранието присъстваха 89 души, сред които бившият депутат на ГЕРБ Джема Грозданова, доскорошният координатор на ГЕРБ по въпросите на малцинствата в област Шумен инж. Гюнай Исмаил, който напусна шумно партията в събота, бившите кметове на Благоевград и Банско Атанас Камбитов и Георги Икономов, братята Павел и Румен Вълневи, собственици на вече несъществуващата телевизия BiT, водещият предаването "Вяра и общество" по БНТ Горан Благоев и др. Цветанов даде заявка за проевропейски и проевроатлантически курс на партията,за отстояване на евроатлантическите ценности и партньорства по оста "център-дясно". Бившият номер две в ГЕРБ продължава да цепи части от управляващата партия, но изгледите му за електорален успех все още са ниски.

Управляващите ще плащат добавката от 50 лв. на пенсионерите до края на годината

На фона на продължаващите протести управляващите се готвят да купят любовта на пенсионерите, като продължат с плащането на месечната добавка от 50 лв. към пенсиите до края на годината. Това обяви пред БНТ съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов и добави, че правителството няма да подаде оставка 6 месеца преди редовните избори, защото било безсмислено. Добавките към пенсиите бяха мярка срещу коронакризата и трябваше да е за три месеца - август, септември и октомври.

В петък министърът на социалната политика Деница Сачева пък обяви, че се обсъждат няколко варианта за индексация на пенсиите, вкл. минимална пенсия от 300 лв. от началото на следващата година, за което настояват "патриотите".

Фондация "Конрад Аденауер" към Биков: германските медии не взимат пари за текстове за България

От Медийна програма за Югоизточна Европа на фондация "Конрад Аденауер" отправиха остра критика към депутата от ГЕРБ Тома Биков заради негово изказване от петък, че в европейските медии имало "директно платени публикации от българи". Повод за коментара му станаха редицата статии в западни медии, в които се посочват корупционни скандали в страната. Сред тях бе и германското списание Spiegel, което публикува свое разследване, според което българското правителство и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров са помогнали на Турция в преследването на опоненти на режима в Анкара, нарушавайки международни конвенции.

"Понеже нямам доказателства, няма как да кажа конкретна публикация, но една немалка част от тях са си поръчки. Европейските медии също вземат пари", каза Биков. Във Facebook организацията пише, че са отправили покана за разговор към него, но той не отговорил. "С удоволствие щяхме да Ви разкажем, че поне в сериозните медии в Германия, никой не взима пари, за да прави репортажи - особено за текстове относно България", пишат от медийната програма.

IN MEMORIAM

Хиляди хора почетоха смъртта на култовата за прогресивната общност и жените съдия Рут Бадер Гинзбърг от Върховния съд на САЩ

Съдията от Върховния съд на САЩ Рут Бадер Гинзбърг, популярна с непоколебимите си позиции в защита на правата на жените, почина от рак на панкреаса на 87 години. Гинзбърг бе втората жена в историята на Върховния съд на САЩ и се превърна в либерална икона заради желязната си воля, интелектуално строгите защити на гражданските свободи, особено правата на жените и равенството пред закона. Хиляди хора излязоха във Вашингтон, за да почетат съдия Гинзбърг с послания, че е променила живота им.

Смъртта й събуди тревоги сред либералните и умерените среди, които се опасяват, че републиканците ще използват тесния прозорец преди президентските избори, за да вкарат трето назначение на Доналд Тръмп във Върховния съд. И двете назначения на Тръмп дотук - съдиите Нийл Горсух и Брет Кавано - замениха магистрати, назначени от други републикански президенти. Но замяната на Гинзбърг, която е назначена през 1993 г. от Бил Клинтън, с консервативен съдия би при изкривило идеологическия баланс на съда за поколение напред. В неделя Тръмп заяви, че ще обяви номинацията си идната седмица и че тя ще е жена.

КОРОНАНОВИНИ

Нови 275 случая на коронавирус бяха отчетени през уикенда - 189 в събота и 86 в неделя съответно при 6024 и 2915 теста. Така положителният дял на пробите и в двата дни е около 3%. Починалите за двете денонощия са общо шестима, а излекуваните - 159. Най-голям брой случаи са отчетени в София, Варна, Благоевград, Пловдив и Стара Загора. Активните случаи към неделя са 4506, от които в болница са 723 души. 37 пациенти са настанени в интензивни отделения.

До 20 септември около 500 ученици от 19 паралелки и 40 учители са поставени под карантина заради положителни проби за коронавирус на ученици и учители, съобщи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова пред БНР. По думите ѝ на този етап училища няма да бъдат затваряни.

Вече седмицата в Русия пак се наблюдава устойчива тенденция към увеличаване на новите случаи на коронавирус. За втори пореден ден броят на заразените надхвърли 6000 души в неделя. Общият брой на заразените в Русия надхвърли 1 100 000 души. По този показател страната е на четвърто място в света след Съединените щати, Индия и Бразилия.

Пандемията от коронавирус е тласнала още 150 млн. деца по света в бедност, лишавайки ги от образование, здравеопазване, покрив над главата, качествена храна и вода. Това показва проучване на ООН. Броят на децата, живеещи в бедност, е скочил до близо 1.2 млрд. от началото на пандемията, показва техническа бележка на УНИЦЕФ и неправителствената организация "Спасете децата", като ситуацията ще се влошава.

СНИМКА НА УИКЕНДА

Три станаха жертвите на средиземноморския циклон "Янис", който връхлетя гръцкия полуостров Пелопонес. Той и друг циклон в северната част на Егейско море причиниха огромни щети в много области на Гърция от петък насам, като наводниха улици и домове, изкорениха дървета, предизвикаха прекъсвания на тока. Снощи "Янис" е достигнал до остров Крит, където проливните дъждове са наводнили улици и сгради. Премиерът Мицотакис каза, че правителството ще осигури икономическа помощ за засегнатите райони.

КАКВО СЛЕДИМ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

ЕК представя план за реформа на миграционната политика

Европейската комисия ще представи план за реформа на миграционната и бежанската политика на ЕС на 23 септември, сряда. Проблемът отново е на дневен ред след пожара, унищожил мигрантския лагер "Мория" на гръцкия остров Лесбос миналата седмица и оставил над 12 000 души без подслон.

По думите на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен новият миграционен пакт ще засяга теми като процедурата, която търсещите убежище трябва да следват на границата, където пристигнат; по-силна роля на агенциите на ЕС; дали страните на първо пристигане трябва да поемат ангажимента за бежанците и за колко време; по какъв начин ще бъдат разселвани мигрантите из съюза.

Среща на бизнеса във Варна и региона

"Капитал Градове" е платформа за дискусии за развитие на местните икономики и на важните градски центрове на България. Тя се състои от поредица специални регионални издания и дискусии с бизнеса и местната власт.

Следващото събитие на платформата ще е във Варна и ще се проведе на 24 септември от 10:30 ч. онлайн в Youtube, на сайта на "Капитал", както и във Facebook страницата на вестника.

Участието е безплатно, но се изисква задължителна регистрация тук.

Италианците решават да намалят ли броя на депутатите и избират регионални управници

В обстановка на нов ръст на случаите на коронавируса в Европа италианците гласуват в неделя и понеделник на референдум и регионални избори, където един от залозите е спечелването на историческата крепост на левицата Тоскана от крайната десница на Марио Салвини. Двата вота бяха първоначално планирани за март, но бяха отложени няколко пъти заради пандемията. Правителството реши гласуването да трае два дни, за да се избегнат струпвания на хора. Седем области с общо над 20 млн. жители избират областните си управители, а погледите са насочени към три от тях, където победа на десницата би могла да разклати правителството на Джузепе Конте - Неапол, Пулия и Тоскана.

OUT-OF-OFFICE

Артбазар

До 22.09

Цели пет дни ще продължи "Есенният базар Капана", на който ще ви очакват 90 автори на ръчно изработени изделия, български модни марки, както и био и натурални храни и напитки. Освен новия подбор от занаятчии ще има концептуални грамофонни партита, всеки ден от 18:30 на WAMxMyVinyl music hub и живи музикални изпълнения в WAM creative stage.

Пловдив, Малката главна.

Театър на открито

21.09.

Актьорът Владимир Пенев влиза в ролята на режисьор на постановката "Всички страхотни неща" от Дънкан Макмилан и Джони Донахоу. Монодрамата се изпълнява от Бойко Кръстанов, чийто главен герой търси себе си през различни опорни точки - обичаните хора, травматичните преживявания от детството и конкретните знаци, места и събития от протяжността на всекидневието.

Южен парк II, зад музея "Земята и хората", билети: единичен - 15 лв., за 4 билета - 12 лв.

На вино

24.09

Grand Austrian Tasting ви кани за двайсети пореден път на дегустация на добрите вина от цяла Австрия в продължение на цял ден. По време на събитието ще се проведе и майсторският клас с редки вина.

В "Скарабар" - "Заимов", билети: 20 лв., 13:00 - 20:00 ч.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар