Наистина ли ГЕРБ и ДПС са във война във Велинград, както твърди Борисов

Премиерът се опитва да предотврати отлив на партийни активисти от региона към новата формация на Цветанов

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За последните три месеца премиерът Бойко Борисов посети Велинград и околните села два пъти. В началото на юли той беше в курортния град, за да инспектира довършителните работи по асфалтирането на пътя Велинград - Сърница, началото на ремонта на околовръстния път на града и обеща подновяването на инфраструктурата на 12 села в общината. В неделя Борисов отиде с джипа отново да инспектира как вървят ремонтите на пътищата в родопските села и да събере овациите на хората от село Грашево, където асфалтирането на трикилометровия участък от селото до разклона за Велинград и Сърница вече е приключило.

Борисов: "Цветанов и Пеевски идвали и нищо не направили"

Придружен от зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и кмета на Велинград от ГЕРБ Костадин Коев, Борисов беше посрещнат на площада на Грашево от жителите му с ръкопляскания и скандирания "Бой-ко, Бой-ко", а кметът на селото Асен Мастев, който в предишния мандат беше избран за кмет от ДПС, а на последните - от ГЕРБ, увери премиера, че в селото са идвали "много известни депутати", но никой не е оставил следа. "Вие докосвате всяко едно кътче на България. Направихте ни щастливи и горди, че сме жители на Грашево", каза Мастев, който преди две години се прочу в това, че със служебния си автомобил блъсна две коли във Велинград и избяга, както и с факта, че закри читалището в селото. "И г-н Пеевски, и Цветанов са идвали в това село, но вие сте единственият, който докосна хората и остави следа", продължи с хвалебствията Мастев. Това даде повод на Борисов да заяви, обръщайки се към събеседниците си в джипа Нанков и Коев: "Нали виждаш като говорят - било народно въстание... Ето тези са повече от протестиращите. И виж кои са идвали - Цветанов и Пеевски, и нищо не направили. Това казват. Или може и да са направили, не знам, но не се вижда", каза премиерът. Преди това пък заяви, че между ГЕРБ и ДПС в региона се води война, защото само двете партии имат кметове.

Всички тези думи на премиера обаче изглеждат, че са казани само за пред камерата. За всеки, който следи малко по-внимателно случващото се през последните няколко години в тази част от Родопите, изказването за "борба" на ГЕРБ с ДПС предизвиква бурен смях. Има поне една, но много показателна история, която показва близките отношения между двете партии там.

Защо Борисов посети велинградските села

Случайно или не, посещението на Борисов във Велинградско съвпадна с обявяването на лицата от инициативния комитет, които ще участват в учредяването на новата формация "Републиканци за България" на бившия втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов в края на тази седмица. Сред тях е и доскорошният координатор на ГЕРБ по въпросите на малцинствата в област Шумен инж. Гюнай Исмаил. Той напусна партията на 12 септември заедно с още 50 активисти от региона. В заявлението му за напускане до изпълнителната комисия на ГЕРБ, публикувано в сайта "Фактор", той посочва, че българските мюсюлмани в региона са станали учредители на ГЕРБ с надеждата, че партията ще е истинска алтернатива на ДПС, но сега се чувстват предадени. "Ние, българските турци, повярвали в ГЕРБ, сме предадени и продавани на ДПС от ръководството на собствената ни партия", се казва в публикувания текст.

Като зам.-председател на ГЕРБ Цветанов създаваше усилено партийни структури в смесените региони и се очаква и други активисти на партията от тези райони да го последват в новата му формация. Именно Велинград е едно от тези места. Според местни активисти на ГЕРБ в града се очаква към "Републиканци за България" да се присъедини и депутатът от ГЕРБ Димитър Гечев. Има и предположения, че същото може да направи на по-късен етап и кметът на града Костадин Коев. Разочарованието на част от активистите на ГЕРБ във Велинград е заради начина, по който беше принудена да напусне поста бившата председателка на общинския съвет в града Елисавета Сариева от ГЕРБ. За решението си да подаде оставка в средата на февруари тя посочи "лични мотиви", но отстраняването й стана под натиска на ДПС и депутата от движението Делян Пеевски, който няколко мандата беше народен представител от Пазарджишкия регион, а на местните избори през 2015 г. беше и начело на листата на ДПС за общински съветници в града. Тогава сред местните активисти на ГЕРБ усилено се говореше, че нейното напускане е било обвързано от висши партийни фигури от централата в София с получаването на финансова помощ за община Велинград срещу подкрепа от страна на общинските съветници от ГЕРБ за кандидатурата на предложения от ДПС за председател на общинския съвет Пламен Хаджиев. Това на практика опровергава и твърденията на Борисов, че двете партии са във война в региона.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    Борисов е във война със собствения си народ, но тъй като е патологичен лъжец, който от 11 г. волно съчитителстване, просто вече не може да различи желано от действително.

    Воаяжът на шофьора на джипката във Велинградско показва няколко, все неудобни за министър-председател на държава в ЕС неща:
    1. Не се гнуси всячески да противопоставя българи на българи - едните, дето му искаме оставката и другите, дето още не са казали, че я искат.
    2. Не се притеснява да не се весва на местоработата си на Дондуков, но в работно време скита, за да "открива" всякакви междуселски пътчета, само и само да влезе в новините;
    3. Зад "овациите" се виждат ясно две неща:
    а) районът е твърдина на ДПС и едва ли събитието е минало без оттам да разрешат "овациите". Което пък говори за съпорта, който Доган-Пеевски продължават да оказват на мутрата, независимо от приказките на ДПС в НС за оставка на кабинета;
    б) Борисов започва да избягва големите градове и взе се появява като добрия цар по села и паланки.

    За това утре е денят, когато отново десетки хиляди с викове:
    Оставка!
    Съд и затвор!
    ще го върнем към действителността!

    Нередност?
Нов коментар