Вечерни новини: Нови мерки срещу COVID-19 в Европа, борсите тръгнаха надолу

И още: Президентът уволни началника на кабинета си, извършителите на атентата в Сарафово бяха осъдени задочно

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В днешния полуработен ден новините от България също предимно почиват. Много хора предпочетоха да си вземат отпуска в работния ден, който разделя уикенда от утрешния празник. Това направи днешния новинарски ден съвсем спокоен.

В другите европейски страни обаче това не е така. Основната тема на континента е силната втора вълна на коронавируса - случаите на регистрираните заразени през последните дни рязко се увеличава. От днес в три европейски столици се въвеждат нови ограничения в опит да се намали скоростта на епидемията. Виена увеличава местата, на които задължително трябва да се носи маска, намалява се и броят на хората, които могат да се събират на открито и закрито. Подобни ограничения се налагат и в Гърция, където на хората над 65 настоятелно се препоръчва да излизат, както и се насърчава работата от вкъщи. В Мадрид се изолират няколко квартала в града, където живеят предимно емигранти с ниски доходи. Чешкият министър на здравеопазването подаде днес оставка, заради резкия скок в регистрираните заразени.

На този фон България остава една от страните в ЕС с малко регистрирани заразени, но и с изключително малко направени тестове. За сметка на това броят на починалите тук през последните седмици е един от най-високите в съюза, което означава, че коронавирусът е широко разпространен, а епидемията се движи в общи линии безконтролно. През миналата седмица регистрираните случаи пак се увеличават (с 10%), но намаляват починалите. Засега в България не се предвижда въвеждането на каквито и да е нови мерки.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Новите мерки срещу вируса понижиха борсите в Европа

Европейските акции се понижиха в понеделник, след като нарастването на заразените с коронавирус доведе до подновяване на ограничителните мерки в няколко страни, което поставя под съмнение скоростта на икономическото възстановяване. Водещите индекси на борсите в Лондон, Франкфурт и Париж отстъпиха с над 3%, като допълнителен натиск оказа и спадът на банковите акции заради изтекли сигнали за 2 трлн. долара съмнителни трансфери. Уолстрийт започна търговията със спад от около 2%, като липсата от споразумение за новия пакет стимули в САЩ продължава да тежи на пазара.

Президентът освободи началника на кабинета си, разминават се твърденията кой е инициаторът

Президентът подписа днес указ, с който освободи Калоян Методиев като началник на кабинета си, без да посочи причините за това, но с изричното уточнение, че решението е на държавния глава. Почти по едно и също време се появи и пост на самия Калоян Методиев във facebook, в който той заявява, че напуска президентската институция "поради разминаване в оценките, методите и целите на политиката (не в конюнктурен смисъл)".

Внезапната смяна на ключовия пост в президентството и очевидно не особено дружелюбната раздяла роди много спекулации (като например, че Методиев ще бъде издигнат за депутат от БСП). За нито една от тях няма официално потвърждение, но важното в случая е, че държавният глава ще трябва за трети път да търси кой да заема тази позиция. Преди Методиев мястото му заемаше Иво Христов, който беше избран за евродепутат от листата на БСП.

Най-тежки присъди за атентата в Сарафово през 2012 г. - доживотен затвор без замяна

Осем години след атентата в Сарафово, извършен на 18 юли 2012 г., Специализираният наказателен съд произнесе най-тежките присъди за двамата ливанци, обвинени за организирането на покушението - доживотен затвор без право на замяна. Присъдата е на първа инстанция и може да бъде обжалвана. Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан се издирват с червена бюлетина на Интерпол и бяха защитавани по делото от служебен адвокат. Физическият извършител на атентата Мохамед Хасан ел Хюсейни загина при взрива, като основен организатор на атаката бе посочена шиитската групировка "Хизбула".

СНИМКА НА ДЕНЯ

Пеевски като Мадоната от Рафаело

Делян Пеевски като Мадоната, Иван Гешев като малкия Исус и Бойко Борисов като гледащия ги с умиление Йоан Кръстител - така са изобразени тримата на уличен графит до входа на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в центъра на София. Това е интерпретация на прочутата картина "Мадона дела седжола" на починалия преди 500 години Рафаело и е смятана с кръглата си форма за шедьовър на жанра "тондо".

КОРОНА НОВИНИ

България отчита седмица с ръст на заразените - 982 случая, което е увеличение с около 10% спрямо предходната седмица и вторият най-висок резултат за последните шест седмици. В същото време има значителен спад на смъртните случаи - общо 38 за седмицата при спрямо 46 жертви предходната седмица и 66 за поредната седмица, която бе и най-смъртоносната дотук. В понеделник - денят с традиционно най-ниски стойности заради почивната неделя, бяха отчетени общо 44 случая на зараза и шест жертви.

Финландия въвежда препоръчителна 14-дневна карантина за български граждани. Освен това, считано от 19 септември, в страната се допускат само постоянно пребиваващи българи и семействата им, транзитно преминаващи, дипломати и хора, пътуващи в командировка или по хуманитарни причини.

Мадрид наложи локални карантини на няколко квартала на столицата заради огнища на коронавирус. До сряда няма да има рестриктивен режим на влизане и излизане от тях, а полицията ще дава предимно насоки и разяснения. От сряда обаче движението ще е възможно за ходене на работа, училище или по медицински причини, а контролът включва глоби. Мярката засяга около 860 хил. души. В засегнатите квартали парковете са затворени, а магазините и ресторантите трябва да ограничат заетостта си до 50%. Испания се бори с новото най-голямо разпространение на вируса в Европа.

Чешкият здравен министър подаде оставка, поемайки отговорност за растящата епидемия от COVID-19 в страната, въпреки че по думите му е полагал максимални старания в своята работа. От 1 септември инфекцията в Чехия се разпространява с ускорено темпо и в момента има рекордните за страната над 23 хил. активни случая.

САЩ поставиха рекорд от над 1 милион теста за коронавирус за денонощие, съобщи Reuters. Страната обаче според експерти се нуждае от 6 до 10 милиона теста дневно, за да постави под контрол огнищата на инфекция.

КАКВО СЛЕДИМ

Трето велико народно въстание

За утре, 22 септември, е насрочен третия протест под надслов "Велико народно въстание", който се организира основно от Отровното трио, но в него вземат участие практически всички недоволни от правителството и главния прокурор. Предишните две издания бяха съответно на 2 и 10 септември, като и в двата дни в центъра на София се събраха десетки хиляди хора.

ЕК представя план за реформа на миграционната политика

Европейската комисия ще представи план за реформа на миграционната и бежанската политика на ЕС на 23 септември, сряда. Проблемът отново е на дневен ред след пожара, унищожил мигрантския лагер "Мория" на гръцкия остров Лесбос и оставил над 12 хил. души без подслон. По думите на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен новият миграционен пакт ще засяга теми като процедурата, която търсещите убежище трябва да следват на границата, където пристигнат; по-силна роля на агенциите на ЕС; дали страните на първо пристигане трябва да поемат ангажимента за бежанците и за колко време; по какъв начин ще бъдат разселвани мигрантите из съюза.